Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator multimedia

Marian

Postări Recomandate

M-am uitat acum prin carcasele disponibile la fratii nostri chinezi si... si stiu ca am zis ca pe asa ceva as merge dar ce s-ar potrivi proiectului meu costa prea mult ca sa merite, si nici livrarea nu-i ieftina. 

Estetic majoritatea arata foarte bine, dar degeaba, prioritatile din punct de vedere financiar sunt in alte directii fara legatura cu electronica, deci trebui sa fiu realist si sa ma multumesc cu ceea ce-mi permit, anume o carcasa comandata la colegul @cristinel_bm, cu avantajul evident al decupajelor facute deja laser ( deci foarte precise ) in cam orice configuratie imi vine in cap, ceea ce ma scuteste de foarte multa munca la asamblare.

Ca dimensiuni ar fi cel mai probabil similara cu cea de la proiectul asta:
https://www.elforum.info/topic/127834-amplificator-mp100v3/?tab=comments#comment-2034313

Radiatoarele vor fi tot din alea de acolo, adica 2 din astea:
https://www.tme.eu/ro/details/rad-a6023_100/radiatoare/stonecold/

Cele negre fie sunt indisponibile fie costa prea mult sa se justifice investitia, deci intrebarea se pune ce-i de facut cu culoarea?

Adica s-ar accepta o vopsire a radiatoarelor cu negru mat pentru a putea alege culoarea neagra la carcasa? 

Sau las radiatoarele asa si caut o culoare apropiata din paleta disponibila pentru carcasa, adica un gri la carcasa?

Mie unul imi place si acum culoarea aleasa la carcasa de la proiectul ala din link, insa cineva mi-a zis in privat ca nu-i totusi foarte potrivita, deci chiar va rog sa va dati cu parerea cat mai multi, cum credeti ca ar fi cel mai potrivit, tinand cont ca zilele astea deja o sa iau legatura cu Cristi pentru a stabili niste detalii initiale, apoi ma apuc de desenul proiectului de carcasa.

Va multumesc anticipat pentru orice parere la aspectul asta!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 367
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

179

• sesebe

41

• Akos

27

• franzm

18

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am si eu o intrebare: cand asculti muzica cu amp-ul tau ce faci ? Numai sa nu-mi spui ca te uiti la ce culoare au radiatoarele... gandindu-te ca f-t-i, nu am putut sa le vopsesc rosu pastelat cu dungi albastre in loc sa fie natur ?

Link spre comentariu
Acum 28 minute, Akos a spus:

Am si eu o intrebare: cand asculti muzica cu amp-ul tau ce faci ? Numai sa nu-mi spui ca te uiti la ce culoare au radiatoarele... gandindu-te ca f-t-i, nu am putut sa le vopsesc rosu pastelat cu dungi albastre in loc sa fie natur ?

Pe vechiul forum geaman era un coeficient WF (nu imi aduc aminte ultima litera, dar primele = Wife Factor ...).   Deci fara acordul sotiei, pe care nu o intereseaza ca amplificatorul tau suna peste amplificatoare de 10.000$, ramai cu el pe presul de la intrare :57 daca nu se potriveste cu mobila din salon!

Cauta un amplificator hi-end (sa zicem Accuphase) confectioneaza o cutie din PAL cu niste radiatoare de forma pe laterale, baga Accuphase-ul in el si invita haudiofili la auditie. Iti garantez ca nici macar unul nu va aprecia amplificatorul!!! Ei apreciaza sunetul dupa cum arata amplificatorul (in cazul tau o cutie din PAL + niste radiatoare) si pretul de achizitie. Acelasi amplificator suna mai bine la proprietarul care prezinta factura cu pretul de achizitie cel mai mare!!! Daca printr-un noroc chior gasesti scula la un pret redus si le aduci la cunostinta asta .... deja e trancota! :rade:

Link spre comentariu
40 minutes ago, Akos said:

:rade::rade::rade:

Va multumesc pentru comentariu, pe langa faptul ca-i edificator m-a mai si amuzat copios!

Fireste ca nu ma uit la culoare atunci cand ascult muzica, insa de data asta as tine cont si de parerile celorlalti pentru ca ampliful este foarte ok tehnic vorbind, n-as vrea ca sa-l traga in jos prea mult carcasa. 

33 minutes ago, sesebe said:

Radiatoarele ori natur ori eloxate. În nici un caz vopsite dacă nu ești dispus sa pierzi la randamentul de răcire. 

Multumesc, uite de-aia e bine sa intrebi :)

Natur raman atunci, si-atunci carcasa gri ar trebui, si ramane de vazut ce culori o sa fie disponibile.

Fiind deja folosite la alte 2 proiecte de aceeasi putere, stiu ca sunt mai mult decat suficiente pentru cerintele de disipatie, atat pe 8 cat si pe 4 ohm. 

Link spre comentariu

Daca reusesti sa fabrici placa frontala cat sa acopere lateralele radiatoarelor, atunci poate fi orice culoare radiatorul.

Dar, eu zic ochiometric, ca radiatoarele sunt supradimensionate, astfel incat vopsirea, sau chiar bagatul in cutie al radiatoarelor, sa nu conteze. 

Legat de WF... de luni de zile ma tot strofoc sa-mi vina o idee de rack pentru 3 amplifuri. Dar ceva cu WF ridicat, altfel jar mănânc in garaj cu fiarele.

Link spre comentariu

Bagatul radiatoarelor in carcasa ar presupune ventilatie fortata, pentru ca oricat de bune ar fi ele, fara ventilatie carcasa devine cuptor, si nu vreau ventilator. Poate sa abordez niste grile de ventilatie in dreptul aripioarelor, atat sus cat si jos, n-are fi o idee rea chiar daca ar mari usor dimensiunile carcasei.

Cat despre capabilitatea de racire a lor dupa eventuala vopsire, am deja experienta restaurarii AS2050 unde radiatoarele sunt de dimensiuni apropiate ( parca, nu mai retin sigur dar voi masura ), si pe alea le-am vopsit cu spray negru mat, alimentarea de la 2x25Vca ( doar cu cativa volti mai jos decat traful de aici ) a facut ampliful ala fata in mai multe randuri la o noapte intreaga pe 2 boxe de 4 ohm la nivel de stres aproape de maxim, radiatoarele aveau probabil undeva spre 50*C pe timp de vara, caldura mare, etc... 

Link spre comentariu

Cu sloturi de ventilatie generoase, fara indoiala. Nu e greu de ştanţat tabla de 1-1,5mm grosime cu sloturi de 30x3-4mm. Am avut astfel de realizare in anii 90 facuta cu utilaje de pe vremea cealalta, daramite acuma cand se gasesc de toate. Ramane sa confirme Cristinel.

Oricum, merita o cutie aratoasa.

Link spre comentariu

Se poate face carcasa neagra cu radiatoarele din link si diverse elemente asortate cu radiatoarele (butoanele de control ca exemplu). Un design bun poate aparea si datorita contrastului cromatic sau de textura.

Editat de stryx
Link spre comentariu
Acum 2 ore, sesebe a spus:

Radiatoarele ori natur ori eloxate. În nici un caz vopsite dacă nu ești dispus sa pierzi la randamentul de răcire. 

În majoritatea cazurilor nu pierzi (mai) nimic prin vopsire . Cu vopsele de ulei, varnișuri, alte vopsele mate sau semimate  te încadrezi în limitele coeficientului de emisivitate al aluminiului eloxat negru +/- 10%. Iar dacă ții cont de faptul că radiația are o pondere de mai puțin de 1/3 (probabil în jur de 1/4) din totalul evacuării de căldură rezultă ce am afirmat mai sus. Aproape toate radiatoarele industriale (mai vechi) pe care le-am întâlnit erau vopsite și nu neapărat negru.

În medii ostile vopsirea protejează de oxidare care face probabil mai rău.

Link spre comentariu
Acum 7 ore, merck a spus:

Pe vechiul forum geaman era un coeficient WF (nu imi aduc aminte ultima litera, dar primele = Wife Factor ...).   Deci fara acordul sotiei, pe care nu o intereseaza ca amplificatorul tau suna peste amplificatoare de 10.000$, ramai cu el pe presul de la intrare :57 daca nu se potriveste cu mobila din salon!

Cauta un amplificator hi-end (sa zicem Accuphase) confectioneaza o cutie din PAL cu niste radiatoare de forma pe laterale, baga Accuphase-ul in el si invita haudiofili la auditie. Iti garantez ca nici macar unul nu va aprecia amplificatorul!!! Ei apreciaza sunetul dupa cum arata amplificatorul (in cazul tau o cutie din PAL + niste radiatoare) si pretul de achizitie. Acelasi amplificator suna mai bine la proprietarul care prezinta factura cu pretul de achizitie cel mai mare!!! Daca printr-un noroc chior gasesti scula la un pret redus si le aduci la cunostinta asta .... deja e trancota! :rade:

Cred ca te referi la asta WAF. Era chiar si o formula de calcul pt cazul boxelor dar nu reusesc sa o mai gasesc, si am cautat-o de mai multe ori.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări