Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Load calculator

Vizitator

Postări Recomandate

Acum 12 minute, OLIMPIU a spus:

Cam asa rezulta pe imaginea in discutie:

Adica,out.headroom(+/-Volt) este dictata de caracteriticile de transfer pt. fiecare tub in parte,regimul de lucru etaj final

sarcina la anod,sau anod-anod in cazul PP si puterea utila obtinuta in sarcina anod-anod,nu exista o formula universal valabila.

SIMPLU.jpg

Ppp=(Umax-Umin)(Umax-Umin)/Z 

Umax=Uo +177=537v

Umin =Uo-177=183v

Ppp=354x354/6600=18,98 W

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 164
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• merck

37

• THOMAS

20

• Marian

11

• Усилитель

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1 oră în urmă, popa marius a spus:

Ppp=(Umax-Umin)(Umax-Umin)/Z 

Umax=Uo +177=537v

Umin =Uo-177=183v

Ppp=354x354/6600=18,98 W

Totul impartit la 2,nu este asa?...18.98/2=9,49W..nu se calculeaza la varfuri,nu este corect asa !

Nu vad in simularea dv. nicaieri puterea rezultata din calculul dv. adica Ppp=18.98W,eu vad foarte limpede Ppp=9,49W cu Out-headroom=177V!

Calculati ariile triunghiurilor rezultate din simulatorul d-voastra (doar ce le-ati vazut !) si veti avea raspunsul corect al puteri pe sarcina.

In imaginea de mai jos este o simulare ceva mai complexa pt.Vout=351,53Vpp

LOAD LINE 6P3S.png

Editat de OLIMPIU
Link spre comentariu

Hai sa clarificam ,d-le Olimpiu, aceasta este schema completa  dupa care a fost finalizat un amplificator si alte doua sunt in constructie deci toate tensiunile alternative au fost masurate fata de  masa amplificator asa ca intre Anod-Anod exista o tensiune de 354v de altfel produsul amplificarilor in tensiune a etajelor verifica usor acest lucru  si dvs aveti datele cu aceasta tensiune din moment ce a-ti obtinut 20w  in simulare, corect ? Nu sunt de acord cu THD>4% dar aceasta este o alta discutie si de altfel nu cred ca v-ati gandit ca un PP-UL cu doua 6p3s la 360v/40mA clasa AB scoate doar 10w

20201207_195729.jpg

Link spre comentariu
Acum 1 oră, OLIMPIU a spus:

Cam asa rezulta pe imaginea in discutie:

SIMPLU.jpg

Din formula atasata daca cunoasteti(doriti) o putere anume si mai cunoasteti si rezistenta de sarcina,puteti extrage ce valoare 

pentru out-headroom va trebuie.

Am înțeles, mulțumesc de explicații celor care le-au oferit. 

Editat de DANO
Link spre comentariu
Acum 47 minute, popa marius a spus:

Hai sa clarificam ,d-le Olimpiu, aceasta este schema completa  dupa care a fost finalizat un amplificator si alte doua sunt in constructie deci toate tensiunile alternative au fost masurate fata de  masa amplificator asa ca intre Anod-Anod exista o tensiune de 354v de altfel produsul amplificarilor in tensiune a etajelor verifica usor acest lucru  si dvs aveti datele cu aceasta tensiune din moment ce a-ti obtinut 20w  in simulare, corect ? Nu sunt de acord cu THD>4% dar aceasta este o alta discutie si de altfel nu cred ca v-ati gandit ca un PP-UL cu doua 6p3s la 360v/40mA clasa AB scoate doar 10w

Ca urmare a declaratiei dv. de mai sus,aveti o tensiune intre anod-anod de 354Veff,deci rezulta Out-Headroom=249,57V,cu alte cuvinte nu am gresit cu nimic acea valoare pusa pt.Out-Headroom in simulatorul dv. pentru care rezulta o putere de ~20W.

Nu stiu de unde ati scos dv. valoarea de 177V pentru Out-Headroom ?!

Simulatorul indicat de dv. este foarte precis si foloseste matematica din LTspice,adica EXACT ecuatiile Koren din simulatorul pe care l-am utilizat eu pentru schema dv.

Sa nu spun(!!!) ca trebuie sa acceptati acel THD>4% fara tagada,asa il da si simulatorul meu dar si simulatorul recomandat de dv.indiferent ce veti face pentru Ps>=20W.Toata lumea greseste si nu este absolut nicio problema,cel putin din punctul meu de vedere,daca ati recunoaste asta,zau asa,ce naiba,suntem oameni foarte maturi!

Eu imi asum rezultatul simulari direct pe schema cat si cel rezultat din simulatorul propus de dv. cu acel THD>4%,este punctul meu de vedere!

Editat de OLIMPIU
Link spre comentariu

Evident Lăzăroiu așa arată 20.8W tub compus 6p3s-ul

l-AZAROIU.png

Coincide exact cu situația asta

Raa-6500-UL.gif

sau poftim

de-raspuns.gif

Așa arată 20,8W tub compus (evident valabil pentru formă de undă sinus în atac).

de-raspuns-1x.gif

image.png

image.png

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 32 minute, valderama a spus:

Evident Lăzăroiu așa arată 20.8W tub compus 6p3s-ul

Coincide exact cu situația asta

sau poftim

Evident,oricum o "dam" tot 20,8W rezulta!...

...aproape ca nici nu trebuie calcul,chiar daca este vb de arimetica ordinara,pe grafic se vede clar asta!

In concluzie,trebuie sa lamurim acest aspect intrucat am fost acuzat ca schema este gresit simulata,in simulatorul din speta(https://www.vtadiy.com/loadline-calculators/loadline-calculator/) este foarte corect ales de mine un Out-headroom=260V pentru a obtine in anod o putere de 20.8W/THD>4%  iar cu un Out-headroom=177V vom avea pe sarcina numai 9,5W/1,64%,corect?

Editat de OLIMPIU
Link spre comentariu
Acum 39 minute, OLIMPIU a spus:

Ca urmare a declaratiei dv. de mai sus,aveti o tensiune intre anod-anod de 354Veff,deci rezulta Out-Headroom=249,57V,cu alte cuvinte nu am gresit cu nimic acea valoare pusa pt.Out-Headroom in simulatorul dv. pentru care rezulta o putere de ~20W.

Nu stiu de unde ati scos dv. valoarea de 177V pentru Out-Headroom ?!

Simulatorul indicat de dv. este foarte precis si foloseste matematica din LTspice,adica EXACT ecuatiile Koren din simulatorul pe care l-am utilizat eu pentru schema dv.

Sa nu spun(!!!) ca trebuie sa acceptati acel THD>4% fara tagada,asa il da si simulatorul meu dar si simulatorul recomandat de dv.indiferent ce veti face pentru Ps>=20W.Toata lumea greseste si nu este absolut nicio problema,cel putin din punctul meu de vedere,daca ati recunoaste asta,zau asa,ce naiba,suntem oameni foarte maturi!

Eu imi asum rezultatul simulari direct pe schema cat si cel rezultat din simulatorul propus de dv. cu acel THD>4%,este punctul meu de vedere!

Aparatul de masura nu masoara tensiunea varf la varf ci pe cea efectiva deci nici vorba de acea tensiune intre anozi de 250v, este vorba de 354v si care dupa teorie ajunge la  499 Vv-v, trecand peste aceasta si peste faptul ca dvs ati gasit in simulare 20w nu este nici o suparare sa recunoasteti ca sunteti in eroare

PS

Pentru out headroom credeam ca ,calculatorul tine seama de faptul ca +/-177Vef inseamna 354V ef

Link spre comentariu
Acum 32 minute, popa marius a spus:

Aparatul de masura nu masoara tensiunea varf la varf ci pe cea efectiva deci nici vorba de acea tensiune intre anozi de 250v, este vorba de 354v si care dupa teorie ajunge la  499 Vv-v, trecand peste aceasta si peste faptul ca dvs ati gasit in simulare 20w nu este nici o suparare sa recunoasteti ca sunteti in eroare

PS

Pentru out headroom credeam ca ,calculatorul tine seama de faptul ca +/-177Vef inseamna 354V ef

Cred ca dv. sunteti intr-o eroare  Out-headroom=177V nu inseamna efectiv,pentru ce forma de unda discutam,Sinus sau SQW,deci in simulatorul dv. la Out-headroom ce valoare o sa puneti ca sa rezulte cei 20W si THD=1%???

https://www.vtadiy.com/loadline-calculators/loadline-calculator/

Eroarea dv.este ca faceti confuzie intre effectiv si out-headroom,simularea mea nu poate fi in eroare niciodata dar stiu sigur ca sunteti convins de asta si bineinteles ca nu veti recunoaste niciodata,oricum este fara importanta chestia asta,deci Out-headroom este o valoare care se va calcula din valoarea efectiva si acea valoare rezultata se va trece in simulatorul propus de dv.

Daca ati vazut ca si simulatorul dv. imi da dreptate,incercati fara rost sa-mi spuneti ca sunt in eroare...!:rade:

Editat de OLIMPIU
Link spre comentariu
Acum 14 minute, valderama a spus:

Clar în simulator pentru 20.8W în sarcină la anozi se pune Out.headroom(+/-V)  260 !

********************************************************************************

Dl.Vali! ...iar incercati sa ma "salvati"???:scarpin

Editat de OLIMPIU
Link spre comentariu
Acum 2 minute, OLIMPIU a spus:

Cred ca dv. sunteti intr-o eroare  Out-headroom=177V nu inseamna efectiv,pentru ce forma de unda discutam,Sinus sau SQW,deci in simulatorul dv. la Out-headroom ce valoare o sa puneti ca sa rezulte cei 20W si THD=1%???

https://www.vtadiy.com/loadline-calculators/loadline-calculator/

Dar dvs ce valoare a-ti pus ca in simulare ca sa rezulte Pout=20w ? Cine sa referit la SQW, cred ca incercati sa introduceti perturbatii lipsite de logica insa nu ma deranjeaza, out headroom poate sa fie tensiune tensiune efectiva adica cea cu care masurati tensiune din retea si la care  varf este mai mare, corect ?

Link spre comentariu
Acum 11 minute, popa marius a spus:

Dar dvs ce valoare a-ti pus ca in simulare ca sa rezulte Pout=20w ? Cine sa referit la SQW, cred ca incercati sa introduceti perturbatii lipsite de logica insa nu ma deranjeaza, out headroom poate sa fie tensiune tensiune efectiva adica cea cu care masurati tensiune din retea si la care  varf este mai mare, corect ?

Pai nu ati vazut,am pus Out-headroom=260V asta am pus in simularea dv.in schema nu imi trebuie acest parametru pentru ca el rezulta,nu este implicit,cat priveste SQW am intrebat pentru ca dv. ati calculat puterea pentru regim SQW,nu introduc nicio perturbatie si nu inteleg de unde atata aversiune sau de ce impotriva mea atata timp cat eu nu discut decat clar la subiect,repet: simularea schemei mele este absolut perfecta pana la anodul tuburilor finale,in rest dupa cum am spus de nenumarate ori,transformatoarele sunt considerate cu miezuri nesaturabile,deci acolo se opreste precizia simulari!

Nu este corect,Out-headroom este altceva nu este tensiunea efectiva,clar SE CALCULEAZA DIN TENSIUNEA EFECTIVA,doar am spus asta!

Editat de OLIMPIU
Link spre comentariu

Nu, nu am calculat puterea in SQW si nu am nicio aversiune impotriva dvs dar nu discutati clar la subiect, simulare dvs poate fi fi buna dar nu perfecta pina la anozi (apropo, banda de frecventa  a fost data fara sa cunoasteti concret transformatorul cu care s-au facut masuratorile insa at-i extins-o nejustificat in prezenta NFB cea ce este o eroare tehnica)

Va rog sa sa nu incercati sa acoperiti anumite erori prin postari agresive, orice greseala se poate corecta prin discutii civilizate de acea am sa evit raspusuri date celor rau intentionati

Link spre comentariu
9 hours ago, popa marius said:

va rog sa setati  screen voltage la 360v si revedeti rezultatele

In "Universal loadline calculator for vacuum tubes" pus de tine, nu poti seta screen voltage cand bifezi Ultralinear, pentru ca nu este nevoie. La conexiunea Ultralinear trebuie doar sa introduci tensiunea anodica si UltraLinear tap (%). Cand o casuta unde introduci parametrii este gri => nu poti introduce parametrii si nu se tine cont de ce parametrul era inainte. Ca sa te convingi, seteaza modul trioda si vei vedea ca Screen Voltage (V) si UltraLinear tap (%) devin gri si chiar daca sunt niste valori programul nu va tine cont de ele. 

Uite si dovada (doar nu crezi ca va calcula in mod trioda tinand cont de 400V de la Screen Voltage sau 29% de la UltraLinear tap):

Screenshot-2021-02-02-at-21-48-23.png

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări