Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator multimedia

Marian

Postări Recomandate

Acum 4 ore, Marian a spus:

Multimesc!

Felicitări Marian. O mica observatie(foarte mica) a ieșit prea frumos ca să nu mai tai un pic din axul potențiometru lui sau encoderul ui ce ai acolo în mijloc ca butonul mare sa fie mai aproape de carcasa. E păcat. În poza făcută de sus se vede asta. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 367
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

179

• sesebe

41

• Akos

27

• franzm

18

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Va multumesc!
Si asa-i, si va multumesc si pentru observatie, m-a pacalit butonul de potentiometru, n-am fost foarte atent la dimensiunile sale atunci cand l-am cumparat de la TME, dar voi lua un altul cu gaura pentru ax ceva mai ingropata si eventual un potentiometru cu ax scurt, dar pana atunci am sa incerc si treaba cu taiatul din ax ( n-am mai facut asa ceva pana acum, dar ar trebui sa mearga ).

In alta ordine de idei:

THD 0,00175%, 1khz, 50W/8Ohm ( masurat )

SNR 80db 

Putere 50W/8Ohm ( masurat )

SR 40V/uS ( masurat )

Banda frecvente 3Hz - 600khz ( masurat )

Bucla deschisa 108db

Bucla inchisa 27db ( masurat )

Sensibilitate intrare 900mVrms ( masurat )

Cam astea ar fi datele principale despre amplif.

Suficient si pentru hifi zic eu. 

Link spre comentariu

La potentiometre eu intotdeauna folosesc 2 piulite, una pusa in spate ca sa iasa prin tabla filetul doar cat sa il poti stange a 2-a piulita.

Am vazut ca tu l-ai scos la maxim... mai reduci si de acolo ceva...

Alta varianta folosita cu succes de mine e sa prinzi potentiometrul pe o tabla in forma de L care e prinsa in interiorul carcasei de panoul de jos, asa reglezi cat sa iasa axul prin gaura

Editat de djlove
Link spre comentariu

Inca o chestie la care nu ma gandisem... 

Multumesc.

Totusi din ce vad problema e butonul, adica m-am uitat acum pe TME si daca tot am nevoie sa folosesc potentiometrul in regim normal de functionare ( in anumite situatii ) atunci sa fie unul mai bun zic, si asta cred ca e mai bun, voi ce ziceti?

https://www.tme.eu/ro/details/ptd902-1015k-a104/potentiometre-audio/bourns/

Are axul mai scurt, si cu un buton din asta ar trebui sa fie ok:
https://www.tme.eu/ro/details/kmr30/butoane-rotative-pentru-potent-axiale/cliff/fc7233/

Link spre comentariu

Eu spun ca da, e mai bun, dar vezi si pretul mult mai mare... daca mai adaugi si transportul in caz ca nu iei si altceva ajungi destul de mult.....

Sigur se va potrivi bine pe buton, dar tot trebuie sa pui piulita aia in spate din cauza ca tabla pe care il prinzi e subtire.

Link spre comentariu

Am investit in proiectul asta pana acum mai bine de 2000 de lei si ma cramponez la 30 de lei pentru un potentiometru si buton care sa-i faca cinste? 

Link spre comentariu

Am facut ceva modificari de ultim moment pe placa sursei, pentru a pune pe ea si alimentarile suplimentare despre care am vorbit si pentru a aborda o alta problema despre care voi vorbi indata:
Schema8.png

In primul rand am reconfigurat desenul schemei pentru a se evidentia atat alimentarile separate cat si masele separate pentru fiecare functie. Pare complicat dar nu e, am pus denumiri explicite pentru fiecare si-am refacut traseele grupate pe fiecare functie. 

Asa cum ati vazut am mai pus inca o alimentare, va explic indata de ce.

Eu am alimentat VU-metrul din cei 5V de la relee si i-am legat intrarile direct la cursoarele potentiometrului, pentru ca are nevoie de maxim ceva sute de mVrms, insa la ceva teste de ultim moment azi dimineata am observat ca totusi VU-metrul induce ceva zgomot pe fundal ( slab dar sesizabil si mai ales enervant ), pare mai degrava zgomot digital, ca nu suna nici pe departe a brum de masa ( posibil de la multiplexarea ledurilor, nu stiu... )

In cazul meu rezolvarea a fost cu niste rezistente mari inseriate cu intrarile VU, 100k, cu ocazia asta am observat fara sa verific ( mi-a fost lene sa-l demontez de pe panou ) ca impedanta de intrare a VU-metrului e destul de mica, legat direct atenueaza sesizabil sunetul.

Cu cei 100k pe fiecare canal catre VU-metru marea majoritate a zgomotului s-a dus ( a mai ramas ceva foarte slab, greu de sesizat dar e acolo, cred... ), insa problema e tocmai impedanta mica a intrarilor care reduce mult cursa ledurilor, si trebui reglat din butonul ala micut de pe placa VU la sensibilitate maxima pentru a avea o cursa decenta pe leduri. 

Am rezolvat problemele aici punand o alimentare suplimentara izolata si dedicata doar VU-metrului, pentru a fi sigur ca zgomotuk nu-i transmis pe masa comuna, si adaugand un buffer pe intrarile lui.

Pentru ca era nevoie de ceva cu impedanta mare pe intrari am mers pe TL072 care e cu intrari pe Fet, deci ceva Mohm daca nu ma insel, ceea ce face ca impedanta pe care cursoarele potentiometrelor o vad in plus sunt cam cei 100k ( ar trebui sa poata fi mariti fara probleme pe la 150-220k sau poate putin mai mult, datorita impendatelor mari ale AO ).

Stiu ca alimentarea e mica pentru 072 care are saturatie ceva mai mare dar cum VU-metrul are nevoie de maxim ceva sute de mV, e irelevant. 

Nu am testat practic buffer-ul pe intrarile VU-metrului dar devreme ce cu niste rezistente chioare a mers, nu vad de ce cu un repetor AO nu ar merge.

O sa refac pcb-ul la sursa cand am timp.

Cu alimentari separate pentru fiecare functie nu cred ca mai au sens acele groundlift de pe placa sursei, de aia nu le-am pus in schema, si cel mai probabil nici pe pcb n-o sa le mai pun, bucle de masa aici sunt acum imposibile.

Cred ca o sa fie loc sa includ totul pe aceeasi dimensiune, eventual ceva mai inghesuit, sau oricum asa sper, om vedea. 

Eu nu mai umblu in amplificator, e deja proiect finalizat al meu, si pus la treaba face tot ce vreau deci n-are sens sa mai modific ceva.

Deci ce fac eu in continuare e de dragul finisarii si optimizarii proiectului pentru eventualitatea in care cineva ar dori sa-l reproduca.

Link spre comentariu

Felicitari, sa-l folosești sănătos cât mai mult timp. La vu-metre și eu am întâmpinat tot o problema asemănătoare cu inducerea zgomotelor, cu toate ca era un alt model,dar băga zgomot la intrare destul de mare. Atunci nu știam care era problema, și eu am pus alimentare separată, dar tot mai era zgomot. Le-am pus deoparte de atunci, dar trebuie sa încerc cu rezistentele înseriate luând ideea de la tine.

Link spre comentariu
Acum 23 minute, hixpp02 a spus:

și eu am pus alimentare separată, dar tot mai era zgomot.

Poate un capac de tabla ar folosi... 

Link spre comentariu

Felicitari, Marian!

O singura observatie...sper sa nu te deranjeze.....nu-mi plac cele doua suruburi negre de pe masca frontala...cele care tin prinse vu-metrul.

Te-ai grabit un pic...cred ca exista si alta posibilitate de prindere...cu niste inaltatoare, L-uri prinse de fundul cutiei,etc...

Eu sunt adeptul unui panou frontal fara suruburi....maxim cele patru din colturi care sustin panoul....cu toate ca si astea patru suruburi se pot suda, puncta, pe interiorul panoului. Arata mai profi fara suruburi, piulite, saibe..... pe panoul frontal.

:ewryt45w

Editat de mac01
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări