Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

4-20mA, izolare

Vizitator mpintilie

Postări Recomandate

Vizitator mpintilie

Buna, Am un sensor de presiune alimentat la 24 VDC si care scoate 4-20mA.Pina acum intra intr-un fel de automat programabil care citea valoarea.Toate bune. Acum am nevoie aceasta valoare sa intre intr-un alt echipament. Nu am acces la primul automat programabil.Al doilea echipament nu are intrarea izolata, deci nu pot sa le leg in serie ( care ar fi cea mai simpla solutie)Deci imi trebuie un izolator de 4-20mA. Ce se vede pe piata industriala sint peste 100euro.Intrebare :Stie cineva vreo solutie electronica de transmite 4-20mA , adica sa il bag in serie cu primul circuit si sa scoata 4-20mA izolat sa il duc in al doilea, sa il fac cu ceva IC autohtone?PS. nu sint electronist, am cautat pe net si am vazut ceva, dar mi-am prins urechile, si sper ca ma poate indruma cineva la o solutie simpla autohtona.Mersi multMarian

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vsurducan

2

• externvero

1

• d2134

1

• Dr.L

1

Top autori în acest subiect

Vizitator ElectroMaster

Daca traductorul de presiune are alimentare separata, atunci iesirea de semnal unificat (4-20mA) se leaga direct la intrarea analogica de la PLC, daca nu , atunci se inseriaza sursa cu traductorul si cu intrarea analogica a PLC-ului.

Link spre comentariu

Ce tip de semnal si ce valoare iti "cere" noul echipament, pe intrare ?In principiu o rezistenta pusa in paralel pe intrarea in "noul echipament " rezolva problema.De exemplu, o situatie frecvent folosita in industria energetica : o rezistenta de 250 ohmi "adapteaza" semnalul de la 4-20mA la 1-5V.In orice caz, important este de stiut ce tip de semnal este necesar la intrare pentru noul echipament.

Link spre comentariu

Ai nevoie de un convertor I-U care sa comande doua convertoare U-I si in felul acesta obtii doua bucle de curent independente. Convertorul I-U poate fi pasiv, o simpla rezistenta de precizie. Convertoarele U-I se pot face in configuratie sursa Howland cu operationale uzuale, dar atentie la puterea disipata si la domeniul de temperatura, si citeva rezistente.O alta varianta, care are avantajul ca nu afecteaza substantial instalatia existenta (mai ales dpdv al preciziei), ar fi: convertor I-U cu intrare izolata si un convertor U-I ca mai sus. Se pastreaza bucla de curent existenta si se creaza inca una care o "urmareste" pe prima. In acest caz convertorul I-U este ceva mai complicat (amplificator de instrumentatie) dar aceasta solutie nu afecteaza partea existenta a instalatiei in afara introducerii unei rezistente de ordinul a 100 ohmi in bucla existenta.Fiind totusi o aplicatie industriala, tu sti mai bine despre ce e vorba, eu iti recomand sa folosesti o scula de fabricatie industriala. O chestie din asta facuta la repezeala poate sa afecteze precizia instalatiei si/sau sa produca accidente/pagube in caz de functionare defectuoasa. In astfel de cazuri, la calculul costurilor, trebuie avut in vedere si timpul cit instalatie este oprita pentru upgrade, timp care este mult mai scurt cind se lucreaza cu scule de fabrica.Daca vrei mai multe detalii ma poti cauta pe MP sau YM ca sa-ti pot trimite ceva documentatie.

Link spre comentariu
Vizitator mpintilie

Multumesc pentru ajutor.ElectroMaster : Traductorul are alimentarea separat, este deja legat in serie cu plc-ul respectiv. eu vreau acelasi semnal sa il dau la al 2-lea echipament.externvero : noul echipament cere musai 4-20mA, stiam chestia cu 1-5V, dar din pacate nu ma ajuta in acest caz.d2134 : nu ma intereseaza precizia la a doua bucla, dar trebuiesa existe semnal.Ce vreau sa fac este sa pun semnalul original in al 2-lea echipament ( un VFD ) si este foarte important sa fie semnalul bun. Am nevoie de a doua bucla ca sa o introduc in primul PLC, dar nu conteaza precizia este numai monitorizare, dar daca nu exista semnal PLC-ul opreste procesul total. Nu am acces la PLC neam, asa ca ce trebuiesa fac este sa il pacalesc cumva ca are semnal, nu ma doare capul de precizie. Am vorbit cu producatorul VFD-ului si a zis intrarea de 4-20mA este izolata. ( eu bou nu am verificat m-am uitat numai in manual ) daca este asa pur si simplu le voi pune in serie si am terminat. Voi verifica luni. daca nu este izolata am nevoie de a doua bucla.I-U obtinem simplu cum s-a mai zis cu o r250ohm precizie.U-I se poate face cit de cit simplu? Cum am zis nu sint electronist, Howland nu imi spune nimic, dar ma lupt sa inteleg, chiar acum imi fac temele la ea... :).Ceea ceeste acolo nu este industrial, daca e o problema se trece pe manual si gata.MersiMarian

Link spre comentariu
Vizitator mpintilie

Caz rezolvat.Desi stiam ca inputul meu analog poate fi utilizat ca intrare de 0-10V eram blocat pe faptul ca trebuie sa il fac sa functioneze pe 4-20mA.Am schimbat inputul pe 0-10V, am adaugat o rezistenta de precizie in serie cu inputul de la PLC. si am luat semnal inainte de rezistenta, nu stiu exact max min, din calcule trebuie sa fie undeva 1-4,5V.M-am jucat cu gain si bias la inputul meu si voila, avem acelasi semnal ca si la PLC.ElectroMaster : Dupa cum am zis, si negativul la PLC, si negativul la echipamentul meu sint cumva legate la masa, adica nu sint izolate, deci nu pot sa le leg in serie . Daca vreau sa le leg al doilea echipament va citi 0 sau in jur de 0, depinde de (ne)izolare. Asta am vrut sa fac de la inceput si am ramas blocat pe ideea 4-20mA.Multumesc tuturor pentru ajutorul dat.O zi bunaMarian

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator edgar

Domnilor, si avea nevoie de o schema simpla care sa converteze 4-20 mA la 0-10V.Am un senzor de temperatura care scoate 4-20mA. Sistemul unde vreau sa adaptezi cere 0-10 V. Tot am cautat pe Google ceva schema dar nu am gasit .

Link spre comentariu

Ce tip de semnal si ce valoare iti "cere" noul echipament, pe intrare ?In principiu o rezistenta pusa in paralel pe intrarea in "noul echipament " rezolva problema.De exemplu, o situatie frecvent folosita in industria energetica : o rezistenta de 250 ohmi "adapteaza" semnalul de la 4-20mA la 1-5V.In orice caz, important este de stiut ce tip de semnal este necesar la intrare pentru noul echipament.

pui o rezistenta de precizie,care va convertii acei 4-20ma in volti(daca nu ajunge la 10v,amplifici tensiunea de pe rezistenta)
Link spre comentariu

Domnilor, si avea nevoie de o schema simpla care sa converteze 4-20 mA la 0-10V.Am un senzor de temperatura care scoate 4-20mA. Sistemul unde vreau sa adaptezi cere 0-10 V. Tot am cautat pe Google ceva schema dar nu am gasit .

Simpla conversie pe rezistenta iti va creea o tensiune de offset la 4mA. Exemplu: R = 500 ohm, variatia de tensiune obtinuta va fi 2-10V. Pentru a ajusta capetele de scala la 0-10V semnalul se baga intr-un amplificator diferential pe V2 http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hb ... r7.html#c1Pe V1 se aplica o tensiune de referinta de 2V. La iesirea OA se obtine (V2-V1) cu R1=R2=R3=R4. Pentru V1=2V se obtine o variatie a tensiunii de iesire de 0...8V pentru 4-20ma in intrare pe 500ohm intre V2 si masa. Ajustand raportul R3/R1 (cu R3=R4 respectiv R1=R2) si Vref sub 2V se obtine exact ce doresti.
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuti prompte. :yawinkle: Am gasit o schema pa care postez la http://peteropfinder.dk/_newsbin/itilu.htmlCe ziceti, ar fi bun?Mai caut , poate ca gases o schema cu sursa simpla.

Cu o referinta de tensiune de doi bani ca cea din schema in nici un caz."Cu sursa simpla" n-ai cum sa gasesti fara sa aiba neliniaritati in zona 0-100mV.Poate mai intai ar trebui intelese principiile de baza ale functionarii amplificatorului operational...
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator mpintilie

De asta am urit eu electronica asta.... :tonqe: Ca sa faci de la 4-20mA la 0-5 V bagi o rezistenta si gata.Ca sa faci de la 4-20mA la 0-10V bagi ditai circuitu..( me rog, ptr mine, mi s-au incrucisat ochii numa cit m-am uitat :rolleyes: )In fine edgar...esti convins ca vrei 0-10V?? si nu te multumesc 0-5V?uita-te mai atent la intrarea care o ai ( nu fa ca mine, desi stiam ca am 0-10V, eu vroiam musai 4-20mA)majoritatea echipamentelor au parametrii cu care te poti juca cu semnalul de la intrare, dreptui, mai pierzi din scalare, dar depinde cit de bine vrei impartita plaja.Poti sa ne spui la ce echipament ai intrarea?Numai bineMarian

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări