Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Redresor vechi (gasit in pod)

Postări Recomandate

• Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Schema scoasă de tine e incorectă, (acolo ai avea monoalternanţă cu o diodă nefolosită)dacă vrei redresare cu două diode şi priză mediană, trebuie să ai două înfăşurări simetrice de 12V pe secundar.Vezi că mai e un fir pe secundar lăsat în aer, măsoară ce tensiune ai între el şi celelalte două.Probabil e o priză cu o tensiune ,,de reglaj,, adică cu câţiva Volţi mai mult decât ce ai conectat pe punte.Refă puntea cu patru diode dacă nu ai înfăşurare cu priză mediană (12+12) pe secundar.

Verifică cu ohmmetrul dacă traful mai e bun, apoi verifică şi diodele.Apoi poţi să-l alimentezi de probă.

Editat de validae
Link spre comentariu

Nu recomand redresarea monoalternanţă, e ineficientă. Nu văd polaritatea diodelor din poze.Scrie ce sens are simbolul pe fiecare dintre diode, au săgeata spre filet sau spre bornă ? Cele două separate, par a fi cu catodul la filet, deci minusul e pe conexiunea comună din bornele de sus.

La cele două de pe radiatorul comun ar fi logic să ai plusul pe bornele de sus.Alternativul îl legi la câte una din conexiunile dintre radiatoarele celor separate şi celor comune.

Editat de validae
Link spre comentariu

Dacă diodele sau unele dintre ele sunt defecte sau nu sunt redresoare, recomand o punte monolitică de 50A.Din poze nu se prea distinge ce scrie pe ele, am mai văzut ocazional şi punţi făcute din greşeală (necunoaştere) din diode Zenner de putere.Ar trebui să cumperi şi o siguranţă automată de 10-20A pe care să o conectezi pe unul din firele de alternativ, între traf şi punte.Asta ca să nu arzi traful dacă se străpung diodele, sau cu ocazia legării eronate a bornelor la baterie....

Dacă toate diodele sunt bune şi au săgeata către radiator, atunci trebuie să ai plusul la radiatorul mare, minusul la conexiunea ce uneşte bornele celor două diode pe radiatoare separate.Secundarul trebuie legat la conexiuni făcute între radiatoarele separate şi bornele diodelor de pe radiatorul comun.

Aşa cum e acum, e legat greşit, trebuie făcute câteva modificări la conexiuni.Dar trebuie să fii sigur că e aşa cum ai spus, altfel nu avem cum să te ghidăm corect...

Editat de validae
Link spre comentariu

Nu e nicio redresare cu priză mediană acolo.Asta a vrut să fie, dar nu i-a ieşit....Acolo avem un traf cu o înfăşurare simplă, urmat de o punte Graetz (cu patru diode) dar care din nu ştim ce cauze, a fost cândva modificată, rezultând practic o redresare monoalternanţă.Poate posesorul iniţial a avut diode crăpate, nu ştim până nu le verifică...

Link spre comentariu

Eu i-am spus să măsoare ce tensiuni are între fire, astfel vedem dacă traful are două înfăşurări simetrice 12+12 sau doar una cu priză de reglaj a tensiunii (implicit a curentului).
Câtă vreme nu vine cu rezultatele măsurătorilor, plus verificarea diodelor, discutăm degeaba.Eu zic că cel care a construit redresorul nu mai punea acolo o punte Graetz (4 diode) dacă ar fi avut două înfăşurări de 12V simetrice, ar fi făcut de la început redresarea cu doar două diode şi punte mediană....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări