cirip Postat Februarie 22, 2021 Partajează Postat Februarie 22, 2021 @mihai 7, Oricare dintre integratele astea sunt potrivite pentru extinderea gamei de masura a aparatului pe care il detineti. hc(t) inseamna ca se pot folosi integrate de tipul hc sau hct. 74hc(t)93 74hc(t)161 74hc(t)163 74hc(t)191 74hc(t)193 Probabil ca vor mai fi necesare 74hc(t)04 sau 74hc(t)00 si un tranzistor JFET; JFETul nu este obligatoriu. Dupa ce mentionati la care aveti acces, discutam o posibila schema. Pe de alta parte, ideea cu microcontrolerul este mult mai potrivita. Majoritatea microcontrolerelor uzuale pot masura frecvente peste 10-20MHz. Cu o placa Arduino nici nu v-ar mai fi necesar un afisor, pentru ca frecventa masurata de procesor poate fi scoasa la seriala si afisata pe calculator. In plus, oportunitatile de a invata ceva nou si a realiza cate si mai cate proiecte sunt limitate numai de fantezia utilizatorului. Link spre comentariu
mihai 7 Postat Februarie 23, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 23, 2021 Am realizat generatorul de semnal 10.7 MHz pe o plăcuță de tip breadboard. Am folosit ca diodă varicap dioda din stânga imaginii de mai jos, și injectând semnal într-un etaj AFI MF din radio Song am auzit un ton în difuzorul radioului. Am măsurat cu o sondă de RF și am oscilație în circuitul format cu VT3 și VT4, la fel și în cel format cu VT1 și VT2. Am măsurat tensiunile pe tranzistori față de masă și am obținut: -Pentru VT4: U_e=0V; U_b=0.54V; U_c=2.17V; -Pentru VT3: U_e=0.02V; U_b=0.09V; U_c=2.45V; - Pentru VT2: U_e=0V; U_b=-0.18V; U_c=1.99V; - Pentru VT1: U_e=0V; U_b=-0,17V; U_c=2.20V. Măsurătorile nu corespund cu cele de pe schemă. Aveți idee dacă de vină este dioda sau altceva (faptul că circuitul este pe breadboard, neecranat)? Vă mulțumesc! Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 23, 2021 Partajează Postat Februarie 23, 2021 Conecteaza sau pune generatorul aproape de antena unui receptor FM si verifica daca il receptionezi pe 96,3 si pe 107 MHz. Chiar acum, Traian B a spus: Conecteaza-l la intrarea de antena a unui receptor FM si verifica daca il receptionezi pe 96,3 si pe 107 MHz. [dar sa nu radieze direct in FI.] Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 23, 2021 Partajează Postat Februarie 23, 2021 21 minutes ago, mihai 7 said: Am măsurat tensiunile pe tranzistori față de masă și am obținut: -Pentru VT4: U_e=0V; U_b=0.54V; U_c=2.17V; -Pentru VT3: U_e=0.02V; U_b=0.09V; U_c=2.45V; - Pentru VT2: U_e=0V; U_b=-0.18V; U_c=1.99V; - Pentru VT1: U_e=0V; U_b=-0,17V; U_c=2.20V. Măsurătorile nu corespund cu cele de pe schemă. Aveți idee dacă de vină este dioda sau altceva (faptul că circuitul este pe breadboard, neecranat)? Vă mulțumesc! Sigur nu este un "spirit de gluma" ce postezi aici? Masori in CC tensiunea si apoi intrebi daca nu cumva dioda varicap sau neecranarea sunt vinovate pentru aceste tensiuni care nu corespund. Interesant. Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 23, 2021 Partajează Postat Februarie 23, 2021 Intrebarea e pertinenta, iar raspunsul e ca e de preferat lipitul de tip paianjen pe o bucata de cablaj (sau o tabla de conserva) decat pe un breadboard. Ecranarea nu conteaza, insa cuplajele dintre traseele breadboardului fac iures in montaj. Link spre comentariu
mihai 7 Postat Februarie 23, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 23, 2021 (editat) Acum 4 ore, Traian B a spus: Conecteaza-l la intrarea de antena a unui receptor FM si verifica daca il receptionezi pe 96,3 si pe 107 MHz. [dar sa nu radieze direct in FI.] Am reușit să recepționez semnalul în vreo 5 frecvențe pe scala unui radioreceptor de buzunar FM (aprox. 64 MHz; 79MHz; 88 MHz; 100MHz; 104 Mhz - scala radioreceptorului nu cred că este etalonată). Mai menționez că nu am avut un potențiometru de 22 Kohmi, așa că am folosit două rezistențe de 10 Kohmi legate în serie, cu punctul de intersecție legat în locul cursorului - adică C3. (echivalentul potențiometrului reglat la mijloc de cursă). Sunt pe drumul cel bun? Valorile diferite de cele din schemă obținute măsurând tensiunile pe tranzistori reprezintă o problemă? Pot trece la etapa realizării montajului pe cablaj de textolit? Pot folosi un potențiometru de 50KOhmi legat în paralel cu un rezistor de aprox. 50KOhmi (pentru a obține valoarea de 22 KOhmi)? Editat Februarie 23, 2021 de mihai 7 Link spre comentariu
cirip Postat Februarie 23, 2021 Partajează Postat Februarie 23, 2021 (editat) Acum 3 ore, mihai 7 a spus: Sunt pe drumul cel bun? Valorile diferite de cele din schemă obținute măsurând tensiunile pe tranzistori reprezintă o problemă? Pot trece la etapa realizării montajului pe cablaj de textolit? Dati-i inainte! Nu mai depindeti atata de parerile si aprobarea celorlalti. Greseala este parte din procesul de acumulare a cunostintelor. Cred ca toti cei experimentati ar putea sa umple cateva galeti cu cablaje gresite. Este pretul platit pentru cunoastere. Pfoaiiiii, ce filozof sunt! Editat Februarie 23, 2021 de cirip Link spre comentariu
okean Postat Februarie 23, 2021 Partajează Postat Februarie 23, 2021 Pasul urmator e punerea pe cablajul care e dat la pagina urmatoare din carte, " metoda RST " e pentru avansati Link spre comentariu
mihai 7 Postat Februarie 23, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 23, 2021 (editat) Domnule cirip, am realizat generatorul de 455KHz MA după schema de mai jos: http://archive.siliconchip.com.au/cms/A_109838/article.html Acum, când lucram la generatorul de 10.7 MHz MF mi-a venit o idee: nu aș putea să fac din cele două montaje unul singur, cu alimentare comună (respectiv să folosesc un oscilator de joasă frecvență- multivibrator-, de exemplu cel din prima schemă - 455KHz MA-, care să genereze un semnal modulator atât pentru oscilatorul de RF pentru MA, cât și pentru cel de MF)? Aici, apare o problemă (pe care eu o sesizez): montajul pentru 455KHz MA injectează semnal în etajele de AFI prin intermediul unei antene, fără contact electric, iar montajul pentru 10.7 MHz MF injectează semnal printr-un cablu ecranat. Până la urmă, montajul pentru 455KHz MA este mai eficient așa cum a fost proiectat - neecranat, injectând semnal prin antenă, sau poate fi adaptat pentru a injecta semnal direct, prin contact electric? Pentru alimentarea montajului mixt astfel obținut aș putea folosi două baterii de 4.5 V în serie (pentru a dispune atât de tensiunea de 4,5 V, cât și de cea de 9V necesare celor două etaje de RF). Este posibilă această modificare? Editat Februarie 23, 2021 de mihai 7 îndreptare greșală din text Link spre comentariu
icar Postat Februarie 23, 2021 Partajează Postat Februarie 23, 2021 Liviu, Mihai este la inceputul incepatorilor in radio.(sper sa nu se supere). Invata din mers, ceea ce e foarte bine, asa ca nu trebuie sa ne mire intrebari ce pentru altii par aiurea. Pentru montaje experimentale, recomant placute cu cose, pe mai multe rinduri. Asa poti pune piesele aproape ca in montajul final. Poti pune rezistenta in paralel, dar vei schimba prea mult variatia rezistentei cu unghiul de rotatie. Mai bine pune cite o rezistenta de 50 k intre cursor si capete. Acum 26 minute, cirip a spus: Pfoaiiiii, ce filozof sunt Imi dai voie sa te laud si eu? Zic si eu una: pretul plati e mult mai mic decit valoareea cunostintelor dobindite! Link spre comentariu
cirip Postat Februarie 23, 2021 Partajează Postat Februarie 23, 2021 (editat) 1 oră în urmă, okean a spus: " metoda RST " e pentru avansati @okean, like! @mihai 7, Orice oscilator poate injecta semnal atat prin conductie (cu un cablu) cat si prin radiatie (prin aer). Sugestia facuta de @Traian B se bazeaza pe faptul ca orice oscilator produce semnal pe frecvente armonice, adica pe multipli intregi ai frecventei fundamentale. Nivelul scade pe masura ce ordinul armonicei creste. Lipsa ecranarii permite radiatia energiei de radiofrecventa si captarea ei de catre un receptor din apropiere. Pe scurt, atat oscilatorul de 455KHz cat si cel de 10.7MHz pot fi receptionate cu un receptor acordat pe frecventa potrivita. Pe vremuri, radioamatorii foloseau un oscilator cu cuart pe frecventa de 100KHz pentru a-si calibra aparatura de emisie receptie. Oscilatorul de 100KHz produce cate o armonica la fiecare multiplu intreg de 100KHz. Daca se doreste calibrarea benzii de 80m, se cauta cate o "pasarica" pe armonica a 35-a, 36-a, 37-a si a 38-a si se noteaza pe scala gradata a butonului de acord. Era pe vremea cand un frecventmetru era in afara bugetului unui amator. Ref. la baterii, cred ca v-ati referit la conectarea in serie. Prin conectare in paralel nu aveti cum sa obtineti 9V. O schema desenata chiar si cu mijloace modeste, ar aduce mai multa informatie. @Liviu.Mihaiu, este destul de clar ca @mihai 7 este incepator si abordeaza montajele cu precautie, mai ales stiind ce avalansa de comentarii rautacioase isi poate atrage. Dat fiind ca se exprima frumos si cu respect, am toata intelegerea si il ajut atat cat imi sta in putinta. Nu cred ca e vreun troll. Editat Februarie 23, 2021 de cirip Link spre comentariu
okean Postat Februarie 23, 2021 Partajează Postat Februarie 23, 2021 ...bateriile serie ! Link spre comentariu
BRANCA Postat Februarie 23, 2021 Partajează Postat Februarie 23, 2021 Mihai.Ţie îţi trebuie un repetor pe emiter dacă vrei să faci injectare semnal cu montajul Sil Chip. Uite aici un exemplu de generator simplu cu Cmos,care are şi ieşire pe emitor tranzistor. http://electronbunker.ca/eb/SignalGen455.html Link spre comentariu
mihai 7 Postat Februarie 23, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 23, 2021 Domnilor cirip și okean, da, bateiile trebuie legate în serie, am greșit din grabă. Domnule icar , nu mă supăr, știu și eu că abia am început să lucrez în acest domeniu al electronicii. Link spre comentariu
Craciun Postat Februarie 24, 2021 Partajează Postat Februarie 24, 2021 Salut Mihai, Un frecventmetru simplu cu PIC cum recomanda @cirip gasesti pe siteul meu, ai linkul in semnatura mea. BR/Daniel Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum