Nostalgic Postat Februarie 23, 2021 Partajează Postat Februarie 23, 2021 (editat) Pentru oprire disc pe ax există un resort care în plus este și pentru blocare platan pe șasiu. Pentru a scoate platanul se învîrte de platan și se presează în sus pînă se nimerește decuparea în șasiu și poate fi scos. Editat Februarie 23, 2021 de Nostalgic Link spre comentariu
tudorcristian80 Postat Februarie 23, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 23, 2021 Multumesc pentru indicatii, am reusit. Intr-adevar asa se scoate platanul, rotit incet cu el tras in sus pana se potriveste sa iasa (am pus pozele). Am mai incercat asa, dar probabil ca nu am rotit suficient cat sa nimeresc pozitia in care se degajeaza. Cauciucul rolei de lagatura ax motor - interior platan este inca foarte maleabil, cu toate aceastea a facut o adancitura in pozitia in care a stat presat pe ax timp indelungat. Caut sa o inlocuiesc cu ceva garnitura, oring... Am remarcat si faptul ca, desi original este cablat pentru 120V si conectat la o priza a transformatorului de retea, motorul pickupului poate fi legat si pentru functionarea la 220V (infasurarile serie), lucru marcat si pe eticheta lui. Ma gandesc sa fac aceasta modificare pentru a reduce puterea disipata pe trafo retea. https://ibb.co/P4XYn55 https://ibb.co/5FH3M3g https://ibb.co/4ZwttLf Link spre comentariu
radasous Postat Februarie 23, 2021 Partajează Postat Februarie 23, 2021 Acum 1 oră, tudorcristian80 a spus: ...Am remarcat si faptul ca, desi original este cablat pentru 120V si conectat la o priza a transformatorului de retea, motorul pickupului poate fi legat si pentru functionarea la 220V (infasurarile serie), lucru marcat si pe eticheta lui. Ma gandesc sa fac aceasta modificare pentru a reduce puterea disipata pe trafo retea... Aceasta modificare va genera cresterea tensiunilor din secundare pentru filamente si anodica, tensiuni deja majorate de trecerea de la 220V la 230V. Economia de disipatie termica a traf-ului de retea se va regasi in cresterea disipiatiei si durata de viata a tuburilor. Link spre comentariu
tudorcristian80 Postat Februarie 23, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 23, 2021 36 minutes ago, radasous said: Aceasta modificare va genera cresterea tensiunilor din secundare pentru filamente si anodica, tensiuni deja majorate de trecerea de la 220V la 230V. Economia de disipatie termica a traf-ului de retea se va regasi in cresterea disipiatiei si durata de viata a tuburilor. De acord cu dvs., insa pentru circuit va fi exact situatia de la functionarea pe radio, cand motorul pickup-ului nu este conectat. Link spre comentariu
radasous Postat Februarie 23, 2021 Partajează Postat Februarie 23, 2021 Acum 11 minute, tudorcristian80 a spus: De acord cu dvs., insa pentru circuit va fi exact situatia de la functionarea pe radio, cand motorul pickup-ului nu este conectat. Aveti dreptate, doar ca, cel mai probabil, va fi folostit predominant pe pickup, pe radio nu prinde mare lucru fara modificari. Link spre comentariu
tudorcristian80 Postat Februarie 23, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 23, 2021 Nu am scris aici, dar “reparatia” am inceput-o cu partea de radio, am facut modificarile in blocul UUS pentru gama 88-108MHz (prinde bine acum, ca orice radio actual), au mai fost niste fire rupte prin bobinele de oscilator US1 si 2, le-am refacut. Acum merge si pe toate benzile AM, totusi doar cu antena un fir de 3m intins spre fereastra si impamantarea prizei, receptioneaza cu zgomot RRA si Antena Satelor (mai slab fata de un radio cu antena ferita). Pe unde scurte, seara, prinde tare si clar cateva posturi straine. Link spre comentariu
radasous Postat Februarie 23, 2021 Partajează Postat Februarie 23, 2021 Acum 24 minute, tudorcristian80 a spus: Nu am scris aici, dar “reparatia” am inceput-o cu partea de radio, am facut modificarile in blocul UUS pentru gama 88-108MHz (prinde bine acum, ca orice radio actual), au mai fost niste fire rupte prin bobinele de oscilator US1 si 2, le-am refacut. Acum merge si pe toate benzile AM, totusi doar cu antena un fir de 3m intins spre fereastra si impamantarea prizei, receptioneaza cu zgomot RRA si Antena Satelor (mai slab fata de un radio cu antena ferita). Pe unde scurte, seara, prinde tare si clar cateva posturi straine. Sunteti norocos, al meu, pe AM receptioneaza slab, cu enervant de multi paraziti (la bloc...). Drept urmare, il folosesc doar pe pikup, imi place foarte tare sa testez rezistenta discurilor cumarate de la carturesti. Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 23, 2021 Partajează Postat Februarie 23, 2021 Acum 46 minute, tudorcristian80 a spus: am facut modificarile in blocul UUS pentru gama 88-108MHz (prinde bine acum, ca orice radio actual) Era interesant pt mulți posesori ai acestui model de aparat dacă le puteți spune care au fost modificările în blocul UUS știut fiind ca acordul e cu CV și orice lipitura pe bloc, presupune demontare. Eu personal am folosit convertor de frecventa extern, numai sa nu compromit blocul original. Link spre comentariu
tudorcristian80 Postat Februarie 24, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 24, 2021 Modificarea blocului UUS este intr-adevar o treaba migaloasa, mai ales in regim amatoricesc, fara echipamente de masura. Eu unul am ales modificarea la toate aparatele, chiar daca se pierde originalitatea, gasesc ca este mai simplu asa, fara nimic in plus (de ex. convertor). Rezultatele variaza, la Traviata mi-a iesit chiar bine zic eu si am procedat in felul urmator: - demontat ecranaj bloc UUS, desfacut lipiturile la capse cu CV (cele 2 sectiuni plus masa) - pentru aducerea in banda “vest” a sectiunii OL-mixer, am redus cu 2 spire bobina L104 (pentru cresterea frecventei) si am scurtcircuitat condensatorul pading C110 (pentru largirea gamei acoperite) - pentru etajul amplificator de RF, am redus de asemenea cu 2 spire bobina L103 - dupa reconectarea blocului UUS la CV (si a suruburilor ce il fixeaza de acesta), am efectuat reglajele: a) ajustand L104 (distanta intre spire) si trimerul C111 am facut ca aparatul sa receptioneze intreaga gama 88-108MHz (acoperirea rezultata este chiar putin mai mare, insa nu deranjeaza cele doua zone mici “moarte” de la capetele scalei; oricum inscriptiile scalei nu mai corespund). Pentru a avea o receptie mai buna la aceasta etapa, eu am conectat antena (un fir cu crocodili) in anodul T101/1 (atentie, este la tensiune mare, nu trebuie atins sau pus la masa) b) dupa ce acoperirea gamei este multumitoare, am pus antena in grila lui T101/1 si am ajustat L103 si C106 pentru sensibilitate optima (compromis pentru mai multe posturi mai slabe) Teoretic, ar trebui modificat si condensatorul aflat paralel cu L101 (la intrare, la mine era lipit la intrarea cablului bifilar in blocul UUS) pentru optim de sensibilitate in gama vest. Eu am decis sa nu mai utilizez antena dipol din carcasa (realizata tot din cablu panglica), asa ca am modificat putin schema si am conectat “noua antena” - un fir de cca 70cm- printr-un condensator (chiar cel aflat original paralel pe intrarea blocului UUS) in grila T101/1. Tot teoretic, la sfarsit se remonteaza ecranajul blocului UUS dupa care se mai retuseaza reglajele. Constatand ca nu reusesc sa obtin aceeasi sensibilitate cu ecranul montat, eu l-am omis... Pozele de mai jos provin din cartea “Radiodepanare ABC” si se refera la RR Eforie, este acelasi sasiu. https://ibb.co/xS463VF https://ibb.co/BTP024T https://ibb.co/dWnMKkR Link spre comentariu
darius_bv Postat Februarie 25, 2021 Partajează Postat Februarie 25, 2021 Chiar ati acoperit toata banda 88-108MHz? Am muncit cateva luni la blocul UUS de la Traviata, recalculat totul, modificat bobine, inlocuit mezuri cu altele argintate si mai lungi... totusi, o latime de banda mai mare de de 12MHz n-am obtinut. Pe lana aceasta, deriva termica mare m-a determinat sa renunt. Am adoptat o solutie mai neortodoxa, dar ma bucur de radiou in fiecare zi. Link spre comentariu
tudorcristian80 Postat Februarie 25, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 25, 2021 Da, acoperirea obtinuta este chiar un pic mai mare decat cei 20MHz necesari pentru 88-108MHz. Bobinele la acest tip de bloc UUS nu sunt cu miez reglabil si sarma argintata (precum cel din RR Gloria de exemplu), ci sunt fara miez (“aer”) si realizate din sarma emailata, asemanatoare cu cele din aparatele “moderne”. Din punctul meu de vedere, calculele sustin ceea ce am obtinut deja practic, avand in vedere scurtcircuitarea condensatorului “pading” C110 de 33pF: - notand fMax=108+10.7 MHz si fmin=88+10.7 MHz frecventele limita acoperite de etajul convertor (superheterodina), raportul fMax/fmin=1.2 - notand CMax capacitatea totala de acord pentru care se obtine fmin si Cmin capacitatea pentru fMax, avem ca CMax/Cmin=(fMax/fmin)^2=1.44 (necesarul minim pentru acoperirea benzii UUS vest) - avand in vedere gama de variatie a CV : 7-24pF (deltaC=17pF), capacitate aflata in paralel cu trimerul C111 (2-12pF) si capacitatea “vazuta” prin C114 (minim 5pF, ignorand capacitatea tubului) - putem sa consideram un Cmin~20pF si un CMax~37pF cu care am obtine CMax/Cmin~1.7 > 1.44, deci o acoperire superioara minimului necesar. Acoperirea exacta depinde de valoarea lui C111 (ajustabil). In alta ordine de idei, la aparatul meu reglajele de ton merg cam ciudat: reglajul de “joase” are un efect foarte slab, in vreme ce reglajul “inalte” este foarte sensibil, cu optimul in imediata vecinatate a minimului. La fel face si la dvs.? Poate am eu ceva piese devalorizate tocmai printre RC-urile din zona reglaj ton... Link spre comentariu
darius_bv Postat Februarie 26, 2021 Partajează Postat Februarie 26, 2021 Sincer, nu pot face o comparatie, pentru ca am inlocuit toata partea AF: corector de ton cu amplificatoare operationale (da, stiu... nici eu nu sunt incantat de solutie, dar nu mai aveam rezerva de putere pentru inca 3 lampi intr-un corector de ton cu tuburi, supraincarcam traful de alimentare) si doua amplificatoare SE cu 6P14, doua difuzoare de banda larga in plus. O sa-mi fac timp sa postez... Felicitari pentru realizare! Link spre comentariu
aurel70 Postat Martie 19, 2022 Partajează Postat Martie 19, 2022 Eu tin minte ca la Traviata, rotirea butoanelor de ton spre dreapta accentuiaza inaltele, (max de inalte, min de joase) iar rotirea ambelor spre stanga, taie inaltele si accentuiaza joasele. Link spre comentariu
servin Postat Iunie 15, 2022 Partajează Postat Iunie 15, 2022 Va salut, as avea nevoie de o poza de pe partea de jos a radioului Traviata 1, are un fir rupt si nu gasesc locul de unde a iesit. https://ibb.co/37kTBrB Link spre comentariu
icar Postat Iunie 15, 2022 Partajează Postat Iunie 15, 2022 https://img1.uploadhouse.com/fileuploads/29466/2946662100f2ee9c08de1fcf64743e3c1f038da1.jpg Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum