Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect reconfigurare/imbunatatire boxe Siemens RL17

Усилитель

Postări Recomandate

Acum mai bine o saptamana, pe o vreme ploiasa ,rece ,cand nici cainii nu ies din casa ,umiditatea intra la oase ,cautam parcare in jurul pietei de alimente ,cu sansa apropiata de a castiga la loto....

Telefonul suna insistent, un prieten pe care l-am trimis cu un pont la un magazin de mobila SH unde aveau si cateceva electronice aduse in burta "mobilei "pt a mai scoate din cheltuielile de transport....trimis strategic sa-si caute mecanica de pickup ,si niste boxe bookshell Monacor cu carcasa din fier !!! pe care le-am vazut cu o saptamana mai devreme  ,ma suna ca nu le-a mai gasit ( boxele ) ,iar pickup-urile sunt cam prea noi /prea usoare /prea plastic pt el.......dar zice ca a vazut niste boxe Siemens mari ,cu difuzoare mari ,care nu se vad ,dar le-a pipait si simte ca sunt 4 difuri din care 2 mari ! ....dar nu are curajul; sa le ia ,ca daca le duce acasa ,langa celelalte  ( are cam multe adunate ) ,femeia i le baga in cap.....asa ca am luat cap compas  magazinul ,care e cam departe ......ca un "pod prea indepartat "

Boxele erau asa bine amestecate printre mobila ,ca abia le-am observat......pret 80 lei /perechea= foarte promitator.....ma gandeam ca numai cutia merita atata.....partea negativa: cablurile de 3.5m aferente ,aveau in capat............ceva incredibil ..............stechere suko de 220, calitative ,retro ,nemtesti ,ca noi...........problema este ca mi-a trecut prin cap : careva urmas ,mostenitor , oare "le-a testat " /bagat in priza     ??????  am atras atentia la vanzator , asupra faptului , dar Sir Inima de Piatra : va trebe sau nu ? am incercat un dau 50 si riscul e al meu....dar nu s-a induplecat , asa ca am riscat pe principiul ,cutia si 2 stechere ,7m de cablu , fac 80.....mai ales ca fata avea stofa impecabila retro , care " merge " la mai multe radiouri  pe lampi ......

Acasa ,am taiat stecherele , masurat cu ohmetru = 3.6 ohmi , mi se pareau cam putin,deja vedeam bobine arse ,cu spire in scurt , condensatoare filtru puscate.....cu ceva curaj le-am pus la "treaba " pe un amp "de sacrificiu " si intretimp scotoceam netul dupa informatii.....Sunetul era .....altfel decat cu ce eram obisnuit, cald ,placut , unele instrumente "ieseau in fata " cu celelalte boxe nici nu le bagam in seama ......

Jazz , mai multe stiluri , simfonica , instrumental , vocal , sunau foarte placut , chiar ziceam : pe vremuri stiau sa faca.....am pus ceva disco ,modern  si atunci a inceput sa-mi zgarie urechile....

nu-i place .....rock vechi = binisor.....mai nou .....naspa......

Ceata.......frecventele le stie ,sunetele sunt sunete , dece asa diferenta.......?

TREBUIE modificat , imbunatatit........

Va urma

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 97
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Усилитель

36

• sesebe

15

• Shambala

11

• merck

9

Cum se vede in linkul de mai sus , este o boxa interesanta ,4 difuzoare pe 3 cai .

Are 2 difuzoare de bas 245cm diametru ,dar de fabricatie diferita :

Heco PCH245  cu margine de cauciuc

ITT LPT245        cu margine impregnata

Are un difuzor oval ,cu o carcasa de protectie din plastic.

Un difuzor de inalte ,membrana hartie .

Filtrul este construit pe singura bobina cu tole 1.5mH ,marime mica ,si intrefier de 0.8mm , bobinat cu fir de 0.6 ! .Pe partea superioara are o placuta cu cose ,unde sunt facute legaturile.

Sunetul : Bas placut ,putin anemic ,dar curat ,medii multe ,distincte ,sclipitoare ,putin in exces .Inaltele placute ,dar putin slabe si nu urca in frecventa cat ar trebui.

Cutiile grele , deocamdata nu am reusit sa iau jos masca din fata ,cu toate ca l-am fortat ,posibil sa fie lipit ..

Adancimea spre spate este doar 20cm, cam putin ,mai ales ca panoul fata si spate mai "mananca " 2.4cm....

Firele de legatura din boxa sunt subtiri ,si rigide.

Deocamdata am "defrisat "legaturile si filtrul din unul ,ca sa pot face comparatie mai tarziu.

Filtrul nu-mi place deloc........nici ca realizare ( miez metalic, fir subtire ) si nici ca si conceptie : degeaba are separatie fiecare difuzor ,semnalul circula cam mult "in retea" cred ca in unele locuri se intalnesc defazari .......

Am transpus pe hartie schema lui ,pe net nu am gasit .

Am sa fac un filtru "clasic " fiecare difuzor cu partea lui ,basii vor fi puse in serie ,valoarea asta de 3.6 ohmi e cam mica ( si acea obtinuta cu rezistenta Lbas cu fir subtire si "nevoia "de rezistenta serie difuzoare....) , cam pt orice , iar la "lampi " uzual  e 8 ohmi.....

fbass10.jpg

Siemens RL17 schematics:

rl1710.jpg

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

O sa fac ceva simplu , cam asa ceva :

Am in cutia cu filtre recuperate ,mai multe stiluri de bobine : cu tole ,cu miez I ferita , pe mosor ferita .Dar cred ca o sa bobinez  DIY fara miez , fir cupru em 1mm......

media.nl?id=866&c=650256&h=2a9adebc84cc4

Pt doritori https://www.erseaudio.com/CrossoverCalculators

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Pune si poze cu cazanele.

Cel mai bine e sa abordezi asa. Si cu ceva soft de masura si un microfon cat sa egalizezi imbinarile, cat de cat.

La band pass parte de trece sus probabil o scoti la capat cu ordinu 1.

Dar fara masuratori nu ai cum.

Link spre comentariu

Eu personal nu as renunța la topologia de filtru serie în detrimentul filtrului paralel, are și ea avantajele ei dar este mai greu de gestionat din cauza interdependelor. 

Daca ai putea măcar sa masori impedanta la difuzoare în funcție de frecventa poți folosi un simulator pt filtre nu rahaturile alea de calculatoare online care nu-s bune de nimic. Simulatorul folosit de mine pt poza de mai sus este Free și dacă ii dai și fișierele .frd și  . zma măsurate la difuzoare chiar ai rezultate care se bat cu realitatea. 

Link spre comentariu

Am facut masuratori de gabarit.... Voi mari volumul boxelor cu 33%. Lemn de frasin, latime 10cm, roata, adaugat in spate, profil pe margine "treapta" , intre vechi si nou spatiu de 3mm cu adeziv elastic pt absorbtie vibratii. Spatele va primi conectori, in loc de firul ce iese pe gaura..... 

Link spre comentariu

Sincer, pt cat costa o bobina in plus, mai bine nu te enervezi cu filtru serie pt care reglatu e unde dai si unde crapa.

Sau pastrezi adaptari intre tweeter si medie, cel mult.

Si asa ai basi de 8 sau 10" deci iti permiti taieri in zona de sus, gen 800-1kHz. Nu ai nevoie de bobine imense si scumpe.

Ma rog, e doar parerea mea ca sa se aleaga o solutie cat de simpla, mai ales in faza de inceput, sansele de reusita cresc f mult.

Un filtru ca ala doar cu simulatorul si cu ceva experienta in spate, iar singurul avantaj e costul redus.

AS intelege cand faci productie de serie...

Link spre comentariu
46 minutes ago, Sharky said:

pt cat costa o bobina in plus

Am o gramada de bobine si pot sa fac DIY cum vreau, carcasa nu e mare lucru de facut , bobinatul nici atat... am cu ce masura inductanta. 

Raman la filtrul paralel.... 

Singurul lucru care ma pune pe ganduri : sa las tweeterul sau sa-l schimb cu ceva mai performant? 

Nu are nici o inscriptie, si nici pe net nu gasesc informatii despre "caracteristici" 

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Avand in vedere ca toate difuzoarele probabil sunt mediocre comparativ cu ceva modern, eu zic sa mergi vintage pana la capat!

Apoi de nu o scoti nicicum pui o pecete300, ca e mare are wageguide, merge in jos la 1.2k fara greturi si te scapa de batai de cap.

Hai baga niste masuratori sa vedem ce ai.

Editat de Sharky
Link spre comentariu

Nu as zice ca sunt mediocre , Heco nu e o firma rea... combinatia de doua difuzoare mari cu tehnologie diferita ofera un sunet bun , ba cred ca da clasa la multe "moderne " boxele sunau placut si inainte ,dar vreau sa sune cum a-mi place : putin  mai mult bas ,mai "adinc" inalte mai puternice si mai prezente.Cutia mai mare si un alt filtru vor rezolva asta .

Inaltele daca nu-mi va placea cum suna cu noul filtru ,va fi schimbat ......

Daca reusesc sa scot fata boxei fara sa se rupa , pot face locas pt inca un tweeter ,reconfigurez pe 4 cai , am mai facut 2 perechi diferite pe 4 cai si-mi place cum suna.

Pot face multe , deocamdata singura bariera fixata de mine : sa nu cheltuiesc mai mult decat am dat pe boxe ,chiar daca as putea ,......

O sa pun conectori spate duble  , o sa pot "extinde "boxa cu una suplimentara cum am vazut la altcineva.ceva gen :

Capture.JPGwp3367353a_05_06.jpg

Vechiul filtru , si firele rigide , subtiri......dar difurile arata "calitativ....:da

filter11.jpg

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări