validae Postat Februarie 3, 2021 Partajează Postat Februarie 3, 2021 Vă rog să nu mai interveniţi cu ironii şi alte comentarii oftopic.Ignorarea e cea mai dureroasă pedeapsă...când vorbeşti/scrii singur, după un timp îţi dai (sau nu) seama că ceva nu e în regulă.Provocările nu servesc decât la scandal... Link spre comentariu
RST Postat Februarie 3, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2021 Strict in domeniul RF, topicul se adreseaza celor ce detin uin stick SDR sau un transceiver SDR. Metodele de reglare rapida a unui amplif de putere....numai celor care mai exerseaza asa ceva. Acum o metoda real time de a determina rezonanta unei antene, adaptarea si eficienta filtrelor la intrare, pe partea de receptie. Ca reper de baza, aceasta imagine: Cei care detineti transceivere SDR puteti vizualiza/verifica direct pe ecran, eficienta filtrelor de intrare si acordul antenei. Daca aceste lucruri exista, veti observa aceste " cocoase " in zona benzilor de interes, sa zicem cele de radioamatori. Evident, pentru un ADC de 12-14 biti, nu e nevoie de o atat de mare selectivitate asa cum e in poza de mai sus. Am procedat asa pentru a compensa neajunsurile stickului ieftin. Pentru celelalte transceivere, fara vizualizare grafica: Folosind o sonda RF conectata la stickul SDR ( sonda poate fi un simplu FET repetor pe emitor ) cuplati slab cablul de coborare cu sonda RF si vizualizati pe SDR. Puteti observa: 1. Daca aveti o antena rezonanta, va aparea aceasta curba 2. Cu cat curba e mai ascutita, cu atat aveti un factor de calitate mai mare, respectiv o selectivitate si un castig mai mare. 3. E posibil ca aceasta curba sa apara pe undeva langa benzile de RA. Puteti ajusta in timp real, vizualizand pe SDR centrarea rezonantei antenei pe zona de interes. Procedati la fel verificand filtrele de banda din interiorul transceiverului, conectand sonda dupa filtre, pentru fiecare in parte. Caz practic: Prin teoria idealizata se spune ca o antena Long Wire pentru banda de 80m ar trebui sa aiba vreo 42m lungine. In caz ideal, de acord....numai ca in realitate nimic nu e ideal. Am cumparat si intins un fir de 40m. Veerificandu-i frecventa centrala de rezonanta prin metoda descrisa, am obtinut un rezultat.,..asteptat: rezona undeva pe la 3.2Mhz ( si la 6.4Mhz ). Deci mult sub banda RA de 80m. De ce? Datorita efectului capacitiv prin apropierea de obiecte conductoare. Trece prin coroana unui nuc si e foarte aproape de cablurile retelei electrice. Cand e prea lunga, solutia e simpla....se taie din ea pana ajunge centrata pe banda de interes, Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 3, 2021 Partajează Postat Februarie 3, 2021 (editat) Acum 1 oră, RST a spus: Cand e prea lunga, solutia e simpla....se taie din ea pana ajunge centrata pe banda de interes, Avea Toma Caragiu un monolog cu bradul de craciun pus pe masa. Daca este prea inalt in jos, taiem din picioarele de la masa. Daca este prea inalt in sus, dam o gaura in tavan la vecinul de sus. Ca tot ziceam de Caragiu, vezi ca Vrancea cam are ceva de zis :( Editat Februarie 3, 2021 de validae Dacă imediat după ce am avertizat să nu mai faceţi offtopic o comiteţi, asta e replica... Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 3, 2021 Partajează Postat Februarie 3, 2021 1 hour ago, RST said: Folosind o sonda RF conectata la stickul SDR ( sonda poate fi un simplu FET repetor pe emitor ) cuplati slab cablul de coborare cu sonda RF si vizualizati pe SDR. Eu sunt interesat de schema cu FET repetor pe emitor. As testa-o contra un 8307, sa mai reduc costurile. 1 hour ago, RST said: 1. Daca aveti o antena rezonanta, va aparea aceasta curba Orice antena este rezonanta pe o frecventa oarecare. Deci, care e cazul in care antena nu e rezonanta? Link spre comentariu
djvas Postat Februarie 3, 2021 Partajează Postat Februarie 3, 2021 Schema generatorului de zgomot nu e publica ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 3, 2021 Partajează Postat Februarie 3, 2021 Acum 26 minute, djvas a spus: Schema generatorului de zgomot nu e publica ? Cred ca e sub incidenta ''patentului''. Nici macar nu a precizat ce fel de zgomot este...pink sau white, dar, presupun, ca mai putin conteaza. Oricum, ceea ce masoara Mr. Mahmureanu acolo cu pocnitoarea aia de stick este comparabil cu masuratoarea aia ''digitala'' descrisa mai devreme. Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 3, 2021 Partajează Postat Februarie 3, 2021 In cazul de fata, poate fi orice tip, inclusiv brown. De ce? Din caracteristica SDR se vede clar ca nu conteaza. Cu acea sonda RF, este irelevant. Link spre comentariu
RST Postat Februarie 3, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2021 3 hours ago, Mircea said: Eu sunt interesat de schema cu FET repetor pe emitor. As testa-o contra un 8307, sa mai reduc costurile. E un simplu repetor pe sursa cu impedanta mare pentru a nu incarca/ perturba circuitele masurate....lucru obligatoriu pentru o sonda de test. Iimpedanta stickului e de 50ohmi. Vizualizarea se face pe SDRSharp...nu are nicio legatura cu AD8307, care e un simplu masurator de semnal ( foarte ieftin de altfel..eu am cumparat 20 bucati de pe Aliexpress cu vreo 6-7$...nu-mi mai amintesc exact cat ) 3 hours ago, djvas said: Schema generatorului de zgomot nu e publica ? Nu e " publica " nici pentru mine, pentru ca inca nu am notat nimic. Odata cu proiectul la care lucrez s-au adunat multe lucruri ( scheme ) noi, si cam e cazul sa le pun pe hartie...nu mai am memoria de la 20 de ani. O sa public dupa ce le desenez. 2 hours ago, Mircea said: In cazul de fata, poate fi orice tip, inclusiv brown. De ce? Din caracteristica SDR se vede clar ca nu conteaza. Cu acea sonda RF, este irelevant. In prima poza folosesc generatorul de zgomot. In cea de-a 2a e antena, ARF-ul si filtrul de antena, live in banda de 80m. Chestiile care se " alungesc " sunt statii radio, evident. Aici e problema si de aia nu prea ne intelegem....nefiind familiarizati cu vizualizarile SDR, e mai greu de gasit un limbaj comun. Link spre comentariu
RST Postat Februarie 4, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 4, 2021 (editat) Mai jos e o masuratoare a unui FTJ 0 - 40Hz, folosind generatorul de zgomot, placa de sunet PC si softul SDRSharp: In audio nu mai e nevoie de stick SDR. Oricare PC are o placa de sunet cu care se pot face masuratori minim pana la 22Khz ( adica inclusiv cea mai proasta placa ).....si pate " profita " de marile avantaje pe care le ofera....iar softul SDRSharp e gratuit. Evident ca se pot face filtre de toate felurile la orice frecvente, dar postez numai ce imi foloseste in realitate, nu am deocamdata timp si pentru alte tipuri de masuratori. In poza e un FTJ ( absolut ) necesar geofoanelor mele. PS: Pentru cei nefamiliarizati cu SDRSharp: Pe verticala e amplitudinea, iar in stanga, gradatia in dB Pe orizontala e frecventa si respectiv gradatia in Hz ( intre spectrui si waterfall ) Editat Februarie 4, 2021 de RST Link spre comentariu
djvas Postat Februarie 4, 2021 Partajează Postat Februarie 4, 2021 Vad in grafic niste "munti si vai" de vreo 20db... De unde apar ? E caracteristica filtrului sau e sistemul de masura ? La aparatele alea care nu-ti plac intai se calibreaza tracking generatorul cu analizorul spectral pentru a compensa nelinearitatea si apoi se trece la masurarea DUT -ului... Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 4, 2021 Partajează Postat Februarie 4, 2021 Hai, bre, ca orice placa de sunet merge acolo. O tot dati cu calibrari si alte inutilitati. Important e sa intelegi interfata grafica. dB pe verticala, Hz pe orizontala. Link spre comentariu
RST Postat Februarie 4, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 4, 2021 (editat) Dap, o alta chestie de " incompatibilitate " de la care nu se inteleg anumite chestii. Sunteti obisnuiti cu semnale de amplitudine relativ mare, de la milivolti in sus. Ce se vede pe graficul SDR e pur si simplu zgmotul etajului de amplificare a geofonului. Inainte de a intra in placa de sunet, semnalul e amplificat cu...70dB, adica amplificare incepand de la ninel de nano Volti. . Atat e amplificarea LNA-ului pentru geofon. Fara semnalul extern, placa arata -100dB, asa cum e normal. Neuformitatile aparute sunt cele normale ale zgomotului. Special am ales pentru test o amplificare atat de mare, pentru a observa niste comportamente ale amplifului, stabilitatea in primul rand. In modul de lucru normal, 40dB amplificare sunt suficienti. Editat Februarie 4, 2021 de RST Link spre comentariu
ratza Postat Februarie 5, 2021 Partajează Postat Februarie 5, 2021 1V/1nV = 1.000.000.000 = 180dB => vrăjeală. Link spre comentariu
RST Postat Februarie 5, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 5, 2021 Amplificarile, chiar si de ordinul asta, sunt simple nimicuri.... Infinit mai complicat e obtinerea stabilitatii la amplificari mari, obtinerea exact a benzii de lucru dorite, si in primul rand, raportul semnal - zgomot. Degeaba amplifici, daca amplifici numai...zgomot In noaptea asta, folosind cele 3 ingrediente din topic, am obtinut VISUL: un radio - geofon portabil, care sa aiba toate calitatile necesare unei scule de clasa. L-am si testat pe la 2 noaptea , infigandu-l in stanca Piatra Alba : Poza e facuta la blitz, dar se vede bine. Fiind aproape de casa, nu am extins telescopica...oricum, extinsa are doar 38cm. E finalizarea celui inceput acum cateva zile doar pe jumatate, adica partea de emisie. E un geofon generatia 5 dpdv audio....mult mai sensibil la vibratii decat precedentele si " surd " acustic. Are o corectie pronuntata la frecventele sub 5Hz, chestie la care sufereau cele " vechi ". Emitatorul e generatia 2...ceva mai puternic, la acelasi consum infim, dar muuult mai stabil in frecventa. Deci se poate.........totul cu ceva pasiune, imaginatie si.......ingredientele din topic Link spre comentariu
oroles Postat Februarie 5, 2021 Partajează Postat Februarie 5, 2021 La 02.02.2021 la 17:37, RST a spus: E alimentat la un accu de telefon, incape in buzunarul de la piept cu baterie cu tot ( deci e ultraportabil ), consumul infim permite o singura incarcare la jumatate de an a acumulatorului. Stimate coleg, felicitari sincere, am fost impresionat de realizarile extrem de simple pe care le-ati postat! Spuneti-mi va rog, ca alternativa la acumulator , n-as putea folosi o baterie facuta din lamai ? A, si mai e o chestie. Geofonul dvs. ziceati ca e sensibil la vibratii, dar nu la sunete, asa e ? Ma gandeam, daca vreau sa ma ingrijesc de sanatatea soacra-mii, n-ar fi util geofonul dvs. ca sa stiu cand o viziteaza mosul (are unul de rupe patu cu ea) si asa sa pot sa intervin in caz de ceva? Ca-n afara de mos, ia si ea pastile de inima. Geofonul acela cred ca merge ca senzor de vibratii montat chiar intr-o nisa din tablia patului, ce ziceti ? Multumesc, Oroles Link spre comentariu
Postări Recomandate