mihai 7 Postat Februarie 20, 2021 Partajează Postat Februarie 20, 2021 Bună dimineața! Doresc să realizez un generator de test de 10.7 mHz MF, cât mai simplu, pe care să-l utilizez în alinierea circuitelor de AFI. Am găsit într-o altă postare pe Elforum o trimitere către cartea "Radiofonie pentru tineret", unde am găsit următoarea schemă, care-mi convine ca simplitate: Problema este că, după autor, ar trebui sa folosesc un filtru rezonator cu frecvența de oscilație mai mare cu 40KHz decât frecvența pe care o doresc pentru acest oscilator, dar nu se găsesc decât filtre de 10.7 MHz (a se vedea textu din imagine). Ce se poate face? Îmi puteți recomanda altă schemă, dar tot simplă? Link spre comentariu
Craciun Postat Februarie 20, 2021 Partajează Postat Februarie 20, 2021 Salut Mihai, Uite in link un montaj simplu: https://www.epanorama.net/sff/Test_equipment/Generators/10.7MHz Signal Generator.pdf BR/Daniel Link spre comentariu
icar Postat Februarie 20, 2021 Partajează Postat Februarie 20, 2021 (editat) Solutia, cum se spune in text, este alegerea filtrului. Cu acest montaj nu poti alinia decit AFI pentru MF. Pentru MA, ai nevoie de un generator de 455/465 kHz. Mai utila ar fi o heterodina modulata. Editat Februarie 20, 2021 de icar Link spre comentariu
BRANCA Postat Februarie 20, 2021 Partajează Postat Februarie 20, 2021 Filtre cu punct roşu sunt pe ebay,acu depinde de preţ...Dă-i căutare cu "ceramic 10.7 mHz filter red point". La schema lui Crăciun e lipsă MPF102,de mult timp.Ţin minte că,în trecut,foloseam BF245 ca înlocuitor.Cui îi dădea mâna folosea 2N4416A sau ceva cu simbol Jxxx,nu mai reţin.Mai greu e cu construcţia şi acordatul,în sensul că-ţi trebuie şi măsurător LC şi frecvenţmetru.Poate n-ai în dotare... Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Februarie 20, 2021 Partajează Postat Februarie 20, 2021 Sunt si la noi.Cel putin asa apar,cu punct rosu. La Quintrix Vad la Conex si Q 10.7 Mhz il dau ca Frequency: 10.700.000 Hz Nu te-ar ajuta ? Link spre comentariu
BRANCA Postat Februarie 20, 2021 Partajează Postat Februarie 20, 2021 Cuarţul Conex nu e bun.Rămâne cea mai bună varianta Crăciun,se poate regla.Să ne spui dacă reuşeşti ceva... Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Februarie 20, 2021 Partajează Postat Februarie 20, 2021 Cuartul nu era pentru circuitul acesta ci eventual pentru oscilator la 10.7 Link spre comentariu
mihai 7 Postat Februarie 20, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2021 (editat) Multumesc, domnule Craciun, dar după cum spune BRANCA , am frecvențmetru care masoară maxim 1 MHz, și nu-l pot regla (generatorul). Acum 8 ore, icar a spus: Pentru MA, ai nevoie de un generator de 455/465 kHz. Pentru reglarea AFI MA am construit următorul montaj: https://www.elforum.info/topic/41255-alinierea-afi-a-radioreceptoarelor/page/2/#comments http://archive.siliconchip.com.au/cms/A_109838/article.html, nu-mi mai trebuie altul. Acum 8 ore, BRANCA a spus: Filtre cu punct roşu sunt pe ebay Acum 7 ore, gabiz_ro a spus: Sunt si la noi.Cel putin asa apar,cu punct rosu Domnilor BRANCA și gabiz_ro, eu am înțeles din comentariul atașat montajului ales de mine că-mi trebuie un filtru cu punct albastru(10.7375MHz), alb(10.73MHz) sau portocaliu(10.76MHz), cu frecvența mai mare de 10.7 MHz (cu punct roșu). Eu am de exemplu un filtru albastru cu punct negru (adică 10.64 MHz,după materialul recomandat de okean?) Editat Februarie 20, 2021 de mihai 7 Reformulare mesaj Link spre comentariu
okean Postat Februarie 20, 2021 Partajează Postat Februarie 20, 2021 Despre filtre - AICI - Link spre comentariu
mihai 7 Postat Februarie 21, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2021 (editat) Acum 21 ore, icar a spus: Mai utila ar fi o heterodina modulata. Bună dimineața,domnule icar ! Am găsit următoarea schemă de heterodină modulată. Ce mă încurcă la aceasta sunt bobinele, dar mă gândeam să execut doar bobinele L7 și L8, pentru intervalul 7-20 MHz. Însă văd că nu există nici un filtru ceramic în circuit, este stabilă frecvența oscilatorului? Mulțumesc! Editat Februarie 21, 2021 de mihai 7 corectare greșală Link spre comentariu
okean Postat Februarie 21, 2021 Partajează Postat Februarie 21, 2021 (editat) Pentru gama de unde scurte 7-20mhz ar fi bun, modularea e in amplitudine, cititi articolul cu atentie !Schema cu filtrul de 10.7mhz asigura conditia esentiala modularea in frecventa, faceti prima schema dupa aia va lamuriti cu latimea de banda necesara ... Editat Februarie 21, 2021 de okean Link spre comentariu
BRANCA Postat Februarie 21, 2021 Partajează Postat Februarie 21, 2021 Mihai.Schema găsită după ce că e dificil de construit e cu tranzistori dispăruţi,pe germaniu. Poţi construi prima schemă cu filtru.Pune un soclu la filtru ca să-l poţi schimba uşor.Verifică funcţionarea pe un radio.Cu timpul posibil să-ţi poţi face o "colecţie" de filtre. Link spre comentariu
modoran Postat Februarie 21, 2021 Partajează Postat Februarie 21, 2021 Mai bine iti cumperi un generator de semnal gata facut cu posibilitate de modulare AM si FM, nu-s chiar asa de scumpe si e indispensabil daca vrei sa faci ceva serios. Ceva realizat de tine nu va fi precis si niciodata nu stii daca-i montajul tau de vina sau "generatorul". Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 21, 2021 Partajează Postat Februarie 21, 2021 Ai un link ceva din care sa vedem la ce te referi? Deși am varianta industriala, greoaie, dar precisa, ma interesa una ieftina la fel de precisă. Link spre comentariu
icar Postat Februarie 21, 2021 Partajează Postat Februarie 21, 2021 Acum 8 ore, mihai 7 a spus: Am găsit următoarea schemă de heterodină modulata Schema e pentru MA, cum se atrage atentia si mai sus. Eu as merge pe schema cu filtrul de 10,7. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum