Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radioreceptoarele S631T, S631Tn, S631Tn2 si alte derivate .

vranceanu

Postări Recomandate

Odata cu deschiderea magazinului propriu in oras, ma refer la Tehnoton,cel putin la noi nu mai era o problema sa cumperi piese de schimb pt aparatele romanesti aflate in uz. Doar ca unele, mai ales semiconductorii, erau exagerat de scumpe.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 83
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vranceanu

42

• okean

16

• doru3160

8

• icar

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Frumos si interesant subiect. Toata stima!

O intrebare, acest aparat, nu este cumva o clona a unui aparat cehesc sau polonez. Il avea un unchi de-al meu, asculta oe rupte Vocea Americii, cind cu evenimentele din cehia. Stiu ca aparatul era exact ca Zefirul, aceeasi husa de piele si gentuta pentru casca. Nu mai stiu cum se numea.

Intr-adevar, in acea vreme, tranzistorii erau foarte scumpi. Ma inseala memoria sau erau vreo 60 lei bucata?

Link spre comentariu

Nu vad ce nevoie ar fi avut sa cloneze un aparat polonez sau cechoslovac, cata vreme de prin 60 se omorau cu matsushita, si au ramas consecventi, cel putin in materie de caseta. 

Link spre comentariu
Acum 43 minute, icar a spus:

Frumos si interesant subiect. Toata stima!

O intrebare, acest aparat, nu este cumva o clona a unui aparat cehesc sau polonez. Il avea un unchi de-al meu, asculta oe rupte Vocea Americii, cind cu evenimentele din cehia. Stiu ca aparatul era exact ca Zefirul, aceeasi husa de piele si gentuta pentru casca. Nu mai stiu cum se numea.

Intr-adevar, in acea vreme, tranzistorii erau foarte scumpi. Ma inseala memoria sau erau vreo 60 lei bucata?

Probabil ca lucrurile au stat invers . Nici vorba ca ai nostri au clonat aparate de radio poloneze sau cehesti  ci au construit sub licenta Matsushita inca din 1963si HITACHI putin mai tarziu , ( a se citi cu atentie tot topicul) . Poate se face confuzie cu un radio Bulgaresc foarte asemanator ca aspect dar mult inferior calitativ . Am unul in colectie dar nu stiu cum se numeste.  

Editat de vranceanu
Link spre comentariu

Nu va contrazic, au trecut multi ani de atunci. Stiu doar ca unchiul meu avea un aparat exact ca Zefirul dar...nu era Zefir. Nu stiu de ce am ramas cu impresia ca era cehesc sau polonez. Am avut o carte, din colectia Radio Tv, cu scheme de radioreceptoare cu tranzistori. Parca acolo era unul cam la fel. Cum ziceam, e mult de atunci, de aceea am intrebat.

Link spre comentariu
Acum 10 ore, icar a spus:

Nu va contrazic, au trecut multi ani de atunci. Stiu doar ca unchiul meu avea un aparat exact ca Zefirul dar...nu era Zefir. Nu stiu de ce am ramas cu impresia ca era cehesc sau polonez. Am avut o carte, din colectia Radio Tv, cu scheme de radioreceptoare cu tranzistori. Parca acolo era unul cam la fel. Cum ziceam, e mult de atunci, de aceea am intrebat.

Posibil sa fi fost un radio rusesc . Ei au avut sumedenie de portabile in diferite forme ,dimensiuni, designuri,etc , marea majoritate cu husa de piele si gentuta pentru casca . Polonezii nu cred ca au avut asa ceva iar de cehi nu stiu nimic , desi sunt colectionar si am sute de aparate portabile mai mici sau mai mari , inca nu am vazut vre-un exemplar cehesc . Nu zic ca nu or fi deloc insa ...Am acea carte (carti)de care pomeniti insa cehesti am gasit cateva stationare doar, Tesla 420A,405U,410U. Daca va cade la indemana vre-un exemplar portabil , va rog sa il postati .

Link spre comentariu
Acum 57 minute, SOLDAN CONSTANTIN a spus:

Va salut, in aceasta seara postez Caracteristici constructive ale unor bobine din radioreceptorul S631T cu stima Soldan.  http://www.mediafire.com/file/d85orjw3z8fa8y2/Radioreceptorul+S631T+Electronica.rar/file   .

Multumim ! Am prelucrat eu putin... In cartea respectiva nu e si S631TN2 - ZEFIR ?

S631-T-Picture-001.jpg

S631-TPicture.jpg

Editat de okean
Link spre comentariu
Acum 10 ore, okean a spus:

Acum 10 ore, okean a spus:

Multumim ! Am prelucrat eu putin... In cartea respectiva nu e si S631TN2 - ZEFIR ?

In ,,cartea albastra'' vol 1 gasiti si  Radioreceptorul S631TN2-ZEFIR la paginile ; 155,156,157. Cartea este tiparita in 1973 si era firesc sa contina si schema acestui aparat legendar.

Editat de vranceanu
Link spre comentariu

Ce rarităţi...SA-uri,SB-uri...Mă întreb de ce nu s-a luat şi tehnologia pentru rezistenţe de la japi.Carboanele noastre se făceau,parcă,după licenţă Thomson.Bune,da' cu toleranţe cât casa...Şi cu boala aia de lipituri sensibile la capete.

Mai aveau şi proiectanţii fixa lor cu supradimensionarea rezistenţelor.Mă uitam că ruşii foloseau rezistenţe începând cu 0,125w.

Link spre comentariu

Păi japonezii de unde crezi că aveau tehnologia ? Ai auzit de vreun samurai mare amator de electronică până atunci ?

Toată tehnologia japonezilor era ,,inspirată,, din occident.Marele lor merit a fost că au ştiut s-o îmbunătăţească, nu doar să copieze...

Link spre comentariu
8 minutes ago, validae said:

că au ştiut s-o îmbunătăţească, nu doar să copieze...

Da , asa este , japonezii au o traditie : "daca faci ceva fa-l sa fie cel mai bun posibil si sa te mandresti cu el ,si sa aduci onoare firmei ,produsului , tarii " si asta e valabil de la renumitele sabii Katana pana la ....rezistente...

Acum printre cele mai bune rezistente sunt japonezele Kiwame ....

These are an excellent match for Hi-End Audio. Kiwame resistors are from Japan and characterized by lower noise than metal film resistors and a more natural sound. There is a growing enthusiasm for these carbon film resistors because they recapture the vintage tube sound without the drift of carbon comps. They are also very compact given their wattage rating. The resistance material is a carbon film with coated silicon and finished in green.

https://www.hificollective.co.uk/components/kiwame.html

Editat de Усилитель
Link spre comentariu
Acum 3 ore, vranceanu a spus:

Discutia era in legatura cu datele bobinelor de interes, recte datele bobinelor oscilatoruli local de S631TN2 care posibil sa fie in aceeasi carte de unde a facut extrase Dl. SOLDAN...revin cu rugamintea de a ne spune titlul si autorul cartii .

Editat de okean
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări