Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sarcina rezistiva 8 ohmi

Blacksmith

Postări Recomandate

Am luat o rezistenta d-aia de resou de 2KW din care vreau sa fac o sarcina de 8 ohmi.Toata rezistenta are vreo 20 si ceva de ohmi din care am taiat cit mi-a trebuit mie ... adica 8 ohmi. Dar problema e ca e facuta asa ca o bobina, stiti cum e rezistenta de resou.Am desfacut sirma in linie dreapta si are 2,7 merti.Stie cineva vreun procedeu de "bobinare",sau nustiu cum sa-i zic, sa fac cumva sa string sirma asta dar sa nu iasa inductivitate ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Blacksmith

5

• Shambala

4

• edy_wheazel

3

• Dr.L

2

Top autori în acest subiect

daca sarma se inroseste,rezistenta ei va creste,si nu vei mai avea sarcina de 8 omi,ci una variabilatrebuie s-o tii rece(izotata in ceva si racita cu apa),ca sa aiba cat de cat aceeasi valoare

Link spre comentariu

Nu e buna sirma de resou, cauta nichelina sau constantan de minim 1mm grosime. O poti bobina pe o placa de textolit gros de 2-3mm, iti iese o rez plata. La capete pui cleme cu surub.

Sarma de resou nu e tot nichelina???? apropo iti recomand sa faci o sarcina din mai multe rezistente calculate paralel serie.
Link spre comentariu

Dr.L,Da, si asta cu incalzitu e o alta problema intimpinata, dar cel mai mult vreau sa scap de inductanta sirmei... ca mi-e incomod sa fac teste cu un fir de 3m.Tocmai d-asta am zis sa iau o rezistenta mai mare ( rezistenta era de 2KW) iar eu sa o folosesc pt mai putin ( 100-200W). Am incercat la 100W (pe un amplif care nu e sensibil la inductante :smt003) si doar se incalzea dar nu se inrosea, iar daca puneam si ventilatoare sa sufle in ea cred ca nu mai era problema.Oricum tot ma gindesc cum sa fac o sarcina calumea (dar nustiu cum), asta cu resou e asa temporala.... Yo4You,Iti dai seama cite rezistente mi-ar trebui sa ajung la citeva sute de wati ? :smt003 Shambala,Exact, tocmai asta vream sa spun ! Ma gindesc ca poate o exista vreun procedu de bobinare prin care sa nu iasa bobina. De ex. ceva de genu sa dai o spira inainte si una inapoi, nusitu :smt003 Ma gindesc ca poate s-or anula cimpurile .... dar nustiu, nu ma pricep si d-aia intreb.

Link spre comentariu

Cam asa se si face, dar nu "una inainte si una inapoi" :smt003 , ci practic se leaga in antifaza 2 bobine egale . Vezi ca cei care au atentionat cu variatia rezistentei cu temperatura au dreptate - mai bine nu aruncai restul de sarma ci o foloseai pe toata, legand mai multe R in paralel ... poate nu mai aveai nevoie sa le pui in apa.

Link spre comentariu

Nu stiu exact care este procedeul de realizare a rezistentelor bobinate neinductiv, dar din cate am vazut eu la acestea anularea (sau micsorarea) componentei inductive se facea prin turnarea unui material ceramic, care izola spirele una de alta. Probabil,sau in mod sigur erau si legate in antifaza, dar nu ramane totusi o componenta inductiva? Trebuie ca cele doua bobine sa fie egale ca si inductanta, se poate realiza in conditii de amator?

Link spre comentariu

Ceramica nu are absolut nimic de a face cu reducerea inductantei, ci doar preia caldura mai bine si impiedica spirele "sa cante".Evident ca pt [cvasi]anularea componentei inductive, cele 2 bobinaje legate in antifaza trebuie sa fie egale.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări