Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect Boxă portabilă - am nevoie de crossover?

Anmotage

Postări Recomandate

Salutare, 

Recent m-am apucat să mă documentez și să procur materialele necesare pentru a face propria boxă portabilă.

Boxa va fi compusă din 2 boxe auto pe 2 căi de 4 Ohm, un amplificator Bluetooth 2x50w, un indicator de baterie, un modul de încărcare, un regulator de tensiune pentru conversia de la 12V la 24V și o baterie AGM de 12V7Ah. Mai jos aveți componentele.

https://www.ebay.com/itm/12V-24V-6-60V-Battery-Charging-Control-Board-Charger-Power-Supply-Switch-Module/222517548033?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&var=521365140270&_trksid=p2057872.m2749.l2649

https://www.ebay.com/itm/Bluetooth-5-0-Wireless-Amplifier-Board-Audio-Digital-Power-Dual-Channel-Stereo/193675584084?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649

https://www.ebay.com/itm/DC-DC-Buck-Step-down-4V-38V-to-1-25V-36V-5A-Converter-Voltage-Regulator/402276961739?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649

https://www.ebay.com/itm/12V-48V-LCD-Battery-Capacity-Indicator-Digital-Voltmeter-Voltage-Tester-Monitor/164568584630?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649

În acest demers, m-am lovit de următoarele probleme:

1. În acest setup, mai este necesar să pun crossover?

2. Cât de mare ar trebui să fie acumulatorul dacă pun boxe de 40-45W?

Mulțumesc de ajutor.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Усилитель

2

• Anmotage

2

• AdR!@N

1

• sesebe

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Legat de acumulator nu conteaza cit de mari sint "boxele" (e gresit spus boxe) pe care le pui si nici puterea amplificatorului utilizat ci conteaza cit de tare intentionezi sa folosesti ca nivel al volumului (si aici nu ma refer in ce pozitie vei folosi potentiometrul) si care este durata de utilizare minima dorita intre doua utilizari.

Recomand utilizarea de acumulatori pe baza de Li nu Pb (AGM), 5 celule  (3.6-4.2V) inseriate ar trebui sa fie OK pt utilizare normala din punct de vedere al tensiunii si nici nu mai trebuie sa folosesti o sursa ridicatoare  12V->24V care va forta foarte tare acumulatorul.

PS: acesta este un coboritor de tensiune nu ridicator de tensiune cum spui tu.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

1 - Boxe auto  ( cutie plastic ,conectori etc ) sau difuzor auto ( 2 cai ,difuri concentrice din fabrica ,inaltele =au condensator incorporat ) 

De obicei la astea nu trebuie crossover  .

2. Baterie cat mai mare ........si cel mai mult depinde de consumul la volumul de ascultare .La cate acareturi ai in proiect   ,va merge ...juma de ora....max , daca puterea specificata de ampul acela clasa D este real.

As lasa Ampul acela  la 12 V  ( in descriere vad ca merge de la 5V la 24 ....)in acest caz se poate monta suplimentar un cablu conectare la mufa bricheta masina .( eventual detasabil )

Editat de Усилитель
Link spre comentariu
Acum 11 minute, Усилитель a spus:

1 - Boxe auto  ( cutie plastic ,conectori etc ) sau difuzor auto ( 2 cai ,difuri concentrice din fabrica ,inaltele =au condensator incorporat ) 

De obicei la astea nu trebuie crossover  .

2. Baterie cat mai mare ........si cel mai mult depinde de consumul la volumul de ascultare .La cate acareturi ai in proiect   ,va merge ...juma de ora....max , daca puterea specificata de ampul acela clasa D este real.

As lasa Ampul acela  la 12 V  ( in descriere vad ca merge de la 5V la 24 ....)in acest caz se poate monta suplimentar un cablu conectare la mufa bricheta masina .( eventual detasabil )

Da, e vorba de difuzoare, îmi cer scuze pentru confuzie. Învăț din mers :D

Nu vreau să fac rabat de la putere cu riscul de a îngreuna boxa, cred că o să urmez sfatul colegului de mai sus și voi înseria 2 acumulatori de 12V.

Link spre comentariu

Ar trebui ceva atentie

Power supply voltage: 12V--8 ohm speaker/12W(left channel) + 12W(right channel), 4 ohm speaker/20W + 20W
15V--8 ohms/18 + 18W, 4 ohms/greater than 30 + 30W
19V--8 ohms/32 + 32W, 4 ohms/greater than 45 + 45W
24V--8 ohms/38 + 38W, 4 ohms/greater than 50 + 50W

Difuzoarele de masina sunt in mare majoritate 4 Ohmi .Deci la 12 V alimentare consumul ar fi  ceva peste 40 W .

La 24 consumul creste la ceva peste 100W .Zic "ceva "pt ca consumul este mai mare decat puterea debitata , diferenta vine din randament , in clasa D este in jur de 90 %.

Deci va suna mai tare dar "autonomia "nu creste.....ci scade .

Eventual incerci : o baterie la 12 V , vezi daca ajunge nivelul de auditie scopului propus , cat tine bateria .Legate in paralel se dubleaza timpul de folosire .Apoi daca nu ajunge nivelul sonor ,incerci la 24.......la urma decizi , care e solutia mai potrivita.

La 12 ai avea avantajul scris mai sus ,de a cupla amplificatorul la bricheta masinii ,plus incarcarea se poate face la orice incarcator "STAS "de baterii , cele la 24 sunt mai rare (si mari )

Link spre comentariu

Salut,

Vin si eu cu cateva precizari:

1. Amplificatorul respectiv are integrat TPA3116D, in fisa de catalog zice ca tensiunea maxima pentru utilizare este 26V, dar un acumulator de 12V(cu plumb) se incaca la tensiunea de 14-14.4V, asadar 2 acumulatori inseriati au nevoie de 28V la incarcare...tensiune riscanta pentru amplificator. Poti monta un comutator ON-0-Charge, dar cat timp incarci nu vei asculta muzica.

2. Din experimentele mele (am cateva boxe portabile facute cu amplificatarele astea cu TPA3116d), daca ridici tensiunea la 20V -24V creste destul de mult curentul de repaus si rezulta o scadere a autonomiei chiar daca asculti la putere mica. In catalog specifica 20mA la 12V si 32mA la 24V, la care mai adaugi consumul accesoriilor (bluetooth, led-uri...). Pe baterie te intereseaza ca acel consum permanent sa fie cat de mic posibil.

Asadar, recomand alimentarea la 12V, poate chiar 2 acumulatori legati in paralel, dar 7Ah este destul, combinat cu niste difuzoare cu SPL cat mai mare nu vei simtii nevoia de suplimentare de putere.

Daca te reorientezi catre acumulatori Li-Ion poti opta pentru 4 celule inseriate, asta insemnand o tensiune medie de 14.8V (max 16.6V incarcate)...asa vei avea un compromis bun intre putere si autonomie.

3. Pentru acultat muzica in apropiere de o sursa de curent (priza) poti pune un alimentator de laptop mai zdravan (19V, 4-5A) si atunci nu te mai intereseaza autonomia bateriei...poti sa ii "dai ca in toba". Tot cu un comutator  cu 3 pozitii Bat-0-Alim ca sa nu ai probleme cu diferentele de tensiune.

Numai bine!

Adrian

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări