Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Driver pentru traductor piezo ultrasunete

Postări Recomandate

Acum 22 ore, BRANCA a spus:

Adyhan.Unde e dataşitul lui IX430NE?Am căutat scurt pe net şi n-am găsit.E cred IX4340.

Ciudat că s-a ars driverul.N-ai încercat să cuplezi numai un traf?Apoi trafurile sunt corect fazate?

Pinul Enable la driver nu se leagă?

Poţi pe PCB să baipasezi driverul şi să comanzi un singur traf exact ca în schema Silicone Chip.Să vezi dacă lucrează partea forţă.

Ai dreptate, este vorba de IX4340. Nu am incercat sa cuplez doar un  traf. Sunt destul de convins ca trafurile sunt corect fazate.  De altfel montajul a functionat pentru cateva secunde, am vazut clar in baie undele sonice provocate de traductor.

Asa cum spunea si Cimitavita din datasheet reiese ca se pot lasa ENA si ENB flotante.

Acum 20 ore, cimitavita a spus:

Driverul a bagat tot cat a putut da in niste diode zener amarate. Iar diodele zener cand se ard, de obicei se fac sarma. Verifica daca diodele zener sunt strapunse. Daca nu, trebuie verificat driverul daca mai este bun.

ENA si ENB nu e nevoie sa fie legate. Sunt legate intern la Vcc, dar pot fi legate si extern.

RFP30N06LE are capacitatea grila- sursa de 1350pF

IXTA100N04 are capacitatea grila- sursa de 2690pF, deci e dubla fata de RFP30N06LE. Si mai sunt puse si 2 bucati in paralel

Trebuie de verificat daca driverul le poate comanda corect pe ambele, la 40kHz. La inceput sa fie pus sa comande doar o pereche de MOS-uri (se scoate R6 si R8 si grilele Q3, Q5 se pun la masa), se verifica cat de tare se incalzesc Q2, Q4, apoi se pun ambele perechi. Daca nu le poate comanda corect, MOS-urile o sa se cam incalzeasca mai tare decat se incalzeau Q2 si Q4 cand erau singure.

Diodele zener nu sunt strapunse, driverul asa cum spuneam a iesit fum din el cand am alimentat montajul fara mosfeturi, probabil era deja in scurt.

Acum 8 ore, franzm a spus:

Sa-mi fie cu iertare, dar când faci un asemenea circuit la nivel de prototip (ca nu s-a pus problema sa asamblezi doar un kit verificat si produs în mii de exemplare), ai neaparata nevoie de un minim de aparate de masura. În cazul de fata un osciloscop cu cel putin doua canale analogice (preferabil un mixed signal). Altfel ceea ce faci se cheama bîjbîala. Pentru ca ai de verificat si eventual de ajustat diversi timpi. În plus, nu se testeaza montajul complet ci pe portiuni.

Si înca ceva: n-am citit articolele respective, dar n-ar trebui luate în considerare si eventuale rezonante ce apar din cauza interactiunii traductoarelor cu transformatoarele (chiar si cu lichidul din cuva)? Cu decenii în urma am avut de-a face cu asemenea cuve cu ultrasunete (puteri de ordinul sutelor de W, se foloseau la matuirea sticlei cinescoapelor pe interior) si toate oscilau liber.

Sunt convins ca fara osciloscop am bajbait si da, am gresit ca nu am probat pe portiuni.

Pun aici si intregul articol, sperand ca ma veti ajuta sa duc la capat acest proiect. Dupa cum spuneam voi aduce modificarile necesare acestui proiect si astept sugestii legate de driver si mosfeturi ( oricum nu mai dispun de alt driver IX4340 si  mosfeturi IXP100N04 mi-au ramas 3). Deci: raman pe IXP100N04 (caz in care trebuie sa mai achizitionez cateva si pentru rezerva) sau ma orientez catre altceva? Dispun de 4 bucati RFP50N06LE,  dar capacitatea este de 2100 pF. Ce driver ar putea functiona in cazul meu?

Ultrasound Cleaner

http://s000.tinyupload.com/index.php?file_id=95196192185289163287

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Cred ca o sa mai fac o incercare, tot cu driverul IX4340, dar merg pe alte mosfeturi, RFP50N06 ( pe care le am deja ) sau STP60NF06.

Datasheet IX4340:https://www.tme.eu/Document/1b9eca4bf56d94765b4c76c839fac90b/IX4340.pdf

Datasheet RFP50N06:https://www.tme.eu/Document/2546557ee43fb639ff8fff10df517ca2/RFP50N06.pdf

Datasheet STP60NF06:https://www.tme.eu/Document/ec09f2991dffc7f2d1b660fbc48af9b1/STP60NF06.pdf

Schema va fi un pic modificata, elimin diodele zener de pe portile mosfeturile si semnalizarea led ramane pe o singura pereche de mosfeturi.

qFfvYWa.png

Daca aveti vreo parere in aceasta privinta, va rog sa o exprimati.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Revin cu acest subiect intrucat am finalizat proiectul si pentru a va spune ce a mers prost in schema initiala. Sau mai bine spus ce prostie am facut.

Pe scurt, driverul MOS, IX4340NE, are pe spate un pad de racire, care, spune producatorul, poti sa-l conectezi la masa sau sa-l lasi neconectat.  Eu nu l-am luat in seama cand am proiectat cablajul, am trecut traseul de intrare exact pe sub driver, asa ca padul s-a conectat singur la acest port.

Vezi aici cablajul:

https://imgur.com/kOKK1pu

Postez acest mesaj mai ales pentru cei care vor sa realizeze acest proiect, sa nu repete greseala mea.

Deci circuitul functioneaza foarte bine, acum este realizat dupa ultima schema postata, doar ca am folosit driverul IX4340 (fara pad de racire) si nu IX4340NE(cu pad de racire). Asta pentru a nu mai modifica cablajul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări