Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare radio Song 1201

mihai 7

Postări Recomandate

@mihai 7,

Nu mai umblati la nicio componenta de acord, indiferent daca este ceruita sau nu.

Incepeti depanarea prin verificarea amplificatorului audio. Urmariti procedurile din carte. Functionarea corecta a amplificatorului audio permite o verificare auditiva imediata a ajustarilor din zona de RF/IF, cand o sa le vina randul. Verificarea amplificatorului implica si masurarea punctelor statice de functionare. Tensiunile pe terminalele tranzistoarelor sunt deocamdata suficiente. Toate tensiunile se masoara fata de masa din schema. Nu conteaza ca este cu plusul la masa. Respectati polaritatea sondelor si masuratorile vor fi corecte. Postati masuratorile, ca sa poata fi interpretate de colegii cu experienta.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 98
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mihai 7

31

• BRANCA

12

• cirip

11

• okean

11

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La sugestia colegului de forum cirip, am efectuat măsurarea tensiunilor pe terminalele tranzistorilor T5-T10, față de masa (+), comutatorul de game fiind pe UM , rezultatele fiind adunate în tabelul de mai jos. Aștept interpretarea datelor culese.

IMG-0001.jpg

Link spre comentariu

Dacă etajul final funcţionează bine, atingând cu o şurubelniţă pinul cursorului potenţiometrului de volum, trebuie să se audă un brum puternic în difuzor.De altfel, conectând o cască telefonică de la un telefon fix (sau un difuzor miniatură) între cursorul potenţiometrului şi masă, poţi verifica etajul final simplu.Baţi cu degetul în cască sau membrana difuzorului şi sunetul trebuie să se audă amplificat în difuzor.Apropiind casca sau difuzorul folosite ca microfon de difuzorul aparatului, se va produce o reacţie acustică (microfonie) şi se va auzi un şuierat puternic, dacă etajul funcţionează bine.Astea sunt nişte metode simple, de genul ,,merge/nu merge,,.

Link spre comentariu

La atingerea cursorului, se aude un brum. Am conectat o cască miniatură între cursor și masă (+). La volum minim, loviturile (suflatul ușor) în cască se aud în difuzor, dar dacă măresc volumul se aude un zgomot (bruiaj), dar diferit de un șuierat. Este în regulă?

Link spre comentariu

E în regulă dacă sunetele redate sunt clare şi nedistorsionate.Reacţia acustică se manifestă uneori diferit, dar de obicei e un şuierat deranjant pe înaltă frecvenţă.Deci etajul tău final e OK.Defectul poate fi în etajul demodulator sau oscilatorul local, de genul contacte imperfecte, lipituri slabe.Dacă ,,le ai,, cu lipitul şi nu faci scurtcircuite accidentale, poţi reface cu grijă toate lipiturile, ţinând apăsat pe componente pentru a te asigura că terminalele stau bine în găuri.Uneori de la o căzătură, se mai smulg terminale din lipituri, la radiouri e frecventă chestia asta...

Ca să ai o imagine de probă, fă poze clare de aproape cu cablajul înainte de a reface lipiturile.Dacă ai bănuiala că s-au făcut ceva scurtcircuite între trasee, poţi compara cu poza...e valabil la orice aparat în care umbli.Când nu ai scheme şi/sau experienţă, faci multe poze cu cablajele, mufele, poziţia potenţiometrelor semireglabile sau bobinelor.După aia poţi vedea de unde s-a rupt firul roşu...de exemplu.

Editat de validae
Link spre comentariu

Va salut @mihai 7,

Asa cum spun colegii, finalul audio pare sa fie in regula. Am preferat sa il verificam si sa nu presupunem nimic, pentru ca deocamdata receptorul nu functioneaza si nu trebuie lasat nimic neverificat.

Si amplificatorul de FI pare in regula. T5 si T6 trag cam 1.3 si 1mA. Tensiunile BE par usor mai mari decat ar fi de asteptat, dar nu suspectez vreo problema deocamdata.

Urmatorul pas este sa pozitionati potentiometrul de volum pe la mijloc si sa atingeti cu o surubelnita baza lui T5. Atingeti cu mana partea metalica a surubelnitei. Ar trebui sa se auda zgomot destul de puternic in difuzor. Se aude? Daca da, masurati tensiunea in emitorul lui T5 cu si fara surubelnita in baza. Tnsiunea ar trebui sa se schimbe. Daca da, detectia si RAAul sunt si ele functionale.

Continuati cu masuratorile pe T3 (mixerul autooscilator) si adaugati si dioda D1 la masuratori.

Nu lipiti/dezlipiti nimic. Nici macar nu bagati letconul in priza.  Cablajul este fragil si riscul de exfoliere sau de a face scurt-circuite e prea mare. Mai e pana acolo. Deocamdata masuram si incercam sa "ghicim" ce ar putea fi in neregula. Nu merita incercat cu letconul, la intamplare.

L.E. Foarte frumos si ingrijit tabelul. Dar nu va e mai usor sa lucrati in excel, apoi sa faceti o captura de ecran?

Editat de cirip
Link spre comentariu

cirip, anexez un nou tabel cu măsurătorile executate până acum (v-am urmat sfatul și am realizat tabelul într-o foaie de calcul). Menționez că în tabelul anterior am încurcat tranzistorul T3 cu T5.  Da, la atingerea bazei lui T5 se aude un zgomot puternic în difuzor, chiar vocile unui post de radio, iar tensiunea în emitor scade la -2,45 V. Pentru T3,  a se vedea tabelul. Tensiunea pe bornele diodei D1 este de 1,7 V, iar cea dintre masă și anod este de -2,32 V . Și țin și eu să vă mulțumesc pentru ajutorul pe care mi-l acordați, aș fi foarte mulțumit să-l fac funcțional (radioul), chiar dacă pe principiul "mama împunge și eu trag", dar atâta mă pricep.

Tensiuni-tranzistori-radio-Song.png

Link spre comentariu

Bun. Nu stam prea rau, daca se mai aud si niscai posturi.

Haideti sa testam mai departe. Faceti acelasi test cu surubelnita, dar de data asta atingeti in punctele din poza.

Ma astept ca zgomotul sa nu mai fie asa de violent, dar ceva-ceva ar trebui sa se auda. Daca si la  testul asta da bine, ne vom indrepta atentia spre osc local T3.

song_FI_1.thumb.jpg.55651a28ae763ff9d568bc5210a4a628.jpg

Nu am apucat sa ma uit cu atentie la noile masuratori, dar pana faceti testul, ma uit si revin cu comentarii.

L.E. M-am uitat la noile masuratori si ceva nu arata prea bine in jurul tranzistorului T3. Pe baza masuratorilor, aveti 1.4V intre B si E (Vb-Ve = -1.7-(-3.1) = 1.4V), iar tranzistorul trage cam 0.5mA.

Va rog sa masurati tensiunea direct intre B si E T3 aplicand sonda "+" pe baza si sonda "-" pe emitor. Se confirma cei 1.4V? Apoi masurati intre C si B T3, cu plusul pe colector.

Editat de cirip
Link spre comentariu

Am refăcut măsurătorile pentru T3 și apar diferențe față de cele precedente. De fapt, apar diferențe pentru măsurători efectuate la câteva minute diferență, respectiv , noile tensiuni față de masă, pentru T3 sunt: E (-3,35 V)   B (-1,86)    C  (-0,19). Tensiunea BE=0,7V, iar tensiunea CB=1,52 V. Aici am o nelămurire: notațiile pe cablaj, pentru T3 și T5 nu sunt clare, eu am identificat T3 ca fiind poziționat în stânga potențiometrului de volum (lângă locul unde intră firul verde pe cablaj, în poza de la începutul postării), iar T5 în partea de sus a pozei, în dreapta celor două bobine. Am identificat corect tranzistorii (eu cred că da, judecând după componentele învecinate).

Cât despre C22, nici pentru el nu pot citi notația de pe cablaj, piesele sunt prea înghesuite, eu l-am identificat ca poziționându-se în partea de sus a pozei, sub cele două bobine, greșesc? Atingând aceste terminale ale lui C22, la unul se aude un zgomot mai tare în difuzor (cel din dreapta, în poză), iar la celălalt un zgomot mai slab (cel din stânga).

Link spre comentariu

Buna dimineata @mihai 7,

Acum 1 oră, mihai 7 a spus:

noile tensiuni față de masă, pentru T3 sunt: E (-3,35 V)   B (-1,86)    C  (-0,19). Tensiunea BE=0,7V, iar tensiunea CB=1,52 V.

Ptr T3, V_be = Vb-Ve = -1.86-(-3.35)=1.49V, ceea ce este in contradictie cu cei 0.7V masurati direct la pinii tranzistorului. Trebuie sa existe consistenta in masuratori, altfel nu stiu pe care sa o cred. In orice caz, la V_be = 1.49V, un tranzistor de tip BF255 e de mult pe lumea cealalta. Daca tensiunea este 0.7V, asta e o indicatie ca nu oscileaza, ceea ce ar explica lipsa receptiei. Mai masurati o data atat tensiunile fiecarui terminal fata de masa cat si tensiunile intre terminale: V_be, V_cb si V_ce. Este important sa tineti cont de polaritate, asa cum ati facut de altfel pana acum. De exemplu a masura V_be implica faptul ca plusul multimetrului se pune la baza, iar minusul multimetrului la emitor.

Am identificat corect tranzistorii

Localizarea tranzistoarelor T3 si T5 se afla pe cablajul din Caietul Service. La fel si C22.

cablaj_Song1.thumb.png.8ae11cc13161cc1275836761bc35ab0d.png

Atingând aceste terminale ale lui C22, la unul se aude un zgomot

Si asta e bine. Se pare ca FI-ul merge.

Cercul se cam strange in jurul mixerului autooscilant T3. Refaceti cu atentie masuratorile la terminalele lui T3 si postati-le.

Inca o intrebare: cand masurati tensiunile peT3, aveti conectata bobina secundara (cea de cuplaj, nu de acord) de la bara de ferita sau C15 are un terminal in gol? Daca e in gol, fie conectati terminalul liber la masa si refaceti masuratorile, fie conectati secundarul bobinei pe ferita, cel cu putine spire si re-masurati tensiunile. Daca C15 e lasat in gol, e posibil sa nu oscileze.

Song_OscLocal1.thumb.png.ffc3901c656c12e7bce63341ae07a8da.png

Editat de cirip
Link spre comentariu

Bună ziua, @ cirip. Vești bune. Extrem de bune. Acum ascult Radio România Actualități la radioul meu Song. Să vă povestesc: la sugestia dvs., am verificat legătura între intrarea bobinei secundare de pe antena de ferită și C15. Eu conectasem bobina la locul potrivit pe cablaj, dar în urma verificărilor am constatat că nu există legătura electrică între componentele menționate. Așa că am pus un ștrap între cele două puncte (bobină și C15) și am reușit să am audiție în difuzor, la calitatea pe care o știam și la volumul corespunzător. Faptul că defecțiunea era în jurul lui T3 nu m-a mirat, deoarece, după cum am menționat, am schimbat în trecut, într-un mod destul de neprofesionist, potențiometrul de volum și am rupt puțin din placă. Chiar și în prezent există un traseu care nu duce nicăieri, întrerupt, în zona potențiometrului, dar despre asta poate vorbim mai târziu. Un lucru care mă mira este faptul că nu există un traseu, pe cablaj, care să unească bobina menționată și C15, poate a existat cândva un strap care să le unească, nu mai știu. De dragul științei, postez  noile tensiuni pentru T3:  E (-2,6 V);   B (-2 V);    C  (-0,18 V). Apoi, V_be=0,66V; V_cb=1,6 V; V_ce=2,88V. Acum  tensiunile între terminale sunt aproape egale cu cele rezultate din măsurarea față de masă (+).

Un alt aspect, vă reamintesc că în prezent bobinele de pe bara de ferită sunt împrumutate dintr-un alt radio și așezate pe ferita Song-ului, așa că am unele probleme cu poziționarea acestora pe ferită: pentru o anumită poziționare, prind bine Radio România Actualități, dar bobinele sunt puțin în afara feritei, iar dacă introduc bobinele pe ferită cu celălalt capăt, prind în plus și Radio Craiova, dar cele două posturi se recepționează mai slab. Una peste alta, radioul este depanat sau aproape depanat. De aceea țin să vă mulțumesc încă o dată pentru implicarea și răbdarea pe care le-ați arătat.

Link spre comentariu

Încearcă să vezi dacă acoperă,cât de cât,banda de medii.Dacă nu o acoperă toată mai trebuie umblat la număr spire bobina de pe ferită.Cea mare.Abia apoi se poziţionează bobina cuplaj.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări