mac01 Postat Martie 14, 2021 Partajează Postat Martie 14, 2021 (editat) La 11.03.2021 la 8:26, Marian a spus: si colectorul VAS este un punct cu impedanta mare, ar putea fi poluat prin pad-ul termic care trebui sa fie considerabil pentru cei 300mW. In astfel de cazuri am vazut la unele aparate cum se procedeaza: Intre tranzistor si radiator se pune un distantor gros de vreo 2-3mm din ceramica (saiba mai grosuta) si se prinde cu surub de plastic, teflon...de radiator. Colectorul este tinut departe de radiator si isi face racirea prin acea saiba ceramica. Nici surubul ne are niciun efect... fiind de plastic. Suruburi din palstic se gasesc...speciale de electronica...nu stiu daca se gasesc si distantoare ceramice. Editat Martie 14, 2021 de mac01 Link spre comentariu
Marian Postat Martie 14, 2021 Autor Partajează Postat Martie 14, 2021 La varianta cu radiator izolatia suplimentara nu-i necesara, fata capsulei pe care s-ar pune radiatorul este deja izolata ( partea de plastic ). Varianta cu thermal jumper e interesanta pentru ca poate exploata un eventual plan de masa pe fata de dedesubt pentru disipatie ( ar fi suficient pentru toate 4 tranzistoarele PZT ). Despre asa ceva este vorba: https://www.digikey.ro/products/en?keywords=thermal jumper La TME ori nu sunt ori n-am cautat eu unde trebui. Arata cam la fel precum condensatorii SMD MLCC ( o culoare usor diferita ), capsule SMD de diferite marimi, ofera o foarte buna izolatie electrica, si faciliteaza un bun transfer termic. Inca n-am investigat care varianta ar fi mai buna, astept sa am intai PZT-urile si ceva variante de radiatoare smd, daca or sa-mi placa merg pe radiatoare, iar daca nu atunci ma gandesc la jumperele alea. Link spre comentariu
vijelie02 Postat Martie 14, 2021 Partajează Postat Martie 14, 2021 La repezeala: https://www.tme.eu/ro/details/aos218_247/radiatoare-echipamente/fischer-elektronik/aos-218-247/?gclid=CjwKCAiAhbeCBhBcEiwAkv2cY5QQKrtvz2i-bByYiFL3hO8CS8k2qcoROQlyO6pFcmj_57gH_ey6YBoCrcYQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 14, 2021 Partajează Postat Martie 14, 2021 Acum 36 minute, Marian a spus: Pentru? Pentru asta de aici: link postare Link spre comentariu
Marian Postat Martie 26, 2021 Autor Partajează Postat Martie 26, 2021 Am comandat ceva PZT-uri de la TME si o data cu ele si cateva variante de mini-radiatoare care mi s-au parut mie potrivite, si intr-un final m-am oprit la asta: https://www.tme.eu/ro/details/icksmda10sa/radiatoare/fischer-elektronik/ Pe latime este fix cat dimensiunea capsulei, iar pe lungime trece putin peste lungimea pinilor/tab-ului, deci e ok ( oricum sub el ar fi avut loc relaxat ceva capsule 1206 daca spatiul ar fi fost o problema, nu-i cazul ). Am fixat NPN-ul pe capsula cu superglue pe partea de sus: Daca tineti neaparat pot cauta si ceva adeziv termic dar nu cred ca este cazul, disipatia e prea mica... I-am lipit o rezistenta in baza si ceva pini la colector si emitor ( sarme subtiri ca sa nu ajute prea mult la disipatie ), lasand intentionat tab-ul neatins ca sa vad cum se descurca strict cu radiatorul lipit de capsula: Apoi am revazut putin schema ca sa stiu cat am de disipat, si in VAS o sa am in gol undeva pe la maxim 350mW ( in sarcina o sa fie ceva mai putin datorita caderii tensiunilor de alimentare ). La etajul final, la polarizare optima ( undeva spre 120mA curent de mers in gol ) PZT-urile or sa disipe in medie cam 400mW. Am pus tranzistorul din poza sa disipe undeva spre 500mW ( masurati ), tinut "in aer" si fara ventilatie fortata, temperatura masurata pe tab-ul colectorului cu o sonda din aia cu capat micut ( ca sa nu influentez disipatia ) s-a stabilizat pe la 72*C. Nu stiu care e rezistenta termica dintre jonctiune si tab ( care e suportul metalic pe care jonctiunea e fixata ), ca in pdf nu se specifica decat rezistenta termica jonctiune-ambient, insa ar trebui sa fie suficient de mica incat temperatura jonctiunii sa fie destul de aproape. Deci la aproape 500mW temperatura e departe de maximul admis cu radiatorul ala. In montajul practic temperatura o sa fie mai mica deoarece disip ceva mai putin decat testul meu, plus ca o sa-i las pe placa si ceva pad de disipatie ( 1-2mm de jur imprejur, poate ceva mai mult, functie de spatiul disponibil ), si-apoi pana si suportul FR4 al pcb contribuie cu ceva disipatie. Cert e ca am rezolvat problema disipatiei pzt-urilor deci pot trece la pcb. Schema finala ( pana la testele practice ) este aceasta: Urmeaza finalizarea elementelor de librarie pentru pcb si apoi desenarea placii. Revin cand o sa am noutati. Link spre comentariu
stryx Postat Martie 26, 2021 Partajează Postat Martie 26, 2021 (editat) In primul rand felicitari pentru proiecte! Superglue are tendinta de a se deslipi de la vibratii si socuri mecanice cand este incalzit. Intr-un amplificator nu cred sa fie probleme, dar e bine de stiut. Editat Martie 26, 2021 de stryx Link spre comentariu
Marian Postat Martie 26, 2021 Autor Partajează Postat Martie 26, 2021 42 minutes ago, stryx said: In primul rand felicitari pentru proiecte! Multumesc. 42 minutes ago, stryx said: Superglue are tendinta de a se deslipi de la vibratii si socuri mecanice cand este incalzit Nu mi s-a intamplat inca insa la testul de azi oricum nu era o problema. Nu-i bai, voi cauta si ceva adeziv termoconductor ( nu la TME ca-i groaznic de scump ). Link spre comentariu
dan cod Postat Martie 26, 2021 Partajează Postat Martie 26, 2021 Poate gelul UV ar trebui încercat. Nu știu cum se manifesta la temperatura, nu am tastat dar e ieftin și ușor de lucrat cu el. Link spre comentariu
franzm Postat Martie 26, 2021 Partajează Postat Martie 26, 2021 Rasina epoxidica (UHU plus, etc.) Adeziv termoconductor este risipa curata. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 26, 2021 Autor Partajează Postat Martie 26, 2021 In regula, multumesc pentru sugestii, am de unde alege. Link spre comentariu
franzm Postat Martie 26, 2021 Partajează Postat Martie 26, 2021 Eu am racit asa mosii de pe o placa mama ASROCK si setul de pe Elitegroup K7S5A. Radiatoarele le-am taiat dintr-unele recuperate de pe placi mama dezafectate. Link spre comentariu
maxente Postat Martie 26, 2021 Partajează Postat Martie 26, 2021 Daca vrei, iti trimit eu gratis sa faci teste un tub cu silicon din asta termo luat de la chinezi. Se intareste destul de bine, poti sa pui si in dreptul pinilor dupa ce i-ai lipit ca sa faca priza bine cu portiunea radiatorului care cade in dreptul pinilor. Ai in tubu ala destul cat sa lipesti o gramada de radiatoare din alea mici. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 27, 2021 Autor Partajează Postat Martie 27, 2021 Multumesc pentru oferta @maxente, pare exact ce trebui, deci chiar te rog si raman dator. In alta ordine de idei, stie cineva de ce e criza asta de electrolitici Nichicon? Intreb pentru ca m-am apucat de BOM si am cautat si ceva electrolitici Nichicon si Panasonic, personal imi plac Nichicon ( chestie subiectiva, nu ma intrebati de ce ), dar al naibii de greu ii mai gasesti pe stoc ( bipolarii lipsesc aproape cu desavarsire )... Link spre comentariu
stryx Postat Martie 28, 2021 Partajează Postat Martie 28, 2021 (editat) Productia incetinita de pandemie in combinatie cu cresterea enorma a achizitiilor de echipamente electronice, electocasnice si IT au dat de pamant stocuriile de semiconductori si diverse componente pasive. Razboiul economic dintre China - USA si prostia cu brexit-ul au mai pus si ele o frana industriilor care se bazeaza pe componente produse in Cina. Editat Martie 28, 2021 de stryx Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum