validae Postat Februarie 6, 2021 Partajează Postat Februarie 6, 2021 (editat) Există radiouri la care ceasul intern cu cuarţ are alimentare separată, locaşul bateriilor are contacte separate.Inerferenţele apar prin alimentare... Nu zic că ar fi o regulă generală, dar de obicei asta am observat.. Editat Februarie 6, 2021 de validae Link spre comentariu
Kostas1 Postat Februarie 7, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 7, 2021 (editat) Salutare! Am desfacut aparatul. La modulul ceasului electronic, pe circuitul integrat scrie HD38998A, construit de Hitachi. Din pacate nu ma lasa sa atasez foto. Am cautat datasheetul si nu gasesc nimic. In schimb am gasit un alt circuit foarte asemanator, HD38991-Hitachi, unde am descoperit ce a zis dl ''doru3160'' : ceasul sincronizeaza cu frecventa rețelei si nu are cuart. Numai ca, pe datasheet am gasit ceva interesant: se pare ca exista posibilitatea selectarii frecventei 50 sau 60 HZ, prin simpla legatura a pinului 36 la Vss. Daca pinul nu se leaga la Vss, este by default pe 60 Hz. Ati putea sa va uitati un pic pe datesheet? Poate intelegeti datasheetul mai bine ca mine! Daca asa sta treaba, inseamna ca, de fapt ar fi usor de modificat ca sa functioneze pe 50 Hz. HD38991_HitachiSemiconductor.pdf Editat Februarie 7, 2021 de Kostas1 Link spre comentariu
validae Postat Februarie 7, 2021 Partajează Postat Februarie 7, 2021 (editat) Da, dacă integratul are pinul de selecţie 50/60Hz în gol sau la masă e setat pe 60Hz şi trebuie să-l puneţi la plusul alimentării.Integratul are şi posibilitatea setării 12/24H şi a clipirii ledurilor separatoare.Eu la toate ceasurile de masă cu radio le puneam să pâlpâie punctele separatoare, fiindcă din fabricaţie erau aprinse permanent....şi parcă nu e frumos, parcă nu ştii dacă ceasul ăla merge sau e blocat.Firul comun al punctelor afişajului e legat de obicei la plusul alimentării când punctele separatoare nu pâlpâie.Se dezlipeşte firul de comandă al punctelor afişorului de la plus şi se lipeşte la pinul 39, acolo există un semnal intermitent de 1Hz ce va face ledurile să clipească. Editat Februarie 7, 2021 de validae Link spre comentariu
d2134 Postat Februarie 7, 2021 Partajează Postat Februarie 7, 2021 Acum 6 minute, validae a spus: în gol sau la masă e setat pe 60Hz şi trebuie să-l puneţi la plusul alimentării. Nu se pune pe plus ci pe Vss sau se lasa in gol. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 7, 2021 Partajează Postat Februarie 7, 2021 (editat) Dacă denumim Vss ca fiind plusul alimentării, atunci e ca mine.Dacă ţi se pare că Vss e minus, mai uită-te odată la schema din datasheet, e cu plusul la masă.Eu zic de obicei ,,masă,, la minus, dar asta la modul general.Mai sunt şi cazuri particulare...erau odată şi maşini cu plusul la masă (şasiu). Editat Februarie 7, 2021 de validae Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 7, 2021 Partajează Postat Februarie 7, 2021 Integratele de la modulele originale, japoneze, din Tempo, nu aveau facilitatea de a putea alege frecventa de tact. Aceasta funcție am găsit-o pe integrate de generație mai noua. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 7, 2021 Partajează Postat Februarie 7, 2021 Am încercat să descarc schema unui radio cu ceas similar de pe Radiomuseum dar nu reuşesc decât porţiuni de schemă şi alea ce nu sunt relevante. Link spre comentariu
Kostas1 Postat Februarie 7, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 7, 2021 (editat) Haideti ca am gasit eu un model asemanator - Grundig Sonoclock 50. Am desfacut mai bine cablajul de pe Revell, ca sa vad cum sunt pinii legati. Am o problema, intrucat circuitul nu are cheie ca sa stiu de unde incep numaratoarea pinilor. Mentionez ca pinii de la partea superioara sunt legati direct la afisaj, deci ar fi pinii de la 1 la 20 insa nu stiu daca 1 e primul din stanga sau primul din dreapta? Primul pin de la stanga sus este neconectat. Si mai am o problema: circuitul de fata este compatibil pin cu pin cu HD38991? Daca nu.... grundig_sono-clock_50_sono-clock_60.pdf Editat Februarie 7, 2021 de Kostas1 Link spre comentariu
Kostas1 Postat Februarie 7, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 7, 2021 (editat) Haideti ca l-a luat naiba. Nu am incercat nici un fel de depanare, nu am umblat la el in afara ca am desfacut modulul cu ceas. Cu toate astea, ceasul s-a blocat la ora 15:45 si nu mai inregistreaza timpul. Nu s-a dezlipit nici un fir, nimic. La naiba, vreau sa dau afara acest modul si sa il inlocuiesc cu un ceas separat, ca nu mai vad alta solutie. Va rog mult sa ma ajutati, vreau sa separ partea de radio din schema si ma incurca circuitul de alimentare, care se leaga cumva DIN SECUNDARUL TRAFO, DIRECT LA 220V. Sincer nu inteleg treaba cu rezistentele de 4.7 mega-ohmi legate la 220v care se cupleaza cu minusul puntii redresoare, legate de infasurarea secundara de la trafo. La fel ma incurca si dioda Zenner D13 impreuna cu becul din schema (nu exista nici un bec in aparat!). Deci, va rog, spuneti-mi pe scurt cum separ TOTAL orice cuplare a modulului ceas cu partea de radio. Va multumesc din nou! Editat Februarie 7, 2021 de Kostas1 diverse Link spre comentariu
validae Postat Februarie 7, 2021 Partajează Postat Februarie 7, 2021 (editat) Sigur ai un fir dezlipit şi ţinând cont că ceasul tău e comandat de frecvenţa reţelei, sunt convins că e unul din firele de la traful de alimentare, cel de la care lua referinţa de 50Hz.Acest tip de ceas nu funcţionează decât alimentat la reţea, dacă vrei să-l faci autonom trebuie să-i faci un oscilator de 50Hz şi să-l cuplezi la intrarea de 50Hz.Ca să afli care e ordinea de numerotare a pinilor, poţi să te orientezi după funcţia pinului 39 care e penultimul şi care comandă (sau nu) punctele separatoare dintre digiţii de ore şi minute.Dacă punctele de la ceasul tău pâlpâie la secundă, pinul 39 e legat la firul ce comandă punctele.Dacă punctele tale nu pâlpâie, pinul 39 e neconectat.Eu aş zice că cheia integratului e în stânga seriei din poză.Adică rândul de pini de jos începe cu 1 şi se termină cu 20 de la stânga la dreapta. Editat Februarie 7, 2021 de validae Link spre comentariu
norad Postat Februarie 8, 2021 Partajează Postat Februarie 8, 2021 (editat) @validaeCe oscilator de 50Hz, recomandati pentru un radio ce isi ia tactul de la retea? Am intalnit la un radio cu ceas ci CI LM8562 (pilotat de frecventa de la retea) ca avea oscilator extern cu rezistor si condensator in caz de pana de curent. Eu ma gandesc la un ocilator RC cu CMOS 4060, alimentat la o baterie de 9V, care sa intre in functiune la lipsa alimentarii la priza. Bateria ar trebui sa asigure si alimentarea integratului-ceas, mai putin afisajul, din considerente de consum. Editat Februarie 8, 2021 de norad Link spre comentariu
validae Postat Februarie 8, 2021 Partajează Postat Februarie 8, 2021 E potrivit scopului un CD4060.În colecţia Tehnium există un articol doar cu variante de trecere pe cuarţ a ceasurilor pilotate de frecvenţa reţelei.Din păcate nu îmi amintesc anul şi revista în cauză.... Link spre comentariu
gica70 Postat Februarie 9, 2021 Partajează Postat Februarie 9, 2021 La 06.02.2021 la 20:01, validae a spus: Există radiouri la care ceasul intern cu cuarţ are alimentare separată, locaşul bateriilor are contacte separate.Inerferenţele apar prin alimentare... Nu zic că ar fi o regulă generală, dar de obicei asta am observat.. E si normal ca asa trebuie sa fie, ceasul trebuie sa functioneze chiar daca nu are afisare. Am intalnit la un model rusesc chestia asta. Link spre comentariu
BRANCA Postat Februarie 9, 2021 Partajează Postat Februarie 9, 2021 Un oscilator stabil cu cuarţ de ceas 32768 Hz. Link spre comentariu
gica70 Postat Februarie 9, 2021 Partajează Postat Februarie 9, 2021 Functioneaza, cuartul poate fi unul miniatura (cilindric) dintr-un ceas electronic de mana. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum