Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect reconfigurare/imbunatatire boxe Siemens RL17

Усилитель

Postări Recomandate

N-ai sa scoti din boxele astea sunet ca din boxe moderne decit poate cu foarte mari modificari care nu se merita.

Parerea mea este ca boxele astea se merita facute pastrind cit mai mult originalitatea lor, poate doar tweeterul schimbat daca nu urca bine in frecventa. De asta am zis ca eu as pastra inclusiv topologia filtrului. Pt a mai cistiga putin la bass poti inseria cu unul din difurile de bas, cel ce pare sa coboare mai bine in frecventa, o bobina de inductanta mare (min 10mH) si ESR cit mai mic, si sa le transformi astfel in 3.5 cai.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 97
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Усилитель

36

• sesebe

15

• Shambala

11

• merck

9

Ai probleme la 3.5 cai cu defazajul care risti sa nu se pupe bine cu ala de langa el in zona de tranzitie.

Se poate rezolva, dar nu e ceva f usor de facut.

De aia cel mai bine daca omu are piese, filtru paralel si cat de simplu.

Si eu ma indoiesc ca basu ala e facut sa sune basos cu bas manelistic vb dlui Mateescu.

Link spre comentariu

Nu vreau bas manelistic...... Daca sunt boxe raft cu dif de 165 care suna bine, nu cred ca 2 de 245 nu pot mai mult. In primul rand 1.5 mH bobina filtru bas e prea putin, iar cutia cu adancime de 18 cm  si umplut destul de gros cu vatelina nu e suficient.... 

Mentionez am fost foarte multumit de cum suna inainte, chiar entuziasmat, (inafara de faptul greu de explicat =muzica mai *disco * suna mai naspa fata de alte genuri testate) oricum 3.6 ohmi nu-mi convine, mai ales ca 1 ohm este rezistor, pierdere curata. 

Link spre comentariu

Sunt perfect de acord cu colegii de mai sus referitor la ,,calitățile difuzoarelor vintage. Acum ceva timp as fi fost de acord cu dvs referitor la reconditionarea lor. In momentul de față dpmdv este timp si material irosit. Singura chestie viabilă imi pare schimbarea tweterelor  cu ceva monacor si atenuarea corespunzatoare.  Nu e ok nici media aia cu goarna dar asta e ! Si sincer decât 10 troace in gospodărie mai bine una scumpă și bună. 

Nu trebuie neaparat  să țineți cont de ce am scris!

Editat de laur+
Link spre comentariu

Exista difuzoare vechi care merita pastrate si refolosite, din pacate nu este cazul acestora.

Si tot din pacate stiu si asiaticii cu larga dare de mana, asa ca pretul lor a ajuns cat un Logan la mana a doua...

Link spre comentariu
3 hours ago, maxente said:

Ce oi vrea sa mai scoti din niste trancote vechi de-o seama cu mamie, nu stiu.

Daca tot ai chef de pierdut, apuca-te serios de facut niste boxe noi cu difuri la fel de noi si moderne.

Daca scot 15% imbunatatiri e scop atins....( simt ca va fi destul de mult ...peste ...)   Mentionez : sunau foarte bine , numai la genul modern de muzica nu-mi placea ,si faptul ca practic are nici 3 ohmi ....

Dar o sa scot mai mult . Oricum nu voi cheltui bani ,doar  ceva timp si "efort "....

Boxele astea ,si la pretul de 80 lei/perechea , da clasa la multe  "moderne "....pe vremea aceea nu se facea economie , scheletul metalic este mult mai solid si are mai putine vibratii parazite decat conservele sau plasticaraia de acum .OK , sunt si acum difuzoare moderne si de calitate , dar la pretul de peste 2-300 euro bucata .....

Fac asta din placere , as putea imbunatati si o masina de formula 1.....

Am cam cam multe  perechi de boxe de toate stilurile , marimile .

6 hours ago, laur+ said:

decât 10 troace in gospodărie mai bine una scumpă și bună

Nu stric banii , e usor sa dai bani multi pe ceva , dar ma satisface mai mult sa fac eu ceva ......eu sunt un DIY er .....

Mai am in lucru boxa "retro "stil 1932 , dar care va avea difuzoare noi ,evident camuflate

Intretimp am facut un suport pt bobina , din tambur video , nu lasa bobina sa se umfle in carcasa , ( reglabil pe latime si cu fixare pe ax ) care asa poate fi mai subtire , si carcasa din textolit , mijloc din lemn si tub PVC 10mm

( distorsiunile sunt din cauza telefonului , normal totul este frumos si paralel...)

Multumesc lui  @Leo pt textolit.

fulie10.jpg

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Spatele boxei , se obsearva intarituri in X pt reducerea vibratiilor .Marirea boxei cu 10 cm spre spate va fi cu lemn frasin , densitatea diferita fata de PAL si lipitura cu 3mm distanta umplut cu cauciuc lipit parbrize va mai absorbi din vibratiile "parazite "....

Vatelina "vintage "densa si grea ,ramane , pt partea marita am identica dintr-o plapuma veche din anii 60, am pus-o deoparte pt asa ceva .( asa plapuma grea n-am mai ridicat.....) Am taiat-o in doua si la aspect seamana foarte mult .

rear10.jpg

Link spre comentariu

As putes sa fac la fix si sa trag totul in furnir de nuc, sa nu se vada nimic, dar am gandit asa din prisma amortizarii, o dunga neagra subtire de 3mm da o eleganta, si mi-a placut cum a facut mai deosebit  @ahegyes boxele cu amortizare cauciucata. 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Усилитель a spus:

As putes sa fac la fix si sa trag totul in furnir de nuc, sa nu se vada nimic, dar am gandit asa din prisma amortizarii, o dunga neagra subtire de 3mm da o eleganta, si mi-a placut cum a facut mai deosebit  @ahegyes boxele cu amortizare cauciucata. 

Din punctul meu de vedere si aia este o cirpeala din punct de vedere (auzire) dar sa dea aspect placut vizual. Un experiment!

Link spre comentariu

Marind volunul boxele s-ar putea sa mai castige cativa hertzi in bas (nu mult,  2-3, max.5hz) dar punand mai multa pasla s-ar putea pierde din nivelul basului.

Marind volumul ar trebui verificat daca nu va ajunge wooferul (sau wooferele) mai repede la Xmax.

Ahegyes a folosit  imbinarea cauciucata la boxe mici, (din segmente scurte), la niste boxe mari s-ar putea sa rezoneze mult mai amplu placile.

Editat de Shambala
Link spre comentariu
1 hour ago, Sharky said:

Si daca dupa acea imbunatatire vor suna fix la fel?

Nu are cum sa sune la fel... Vor suna mai bine, momentan fata are latime 30cm si adincime 20cm....nu arata nicicum, asa plat, ca si vechile boxe de la pickupuri. Acum vor fi 30 x 30, pasla vine doar complectare pe portiunea adaugata. Densitatea /greutatea precum  si marimea diferita PAL vs Frasin va absorbi orice vibratie, vor fi mai putine decat din fabrica. Va fi acelasi principiu cum sunt antirezonatoarele, am vazut in multe locuri, inclusiv in masini,: un surub cu placa metalica, un cauciuc gros, inca o placa si o bucata de metal. Diferite marimi/greutati  neutralizeaza diferite frecvente.Imbinand elemente diferite si nu identice ca si ahegyes,absorbtia va fi mai buna. 

1 hour ago, Shambala said:

s-ar putea sa mai castige cativa hertzi in bas (nu mult,  2-3, max.5hz) d

Difuzoarele astea de 245cm pleaca de la 20 hz, nu am gasit niciunde la ce atenuare, cu alt filtru care coboara frecventa taiere bas, ca mediile sa nu iasa asa in fata, , si cutia mai mare  cred ca va fi destul. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări