Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 3220 (mini turn Electronica) - distorsiuni pe ambele canale

ghmihairo

Postări Recomandate

Acum 53 minute, sesebe a spus:

Degeaba te superi dar cum pot sa ajung la vreo concluzie dacă ba-i o tensiune ba alta?

Schema o poți repara fără a avea finali conectați pt ca tensiunile și curenți nu difera semnificativ între cele doua cazuri.

Daca vrei sa discutam puțin lasă-mi un mesaj personal cu nr de telefon și putem avea o discuție mai detaliata să-mi spui ce teste ai făcut, cum se comporta și eventual dacă am ceva idei cum sa continui sa ți le spun. E mai rapid și mai eficient. 

Aveti mesaj privat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 38
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ghmihairo

19

• sla

7

• sesebe

7

• naebv

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 1 oră, ghmihairo a spus:

Am remasurat la T104 (emitor) si la T101 (baza) si am aceleasi tensiuni ca in schita de mai sus. Am verificat continuitatea si surpriza! Intre T104 (emitor) si T101 (baza) este o rezistenta de 10 Kohm, pe care pica diferenta de tensiune lipsa. 

Cat ar trebui sa fie tensiunea la T104 (Emitor) si la T101 (Baza)?

AS 3220.jpg

IMG_20210217_184615.jpg

Asa ceva nu se poate, ar insemna ca s-a ars cablajul sau cablul care merge in baza finalilor, greu de crezut ca s-a intamplat la ambele canale. Trebuie sa verifici cablajul si legatura din baza (continuitatea si lipiturile).

Oricum, sigur te va ajuta colegul sesebe.

Editat de sla
Link spre comentariu
Acum 57 minute, sla a spus:

Asa ceva nu se poate, ar insemna ca s-a ars cablajul sau cablul care merge in baza finalilor, greu de crezut ca s-a intamplat la ambele canale. Trebuie sa verifici cablajul si legatura din baza (continuitatea si lipiturile).

Oricum, sigur te va ajuta colegul sesebe.

Asa arata cablajul. In pinul 2 este conectata Baza lui T101. Pe traseul dintre Emitor T104 si pinul 2 este inserata R48 (10KOhm / 3W). 

R48 nu apare in schema electrica. :-(

Am imprumtat un alt amplificator si surpriza: R48 = 1 Ohm / 3W!

O sa urmez si sfaturile lui Sesebe.

IMG_20210217_211917_2.thumb.jpg.d0742bc6188cda142bcc06018051d1d8.jpg 

Link spre comentariu
Acum 24 minute, ghmihairo a spus:

Asa arata cablajul. In pinul 2 este conectata Baza lui T101. Pe traseul dintre Emitor T104 si pinul 2 este inserata R48 (10KOhm / 3W). 

R48 nu apare in schema electrica. :-(

Am imprumtat un alt amplificator si surpriza: R48 = 1 Ohm / 3W!

O sa urmez si sfaturile lui Sesebe.

IMG_20210217_211917_2.thumb.jpg.d0742bc6188cda142bcc06018051d1d8.jpg 

Acum inteleg ca chiar exista o rezistenta de 10K in montaj, credeam ca doar ai masurat aceasta valoare intre cele doua puncte. E clar ca acolo trebuie 1 ohm, nu 10K, respectiv ca cineva a mai umblat si a schimbat rezistentele. Probabil ca si finalii sunt schimbati (de fapt, mai multe piese), ca-i imposibil sa se fi ars doar cele doua rezistente.

Link spre comentariu

Veste buna!

Am conectat o rezistenta de 10 Ohmi in paralel cu R48 / R98 si distorsiunile au disparut pe ambele canale.

Intrebarea, care ramane, este:

- Avand in vedere ca nu ar trebui sa fie in montaj (in schema nu sunt), care ar fi rostul R48 / R98 de 1 Ohm / 3W in Baza T101 / T121 (valoare rezistentei in amplificatorul imprumutat pentru comparare)?

Link spre comentariu

Amplificatorul fiind destul de "inghesuit" posibil ca apareau oscilatii pe frecvente joase in anumite regimuri de functionare, solutia cu rez. de 1ohm pentru amortizarea lor in baza primului 2N pe fiecare canal fiind adoptata ulterior.

Editat de naebv
Link spre comentariu

Faptul ca, ati observat "diferentele" de tensiuni (Sesebe) si ca "ceva nu se "leaga"...nu poti avea +1.15V la T104 (emitor) si 0 la T101 (baza)" (Sla), explicandu-mi ca nu ar trebui sa exsite rezistenta in baza T101 / T121, m-ati ghidat spre cauza distorsiunilor. 

Multumesc tuturor pentru ajutor!

Editat de ghmihairo
Link spre comentariu

Punand poze cu pagini din cartea "Electronica peste tot" aparuta in 1985 arata ca acest domeniu nu ti-este strain, poate data viitoare vei rezolva mai repede si singur problemele, trebuie doar rabdare, masuratori corecte si intelegerea schemelor/montajelor.

Succes!

Link spre comentariu
Acum 20 minute, sla a spus:

Punand poze cu pagini din cartea "Electronica peste tot" aparuta in 1985 arata ca acest domeniu nu ti-este strain, poate data viitoare vei rezolva mai repede si singur problemele, trebuie doar rabdare, masuratori corecte si intelegerea schemelor/montajelor.

Succes!

Aveti dreptate. Intr-un fel am contact cu electronica, dar in domeniul SMT (roboti). Lucrez la: https://www.fuji-euro.de/.

Editat de ghmihairo
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări