Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Boxe de camera

Pate Florin

Postări Recomandate

• Răspunsuri 60
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Pate Florin

19

• Shambala

9

• Mihai Cimpoeru

9

• merck

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 14 minute, Shambala a spus:

Ei, asa, fineturi audiofile ...   Scuze de comentariu.

Pai da si tu un argument tehnic, asa mergea si un tweeter pe capacul de sus dar...

Link spre comentariu

Ca autorul nu are idee de regulile dispunerii difuzoarelor pe panoul frontal - e clar, si nu are rost sa il necajesc. Daca doreste, se poate apuca de invatat.  Si nu va mai monta nici "buze"/margini inalte chiar langa tweeter.

M-a mirat insa interventia ta, crezusem ca dupa atatea constructii tu mai stii cate ceva.

Pt a rezulta interferenta minim deranjant posibila intre bas si medii se lasa o distana fizica intre ele,  ideal egala cu  jumatate din lungimea de unda a frecventei de taiere. Acustice.

Link spre comentariu
Acum 41 minute, Shambala a spus:

Ca autorul nu are idee de regulile dispunerii difuzoarelor pe panoul frontal - e clar, si nu are rost sa il necajesc. Daca doreste, se poate apuca de invatat.  Si nu va mai monta nici "buze"/margini inalte chiar langa tweeter.

M-a mirat insa interventia ta, crezusem ca dupa atatea constructii tu mai stii cate ceva.

Pt a rezulta interferenta minim deranjant posibila intre bas si medii se lasa o distana fizica intre ele,  ideal egala cu  jumatate din lungimea de unda a frecventei de taiere. Acustice.

Omu are copil mic, era constient ca rama aia o sa influenteze, la fel si panza de pe rama. Cand o creste copilul sa nu mai apese pe difuzoare o sa asculte la ele fara masti.

Se poate lasa o distanta intre ele mai mica decat jumatate din lungimea de unda a frecventei de taiere. Distanta se calculeaza din centrele difuzoarelor si nu de la marginea sasiului. Atentie: se poate lasa, nu trebuie lasata. Normal ca taierea acustica.

Cat despre asezarea difuzoarelor pe fata te referi la un offset intre ele? Daca faci asta ai alte belele, e mai greu de lucrat cu baffle step apoi faza nu mai e aceeasi pe orizontala daca te muti stanga dreapta, ceea ce inseama raspuns prost in frecventa.

Link spre comentariu
Acum 29 minute, Mihai Cimpoeru a spus:

...Se  se poate lasa, nu trebuie lasata. ...

Asa si difuzoarele se pot monta cu fata spre ascultator, dar nu este obligatoriu, se pot monta si invers.  Si tot se va auzi ceva.

Evident, depinde de nivelul dorit de calitate al auditiei.  Distanta ideala este de 1/2 din lungimea de unda si "se recomanda" macar 1/4 din lungimea de unda.  Mai putin nu mai are sens.

Din poze nu imi dau seama daca scotand mastile ramane sau nu acea "buza" semicirculara deasupra tweeterului. 

Sincer, nu stiu cat ajuta o panza impotriva unor degetele curioase :)

Pt o astfel de protectie eu am folosit plasa metalica din Al (din cea folosita la tunning auto).

Link spre comentariu

Tu ai inteles invers, nu trebuie lasata distanta ci poti lasa distanta intre ele.

Tu de buza te referi la muchia de sus a incintei care e mai rotunjita ca restul?

E un topic pe www.diyaudio.com unde se explica cum trebuie sa fie trecerea de la baffle la restul incintei. 

Muchia aia ajuta la difractie, ideal era sa fie si pe celelalte la fel.

Panza aia ajuta la protectie pt un copil mic, era mai buna tabla ca protectie insa arata mai urat (aici tine de gusturi).

Incintele suna foarte bine chiar si pentru pretentiosi (au mai avut niste interventii mici la filtre fata de ultima oara cand le-am ascultat)

Link spre comentariu

Wooferul merita sa fie pus cat mai aproape de podea (sa-l cuplezi cu podeaua) ca sa mai scoti un pic de bass in plus. Daca camera permite (acum la moda sunt living-urile patrate - omoara tot bassul) sa apropii si boxele de perete fara ca sa ai o distanta prea mare intre boxe iar ajuta la bass. 

Fineturile audiofile sunt in functie de tabere. Sa vad si eu cum aseaza audiofilii un super tweeter si un fullrange cu o frecventa de taiere de peste 15kHz :rade:.

@Pate Florin felicitari pentru ce ai facut. Daca ai copil mic .... esti prea tanar pentru a-ti permite un lant audio bun :rade: (sper ca nu ai si pick-up!!! :rade:). Prima calota infundata va reprezenta pentru tine primul pas spre un upgrade! :85

Link spre comentariu

Având in vedere că initiatorul topicului a specificat clar "construesc 2 boxe pt sufragerie" și s-a ajuns deja la sfaturi pentru o sală de concert, cred că contează si poziția peștișorului de pe TV, a mileului sau materialul din care sunt confecționate coperțile cărtilor din bibliotecă și orientarea lor in spațiu.
Are voie cu tâmplărie PVC sau trebuie schimbată ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
22 minutes ago, Mihai Cimpoeru said:

E un topic pe www.diyaudio.com unde se explica cum trebuie sa fie trecerea de la baffle la restul incintei. 

Muchia aia ajuta la difractie, ideal era sa fie si pe celelalte la fel.

Da, muchia de sus este foarte bine ca este tesita, insa pana la muchia de sus intervine conturul ramei :

Capture-d-e-cran-2021-06-03-a-18-34-19.p

adica ce indica sageata rosie si care "da in cap" beneficiului adus de marginea tesita a boxei. 

Insa acum cat este copilul mic e bun asa!!! :limb:

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 50 minute, merck a spus:

Wooferul merita sa fie pus cat mai aproape de podea (sa-l cuplezi cu podeaua) ca sa mai scoti un pic de bass in plus.

Vezi masuratoarea de pe pagina cealalta si zi-mi daca e destul bas. Daca era la baza cutiei poate mai castiga 1 -1.5 db insa difuzorul are bas destul si apoi ar fi aratat aiurea boxa. Nu mai zic ca trebuia taiere mai joasa. 

Link spre comentariu

Daca rama vizibila in poze este detasabila atunci nu este nici o problema cu ea, poate fi data jos cind se doreste o auditie mai deosebita. Daca este fixata definitiv acolo atunci nu-i tocmai bine.

Putem vedea schema filtrului cu tot cu valori?

Editat de sesebe
Link spre comentariu

DiyAudio nu este autoritatea suprema. Sunt multe subiecte cu "concluzii" cel putin discutabile. Problema atinsa este una de compunere a undelor mecanice, vezi noduri si ventre.  Am sa caut  insa subiectul pe DiyAudio sa vad ce s-a scris acolo.

In privinta acelei "buze" nu mi-e clar, eu am inteles ca este fixata acolo si in ea se prinde rama cu panza. Poate gresesc. 

Oricum, niciuna din probleme nu este grava, ci mai mult principiale.  Asa m-am obisnuit eu, sa incerc sa scot cam tot ce se poate din orice proiect.

In privinta nivelului basului, tine de preferinte, masuratorile sunt mai putin relevante.

De ex boxele lui Sesebe mie imi dau o senzate de bas placut pt ca au (pe masuratori) o cocoasa de vreo +5-6dB la 80 sau 100Hz, nu mai tin minte exact frecventa. (Pur si simplu eu prefer un sunet mai basos.)

In privinta protectiei la degetele argumentul este absolut si nediscutabil - trebuie neaparat. Sper sa fie suficienta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări