Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reparatie incalzitor cu agitator


eusebiu09

Postări Recomandate

Buna ziua,

am si eu o problema legata de o manta incalzitoare la care nu functioneaza functia de agitare..mai precis motoarele(2) din interiorul aparatului nu sunt actionate.

Motoarele sunt monofazate de c. a. alimentate la 220v..ceva de genu https://uk.rs-online.com/web/p/ac-motors/2483665/

Eu am facut urmatoarele:am masurat rezistenta electrica de la cele 2 borne ale motoarelor si au cam 100 ohmi-sunt ok motoarele? Am rotit axul si se misca foarte usor,iar in timpul alimentarii nu reactioneaza absolut deloc.

Am masurat tensiunea de iesire a controllerului de turatie a motorului si am 220v. Chiar daca rotesc potentiometrul din schema controllerului tensiunea de iesire nu variaza.E ok controllerul? Controllerul are incorporat integratul TDA1085C.

In montaj am observat prezenta unui filtru de linie..cum pot sa determin daca este ok sau nu?

Functia de incalzire a aparatului este ok. Am atasat si cateva imaginii cu filtru si controllerul de rotatie.

Multumesc!

https://ibb.co/QDQskg6

https://ibb.co/xFz68vh

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • eusebiu09

    13

  • validae

    11

  • sesebe

    5

  • BRANCA

    4

Top autori în acest subiect

Deconecteză motoarele din schema controllerului şi alimentează-le pe direct, eventual înseriază cu ele un bec de 230V/100W.Ar trebui să funcţioneze dacă sunt bune.

Link spre comentariu

Multumesc pt raspuns!

am exitat sa le cuplez pe direct pt ca am vazut ca am 220v la cele 2 borne, care sa fie diferenta daca le scot din circuit?

Ps: pt fiecare motor in parte exista un controller dedicat, nu unul pt ambele.

Editat de eusebiu09
Link spre comentariu

Poate ai 220V, dar ai motorul întrerupt.Ca să te convingi fără dubii, alimentezi motoarele separat de circuit.Există şi posibilitatea ca acolo să apară o tensiune dar care să nu se menţină şi în sarcină.Pune motoarele sub tensiune cu un cablu separat de la reţea şi vezi ce se întâmplă...

Link spre comentariu

Măsoară condensatorul mare şi albastru din prima poză, compară cu valoarea scrisă.Posibil să fie devalorizat şi nu se comandă bine circuitul de reglaj al turaţiei.Adică triacele nu sunt deschise suficient de mult, iar curentul prin sarcină e infim.

Editat de validae
Link spre comentariu

Mă refeream la măsurarea cu un capacimetru, nu cu ohmmetrul.Acei condensatori suferă de devalorizare în timp şi trebuie măsuraţi corect.Prin ei se face alimentarea la reţea a circuitului de comandă, deci sunt componente critice.Dacă nu-i puteţi măsura corect, înlocuiţi-i cu unii noi.

Link spre comentariu

 Zice că are 220V la ieşire controler,dar triacul la verificat?Dacă e străpuns?

 Trebuia să măsoare tensiunea pe integrat,cam 15-16V de regulă.Şi potenţiometrul de reglaj trebuia verificat.

Link spre comentariu

Triacul dacă se străpungea ar fi mers motoraşele continuu la turaţie maximă.Eu zic că din cauza devalorizării condensatorului de 1,5uF nu se mai asigură curentul comandării corecte a triacilor.Rămâne de văzut...

Link spre comentariu

Buna seara, triacul seamana cu tranzistorul pe placa controllerului probabil..

potentiometrul care vine cuplat la controler este cel din imagine...am verificat tensiunea la bornele de iesire este 220v chiar daca rotesc de el.

am folosit pt test controlerul de pe incalzire(poza atasata) si am cuplat motorul si functioneaza doar ca temporizat, cum functioneaza incalzirea bineinteles..

Am verificat diodele de pe placa controlerului si masuratorile sunt eronate..probabil trebuie scoase din circuit si masurate..

Daca nu reusesc nimic, pot sa renunt la acest model de controller si sa cumpar un altul uzual si sa-l montez ?

https://ibb.co/5WVTsTH
https://ibb.co/b5ffnRp
https://ibb.co/whLfRKS

Link spre comentariu

Ultima poză a cărui montaj e, a controlerului defect sau a celui funcţional ?  Dacă sunteţi din Iaşi, vedeţi că sunt colegi depanatori prin zonă, care vă pot ajuta la reparaţie.

Dacă aveam montajul în faţă, probabil îmi lua o jumătate de oră să-l repar, din care 20 minute să caut prin cutii după condensatorul vinovat...

Acest defect e tipic montajelor alimentate prin reactanţă capacitivă, condensatorii MKP X2 se devalorizează din cauza străpungerilor regenerative (autocicatrizarea dielectricului) şi nu mai asigură curentul cerut de comanda normală.Astfel, în ultimele două luni am găsit acest defect la nu mai puţin de trei termostate de cameră wireless.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări