Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie la 600m de contor.

Postări Recomandate

Buna ziua. Am nevoie de putin ajutor in urmatoarea problema:
Am la casa curent monofazic dar vreau sa pun trifazic cu o putere totala de 30kw. Cu doua faze vreau ca ma duc la casa, care este la 25 m de stalp iar cu o faza vreau sa ajung la 600 m, loc unde pe viitor ma gandesc sa construiesc o cabana. Puterea maxima consumata de cabana va fi sa zicem 7-9kw. Ce cablu subteran de aluminiu ar trebui sa folosesc? La grosime ma refer, si cati conductori sa aiba cablul respectiv
Se poate face împamantarea langa cabana pentru a cumpara cablu cu 2 conductori nu cu 3?
Sau ma mai gandeam daca vreodata o sa am nevoie de trifazat la cabana, ar fi bine chiar daca dau un ban in plus acum sa trag cablu pentru trifazat. Ce grosime ar trebui sa aibă conductorii si la fel, cati conductori trebuie sa aiba cablul. 
Multumesc!

Editat de Nicu-Marcel
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

La 30 kW nu prea mai esti un consumator domestic.

Numai distribuitorul iti poate spune daca are atata putere disponibila pe joasa tensiune.

De obicei la acest consum se face conectare la medie tensiune cu post de transformare propriu.

Depinde de situatia concreta din teren.

La 600m 9kW monofazic, 5% variatie de tensiune, e bun un cablu de aluminiu ACYABY cu sectiune de 125 mmp.

Link spre comentariu

Nu va sfătuiesc sa duceți monofazat la distanța aia!....se pierde prea mult pe conductoare....doar trifazat si o sectiune de minim 3 x 70 + 35mmp pentru cei 9-10kw care vor fi consumați....consumatorii distribuiti simetric pe cele 3 faze....asta daca va aproba distribuitorul puterea mai sus mentionata....greu de crezut fara transformator individual...

Link spre comentariu

Eu ştiu un caz din zona mea, omul are un atelier de făcut matriţe de garduri şi a cumpărat o presă de termoformare PVC. Avea nevoie de cam 25kW pentru presă şi restul consumatorilor.A cerut o estimare şi i s-a spus că îi trebuie post de transformare separat, iar tariful estimat ar fi fost peste 200 milioane vechi.Distanţa de la el până la reţeaua de 20kV e de circa 300m. A renunţat, şi-a cumpărat un generator Diesel SH cu care-şi face treaba...

Editat de validae
Link spre comentariu

La 30 kw cred că e vorba şi de ceva utilaje,eventual o mică firmă.

Zic şi eu ca Flomar trifazic la cabană.La cablurile îngropate eu am folosit totdeauna ţeavă PEHD,din aia neagră colac.Permite şi-o eventuală schimbare a cablului din interior.

Nu ştiu preţul la cablul consacrat,ăla cu armătură,pentru îngropat,dar bănui că e f scump.Cred că e o soluţie mai scumpă decât cea cu ţeavă pehd.Însă dacă îţi dă mâna...

Pământarea la cabană trebuie făcută local.

Link spre comentariu

Am trimis un mail la Delgaz, ei se ocupa cu bransamente in zona mea, inca astept un raspuns. Eu am zis de 30 kw pentru ca am calculat in mare consumarotii care ii am acum in casa si cei care vor fi la cabana. 

In casa am :

-plita electrica 7,2kw

-Cuptor electric 2,4kw

-Masina de spalat vase aprox 1kw

Masina de spalat haine aprox 1kw

2 aparate de AC tip inverter 2x1,4kw

-pompele de la centrala si incalzire in pardosea, becuri, tv, camere de supravegheat etc. 

Plus ca la viitoarea cabana ma gandesc sa o incalzesc tot electric, sa spunem 4kw consum maxim pentru incalzire, sau sa pun o centrala electrica si incalzire in pardosea, plus plita, cuptor, becuri etc, ma gandesc la un varf de consum de vreo 8-9kw. 

Ce putere instalata as avea nevoie la acesti consumatori? Eu am spus 30kw...o fi gresit? 

Am gasit cablu de aluminiu ACYABY 3X95+50 la 21de lei metrul. 

Daca merg cu monofazat se poate pune faza pe 2x95 si nulul pe 95+50?

Editat de Nicu-Marcel
Link spre comentariu

Când calculezi necesarul de curent, iai în calcul toţi consumatorii ce pot fi simultan în funcţiune la un moment dat.De exemplu, plita electrică, cuptorul electric, aparatele AC, maşina de spălat, becurile, chiar dacă e destul de improbabil să speli vase, rufe şi să şi găteşti simultan.Dar trebuie să ai o rezervă de putere întotdeauna.Dacă însă vrei şi încălzirea ,,full electric,, se complică treaba, fiecare cameră are nevoie de obicei de minim 1-2kW în condiţii medii de izolare termică.Dacă ai o izolaţie de excepţie a cabanei, poţi încălzi camerele şi cu mai puţin de 1kW.În aceste condiţii trifazicul e obligatoriu, nici nu iei în calcul monofazat...

Editat de validae
Link spre comentariu

Diferenţa de preţ dintre trifazic şi monofazic nu e chiar exagerată.O spun fiindcă eu la casă am tras din prima trifazic, deşi nu mi-era indispensabil.Era atunci o diferenţă de circa 300-400 de Lei.Puterea instalată la mine e de 7,5kW.În cazul tău e cam obligatoriu trifazicul...dacă încerci să-i ,,fentezi,, cerând o putere declarată mai mică, te fentezi singur, fiindcă nu va face faţă puterii reale cerute.

Editat de validae
Link spre comentariu
1 oră în urmă, Nicu-Marcel a spus:

Dar daca adun toti consumatorii trec cu mult peste 15 kw. Si degeaba pun trifazic cu putere instalata de 15kw....

Daca ai noroc si se aproba puterea de 15kw fără sa te oblige sa montezi transformator propriu, atunci nu mai sta pe ganduri si accepta!!.... la puterea asta, sigur vei avea la cutia contorului o siguranta automata de cel putin 40A curba B sau C si, posibil, una de 50A.... calculând la 40A este ceva mai mult de 8kw pe faza... deci, din start vei dispune de cel putin 24kw putere reala adica care poate fi consumata continuu.... chiar daca ai instalati 30kw,niciodata nu vei ajunge sa consumi real acea putere! Chiar daca ai ghinionul sa se monteze o siguranta automata de 32A(mai mica nu poate fi!), dupa 2-3 luni de zile declari deranjament cu problema ca nu mai stă cuplata respectiva siguranta si, la inlocuire, ceri echipei de reparatii sa puna una mai mare.... nu vei fi refuzat pentru ca interesul firmei este ca tu sa consumi cat mai multa energie!.... Deci, sfat autorizat(am lucrat in sistem!), accepta puterea de 15kw sau chiar 12kw daca ți se propune si procedezi apoi ca mai sus!... asa iesi mult mai ieftin cu costurile totale si toata lumea câștigă!   Spor! 

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Buna ziua. Dupa mult timp am primit email de la Delgaz care imi trimite o cerere pe care trebuie sa o completez si sa le-o trimit inapoi. 

Nimic legat de intrebarea pisa de mine. 

Cat timp am asteptat un raspuns mi-a mai venit in cap un plan. 

La 300m de locul unde vreau sa fac cabana am un stalp de la reteaua electrica( pe proprietatea mea). 

Nu ar fi mai simplu fac o cerere de bransare cu contoar pe stalpul respectiv? 

Aici am o alta nedumerire.... Se poate realiza ATR-ul fara a avea nimic construit pe terenul respectiv si fara a avea vre-o autorizatie de constructie pentru ceva? 

Multumesc. 

Link spre comentariu

Se poate cere un branşament pentru anexă gospodărească, sau grădină.Dacă ai deja un stâlp acolo e şi mai simplu, oricum îţi puneau ei o consolă şi dacă nu aveai stîlpul.De acolo pe cei 300m rămaşi până la cabană, te ocupi singur de tras cablul, eventual subteran.Dacă faci asta în regie proprie ieşi cam la jumate faţă de ei.Dar nu ştiu ce putere vor putea aproba în acest caz.Nu foarte mare oricum...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări