Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect reconfigurare/imbunatatire boxe Siemens RL17

Усилитель

Postări Recomandate

• Răspunsuri 97
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Усилитель

36

• sesebe

15

• Shambala

11

• merck

9

Am "pus"la lucru capul  video , realizat 2 bobine de cate 3mH .Cuem 1mm.( cel vechi avea 1.5mH Cuem 0.6)

Diametru 65mm ,inaltime 18mm.Dublu ca greutate fata de  originalele cu tole.......

fulie10.jpg

induct10.jpg

1 hour ago, okean said:

Eu il felicit pe initiator, " incercarea moarte n'are " trebe' investigat !

Mersi ,Mersi  !

Link spre comentariu

Nu se da nici o gaura suplimentara, nu asa se face.

Se lasa tweeterul afara (eventual pus pe o pernuta peste boxa) si se foloseste gaura de la el pt BR. Tubul se face din carton  lipit cu scotch sau capsat.  Se ajusteaza lungimea tubului cu un foarfece...

Editat de Shambala
Link spre comentariu
10 minutes ago, Shambala said:

Nu se da nici o gaura suplimentara, nu asa se face.

Se lasa tweeterul afara (eventual pus pe o pernuta peste boxa) si se foloseste gaura de la el pt BR. Tubul se face din carton  lipit cu scotch sau capsat.  Se ajusteaza lungimea tubului cu un foarfece...

Iaca cine stie ... cunoaste! :57Nu mi-ar fi trecut prin cap cu tub facut din carton! :aplauze

Link spre comentariu

Alea nu-s difuzoare capabile sa sune bine în reflex.

Aștept sa vad rezultatul. 

Defapt n-am ce rezultat sa vad pt ca s-a specificat ca nu vor fi măsurători...... iar la ureche nu contează. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
18 minutes ago, Усилитель said:

Am "pus"la lucru capul  video , realizat 2 bobine de cate 3mH .Cuem 1mm.( cel vechi avea 1.5mH Cuem 0.6)

Diametru 65mm ,inaltime 18mm.Dublu ca greutate fata de  originalele cu tole.......

Pentru boxele astea de 80 de lei .... nu tusesc prea tare bobinele cu sarma de 1mm, dar la boxe adevarate baga sarma de 1,6mm minim pentru bobinele de bass. 

Ce rezistenta au bobinele astea de 3mH?

Link spre comentariu
7 hours ago, Shambala said:

Cam mare, se va simti in sunet. Nu mult, dar daca tpt vrei sa faci ceva mai bun decat era,  redu R bobinei la 1/15-1/20 din Rdc dif.

Nu am dat eu din casa! Tu ai dat! :scarpin

Acum ca ai dat din casa sa vedem ce iese: el face bobina fara miez, daca incearca sa obtina macar 1/15 din rezistenta difului (punem 4 ohmi) => 0,26 ohmi. 

3mH cu 0,26 ohmi => ceva monstruos de mare si scump. O bobina de 3mH si 0,36ohmi  cu sarma de 2mm are vreo 120mm diametru si 55mm grosime. 

La 80 de lei cat a dat pe boxe ... nu cred ca mai baga bani in cateva kg de sarma de cupru pentru bobine. 

La sunet basul va fi mai moale si mai lalait. Daca mai mareste si volumul cutiei .... nu se indreapta spre directia buna. 

Poate totusi va face bobine pe miez. 

Link spre comentariu

Am scris cam de 4 ori ca am inceput modificarea pt a scapa de cei 3.6 ohmi ai boxei , deci cele 2 difuzoare vor fi in serie  deci 8 ohmi.

Am sarma se 1.7mm, dar nu vreau bobine monstru .

As putea face bobina pe mosor ferita ,am 2 buc Sharp diametru exterior 4cm , dar eu asa stiu ca aerul e cel mai bun ,metalele se comporta diferit la nivele de magnetizare/saturare  diferite si frecvente.

3 hours ago, merck said:

Daca mai mareste si volumul cutiei .... nu se indreapta spre directia buna. 

cred ca marirea va fi benefica ,( oricum sunt numai 10cm...) altfel nici contrabasul ( instrument  muzical ) nu ajungea asa mare ...:da

Boxa acum arata groaznic ,latimea fata are 35cm iar adancimea spre spate 20cm, am impresia ca la un bas se rastoarna spre spate....proportia seamana cu o caramida asezata pe inaltime pe un capat....

Astept pareri pro /contra  despre bobina "mosor "

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Pe joase, pt bobine de pe la 3mH in sus se folosessc miezuri.  Nici unul nu este ideal, fiecare tip are avantaje si dezavantaje.

In acest caz, pt puteri mici (<70W) ar fi mai potrivit un miez din fier masiv pt ca nu exista riscul sa zbarnaie.

Pt puteri mai mari sunt preferabile miezurile din tole,  f bine stranse cu suruburi mecanice.  Nu prinse intr-un jug din plastic sau chiar tabla.  Cu toate ca de obicei (cele industriale) sunt f bine lacuite, in timp lacul crapa si tolele incep sa "cante". (Vorbim de puteri mari sau de boxe "plimbate" des).

Impedanta de 3,6ohmi nu inseamna nimic.  In functie de parametrii difuzoarelor si de cum se calculeaza filtrul pot rezulta minime cu adevarat deranjante, sub 2 ohmi sau chiar mai mici.

Impedanta minima a unei boxe NU se regleaza/ rezolva inseriind o bobina mare  (sau cu Rdc mai mare) si nici legand in serie doua difuzoare (desi asta poate fi uneori o solutie extrema).  Si in nici un caz cand difuzoarele sunt diferite...  (Si asta se mai face dar numai aunci cand esti f f bun, si dupa multe masuratori si experimente.)

Link spre comentariu
6 minutes ago, Shambala said:

Impedanta de 3,6ohmi nu inseamna nimic.

Da dar ce ma deranjeaza este ca din asta difuzoarele fac doar 2 ohmi , 4 cu 4 in paralel , + 0.6 R bobina 1.5mH fir Cuem 0.6 + rezistenta de 1.1 ohmi ( practic sunt 2 buc paralel de 2.2 ohmi /5W ) .

fbass10.jpg

rl1710.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări