Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare radio Song 1201

mihai 7

Postări Recomandate

Bună ziua! Dețin un radio Song, moștenire de familie, care în urma unor intervenții personale asupra cablajului a devenit nefuncțional (se auzea doar un fâșâit slab în difuzor). De curând am revenit asupra lui și am reparat, după schema de mai jos, anumite trasee care se exfoliaseră. Menționez că am schimbat potențiometrul de volum, întrucât cel vechi era defect, și cu această ocazie am deteriorat cablajul în acea zonă, dar urmărind schema am refăcut prin ștrapuri traseele întrerupte. O altă modificare pe care am făcut-o (în mod nefericit) a fost rebobinarea bobinei de intrare AM de pe bara de ferită. În prezent, am în difuzor un fășâit la un nivel audio ridicat, iar cuplând în circuit o antenă pe ferită recuperată din alte radiouri reușesc, prin acordarea condensatorului variabil, să recepționez un semnal mai puternic, un fâsâit amestecat cu un semnal audio de frecvență înaltă, dar pierdut în fundal. Deasemenea, am am apropiat o telecomandă TV de bara de ferită și am auzit în difuzor pocnituri ritmate. Deși nu sunt calificat în depanarea unui radio, din experiențele făcute până acum cred că principala defecțiune a radioului este antena de ferită, cu cele doua bobine aferente. Mai menționez că am schimbat condensatorii electrolitici cu alții mai recenți ca dată de fabricație, în afară de C43. Desemenea, lipsește C29, dar din câte văd în schemă acesta este implicat în partea de MF (UUS). Atașez mai jos poze cu cablajul aparatului și caietul de service al acestuia:

IMG-0001.jpg

IMG-0002.jpg

http://www.mediafire.com/file/20ey40f8692ssq3/Caiet_Service_SONG.pdf/file

Aștept sugestiile dvs. în legătură cu depanarea acestuia, eventual datele celor două bobine de pe antena de ferita (nr. spire).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 98
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mihai 7

31

• BRANCA

12

• cirip

11

• okean

11

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Păi să înţeleg că nu ai numărat spirele bobinelor originale....doar cineva care are acest radio sau bobinele lui te poate ajuta, pe scheme nu se specifică de obicei numărul de spire.

Link spre comentariu

Dacă faceţi o comparaţie între schema radioului din discuţie cu alte radiouri româneşti, puteţi găsi o schemă similară şi eventual se pot afla datele bobinei cu miez de ferită ale acelui aparat.Că sigur acest Song nu e unicat, e inspirat din altele..

Link spre comentariu

Este buna bobina pe care a aleso,in general bobina de UM are una de 90 spire si cealalta 8 spire,defectul este din alta parte.

Acum 2 minute, Radiotelegrafist a spus:

Este buna bobina pe care a aleso,in general bobina de UM are una de 90 spire si cealalta 8 spire,defectul este din alta parte.

Sa o scoata pe cea de UL ca apar interferente.

Link spre comentariu

Cea care are spira langa spira nu cea care are spirele infasurate una peste alta.

Acum 4 minute, mihai 7 a spus:

Care este bobina de UM din prima poză (cea din partea de sus sau cea de jos)?

Cea de jos.

Link spre comentariu

N-am înţeles ce-ai căutat să rebobinezi pe antena de ferită.Şi cum ai rebobinat fără să numeri spirele...

Spală placa cu alcool şi freacă cu o periuţă de dinţi.Mai verifică traseele să n-ai întreruperi sau scurturi.Şi nu umbla la bobinele de medie frecvenţă.

Verifică piesele şi tensiunile conform caiet servis.

Link spre comentariu

Am verificat tensiunile indicate pe schema, din emitoarele tranzistoarelor și ele corespund cu cele din caietul de service (nu înțeleg însă față de ce referință trebuie măsurate tensiunile de ordinul microvolților încadrate într-un cerc sau dreptunghi, și pe de altă parte aparatele mele de măsură nu au sensibilitate în domeniul microvolților). Apoi, am observat că masa în schema radioreceptorului reprezintă plusul bateriei (+), nu ca în schemele uzuale minusul  (-). Desemenea, am măsurat și consumul din baterii fără semnal (este de aprox. 20 mA, corespunde cu valoarea indicată în caiet). Nu am măsurat intensitatea curentului prin colectorul lui T10 față de masăm întrucât este mai dificil de deconectat colectorul din circuit.

Mai menționez că am umblat la reglajele din trimerii ceramici, poate cauza acest lucru nefuncționarea aparatului?  Am mai umblat la bobina FI-MF3, dar ea influențează doar partea de MF (UUS), nu? La restul bobinelor, fiind ceruite, nu am umblat.

Mai am o nelămurire: ce reprezintă țeava verticală de lângă condensatorul variabil, care are un fir metalic înfășurat pe ea? Asupra ei cred că am intervenit în trecut.

Link spre comentariu

Acela e un condensator semireglabil bobinat.Una din armături e tubul metalic, iar cea de-a doua firul bobinat, dielectric fiind izolaţia firului.Are capacitate mică, de ordinul zecilor de pF.

Link spre comentariu

Am legat o antena TV de exterior la borna 3 a filtrului ceramic, și am auzit în difuzor posturi străine (posibil posturi din UL?), postul rămânând același și dacă schimb pe UUS, singura diferență fiind că pe UM se aude fâșâitul de fond. Care este cauza fenomenului, vă ajută în diagnosticarea defectului?

Link spre comentariu

Va salut @mihai 7,

Desi va inteleg entuziasmul, sansele sa reparati aparatul sunt extrem de mici, avand in vedere experienta redusa pe care o aveti in domeniu. Deja ati facut modificari care ingreuneaza chiar depanarea facuta de o persoana calificata. Sfaturile primite pe forum de la persoane de altfel bine intentionate, nu va vor fi de prea mult folos.

Pe langa nivelele statice de tensiuni si curenti, functionarea aparatului necesita acordul corect al circuitelor oscilante pe anumite frecvente. Fiind o superheterodina, este de asemenea important sincronismul acordului intre oscilatorul local si circuitele de intrare RF. Este ceea ce ati afectat umbland la trimerii ceramici.

Nu mai vorbesc de "cura de electrolitici", care nu este altceva decat o oportunitate de a creea alte defecte, mai ales cand cablajul este vechi si manevra este efectuata de cineva fara calificare si experienta.

Sugestia mea este sa gasiti in localitatea in care va aflati pe cineva pasionat si priceput dispus sa va ajute. Nu as duce un aparat din asta la centrul de reparatii ptr ca acolo se lucreaza la norma, in graba si fie nu vi-l primeste, fie va incaseaza o constatare, apoi va spune ca nu se poate face. Se poate face. Schema e destul de simpla, dar cere mult timp si mai ales experienta si pasiune.

1 oră în urmă, mihai 7 a spus:

Care este cauza fenomenului, vă ajută în diagnosticarea defectului?

Nu ajuta. Desi nu este clar cum ati conectat antena TV, presupun ca ceea ce ati facut este ca ati conectat tresa sau centralul coaxialului la pinul 3 al filtrului. Cablul coaxial in sine poate fi o antena. Conectarea cablului la intrarea amplificatorului de FI este echivalent cu a bea apa de la furtunul de pompieri. Saracul amplificator de FI a amplificat tot ce a venit pe cablul acela si ceva s-a auzit, dar probabil ca a fost o amestecatura de posturi. Conteaza si daca receptorul era comutat pe AM sau pe FM. In fine, prea multe semne de intrebare, neclaritati si teste irelevante.

Acum 4 ore, mihai 7 a spus:

tensiunile de ordinul microvolților încadrate într-un cerc sau dreptunghi,

Acelea sunt tensiuni alternative de RF, care se pot genera si masura numai cu aparatura specializata si in general scumpa. Daca nu s-ar fi umblat la acorduri (trimeri bobine), in majoritatea cazurilor ar fi fost suficienta verificarea si refacerea dupa nevoie a punctelor statice de functionare. Odata ce receptorul a fost dezacordat, aducerea in parametri necesita fie aparatura de laborator, fie experienta in domeniu. Daca exista interes, caut si postez cu titlu informativ procedura de acord si aliniere a unui receptor; a fost publicata intr-o carte, dar acum imi scapa titlul si autorul.

Bafta!

Editat de cirip
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări