Akos Postat Noiembrie 16, 2021 Partajează Postat Noiembrie 16, 2021 Daca o montezi pe asta de ce mai e nevoie de dac ? Am comandat si eu chestia asta dar de pe joom. Zice ca vine in 16-29 zile. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 16, 2021 Partajează Postat Noiembrie 16, 2021 Depinde de scop. Daca scopul este sa facă gălăgie atunci e destul asta. Altfel trebuie sa fii convins ca la orice DAC, cip-ul DAC reprezinta doar maxim 30-50% din ceea ce contează la calitatea sunetului, grosul fiind dat de implementare, circuite anexe, filtru reconstrucție, power supply, layout etc. Tot asa cum la o mașină nu contează doar motorul și degeaba ai motorul perfect dacă steering-ul e varza, bucsele bat iar frina nu tine cind ai mai mare nevoie de ea. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 17, 2021 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2021 DAC-ul stie sa faca ceea ce MP5-ul nu stie, interfata digitala directa intre laptop si amplificator, eliminand preamplificatoare, mixer, cabluri, etc... L-am ales pe ala pentru ca mi s-a parut cel mai pretat nevoilor mele, si intamplarea fericita a facut sa fie pe baza unor cipuri ok, pare unul popular deoarece se gaseste in multe versiuni pe ebay. Face amplificatorul mai complet, atata tot. Link spre comentariu
vijelie02 Postat Noiembrie 17, 2021 Partajează Postat Noiembrie 17, 2021 De cabluri nu scapi Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 17, 2021 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2021 Asa e, inlocui pe ala analogic cu ala digital. Link spre comentariu
merck Postat Noiembrie 17, 2021 Partajează Postat Noiembrie 17, 2021 DAC-ul stie de 32biti/384kHz, insa interfata USB I2S stie doar 24 de biti la 96kHz. Era bine daca macar stia 24 de biti la 192kHz. As fi cautat un DAC SABRE ES9028 cu Xmos xu208 sau Amanero : https://www.audiophonics.fr/fr/dac-avec-volume/dac-usb-es9028-pro-symetrique-xlr-32bit-384khz-dsd-512-amanero-tcxo-p-12289.html Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 17, 2021 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2021 Buna sugestie, cheltui mai mult pe dac decat pe amplificatorul in sine... Pe bune? La pretul ala mai pun cateva sute de lei si-mi iau un analizator QA401, si m-am scos si la capitolul analiza FFT. Mersi insa am explicat deja de ce merg cu acel DAC, si nu-i snobism. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 17, 2021 Partajează Postat Noiembrie 17, 2021 Acum 2 ore, merck a spus: DAC-ul stie de 32biti/384kHz, insa interfata USB I2S stie doar 24 de biti la 96kHz. Era bine daca macar stia 24 de biti la 192kHz. As fi cautat un DAC SABRE ES9028 cu Xmos xu208 sau Amanero : https://www.audiophonics.fr/fr/dac-avec-volume/dac-usb-es9028-pro-symetrique-xlr-32bit-384khz-dsd-512-amanero-tcxo-p-12289.html Windows-ul nu stie mai mult de 16biti/48Khz. Daca vrei mai mult trebuie sa instalezi drivere suplimentare care nu totdeauna merg bine sau nu pe toate versiunile de windows. Iar DAC-urile din seria Sabre E9xxx din punctul meu de vedere sint o bataie de joc haudiofila. Nu exista datasheeturi disponibile decit sub semnatura ca nu faci publice datele din ele si cit timp ai la doar max 1mm distanta fata de DAC-u propriuzis nucleie de calcul digital lucrind la zeci-sute de Mhz ma indoiesc profund ca acele semnale nu radiaza si in semnalul analogic de iesire. In DAC-ul meu am separare galvanica completa si peste 3-4 cm distanta fizica si pe analizorul spectral universal (10Hz 4Ghz) am reusit sa vad resturi de semnal digital din partea de prelucrare digitala (la -70...80db dar erau totusi prezente) cu frecvente de Mhz - zeci de Mhz. Daca vreti sa auziti diferente intre cabluri (si analogice dar si digitale) atunci trebuie sa folositi DAC-uri Sabre. Cu DAC-urile astea sigur veti auzi diferente. Unii zic ca se aud diferente din cauza ca-s foarte "detaliate...etc" dar eu zic ca le veti auzi din cauza ca-s foarte prost realizate si ajung semnale de zeci de mega pe cablu iar cablulrile in functie de producator realizeaza o anumita filtrare. Diferentele audio sint din cauza distorsiunilor de intermodulatie ce apar in etajele de intrare in amplificatoare, intermodulatie intre semnalul audio si resturile digitale de frecvente foarte inalte. Link spre comentariu
merck Postat Noiembrie 17, 2021 Partajează Postat Noiembrie 17, 2021 Acum 2 ore, Marian a spus: Buna sugestie, cheltui mai mult pe dac decat pe amplificatorul in sine... Pe bune? Pai nu trebuie sa iei DAC-ul gata facut, o carcasa din aluminiu stii bine ca nu-i ieftina si mai pune si profitul iuropeanului. Am dat model doar ca sa se vada ca pui sampanie cu caviar nu sampanie cu ceapa sau caviar cu palinca. Flac-uri gasesti si gratis in format 24 biti /192kHz si la ureche se aude diferenta intre 96kHz si 192kHz. Oricum alegerea ta .... este al dracu' de ieftina si nu imi este rusine sa spun, dar pentru multi dintre noi pretul chiar conteaza! Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 17, 2021 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2021 30 minutes ago, merck said: Oricum alegerea ta .... este al dracu' de ieftina Asa, si? Link spre comentariu
Akos Postat Noiembrie 17, 2021 Partajează Postat Noiembrie 17, 2021 Acum 2 ore, sesebe a spus: ...Iar DAC-urile din seria Sabre E9xxx din punctul meu de vedere sint o bataie de joc haudiofila. .. ...Daca vreti sa auziti diferente intre cabluri (si analogice dar si digitale) atunci trebuie sa folositi DAC-uri Sabre... Mi se pare mie sau este o contradictie in aceste afirmatii ? Link spre comentariu
merck Postat Noiembrie 17, 2021 Partajează Postat Noiembrie 17, 2021 Acum 38 minute, Marian a spus: Asa, si? Pai e de bine! Acum 10 minute, Akos a spus: Mi se pare mie sau este o contradictie in aceste afirmatii ? Nu-i contradictie, un DAC prost este sensibil la multe lucruri printre care si cablurile. Deci e clar ca schimbi un cablu si se schimba parametrii => se schimba si sunetul. Acum 2 ore, sesebe a spus: Iar DAC-urile din seria Sabre E9xxx din punctul meu de vedere sint o bataie de joc haudiofila. Ai avut sansa sa asculti DAC-uri din aceasta serie? Eu tot vanat destul de mult insa n-am gasit o combinatie (am vrut PCB doar cu DAC la care sa vin cu diferite interfete in special USB I2S cat mai bengoasa insa tot ce era pe ebay era construit cap coada si nu prea puteam sa intervin asa usor) avantajoasa financiar deci am zis PASS. (ca sa nu creada @Marian ca sunt baron! Si eu ma scurm in portofel ) Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 17, 2021 Partajează Postat Noiembrie 17, 2021 @merck Am ascultat citeva DAC-uri ciaina, unele numai PCB altele cu tot cu carcasa si citeva industriale (mai mult sau mai putin de fite). Nu mai retin daca au fost printre ele si DAC-uri din seria Sabre. Oricum ideea, a mea cel putin, este ca NIMIC din lantul audio nu trebuie sa influienteze in vre-un fel sunetul. Sunetul trebuie sa fie cit mai natural fara influiente / coloraturi din partea echipamentelor si deci daca vorbim de DAC-uri care suna mai asa sau mai altfel, pe mine nu ma intereseaza, iar astea Sabre sint renumite ca suna mai...nu stiu cum. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 17, 2021 Partajează Postat Noiembrie 17, 2021 Acum 51 minute, Akos a spus: Mi se pare mie sau este o contradictie in aceste afirmatii ? Nicidecum! Un echipament bine proiectat trebuie sa nu fie influientat de factori externi cum ar fi cablurile de interconectare, intre anumite limite desigur. De exemplu nu poti pune la boxe fire de 0.5mm sectiune si lungime 5-10m si sa te astepti ca sunetul sa nu fie influientat, dar niste cabluri absolut banale (de veioza cum se mai spune) de 1.5-2.5mm sectiune si pina in 4-6m ar trebui sa nu influienteze in vre-un fel sunetul daca vorbim de cabluri de boxe. Cu cit un echipament este mai prost conceput cu atit este mai influientat de factorii externi. Daca vorbim de cablurile de conectare, atunci lipsa filtrelor EMC de la intrare si a driverelor de linie de la iesire capabile sa lucreze pe sarcini capacitive fara overshoot vor influienta sunetul. Si asta se vede (aude) la aparatele " haudiofile " la care fraierii nu monteaa filtre EMC la intrare ca cica ar strica sunetul. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 17, 2021 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2021 51 minutes ago, merck said: Pai e de bine! Ma bucur! Placa de sunet de la laptop stie 192khz tot pe 24biti, dar clasicele MP3-uri stiu doar 44khz, si de regula mp3 ascult ( am foarte putine flac-uri, n-am rabdare si nici motivatie sa stau sa le caut ), deci ce stie DAC-ul asta e arhisuficient. In alta ordine de idei, vin cu o modificare de ultim moment la schema: Modificarea e la limitare si multumita documentatiei postata de dl @franzm am putut sa o calzulez mai precis pentru cazul meu cu boxe de 8 Ohm, am marit R49 si R50 de la 68k la 100k, si R51/52 reduse de la 4k7 la 2k2. Pentru boxe de 4 Ohm ar trebui marite R51 si R52 la 2k7 sau cel mult 3k. Referitor la masuratorile practice, SNR-ul l-am calculat deja pe la 80db, deci ok. Ca sa masor practic si rejectia ar trebui 2 infasurari suplimentare si complet izolate inseriate cu ramurile de alimentare ale amplificatorului, si care sa suporte minim curentul maxim de lucru. Cred ca este o complicatie inutila, este evident pe schema ca rejectia e ok, dar am verificat-o in simulator si am gasit-o pe la 88db, ceea ce din nou e ok. Singura chestie ramasa e FFT-ul, daca reusesc sa masor si asta o sa va postez rezultatele aici. Oricum modificari in schema nu mai aduc. Ceea ce urmeaza este asamblarea celui de-al 2-lea modul, apoi cautarea unei carcase si asteptarea dupa modulul DAC, cand o sa-l am si pe ala si carcasa ma apuc de montajul final. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum