Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificari freza Fu 12

bcristian

Postări Recomandate

Mersi de informatii, o sa tin cont pe viitor.

Masa mai lunga as vrea sa-i pun si eu.

Ideea chinezilor de a face si masini cu curse mai mari fara a fi foarte masive nu e rea deloc. Acopera gama de operatii in care ai nevoie de spatiu, dar piesa nu e foarte grea, si nici nu necesita prelucrari agresive.

A se vedea de exemplu freza chinezeasca pe care o are Emil Gabor, comparativ cu Fu 22 sau 25.

La cursele celei chinezesti, ar corespunde abia dihania de FU 36.

Sigur, pe FU 36 poti prelucra o fieratanie care desi ar incapea pe cealalta, nu e o idee grozava sa o si pui.

Dar una ca FU 36 noua costa de cateva ori mai mult (comparand preturile de la chinezi pt ambele), nu mai zic de transport, si atelierul necesar.

Editat de bcristian
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 77
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bcristian

41

• Ion_Bumbu

26

• draku

5

• ndc74

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Noroc ca toleranta necesara la degajarea asta (pt a avea loc roata dintata) e "sa fie pe acolo" :), ca altfel stateam o zi sa montez si demontez diverse chestii daca trebuia facuta precis.

MVIMG_20210608_204758

O operatie pe care de mult voiam sa o fac, dar fara vfd turatia era mult prea mare. Merge foarte bine la 20 Hz (156 rpm), diametru 100, grosime 3.

Dureaza mai mult decat daca frezam simplu partea de sus, mai ales ca materialul ramas nu-i cine stie ce, dar pur si simplu voiam sa incerc asta.

MVIMG_20210613_203303

Am facut accesoriile pt prins freza disc pe o coada de freza BAP400R.

MVIMG_20210613_203620

MVIMG_20210613_203955

Dezmembrarile auto sunt o sursa de suruburi de calitate si forme mai putin uzuale.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Partea de sus m-am hotarat sa o fac din bucati, mi s-a parut aiurea sa frezez peste jumatate dintr-o placa de 30 mm.

MVIMG_20210620_153351

MVIMG_20210621_143710

Ca sa mearga mai repede (si sa reduc uzura frezei conice, care e din HSS), am frezat grosier unghiurile lateralelor.

MVIMG_20210620_153424

Se potriveste la fix.

MVIMG_20210621_144252

Link spre comentariu

Mersi!

Proba de rabdare - alinierea pt perpendicularitate. Pe directia asta e mult mai migalos decat paralel cu axa lunga. Placile vor fi lateralele cutiei.

MVIMG_20210622_195132

P.S. lampile alea chinezesti sunt chiar foarte bune. Desi lumina e puternica, e difuzata suficient ca sa nu vezi puncte negre dupa ce accidental te uiti in lampa.

Link spre comentariu

Se pot astupa cu epoxymetal sau similare. Daca se respecta metoda de lucru prinde bine - am facut asta la astupat urme de gauri mai mari in masa masinii de gaurit. Se vede in partea stanga aici. In dreapta nu am apucat, am facut treaba de test, cand imi ramasese compus preparat de la altceva.

Dar in cazul urmelor de pe masa frezei, au doar impact estetic, nu sunt asa de dese sau mari incat sa puna probleme.

MVIMG_20210620_153351

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Dupa lupte seculare (76 de perechi de gauri), gata panourile:

MVIMG_20210722_200802

Asamblarea:

MVIMG_20210722_204505

MVIMG_20210722_204444

Singurul rol al suruburilor de pe fata/spate e sa astupe gaurile :D

Facute pentru ca a trebuit sa le frezez ca sa le indrept, intrucat mi s-a terminat tabla de 10 buna, iar cea pe care o mai aveam pare ca a fost laminata cu "personalitate".

Si asa arata pe freza:

MVIMG_20210722_205239

Alta viata, cu 320 mm intre masa si penseta.

Mai am de facut axele si flansele pentru pinioane, si sa vopsesc sandramaua.

Link spre comentariu

Ultima suta de metri:

MVIMG_20210726_152508

La care s-au mai adaugat 50, ca intre rulmeni trebuiau sa fie niste distantiere pe care uitasem sa la fac. :D

MVIMG_20210726_173230

MVIMG_20210726_190053

Si mergeee, uraaaa :101

MVIMG_20210726_201511

Link spre comentariu

Mersi!

Da, acum e in sfarsit suficient loc.

De ani buni voiam sa fac modificarea asta.

Pinioanele chinezesti merg foarte bine. Chestia aia facuta de test a fost o bucata informa de metal dezgropata din gradina, au fost o multime de taieturi intrerupte si variatii mari de sarcina - ideea fiind tocmai de a testa transmisia.

Cu pinioanele de nylon merge chiar mai bine la taieturi intrerupte, ca nu mai apar socurile/zgomotele in dantura metalica.

Dupa calculele (trebuie cont, gratuit, dar e un calculator f bun) mele, pinioanele astea duc 39 Nm, dar in regimul in care folosec eu freza, nu vad mai mult de vreo 10.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări