Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce fenomen se întâmplă la această sursă diferenţială?

Postări Recomandate

Salutare tuturor,

Am realizat stabilizatorul diferential reglabil din atasament.

Ansamblul este urmatorul: transformator de retea 220/2x24Vca - stabilizatorul - load-ul care este alimentat la 2x15Vcc cu un consum de maxim 100-150mA.

Fenomenul este:

1 - cand ansamblul este alimentat la retea toata treaba asta nu functioneaza, tensiunea pe ramura pozitiva +15Vcc si 0Vcc scade undeva pana la 5Vcc iar valoarea intre 0Vcc si -15Vcc ramane ok in parametri.

2 - daca intrerup alimentarea intre stabilizator si load pentru un interval de 1-2 secunde totul functioneaza corespunzator.

Cum se numeste fenomenul acesta, care este cauza lui si care este remediul?

Multumesc pentru ajutorul pe care sigur o sa-l primesc

APEX LDO PSU 9-24vv.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nici macar nu-i diferential.

O sursa diferentiala trebuiesa aiba traking pt tensiunile de iesire, adica daca una dintre ele variaza fortata de factori externi atunci si cealalata trebuie sa o urmareasca cu semn schimbat.

Schema de mai sus reprezinta doua stabilizatoare independente nu unul diferential.

Problema specificata de @CornelM este generata de faptul ca valorile rezistentelor sint puse ....."din burta" fara nici un calcul corect facut.

Foloseste 2 stabilizatoareintegrate cum a spus @Marian si nu ar trebui sa ai probleme. Daca vrei alte tensiuni cauti alte perechi de integrate, sint detul de multe disponibile, sau folosesti integrate reglabile.

Link spre comentariu

Alimentez un corector de ton.

Transformatorul meu meu are iesire de 2x24,5Vca. La final o sa fie integrat intr-un amplificator.

Consumul masurat este de 20mA. Nu am mai intalnit asa ceva pana acum nici nu prea am folosit genul acesta de alimentare.

In gol sunt perfect simetrice. Problema este la prima cheie:rade:.

1.jpg

Link spre comentariu

Consumul e infim.Chiar mai prost proiectată sursa trebuia să asigure cei 20 mA.Poate ai greşit ceva la montaj sau ai piese necorespunzătoare.

Ca să nu te doară capu' pune 7815 şi 7915,cum au recomandat colegii.Ai grijă la recomandările din fişe.

"Audiomaniacii" ţi-ar putea sugera un LT3032,dual de 15V,de zgomot f mic.Merge parcă până în 200 mA.

Frumos executat montajul tău.Ai încercat să testezi încărcare cu o rezistenţă de sarcină separat?Adică pe fiecare ramură,singură?Bănui că piesele le-ai testat anterior.

Link spre comentariu
5 hours ago, CornelM said:

Multumesc pentru indicatii si aprecieri.

O sa mai fac verificari...

Cu siguranta cred ca voi merge pe varianta fara dureri de cap cu 7815 si 7915.

Asigurati-va ca va limitati la 20mA. Deja se disipa 400mW un LM. Probabil ca radiatoarele din poza sa fie potrivite daca fac bine contact. 

Link spre comentariu
Acum 7 ore, Barbu Paul a spus:

Marian are dreptate schema este destul de instabila, totusi incearca sa inlocuiesti rezistentele de 10K din catodul diodelor stabilizatoare cu unele de 8.2K, asta daca in urma verificarilor nu ai gasit ceva gresit.

Am facut si lucrul acesta... acelasi rezultat. Singura modificare este ca in gol a crescut tensiunea de iesire

Link spre comentariu

Nu pot decât să mă gândesc la bobinarea trafului cu sârme de secţiuni diferite, se practică des bobinarea ,,bifilară,, şi apoi înserierea fazată a celor patru capete ca să se obţină un secundar cu priză mediană.Dacă bobinatorul a nimerit din greşeală două diametre uşor diferite, rezistenţa internă va fi diferită, tensiunea la secundarul mai subţire fiind mai scăzută în sarcină.Măsuraţi faţă de mediană rezistenţa ohmică celor două înfăşurări...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări