Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator multimedia

Marian

Postări Recomandate

• Răspunsuri 367
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am refacut acum masuratoarea zgomotului nativ al schemei/modulului pentru ca am descoperit ca sonda cu care masurasem ieri pare sa aiba ceva probleme, plus ca gresisem ceva setari prin meniuri ( sunt inca multe functii cu care nu m-am familiarizat foarte bine, asta e, saltul de la ce aveam la ce am acum este enorm, deci indulgenta va rog :) ).

In fine, am pus o alta sonda, tot de la Rigol, si iata zgomotul amplificatorului cu intrarea la masa, iesirea in gol, si 26mV pe rezistenta din emitor ( 0R22, adica cei 118mA curent de mers in gol ):

DS1-Z-Quick-Print3.png

Varf la varf 1,3mV, si rms ceva mai mult de 500uV.

Dar cel mai probabil e chiar mai putin de atat pentru ca sunt pe treapta minima de tensiune disponibila la osciloscop, si nu stiu sa fac masuratoare relativa ( nici nu stiu daca este posibil asa ceva la osciloscop ) ca sa anulez eventualul zgomot intern al osciloscopului, dar nici nu cred ca mai este cazul, e de departe cea mai putin zgomotoasa schema la care am lucrat pana acum. 

Daca ar fi sa estimez un SNR atunci cu sursa finala rms-ul maxim estimat pe iesire ar trebui sa fie cam 22V sub clipping, ceea ce imi da un SNR de peste 90db.

Parerea mea e ca la capitolul asta sta foarte bine, dar astept si parerile voastre.

Revin dupa alte teste.

Spor.

Link spre comentariu

D-l @Marian, am si eu o intrebare: de ce ai bagat atitea piese (cu lopata !) intr-un montaj care numai amplifica un semnal audio ? In secolul xxi ? Era suficient un integrat si eventual trei linii de cod (scrise istet !). Dar raspund eu in locul tau: pentru ca-ti place mirosul de sacaz !!! (hi)

Link spre comentariu
10 minutes ago, Akos said:

D-l @Marian, am si eu o intrebare: de ce ai bagat atitea piese (cu lopata !) intr-un montaj care numai amplifica un semnal audio ? 

Ca sa amplifice si zgomotul! :rade:

Daca a pus o lopata de piese a obtinut SNR de 90dB! :57Daca punea doar:

un integrat si eventual trei linii de cod (scrise istet !)

sigur obtinea un SNR > 100dB! 

Doar se stie: cu cat pui mai multe piese cu atat creste zgomotul! :85

@Marian felicitari pentru realizare! :aplauze

Link spre comentariu

Multumesc @merck.

I-am pus si semnal, si am inceput totusi cu sinus ca eram curios tare de banda de frecvente :rade:

Am masurat-o fara zobelul de pe iesire si fara filtrul de pe intrare ( fara R61 si respectiv fara C2 ).

Am gasit limita inferioara ( -3db ) pe la 3,5hz, iar pe cea superioara pe la 1,14Mhz:

DS1-Z-Quick-Print11.png

Clipping cu iesire in gol, la 100Hz, 1khz, 10khz si 20khz:

DS1-Z-Quick-Print7.png

DS1-Z-Quick-Print8.png

DS1-Z-Quick-Print9.png

DS1-Z-Quick-Print10.png

Mai sunt chestii de testat, revin cand mai am rezultate...

Link spre comentariu

Am trecut la dreptunghiulara, si a trebuit sa umblu putin la compensare ca sa rezolv overshoot-ul, am ajuns dupa multe tatonari la combinatia asta:
Schema21-ink.jpg

Am pastrat compensarea TPC, doar am modificat valoarea rezistentelor catre masa de la 2k2 la 4k7, si in plus am pus si un cond pe rezistenta din reactie, R7, ( n-as fi vrut la inceput sa trebuiasca sa fac asta dar 5p sunt prea putini ca sa conteze ). Valoarea am obtinut-o din inserierea a 2 conzi SMD 1206 de 10p ( COG ).

La TME sunt si 4,7p si 5,6p, la comanda urmatoare de acolo o sa iau si o sa incerc din fiecare, si vedem care merita lasat in final.

Toate masuratorile de mai jos sunt in continuare fara filtrele amintite mai sus ( zobel si intrare ), sonda osciloscopului conectata inainte de inductanta ( ca asta ma intereseaza sa vad ) si cu acelasi curent de mers in gol ( cei 26mV ).

Asa arata dreptunghiulara la 10khz acum:

DS1-Z-Quick-Print7.png

Mai e ceva overshoot dar e prea mic sa-mi mai bat capul cu el.

20khz:
DS1-Z-Quick-Print8.png

100khz ( in caz ca intereseaza pe cineva )

DS1-Z-Quick-Print9.png

Revin la 10khz, la limita clip:
DS1-Z-Quick-Print6.png

20khz la limita clip:
DS1-Z-Quick-Print10.png

Si SR-ul:
DS1-Z-Quick-Print12.png

Cam 40V/uS, mult peste nevoile ( chiar si alea audiofile ) acestei puteri.

Modificarile la compensari au redus asa cum era normal limita superioara a raspunsului in frecventa pe la 660khz:
DS1-Z-Quick-Print5.png

Oricum mult peste nevoile unui amplificator audiofil, deci in regula, mai ales ca si la frecventa aia sinusoida arata foarte bine.

Am reverificat si clipping-ul la aceleasi frecvente ca mai sus:
DS1-Z-Quick-Print1.png

DS1-Z-Quick-Print2.png

DS1-Z-Quick-Print3.png

DS1-Z-Quick-Print4.png

Si asta mi se pare in regula, deci ce ar mai fi de facut ar fi sa-i pun sarcina, numai ca ezit sa o fac deoarece ma intereseaza comportamentul in sarcina cu sursa ce va alimenta amplificatorul in sine ( adica sursa finala cum s-ar zice ), si pe aia n-o am gata ( nici placile nu le-am comandat inca dar o voi face curand sper eu ). 

Ce pot sa fac ( si o voi face ), e sa-l pun pe o boxa si sa-i pun ceva muzica pe intrare, asa de schepsis sa vad cum se aude ( nu are cum decat foarte bine, este evident asta ).

Deci momentan cam astea fura testele, altele cand o sa am sursa pentru el gata.

Daca totusi ma mai gandesc la ceva revin. 

Spor.

PS: Cam toate testele au fost facute cu cei 26mV pe rezistentele din emitor ( sau in jur de 26mV ), si asa cum vedeti pe un radiator destul de mic, care nici macar nu a trebuit ventilat fortat. 

Asta pentru a demonstra practic ceea ce am demonstrat deja teoretic ca la curentul ala destul de mare de mers in gol, nu ai nevoie de radiator mai mare, si totodata pentru a demonstra ca nu-s ipocrit, si chiar fac practic ceea ce sustin teoretic aici pe forum. 

Link spre comentariu

Traseaza caracteristica amplitudine frecventa pina la 2-3 Mhz, prin masuratori multiple si notarea valorii. Insista in special pe zona peste citeva sute de Khz ( poti lua 100Khz, 100Khz*1.2, 100Khz*1.2*1.2 etc) . Ai sa vezi ceva interesant. Poti face masuratorile la putere mica.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Stiu ce zici dar iti dai seama cate combinatii de R si C trebuiesc testate? 

Trebui condensator variabil la o valoare care ar trebui determinata tot prin teste, si multitura, si muuuulte reglaje pana se obtine o varianta optima. 

Q-ul ala se optimizeaza si prin cond peste dioda de softclip ( adica peste TPC ), dar si ala trebui testat in multe valori pana se obtine rezultatul perfect, unde mai pui ca mai ai 2 componente reglabile care pot influenta ( R si C de peste reactie ), deci cu atat mai greu. Si-apoi asta afecteaza direct SR-ul.

Am spus deja mai sus ca ce a ramas pe dreptunghiulara e prea putin sa mai merite atata bataie de cap, si n-o voi face.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări