okean Postat Februarie 21, 2021 Partajează Postat Februarie 21, 2021 Dintre realizarile romanesti un E0503 ar conveni are cam tot ce trebe pe el, da e o scula vanata si la 100 de ieuro... In ideea ca exista in basca un osciloscop cat de cat as face asta : Dupa aia as extrage dintr-un tuner vechi, din targ cu maxim 50lei , partea de frecvetmetru, si am scula de masura ce bate suta de mega Link spre comentariu
cirip Postat Februarie 21, 2021 Partajează Postat Februarie 21, 2021 (editat) Va salut @mihai 7, In paralel cu constructia generatorului, v-as sugera un montaj foarte simplu si usor de construit, cu ajutorul caruia sa extindeti putin gama de frecvente masurate de aparatul dvs. Va pot asista cu schema si se poate realiza pe o placuta similara cu cea pe care ati construit sonda RF. In esenta ideea este de a face un mic divizor cu 16 realizat cu 74HC193 si cu un mic formator in fata. De exemplu, frecventa de 10.7MHz aplicata divizorului si mai departe aparatului de care dispuneti deja, ar aparea ca 10.7/16 = 668.75KHz. Editat Februarie 21, 2021 de cirip Link spre comentariu
mihai 7 Postat Februarie 21, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2021 Vă salut pe toți! Domnilor okean si icar, nu am citit articolul cu atentie, desi cam bănuiam eu că schema este pentru modulare în amplitudine. Domnule BRANCA, o să realizez prima schemă, dar sper să găsesc filtrul necesar. Domnule cirip , doresc schema cu 74HC193, dar nu am CI și nici nu-l găsesc pe internet. Link spre comentariu
cirip Postat Februarie 21, 2021 Partajează Postat Februarie 21, 2021 (editat) Nu-i bai. Ce integrate divizoare aveti prin sertar? Poate ne adaptam la ce aveti, daca aveti. Desi ... acuma, daca mai meditez un PIC, ce parerea aveti de un frecventmetru cu PIC? Cum va aveti cu controlerele? Am intalnit proiecte cu procesor PIC care se duc pana pe la 50MHz. Eu am testat personal un procesor pic, asa de-amorul artei si am reusit sa imping frecventa maxima pana pe la 64MHz, dar asta in conditii destul de dietetice, adica generator de semnal calibrat si curat. E adevarat ca asta ar fi un proiect in sine, dar important pentru utilarea laboratorului dvs. Din discutiile de pana acum deduc ca nu aveti frecventmetru de sine statator. Referitor la generatorul de 10.7MHz, va incurajez sa il realizati indiferent ce filtre aveti. Frecventa de oscilatie se poate ajusta intre anumite limite indiferent ce filtru folositi. Modalitatea de ajustare depinde de partea in care e eroarea: mai sus sau mai jos. De asemenea, daca frecventa e un pic pe de laturi, nu e o problema majora la acordul FI-urilor. Problema reala este obtinerea modulatie de frecventa cu un minim de distorsiuni. Editat Februarie 21, 2021 de cirip Link spre comentariu
mihai 7 Postat Februarie 22, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2021 Am CI CD 4017 (și CD 4043, dar nu cred că este util în aplicația dată). Cât despre microcontrolere, nu am lucrat până acum cu ele. Un prieten electronist mi-a recomandat aplicații cu acestea, dar am ezitat, nedorind să cheltuiesc prea mulți bani pe o placă Arduino, sau pe un display, în condițiile în care eu nu scot nici un ban din aplicațiile de electronică pe care le-am realizat până acum. Dar ca idee, aș fi curios și în ceea ce le privește (microcontrolerele), întrucât am lucrat în mediii de programare în perioada scolii. Link spre comentariu
modoran Postat Februarie 22, 2021 Partajează Postat Februarie 22, 2021 Daca 2 - 3$ cat costa arduino + display + transport din China reprezinta "multi bani" nu vad ce rost mai are topicul asta. Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 22, 2021 Partajează Postat Februarie 22, 2021 Acum 20 ore, modoran a spus: Mai bine iti cumperi un generator de semnal gata facut cu posibilitate de modulare AM si FM, Asta suna cumva putin diferit decat a cumpara un PIC si afisaj... Link spre comentariu
Marele Savant Postat Februarie 22, 2021 Partajează Postat Februarie 22, 2021 Acum 9 ore, mihai 7 a spus: Am CI CD 4017 (și CD 4043, dar nu cred că este util în aplicația dată). Cât despre microcontrolere, nu am lucrat până acum cu ele. Un prieten electronist mi-a recomandat aplicații cu acestea, dar am ezitat, nedorind să cheltuiesc prea mulți bani pe o placă Arduino, sau pe un display, în condițiile în care eu nu scot nici un ban din aplicațiile de electronică pe care le-am realizat până acum. Dar ca idee, aș fi curios și în ceea ce le privește (microcontrolerele), întrucât am lucrat în mediii de programare în perioada scolii. Mare grija! exista riscul sa inveti o gramada de chestii folosindu-le si nu da bine pe FB! Link spre comentariu
mihai 7 Postat Februarie 22, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2021 (editat) Am o întrebare legată de dioda BB109 (BB 139) folosită în generatorul de 10,7 MHz cu filtru ceramic: este cumva dioda din partea stângă a imaginii de mai jos (are un punct galben la unul din capete, nu scrie nimic pe ea). Cea din mijloc ce fel de diodă este? Cea din dreapta este o diodă BB112, nu poate fi folosită în locul lui BB109? (am citit că BB112 este folosită pentru modulație în amplitudine?) Am căutat pe internet această diodă-BB109 (BB139)- și nu apare pe nici un site din țară. Puteți să-mi recomandați un echivalent pe care să-l găsesc și la noi în țară? Mulțumesc! Editat Februarie 22, 2021 de mihai 7 completare Link spre comentariu
okean Postat Februarie 22, 2021 Partajează Postat Februarie 22, 2021 (editat) BB 109/139 are variatie de capacitate 4,3-32pf o gasesti in tunerul de Gloria sau asemanaor... BB 112 are variaie de 16,5-520pf ! e rarirate trebe' pusa deoparte Dioda din stanga posibil din selectoarele vechi se poate folosi de proba, cea din centru redresoare 1A din seria F (iprs) Editat Februarie 22, 2021 de okean Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 22, 2021 Partajează Postat Februarie 22, 2021 Acum 11 minute, okean a spus: cea din centru redresoare 1A din seria F (iprs) Au fost și stabilizatoare de 1w in aceeași capsulă. Link spre comentariu
BRANCA Postat Februarie 22, 2021 Partajează Postat Februarie 22, 2021 (editat) Mihai.Dacă bine ţin minte BB139 erau în capsulă similară 1N4148,dar corpul era verde şi marcaj la un cap cu negru.Să zic că erau marcate în clar cu bb139. Posibil găsite şi la cei de la rubrica "radioamatori".Aveam şi eu dar nu mai ştiu pe unde le-am pus! Parcă erau şi în selectoarele TV alb negru. Editat Februarie 22, 2021 de BRANCA Link spre comentariu
mihai 7 Postat Februarie 22, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2021 (editat) Dioda mea este asemănătoare cu cea de jos (este indicată ca BB109): https://www.donberg.ie/descript/b/bb_109.htm Există vreo modalitate de a verifica dacă dioda mea este de tipul varicap? Editat Februarie 22, 2021 de mihai 7 corectură text Link spre comentariu
icar Postat Februarie 22, 2021 Partajează Postat Februarie 22, 2021 (editat) Da, BB-urile, dioda varicap, produse la IPRS, erau in aceeasi capsula ca si 1N4148, numai ca sticla era colorata in verde. Mihai, cea din stinga pare o fotodioda, cea din mijloc e o dioda redresoare/stabilizatoare (au avut acelasi tip de capsula), in dreapta pare o dioda de uz general. Dioda varicap gasesti in selectoarele de canale de la televizoarele tranzistorizate, cu selectoare programabile (Sport, Venus etc) Daca pe ea scrie BB, e dioda varicap, de productie in srăinezia. Editat Februarie 22, 2021 de icar Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 22, 2021 Partajează Postat Februarie 22, 2021 16 minutes ago, mihai 7 said: Există vreo modalitate de a verifica dacă dioda mea este de tipul varicap? Daca o pui intr-un circuit oscilant si se schimba frecventa variind tensiunea la bornele ei. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum