Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cablu adaptor HI-LOW pentru subwoofer activ

doggovy

Postări Recomandate

Buna ziua,

Apelez la ajutorul dumneavoastra pentru a rezolva urmatoarela problema: conectarea unui subwoofer activ la un amplificator stereo. Subwooferul activ nu are decat o intrare RCA de line-level. Ca sa il conectez la amplificatorul stereo Onkyo A-8450 am nevoie de un adaptor HI-LOW level sau sa construiesc eu unul in interiorul unei mufe RCA.

Conform producatorului, Onkyo are o putere de 80W/8ohmi, insemnand o tensiune de aproximativ 28V. Pentru fiecare canal voi face un divizor de tensiune cu raportul aproximativ de 28:1 ca sa reduc semnalul la 1V. Dupa cele doua divizoare de tensiune voi insuma cele doua canale prin doi rezistori.

Schema o postez mai jos...

Va rog sa imi spuneti daca este corecta abordarea, daca valorile rezistorilor sunt corecte, daca acest montaj afecteaza imaginea stereo si nu in ultimul rand, daca exista riscul sa distrug vreun aparat.

Va multumesc.

202102121325431000.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• doggovy

5

• Shambala

2

• Iomis

1

• Усилитель

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Parerea mea este ca amplificatorul nu merita "experimentat " este prea bun ca sa-l strici .Cum minusul de la difuzor nu este masa ,nu e corect sa fie masa intrare pt amp subwoofer .Daca chiar experimentezi macar pune o rezistenta de min 10 ohmi serie intre minus iesire difuzor si masa intrare amp subwoofer .

Am mai facut asa ceva dar aveam transformatoare audio dedicate pt asta .

As incerca iesirea de casti.....

As incerca iesirea de REC ../..

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Усилитель a spus:

Cum minusul de la difuzor nu este masa ,nu e corect sa fie masa intrare pt amp subwoofer .Daca chiar experimentezi macar pune o rezistenta de min 10 ohmi serie intre minus iesire difuzor si masa intrare amp subwoofer .
Atasez o noua schema in care am inseriat si cate rezistorul de 100ohmi pe canal. Va rog sa o verificati daca este corecta.

Mai adaug o schema de la un amplificator de subwoofer gasit pe internet. Acesta are intrari hi-level. Asa cum m-ati indrumat si dumneavoastra, observ ca si aici s-a inseriat o rezistenta (100ohmi) pe minusul de la difuzor. Am cautat mai multe scheme de subwoofere cu intrare hi-level si majoritatea au partea de intrare mai mult sau mai putin asemanatoare.

Am mai facut asa ceva dar aveam transformatoare audio dedicate pt asta .

Am vazut ca sunt de cumparat adaptoare HI-LOW, unele au si transformatoare in ele. Si la acelea ramane de facut partea de sumare a canalelor si din acest motiv am zis sa incerc un adaptor pe cablu.

As incerca iesirea de casti.....

Este o solutie dar si aici trebuie facuta sumarea canalelor. Si as prefera sa nu vad cabluri conectate pe panoul frontal.

As incerca iesirea de REC ../..

Nu este o solutie, volumul este fix pe iesirea de rec si ar trebui sa ajustez de fiecare data volumul subwooferului dupa volumul general al amplificatorului stereo.

Am facut comentarile pe textul citat ca sa fie structurata mai bine discutia.

Am omis sa mentionez in postul initial, sunt cel mult amator in electronica. Experienta mea se rezuma la un amplificator 100W (Tehnium'84 prof. Mihai Chirita), cateva amplificatorare cu TBA810AS, o orga de lumini si un filtru activ... si toate astea s-au intamplat in urma cu 25 de ani :)

Asa ca va rog sa fiti blanzi cu mine :)

Multumesc domnule "Amplificator" pentru timpul acordat, multumesc anticipat si celorlalti colegi care isi vor face timp sa ma ajute.

202102121708171000.jpg

magnat_monitor-200a_subwoofer_sch.pdf_1.png

Link spre comentariu

Salutari,

Sony SA-W2500 (de ex.) are atat intrari de nivel mare (de la iesirile de boxe ale unui amplificator stereo) cat si de linie. Poate va ajuta informatia pt. a vedea abordarea 'industriala'. Schema e disponibila aici.

Untitled.thumb.jpg.1a61dfda075d67b997570d9fa48201af.jpg

Toate bune,

Cosmin

Link spre comentariu
Acum 6 ore, doggovy a spus:

... Subwooferul activ nu are decat o intrare RCA de line-level.

Line-level inseamna nivel de linie, adica semnal mic 100-250mV.  Pur si simplu se scoate semnal din amplificatorul Onkyo de la TAPE (REC) si se introduce in subwoofer.

Subwoofer-ul are si sumator de semnal si filtru trece jos pe intrare.  Se vede si in schema postata.

bmwh548 - am postat aproape simultan.

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Acum 1 oră, Iomis a spus:

Salutari,

Sony SA-W2500 (de ex.) are atat intrari de nivel mare (de la iesirile de boxe ale unui amplificator stereo) cat si de linie. Poate va ajuta informatia pt. a vedea abordarea 'industriala'. Schema e disponibila aici.

Untitled.thumb.jpg.1a61dfda075d67b997570d9fa48201af.jpg

Toate bune,

Cosmin

Ma depaseste partea de intrare de la Sony. Nu stiu cum as putea sa o adaptez. Vad ca insumeaza canalele si ataca ambele intrari ale OP, si cea inversoare si cea neinversoare. Ca sa o fac pasiva imi ies 3 fire: +,- si masa. Mindblowing pentru mine :)

Acum 10 minute, bmwh548 a spus:

Pai amplificatorul are iesiri de semnal de nivel mic. Mufele RCA de pe spate in dreptul carora scrie "REC". Atasati eventual o poza si va indrumam direct.

Atasez o poza cu mufele RCA. Iesirile RCA REC sunt fixe. Conform manualului: 150mV/1.5kohmi. Nu ma ajuta daca volumul subwooferului nu este ajustat odata cu al boxelor.

spate onkyo rca.jpeg

Link spre comentariu
Acum 42 minute, Shambala a spus:

Pur si simplu se scoate semnal din amplificatorul Onkyo de la TAPE (REC) si se introduce in subwoofer.

Da, dar volumul subwooferului ar fi constant indiferent de nivelul amplificatorului stereo. Volumul subwooferului trebuie sa varieze proportional cu volumul din boxe L/R.

Subwoofer-ul are si sumator de semnal si filtru trece jos pe intrare.  Se vede si in schema postata.

Aici cred ca am creeat o confuzie. Schema postata este de la alt subwoofer activ. Am postat-o ca exemplu a cea ce am gasit pe net ca se foloseste pe intrarile de high-level si aratam ca si in aceea schema se folosea rezistor (100ohmi) serie cu minusul de la difuzoare asa cum spunea si Усилитель in primul sau post.

Scuzati dublul post. Nu stiu cum le pot uni si nici cum sa citez pe cineva intr-un post deja facut.

Editat de doggovy
Link spre comentariu

Atunci scoateti semnal de la iesirea de difuzoare a amplificatorului, cu divizare 1/60 sau 1/80.   

Sau cum a scris un coleg mai sus, de la iesirea de casti - daca introducerea jack-ului nu va intrerupe iesirile spre difuzoare.

Nu este nevoie de vreun filtru.

Link spre comentariu

Scuze pentru intarziere.

Va multumesc pentru sfaturi.

@Shambala, pentru insumarea canalelor, ce valori ar trebui sa aiba rezistorii de la iesirea din divizori? Din ce am mai cititi acea valoare influenteaza imaginea stereo (crosstalk cred ca e temenul). 100k este o valoare corecta, sau se alege in functie de ceva anume?

Multumesc inca o data.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări