Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

spoturi led in tavanul fals izolat termic

coolerro

Postări Recomandate

Salut. As vrea sa stiu daca instalarea unor spoturi led in tavanul fals ar putea crea probleme....Mi-am facut instalatia electrica intr-un apartament vechi, blocul fiind construit din placi de beton armat. Am ales sa pun tavan fals din cauza faptului ca placile sunt turnate cu o piatra extrem de dura si greu de spart, a durat foarte foarte mult sa fac santurile si gaurile pentru doze in pereti, ca sa nu mai zic de interventiile politiei, plus ca au mai si venit si cei de la Serviciul Control Disciplină în Construcţii. Nu cred ca as fi reusit sa fac ceva in tavan....!!!!
Fiindca am ales optiunea asta, normal ca o sa izolez si fonic cu fibra de sticla/minerala.
Intrebarea e legata de spoturile led, vor rezista cateva ore aprinse?? Am sa le aleg pe cele cu aluminiu, pentru o racire mai buna, ceva de genul"
https://www.xsel.ro/spoturi-led/spot...atrat-alb-220v
Daca spotul are ceva racire..., cum se va raci adaptorul, sursa in comutatie 220V-12V??
Nu am cum sa o las in exterior, va fi undeva in tavan...
Ce parere aveti, cum ar trebui sa procedez?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

3

• coolerro

2

• BRANCA

1

• validae

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

1. In primul rand alegi alte spoturi.

Probabil spoturile la care ai pus link sunt numai o "impachetare" pentru niscai banda led, din moment ce se specifica alimentare 12V.

Un montaj adevarat este in curent constant, deci se specifica curentul si un INTERVAL de tensiune.

Deci ce ai ales are mari sanse sa fie o contrafacere, oricum este de proasta calitate.

2. Din ce stiu eu blocurile din "placi beton armat" cum zici tu, adica prefabricat, au inaltime... meschina.

Nu prea vad cum realizezi tavan fals.

Nu tehnic, ci ca aspect si locuibilitate finala.

Tavanul fals adevarat coboara prea mult, fie ca este casetat, fie ca este de rigips (... nu ai precizat...). Presupun ca este rigips, asta din mentiunea vatei minerale.

Este mult mai corect sa pui un tavan aplicat.

3. Gresita este si ideea de gauri si doze in pereti... Au fost foarte blanzi cei de la disciplina in constructii, daca nu te-au obligat la autorizatie de constructie din moment ce sapi in prefabricat...

Se pot utiliza traseele electrice existente, eventual si canalizatiile originale, daca exista. Plus trasee aplicate, fie cu canal aplicat, fie prin plinta.

4. CORECT ar fi fost sa prevezi in amenajare spatiile tehnice necesare, cu acces si ventilatie pentru dispunerea surselor de alimentare LED, in caz ca doresti ca iluminatul sa fie led... nu se pupa cu dotarea originala pentru CFL/incandescenta.

5. Orice emitator led de lumina trebuie sa aiba asigurata racirea.

Daca tu crezi ca poti sa inghesui intr-un spatiu mic / inchis / captusit cu vata termoizolanta si sursa de alimentare si emitatorul led... GRESESTI.

Producatorul spotului nu il face / nu il garanteaza pentru ce doresti tu, nici nu "se potriveste".

Capacitatea de racire trebuie estimata sau chiar masurata, depinde de volum si conductia posibila, spre exemplu masa termica a placii de beton (inclusiv tavanul) este imensa. Dar trebuie sa asiguri conductie catre aceasta masa termica...

Link spre comentariu

1. tot ce am vazut au acel adaptor la 12V si nicaieri nu e specificat sursa cu curent constant. dar, intradevar, asa  ar trebui, curent constant, pentru ca o data cu cresterea temperaturii, creste si curentul prin led si evident vor tine mult mai putin de "50.000 ore". nu au specificat pe site intervalul de temperatura in care pot functiona. sigur sunt chinezarii mai slabe calitativ si nu cu ~800 lumeni cat zic ei ca scot

2. tavanul e la 250 cm. profilele CD vor fi la o distanta recomandata de 60cm intre ele si prinse direct cu bride de tavan. profilul CD are 3cm (sunt si cu 2 cm, dar sunt presat de bani...cei mai multi bani se duc pe profile, ~400 lei rigipsul, peste 800lei profilele) plus 1 cm rigipsul (9.5mm) 4 cm coboara in jos. nu va fi sesizabil. singura problema pe care o voi avea va fi ca tavanul nu e drept, plan. probabil vor fi 5 cm. dar o sa vad cu nivela laser

3. chiar nu am stiut pana acum de ce cand alti vecini si-au renovat, au spart, a fost infernal, unii pana la 11 seara au spart. si nu am chemat niciodata politia. nu au fost "blanzi", nu au avut de ce sa ma sanctioneze ! tencuiala avea aproape un cm, deci eu am spart 1-1.5 cm in placa de 8 cm grosime pentru canale, nici nu am ajuns la fierul beton, doar gaurile pentru doze au trecul pe partea cealalta. e foarte normal sa iti pui cate prize vrei in fiecare camera. apartamentul e cu 3 camere, are doar 55mp decomandat, deci e confort 1, camerele sunt mici....dormitorul mic avea doar o priza in camera. cablurile au fost zidite. chiar nu aveam cum sa folosesc traseele vechi !!

4. 5. din cauza asta am postat, ca sa aflu daca a mai facut altcineva asa ceva si sa aflu solutii legate de racire. sursele in comutatie, presupun, sunt extrem de ieftine, ~20 lei spotul led cu "transformator" inclus....ciudat de ieftin

(vecinul de vizavi s-a apucat si el de renovat, dar a chemat echipa, peste 4500 lei manopera, si i-au facut trasee prin tavan)

Link spre comentariu

O soluţie sunt corpurile de iluminat "slim",aplicate pe rigips.Am aşa ceva pe tavan fals,cu 6 becuri cu led.Nu e mai înalt de 8 cm.

O altă soluţie e un subtavan,decorativ,din rigips în care să înfigi coburi.Spaţiul dintre tavan şi subtavan rămâne deschis pentru aerisire.

Link spre comentariu

2,50 m este foarte putin din start. Nu zic sa aiba toata lumea 3,3m cum am eu, se poate zice ca si asa este exagerat.

Eu personal nu as opta sa cobor semnificativ un plafon de la 2,50, cum spuneam niste dale de plafon aplicate (6...8mm) ar fi suficiente pentru schimbarea aspectului, plus ca sub ele poti cabla pentru corpuri led, uzual sarma (DC, low voltage) are ~ 1mm diametru cu tot cu izolatie.

Daca insa plafonul trebuie corectat si ca plan sau panta... atunci pierzi si mai mult pe inaltime, varianta cu plafon aplicat + corectie este foarte laborioasa, etc.

Te uiti pe datele oferite cu produsul, fugi de ce este prea ieftin. Insa cu atat mai mult cand specificatiile sunt contradictorii, nu ai ce pune astfel de produs in casa... poate merge in garaj sau in magazie, dar nu in casa.

Sa nu pleci de la ideea ca aplica de xx lei au cum sa fie folosite (fara sa te doara capul la propriu sau figurat, prin frecventa defectarii).

Sursele in CC NU sunt ieftine, si chinezismele ca cel al produsului tau sunt de evitat oricum, mai ales pentru iluminat ambiental in apartament. Gasesti surse CC (nu foarte ieftine) bune la furnizori gen TME.

Scuzele si logica ta, cu numarul de prize nu au nici o valoare vizavi de lege - ti-am spus ca au fost foarte blanzi... acolo ai interesat structura de rezistenta, fie si 0,5 sau 1,5cm. Trebuiau sa te amendeze / sa-ti solicite intrarea in legalitate, cu autorizatie de constructie (ceea ce implica studiu de rezistenta) SAU sa te oblige sa readuci la forma initiala totul.

Deci doresti luminat in apartament:

- iei surse decente CC, cum am spus

- folosesti numai leduri/COB cu CRI si randament corespunzator, eventual iei corpuri industriale mai ieftine si inlocuiesti total si sursele si ledurile.

- neaparat racire corespunzatoare si pentru led/COB si pentru sursa CC.

- as zice la fel de neaparat: proiectarea initiala corespunzatoare led, cu nisele tehnice inerente.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Cablajul pentru prize se poate trage prin plintă.Există plintă cu canal de cabluri, iar prizele se pot pune aproape de podea, la 30-40cm.Era cea mai elegantă soluţie.Pentru cabajul de iluminat, există folie conductivă de cupru autoadezivă şi izolată ce se lipeşte pe pereţi, apoi se zugrăveşte peste ea.S-a mai discutat pe un topic despre ea, există şi pe YT filme cu produsul.Pentru iluminat cu profil redus există corpuri luminoase cu grosime redusă de circa 1cm, dreptunghiulare sau pătrate.Nu au probleme cu răcirea, fiindcă e practic o arie de leduri de mică putere împrăştiate egal, ori benzi de leduri periferice, răcirea făcându-se prin profilul de aluminiu ce joacă rol de ramă.Sursele sunt incluse de obicei...

Editat de validae
Link spre comentariu

Curios, eu am luat spoturi din China sub pretul la care faci referire (18 lei) si chiar au un radiator REZONABIL de aluminiu.

Desigur ca atat sursa de alimentare cat si COBul au fost eliminate si inlocuite cu ceva de calitate, dar mecanica care a ramas: corp rotativ, rama de decor, oglinda concava, radiator de aluminiu, ecran policarbonat erau toate chiar bune pentru putere reala in COB sub 3W. Cam orice varianta de a achizitiona aceste subansamble ar duce la o valoare mai mare, ba chiar sanse mici sa se potriveasca intre ele.

O solutie Ledil numai fixator plus oglinda concava tinde sa coste spre 30 lei spre exemplu.

Evident, cand faci achizitia trebuie sa te si pricepi... plus ca trebuie sa accepti ca un procent din achizitii sa fie inutilizabile. Chiar si asa, atunci cand cazi pe o solutie utilizabila iti acoperi imediat eventualele astfel de pierderi.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări