sesebe Postat Februarie 16, 2021 Partajează Postat Februarie 16, 2021 Hai ca nu rezolvam nimic asa cu măsurători izolate. Daca vrei sa rezolvi facem asa: - alegi un punct de masa (punctul unde se leagă la masa rezistenta de reacție de la amplificator R123) și faci toate măsurătorile cu testeul negativ de la multimetru conectat în acest punct. Dacă tensiunea măsurată este negativa postezi valoarea cu minus în fata. - editezi schema și notezi pe ea tensiunile măsurate în baze, emitori și colectori fata de punctul de masa ales mai sus, la toate tranzistoare din etajul final. După ce postezi schema cu măsurătorile vei primi cel mai probabil indicații corecte. Pină atunci cu măsurări izolate nu se rezolva nimic. Link spre comentariu
ghmihairo Postat Februarie 16, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 16, 2021 Acum 19 minute, sesebe a spus: Hai ca nu rezolvam nimic asa cu măsurători izolate. Daca vrei sa rezolvi facem asa: - alegi un punct de masa (punctul unde se leagă la masa rezistenta de reacție de la amplificator R123) și faci toate măsurătorile cu testeul negativ de la multimetru conectat în acest punct. Dacă tensiunea măsurată este negativa postezi valoarea cu minus în fata. - editezi schema și notezi pe ea tensiunile măsurate în baze, emitori și colectori fata de punctul de masa ales mai sus, la toate tranzistoare din etajul final. După ce postezi schema cu măsurătorile vei primi cel mai probabil indicații corecte. Pină atunci cu măsurări izolate nu se rezolva nimic. Tensiunile masurate fata punctul de masa al R123: Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 16, 2021 Partajează Postat Februarie 16, 2021 Ok dar nu-i suficient, M-am referit la toti tranzistorii din etajul final, adica T111, T110, T112, T109, T105, T106, T104. Din ceea ce ai pus singura concluzie care se poate trage este ca finalii sint blocati si nu ai DC pe iesire. E un lucru bun dar nu suficient. Link spre comentariu
ghmihairo Postat Februarie 16, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 16, 2021 (editat) 1 oră în urmă, sesebe a spus: Ok dar nu-i suficient, M-am referit la toti tranzistorii din etajul final, adica T111, T110, T112, T109, T105, T106, T104. Din ceea ce ai pus singura concluzie care se poate trage este ca finalii sint blocati si nu ai DC pe iesire. E un lucru bun dar nu suficient. Tensiunile masurate: Editat Februarie 16, 2021 de ghmihairo Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 16, 2021 Partajează Postat Februarie 16, 2021 Masoara - caderea de tensiune la bornele diodelor D105+D106 si rezistenta R119. - tensiunea la bornele R122, R113 si R109 Link spre comentariu
ghmihairo Postat Februarie 17, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2021 Acum 7 ore, sesebe a spus: Masoara - caderea de tensiune la bornele diodelor D105+D106 si rezistenta R119. - tensiunea la bornele R122, R113 si R109 "+" este borna plus a masuratorilor. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 17, 2021 Partajează Postat Februarie 17, 2021 Ceva ai greșit la măsurători. Data trecuta pe R109 ieșea o cădere de tensiune mult mai mica. Link spre comentariu
sla Postat Februarie 17, 2021 Partajează Postat Februarie 17, 2021 Felicitari pentru grafica! Ceva nu se "leaga", toti finalii sunt blocati ( au tensiunea baza-emitor egala cu zero), dar in emitorul tranzistorului T104 ai +1.15V (caderea de tensiune pe R104), aceasta tensiune ar trebui sa ajunga in baza finalului T101. Oricum nu este tensiune corecta pentru final, dar nici nu poti avea +1.15V la T104 (emitor) si 0 la T101 (baza), cele doua puncte fiind legate direct. Link spre comentariu
ghmihairo Postat Februarie 17, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2021 Acum 8 ore, sesebe a spus: Ceva ai greșit la măsurători. Data trecuta pe R109 ieșea o cădere de tensiune mult mai mica. Scuze! Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 17, 2021 Partajează Postat Februarie 17, 2021 (editat) Domnule nu reusesc sa te urmaresc. Unele masuratori de gresesti, cel putin notarea pe schema. Masori ce-ti cer eu dar nu intelegi dece iti cer sa faci anumite masuratori (deci nu ai experienta in depanare deloc) ca sa vezi eventualele greseli da masura, etc. Daca este sa urmaresc masuratorile postate de tine pina acum si sa le iau pe toate de bune ar rezulta finali arsi pt ca ai tensiune B-E la final =0mV dar in acelasi timp tranzistorul prefinal este deschis bine ceea ce inseamna ca si finalul ar trebui sa aiba ceva cadere de tensiune B-E. Deci ori faci o masuratoare cap-coada corecta cu toate valorile masurate dintr-un foc cu aceeasi tensiune dereta/iesire din traf si mai incerci si tu sa intelegi ce se intimpla pe acolo ORI duci amplificatorul la un meserias. Ori postezi aici ca sa te distrezi pe seama celor ce incearca sa te ajute. Editat Februarie 17, 2021 de sesebe Link spre comentariu
ghmihairo Postat Februarie 17, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2021 Acum 50 minute, sesebe a spus: Domnule nu reusesc sa te urmaresc. Unele masuratori de gresesti, cel putin notarea pe schema. Masori ce-ti cer eu dar nu intelegi dece iti cer sa faci anumite masuratori (deci nu ai experienta in depanare deloc) ca sa vezi eventualele greseli da masura, etc. Daca este sa urmaresc masuratorile postate de tine pina acum si sa le iau pe toate de bune ar rezulta finali arsi pt ca ai tensiune B-E la final =0mV dar in acelasi timp tranzistorul prefinal este deschis bine ceea ce inseamna ca si finalul ar trebui sa aiba ceva cadere de tensiune B-E. Deci ori faci o masuratoare cap-coada corecta cu toate valorile masurate dintr-un foc cu aceeasi tensiune dereta/iesire din traf si mai incerci si tu sa intelegi ce se intimpla pe acolo ORI duci amplificatorul la un meserias. Ori postezi aici ca sa te distrezi pe seama celor ce incearca sa te ajute. D-le SESEBE, am postat aici dupa ceva timp, in care am incercat sa repar amplificatorul. Am postat in momentul, in care am ajuns intr-un punct mort. Masuratorile ma conduceau spre concluzia ca tranzistorii finali sunt strapunsi. I-am scos din montaj si i-am masurat si nu sunt strapunsi. Ba i-am si schimbat la unul din etaje, acelasi rezultat. Mi-am dat seama ca un element comun nu este ok pentru ambele etaje si negasind cauza, am decis sa postez. M-am ghidat si dupa explicatiile din atasamente, dar... Intradevar, nu sunt depanator de meserie, dar stiu ce inseamna o cadere de tensiune pe o rezistenta sau ce tensiune este necesara pentru a se deschide jonctiunea Baza-Emitor. Scuze, daca am intrat pe un forum pentru electronisti experimentati. Multumesc pentru timpul acordat. Sanatate! Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 17, 2021 Partajează Postat Februarie 17, 2021 Degeaba te superi dar cum pot sa ajung la vreo concluzie dacă ba-i o tensiune ba alta? Schema o poți repara fără a avea finali conectați pt ca tensiunile și curenți nu difera semnificativ între cele doua cazuri. Daca vrei sa discutam puțin lasă-mi un mesaj personal cu nr de telefon și putem avea o discuție mai detaliata să-mi spui ce teste ai făcut, cum se comporta și eventual dacă am ceva idei cum sa continui sa ți le spun. E mai rapid și mai eficient. Link spre comentariu
BRANCA Postat Februarie 17, 2021 Partajează Postat Februarie 17, 2021 Sesebe.Dacă nu merge prin măsurători nu aplică "reţeta" clasică,adică verificat piesă cu piesă?Că doar nu e un munte de componente acolo... Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 17, 2021 Partajează Postat Februarie 17, 2021 (editat) Acum citiva ani am reparat prin corespondenta (pe diyaudio) o struțo-cămilă de amplificator: clasa EEEngine de la Yamaha la un australian. Ce-i asa de greu la o schema asa de simpla ca asta? Editat Februarie 17, 2021 de sesebe Link spre comentariu
ghmihairo Postat Februarie 17, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2021 Acum 5 ore, sla a spus: Felicitari pentru grafica! Ceva nu se "leaga", toti finalii sunt blocati ( au tensiunea baza-emitor egala cu zero), dar in emitorul tranzistorului T104 ai +1.15V (caderea de tensiune pe R104), aceasta tensiune ar trebui sa ajunga in baza finalului T101. Oricum nu este tensiune corecta pentru final, dar nici nu poti avea +1.15V la T104 (emitor) si 0 la T101 (baza), cele doua puncte fiind legate direct. Am remasurat la T104 (emitor) si la T101 (baza) si am aceleasi tensiuni ca in schita de mai sus. Am verificat continuitatea si surpriza! Intre T104 (emitor) si T101 (baza) este o rezistenta de 10 Kohm, pe care pica diferenta de tensiune lipsa. Cat ar trebui sa fie tensiunea la T104 (Emitor) si la T101 (Baza)? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum