Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator multimedia

Marian

Postări Recomandate

• Răspunsuri 367
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

179

• sesebe

41

• Akos

27

• franzm

18

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Va multumesc tuturor pentru implicare, am decis pana la urma sa abordez stilul sugerat de @stryx.

Carcasa va fi neagra, radiatoarele natur, si restul pentru asortare o sa vedeti la momentul oportun, nu zic acuma ce vreau ca nu stiu sigur daca se poate.

Am trimis mesaj lui @cristinel_bm, si astept confirmarea, apoi ma apuc de definitivarea desenului si...

Link spre comentariu

Cam astea or sa fie dimensiunile carcasei si dispunerea in interior:
Desen2.png

Radiatoarele vor fi pe exterior si vor duce cotele carcasei la 37cm cu 30cm, perfect pentru spatiul de sub birou.

Mufa de alimentare de la retea va fi in centru-jos pe panoul din spate, iar deasupra ei un buton On/off.

In stanga si-n dreapta mufei vor fi bornele de iesire, iar RCA-urile undeva deasupra modulului DAC. 

Protectia pentru boxe va fi montata vertical pe panoul din spate.

Modulele de amplificator vertical pe radiatoare.

MP5-ul vertical pe panoul din fata.

Restul orizontal pe panoul de jos al carcasei.

Toate desenele sunt la scara.

Am discutat cu Cristi si se revolva undeva in Ianuarie, deci este in regula, pana atunci am timp sa definitivez desenul si detaliile proiectului.

Ramane sa ma apuc sa completez desenul cu decupaje si dimensiuni exacte ca sa poata fi transpus in CAD, apoi sa i-l transmit.

Link spre comentariu

Pana aici am ajuns momentan:
Carcasa3.png

Am mutat radiatoarele in interior deoarece erau cu 11cm mai scurte decat carcasa, ar fi aratat ca naiba, si nu avea nici un sens sa merg pe radiatoare de 30cm ( al naibii de scumpe si oricum mult prea mari ).

Acum carcasa poate fi de orice culoare ( negru in cazul meu ).

Multumiri @Mircea pentru sugestie!

Cotele carcasei acum sunt 38cm/30cm/10cm.

Dimensiunile si dispunerea din imagine sunt cele reale ( la scara milimetrica totul, inclusiv radiatoarele ).

Radiatoarele vor fi prinse cu suruburi de partea de jos a carcasei ( posibil si de capac daca va fi nevoie, desi nu cred ), daca veti da zoom la poza o sa vedeti gaurile de fixare. Inainte sa intrebati cum le gauresc longitudinal pe talpa, va zic ca o fac cu un dremel fixat pe suport dedicat, gaurile ies foarte precis si sunt foarte usor de facut ( metoda deja probata pe radiatoare mult mai mari ).

Ar fi de adaugat grilele de ventilatie din dreptul radiatoarelor, apoi eventuale alte gauri de ventilatie pentru interiorul carcasei ( radiatoarele se potrivesc la fix in interior, deci grilele lor nu vor ventila si carcasa ).

Apoi indepartat tot in afara de decupaje ( le-am pus aici ilustrativ ), atasat dimensiuni exacte de reper, ceva verificari de ultim moment apoi ii voi da desenul lui Cristi ( il postez si aici intr-o arhiva atunci cand va fi gata, astfel incat daca si altcineva o sa fie interesat, sa nu mai faca munca mea din nou ).

Link spre comentariu

Salutari,

Doar intreb: capacul si panourile fata/spate sau sasiul si panourile laterale sau capacul si lateralele etc nu se pot lasa intr-o singura foaie netaiata si doar indoita la nouaj' de grade pe 2 laturi? Adica sa devina carcasa formata din 4 repere. Lipsa unor suruburi i-ar da un aspect mai 'curat', cred. Desi nu stiu cat de rigida ar fi.

Eu am comandat d-lui Cristi mai demult o lucrare in tabla de 1.5mm (sasiu) si era teapana. In sasiu/capac am decupat dreptunghiuri mai mici decat proiectia radiatoarelor pe care am fixat cu nituri tabla gaurita astfel obtinand si ventilatia naturala. Nu mai am amplificatorul, as fi pus niste poze pt. a fi mai clar. Era o clona a unui amp. de putere.

Capacul cu lateralele incluse din tabla de 1 mm ar fi de ajuns (nu stiu daca dl. Cristi are mai subtire).

Toate bune,

Cosmin

Link spre comentariu
4 minutes ago, Iomis said:

Doar intreb: capacul si panourile fata/spate sau sasiul si panourile laterale sau capacul si lateralele etc nu se pot lasa intr-o singura foaie netaiata si doar indoita la nouaj' de grade pe 2 laturi?

Asa va si fi, aici le-am pus desfasurate pentru a fi mai usor de distins, Cristi insa stie ce doresc eu.

Link spre comentariu

Acuma, daca tot ai dat detalii, cum fixezi radiatorul de fundul cutiei? Nu e clar daca ai optat pentru niste distantiere din ce zici (pari sa excluzi idee fixarii direct de fundul cutiei). Eu sigur as pune pe distantiere (poate de 10mm), dar asta creste inaltimea cutiei.

Alta posibila sugestie, care este si o chestie de ergonomie de montaj/depanaj (cu toate ca il faci o data si poate niciodata depanat) + frumusetea cutiei (fara nspe gauri pe fund): as pune o placa mai groasa 2-3mm (in galben) pe care montez totul (radiatoarele pot sta fara distantiere), iar in cerculetele cu rosu sunt distantierele (3-5mm inaltime) fata de fundul cutiei - care servesc si ca puncte de fixare picioare cutie.

Astfel, nu se vede nici un cap de surub pe fund, totul se asambleaza in afara cutiei si doar se ataseaza de fund si facut ultimele legaturi catre componentele de pe panouri.

Este ce am facut eu la unul dintre amplifuri, si este metoda standard in asamblarea panourilor de automatizari, etc. Uneori e bine sa aplici in montajele de amatori solutii profesionale. Dar, e doar o alta sugestie...

LCN34Qp.jpg

Editat de Mircea
Link spre comentariu

Radiatoarele se vor fixa direct jos, pe panoul de dedesubt, nu se pune problema de distantatoare ( 10mm de distantator la radiator inseamna multi cm^2 in plus la carcasa si costuri in plus ).

Vor fi 3 suruburi distribuite egal de-a lungul lor, in gauri filetate in talpa.

Si pentru o mai buna rigidizare a cutiei o sa pun suruburi la radiatoare si pe panoul de jos si pe capac.

Cat despre suruburi, n-am stres ca se vad, cel mult voi folosi suruburi negre ingropate ( ca am ).

PS: Nu am de gand sa repar prea curand amplificatorul o data finisat, insa orice interventie va fi destul de usoara oricum.

Modulele finale se desfac cu radiator cu tot din cele 3 suruburi ce-l vor fixa de partea de jos, apoi va fi foarte simplu de desfacut fiecare modul de pe radiatorul sau. 

Placa sursei se demonteaza usor din suruburi, la fel si DAC-ul si MP5-ul ( cel din urma va fi fixat in gauri filetate in panoul din fata ). 

Modulul DC-detect n-are motiv sa se defecteze vreodata, dar chiar daca o face ( releul e singura chestie din el care poate obosi ), suruburile sale se pot demonta din afara.

Link spre comentariu

Cam asta ar fi desenul ( 6 ore ieri si inca 6 ore azi de lucru la el, vad deja triplu :rade: ):
Carcasa13.rar

L-am pus sub forma de arhiva ca rezolutia e prea mare chiar si pentru postimage ( e maaaaare, ca n-am incotro, sunt foarte multe detalii mici ce trebui sa se vada clar ).

Cred ca nu mi-a scapat nimic dar ma voi uita zilele urmatoare la el sa fiu sigur ( oricum nici Cristi nu are timp de el acum, deci nu-i bai ).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări