Marian Postat Iulie 2, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 2, 2021 Am refacut acum masuratoarea zgomotului nativ al schemei/modulului pentru ca am descoperit ca sonda cu care masurasem ieri pare sa aiba ceva probleme, plus ca gresisem ceva setari prin meniuri ( sunt inca multe functii cu care nu m-am familiarizat foarte bine, asta e, saltul de la ce aveam la ce am acum este enorm, deci indulgenta va rog ). In fine, am pus o alta sonda, tot de la Rigol, si iata zgomotul amplificatorului cu intrarea la masa, iesirea in gol, si 26mV pe rezistenta din emitor ( 0R22, adica cei 118mA curent de mers in gol ): Varf la varf 1,3mV, si rms ceva mai mult de 500uV. Dar cel mai probabil e chiar mai putin de atat pentru ca sunt pe treapta minima de tensiune disponibila la osciloscop, si nu stiu sa fac masuratoare relativa ( nici nu stiu daca este posibil asa ceva la osciloscop ) ca sa anulez eventualul zgomot intern al osciloscopului, dar nici nu cred ca mai este cazul, e de departe cea mai putin zgomotoasa schema la care am lucrat pana acum. Daca ar fi sa estimez un SNR atunci cu sursa finala rms-ul maxim estimat pe iesire ar trebui sa fie cam 22V sub clipping, ceea ce imi da un SNR de peste 90db. Parerea mea e ca la capitolul asta sta foarte bine, dar astept si parerile voastre. Revin dupa alte teste. Spor. Link spre comentariu
Akos Postat Iulie 2, 2021 Partajează Postat Iulie 2, 2021 D-l @Marian, am si eu o intrebare: de ce ai bagat atitea piese (cu lopata !) intr-un montaj care numai amplifica un semnal audio ? In secolul xxi ? Era suficient un integrat si eventual trei linii de cod (scrise istet !). Dar raspund eu in locul tau: pentru ca-ti place mirosul de sacaz !!! (hi) Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 2, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 2, 2021 Subscriu la raspunsul dvs Link spre comentariu
merck Postat Iulie 2, 2021 Partajează Postat Iulie 2, 2021 10 minutes ago, Akos said: D-l @Marian, am si eu o intrebare: de ce ai bagat atitea piese (cu lopata !) intr-un montaj care numai amplifica un semnal audio ? Ca sa amplifice si zgomotul! Daca a pus o lopata de piese a obtinut SNR de 90dB! Daca punea doar: Quote un integrat si eventual trei linii de cod (scrise istet !) sigur obtinea un SNR > 100dB! Doar se stie: cu cat pui mai multe piese cu atat creste zgomotul! @Marian felicitari pentru realizare! Link spre comentariu
Akos Postat Iulie 2, 2021 Partajează Postat Iulie 2, 2021 "Daca a pus o lopata de piese a obtinut SNR de 90dB!" Da' de unde stii ca sunt 90 si nu 70 ? sau 120 ? 90 este un fel de standard pentru piesele puse cu lopata ? In secolul XXI ? Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 2, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 2, 2021 Multumesc @merck. I-am pus si semnal, si am inceput totusi cu sinus ca eram curios tare de banda de frecvente Am masurat-o fara zobelul de pe iesire si fara filtrul de pe intrare ( fara R61 si respectiv fara C2 ). Am gasit limita inferioara ( -3db ) pe la 3,5hz, iar pe cea superioara pe la 1,14Mhz: Clipping cu iesire in gol, la 100Hz, 1khz, 10khz si 20khz: Mai sunt chestii de testat, revin cand mai am rezultate... Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 2, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 2, 2021 Am trecut la dreptunghiulara, si a trebuit sa umblu putin la compensare ca sa rezolv overshoot-ul, am ajuns dupa multe tatonari la combinatia asta: Am pastrat compensarea TPC, doar am modificat valoarea rezistentelor catre masa de la 2k2 la 4k7, si in plus am pus si un cond pe rezistenta din reactie, R7, ( n-as fi vrut la inceput sa trebuiasca sa fac asta dar 5p sunt prea putini ca sa conteze ). Valoarea am obtinut-o din inserierea a 2 conzi SMD 1206 de 10p ( COG ). La TME sunt si 4,7p si 5,6p, la comanda urmatoare de acolo o sa iau si o sa incerc din fiecare, si vedem care merita lasat in final. Toate masuratorile de mai jos sunt in continuare fara filtrele amintite mai sus ( zobel si intrare ), sonda osciloscopului conectata inainte de inductanta ( ca asta ma intereseaza sa vad ) si cu acelasi curent de mers in gol ( cei 26mV ). Asa arata dreptunghiulara la 10khz acum: Mai e ceva overshoot dar e prea mic sa-mi mai bat capul cu el. 20khz: 100khz ( in caz ca intereseaza pe cineva ) Revin la 10khz, la limita clip: 20khz la limita clip: Si SR-ul: Cam 40V/uS, mult peste nevoile ( chiar si alea audiofile ) acestei puteri. Modificarile la compensari au redus asa cum era normal limita superioara a raspunsului in frecventa pe la 660khz: Oricum mult peste nevoile unui amplificator audiofil, deci in regula, mai ales ca si la frecventa aia sinusoida arata foarte bine. Am reverificat si clipping-ul la aceleasi frecvente ca mai sus: Si asta mi se pare in regula, deci ce ar mai fi de facut ar fi sa-i pun sarcina, numai ca ezit sa o fac deoarece ma intereseaza comportamentul in sarcina cu sursa ce va alimenta amplificatorul in sine ( adica sursa finala cum s-ar zice ), si pe aia n-o am gata ( nici placile nu le-am comandat inca dar o voi face curand sper eu ). Ce pot sa fac ( si o voi face ), e sa-l pun pe o boxa si sa-i pun ceva muzica pe intrare, asa de schepsis sa vad cum se aude ( nu are cum decat foarte bine, este evident asta ). Deci momentan cam astea fura testele, altele cand o sa am sursa pentru el gata. Daca totusi ma mai gandesc la ceva revin. Spor. PS: Cam toate testele au fost facute cu cei 26mV pe rezistentele din emitor ( sau in jur de 26mV ), si asa cum vedeti pe un radiator destul de mic, care nici macar nu a trebuit ventilat fortat. Asta pentru a demonstra practic ceea ce am demonstrat deja teoretic ca la curentul ala destul de mare de mers in gol, nu ai nevoie de radiator mai mare, si totodata pentru a demonstra ca nu-s ipocrit, si chiar fac practic ceea ce sustin teoretic aici pe forum. Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 2, 2021 Partajează Postat Iulie 2, 2021 (editat) Traseaza caracteristica amplitudine frecventa pina la 2-3 Mhz, prin masuratori multiple si notarea valorii. Insista in special pe zona peste citeva sute de Khz ( poti lua 100Khz, 100Khz*1.2, 100Khz*1.2*1.2 etc) . Ai sa vezi ceva interesant. Poti face masuratorile la putere mica. Editat Iulie 2, 2021 de sesebe Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 2, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 2, 2021 Daca te referi la cocoasa dinainte de pol, pe aia o stiu si vine la pachet cu compensarea asta cu 2 poli. Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 2, 2021 Partajează Postat Iulie 2, 2021 Pai exact pe aia o vezi pe semnalul dreptunghiular. O poti atenua oarecum printr-o combinatie R-C serie pusa peste rezistenta de reactie, nu condesator simplu. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 2, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 2, 2021 Stiu ce zici dar iti dai seama cate combinatii de R si C trebuiesc testate? Trebui condensator variabil la o valoare care ar trebui determinata tot prin teste, si multitura, si muuuulte reglaje pana se obtine o varianta optima. Q-ul ala se optimizeaza si prin cond peste dioda de softclip ( adica peste TPC ), dar si ala trebui testat in multe valori pana se obtine rezultatul perfect, unde mai pui ca mai ai 2 componente reglabile care pot influenta ( R si C de peste reactie ), deci cu atat mai greu. Si-apoi asta afecteaza direct SR-ul. Am spus deja mai sus ca ce a ramas pe dreptunghiulara e prea putin sa mai merite atata bataie de cap, si n-o voi face. Link spre comentariu
Akos Postat Iulie 2, 2021 Partajează Postat Iulie 2, 2021 Incepe cu r=150 ohmi si c=22pf. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 2, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 2, 2021 Poate nu s-a inteles... 13 minutes ago, Marian said: Am spus deja mai sus ca ce a ramas pe dreptunghiulara e prea putin sa mai merite atata bataie de cap, si n-o voi face. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 2, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 2, 2021 LE: Cu 22p si 33k pun un pol la ceva mai mult de 200khz pierzand mare parte din ce castigasem cu TPC. Nu putem sacrifica majoritatea benzii de frecvente ( si a performantelor tehnice ) doar de dragul unei dreptunghiulare perfecte. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum