Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reparare pick-up radio Traviata

tudorcristian80

Postări Recomandate

M-am apucat sa restaurez un radio romanesc Traviata cu pickup (model Supraphon HC10). Radio-ul este ok, insa pickupul are cateva probleme mecanice: o bataie ce apare doar pe 33 1/3 rpm, si turatie usor scazuta pe toate cele 3 viteze.

Pentru a verifica/repara/curata mecanismul cred ca ar trebui demontat platanul, insa nu este evident cum trebuie procedat in acest sens. Incercand pur si simplu sa il trag in sus, nu da semne sa iasa.

Apreciez sfaturile celor ce s-au mai “confruntat” cu aceste probleme :)

https://ibb.co/k6Zr9FD

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• tudorcristian80

8

• radasous

6

• icar

4

• doru3160

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sub cauciuc ai o siguranta, o scoti si verifică platanul .Defectul se afla in rola intermediara de sub platan, trebuie inlocuita.

Editat de validae
verifică bine ce scrii înainte de a posta
Link spre comentariu

Trebuie să dai jos cauciucul de pe platan, oricum e degradat grav.Trebuie să aibă o şaibă de siguranţă pe axul platanului.Dă jos placa de bază şi vezi rolele de cauciuc, sigur s-au deformat din cauza vechimii.Trebuie făcute alte piese fiindcă şi în cazul în care ai găsi componente originale noi, timpul nu iartă cauciucurile...

Link spre comentariu

Am intalnit si eu problema asta la un magnetofon pe lampi. Motorul avea o rola metalica atasata pe ax si aceea patina pe una de cauciuc iar cea de cauciuc trasmitea rotatia catre o a 3-a rola ce invartea banda. Se mai gaseste pe undeva cauciuc din care se pot fabrica astfel de role?

Ma gandeam daca poate fi printata 3D o alta rola si pe ea lipita cu prenadez o banda subtire de camera de bicicleta? Oare o rezista?

Link spre comentariu

Rolele intermediare nu influenteaza turatia, deci se poate schimba cu ceva asemanator, eu am impartit ca bonus tot felul de componente NOS de cauciuc, inclusiv intermediare, multi memri au din ele. Bataia vine probabil  de la faptul ca a stat zeci de ani in aceasi pozitie si s-a aplatizat. Daca nu e crapat, rupt, suprafata se poate cu ceva ingeniozitate si mana precisa  *rectifica/strunji* chiar si cu o masina de gaurit,smirghel, etc. la urma curatat cu spirt sanitar..... 

Link spre comentariu

Multumesc de sfaturi, o sa incerc intai sa reconditionez mecanismul existent. Daca nu voi reusi, probabil il voi inlocui, cred ca merg si cele rusesti gen Acord.

Cauciucul platanului e copt si parea lipit de platan, de aceea am ezitat sa trag de el pana acum. Dar, oricum va trebui inlocuit.

Nici doza (VK311) nu e intr-o stare grozava, acul pare ok insa sensibilitatea mi se pare diminuata... eventual voi adapta o doza ceramica din aceea chinezeasca rosie.

Link spre comentariu

Rolele intermediare au rol in turatie si constanta ei. Daca au stat presate pe un ax, acolo se produce o denivelare, care va influenta turatia. Acele role trebuie sa fie perfect rotunde si fara excentricitati.

La pick-up-ul in cauza, exista o rola de cauciuc, care face legatura intre axul motor si marginea interioara a platanului.

(schimba, totodata, si turatia). Daca aceasta rola nu a fost in pozitia "liber" pe parcursul depozitarii, s-a "turtit" in partile de contact, de aici variatia de turatie. 

La 19.02.2021 la 13:47, Mitica M. a spus:

Oare o rezista?

Extinde  

Cauciucul rolelor presoare/antrenoare este destul de dur. Mă îndoiesc că o imprimanta 3D ar putea face asa ceva!. Apoi, locul lipiturii este o excentricitate, care va modifica turatia.

Solutia este un cauciuc dur, strunjit de un meserias.

Editat de validae
litere
Link spre comentariu
  La 19.02.2021 la 14:26, tudorcristian80 a spus:

...Cauciucul platanului e copt si parea lipit de platan, de aceea am ezitat sa trag de el pana acum. Dar, oricum va trebui inlocuit...

Extinde  

Pune platanul in apa fierbinte, cauciucul se va inmuia si o sa il poti desface. Cauciucul se potriveste de la multe pickupuri, nu are nimic special, parca este 275mm in diametru.

Link spre comentariu
  La 19.02.2021 la 15:15, icar a spus:

Solutia este un cauciuc dur, strunjit de un meserias.

Extinde  

Acum e greu de găsit un strungar în "fer". Cu cauciucul e mult mai nașpa decât pare, ma îndoiesc sa mai fie mulți care sa aibă și strungul cu accesorii în dotare. 

Link spre comentariu
  La 18.02.2021 la 22:51, validae a spus:

Trebuie să dai jos cauciucul de pe platan, oricum e degradat grav.Trebuie să aibă o şaibă de siguranţă pe axul platanului.Dă jos placa de bază şi vezi rolele de cauciuc, sigur s-au deformat din cauza vechimii.Trebuie făcute alte piese fiindcă şi în cazul în care ai găsi componente originale noi, timpul nu iartă cauciucurile...

Extinde  

Am dat jos partial cauciucul distrus al platanului, nu vad insa vreo siguranta...

https://ibb.co/2tgg6pD

Link spre comentariu
  La 22.02.2021 la 12:41, tudorcristian80 a spus:

Am dat jos partial cauciucul distrus al platanului, nu vad insa vreo siguranta...

https://ibb.co/2tgg6pD

Extinde  

Ar trebui sa iasa prin tragere, eventual rotit usor stanga-dreapta. Din ce imi amintesc, modelul acsta de mecaniza nu are siguranta, am sa verific diseara cand ajung acasa.

Editat de radasous
Link spre comentariu
  La 22.02.2021 la 21:11, icar a spus:

Nu cumva siguranta e in celalalt capat?

Extinde  

Este posibil sa existe o siguranta pe spatele mecanismului, in lagar este un decupaj, plasat cam catre motor. 

Editat de radasous
Link spre comentariu

Până acum trebuia să fi dat placa de bază a pickup-ului de pe carcasa radioului şi punea poze cu interiorul.Astfel vedeam ce prindere are acolo, dar sigur există o siguranţă pe ax.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări