Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Releu bistabil

Postări Recomandate

• Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• iclub

20

• sorinpavel

10

• Ticu

5

• valivoi

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 22 ore, iclub a spus:

Releul polarizat cred ca are terminalele bobinei marcate cu "+" si "-" sau , ma rog, pentru actionare trebuie respectat un anumit sens al curentului prin bobina.

Eu am intalnit si releu cu dioda incorporata (autoinductie) si este posibil ca in aceasta situatie sa se specifice polaritatea bornelor bobinei. De aceea am scris pentru a preveni o confuzie.

Link spre comentariu
Acum 19 minute, Ticu a spus:

Constructiv eu il vad ca un releu electromagnetic obisnuit, dar la care miezul feromagnetic al bobinei nu este din "fier moale", ci din material cu ciclu de histerezis larg si cu o remanenta magnetica importanta (ramane intens magnetizat dupa incetarea campului magnetic extern). De altfel, in foia de catalog din primul post exista si varianta "monostabil" - probabil acelasi releu dar cu miez clasic. Functionare:
1. La aplicarea tensiunii nominale de 12V (intr-un sens sau altul), curentul nominal care parcurge bobina creaza un camp magnetic cu sensul corespunzator. Miezul se satureaza. Partea mobila se "lipeste" de cea fixa si astfel inchide contactul NO (releul anclansaza).
2. La incetarea curentului, ramane o magnetizare remanenta suficient de puternica (apreciez din graficul foii de catalog la 1/3 din valoarea nominala de la situatia 1) si partea mobila se mentine  "lipita" de cea fixa, in ciuda arcului lamelar care tinde sa o indeparteze. Releul ramane anclansat.
#  DE  CE  RELEUL  SE  MENTINE  ANCLANSAT  si la aplicarea inversa a tensiunii nominale (fata de cazul 1), cum a constatat autorul topicului ?   Pentru ca se creaza un camp magnetic cu aceiasi intensitate nominala, dar cu sens invers. Se aude doar o scurta "zvacnire" a armaturii mobile in momentul trecerii prin zero a campului magnetic care se inverseaza. Dar in final partea mobila ramane alipita si contactul NO ramane inchis.
3. Pentru a deschide totusi contactul NO, se aplica o tensiune inversa cazului 1, dar mai mica decat cea nominala (am estimat o treime), doar atat cat sa anuleze magnetizarea remanenta a miezului. Atunci partea mobila va fi dezlipita de cea fixa datorita arcului si contactul NO se deschide.
-------------
Observam ca in definitia citata, nu se mentioneaza ca fiind obligatorie comanda in impulsuri scurte, bine definite. Iar timpii din foaia de catalog a autorului se refera doar la viteza de stabilire/intrerupere a contactelor, de la aplicarea comenzii pana la terminarea vibratiilor contactului.
Metodele de setare/resetare clasice din schemele prezentate de @ Valivoi sunt doua:
- in curent continuu: anclansare la tensiune nominala / declansare la tensiune scazuta aplicata invers;
- in curent alternativ: anclansare la tensiune nominala redresata / declansare la tensiune alternativa scazuta care demagnetizeaza miezul.
Declansarea prin condensator serie pe care a reusit-o autorul topicului a fost o varianta originala unde impulsul de cateva milisecunde a transmis o energie limitata, suficienta pentru demagnetizare.

Ar fi interesanta o testare practica, daca autorul mai are rabdare:
a - alimentare cu 12V, fara condensator serie, urmata de verificare ca NO s-a inchis;
b - alimentare inversa cu 4 V (eventual sursa de 12V in serie cu o rezistenta de 2x120 = 240 ohmi) si verificare ca NO s-a deschis;
c - alimentare ca la punctul a, cu 12V; verificare ca NO s-a inchis.
------------
Din punctul de vedere al proiectantului de circuite, comportarea releului cu remanenta este asemanatoare unui circuit bistabil Set-Reset.
Comanda Set se face prin alimentarea bobinei cu tensiune nominala, intr-un sens oarecare.
Resetarea se face alimentand bobina invers, cu o fractiune bine definita din tensiunea nominala.

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Deci este bistabil nu este un releu obisnuit. Daca nu face comanda de on/off si bobina este buna mergi spre microprocesorul de comanda. Ala este programat cu impuls de timp si asta face.

Am si eu relee bistabile si toate se comanda dintr-un microprocesor gen PIC sau 12F629 tot un circuit programabil cu 8 pini. La alimentare cu 12V sau orice tensiune 8-230V(daca are stabilizator) comuta releul si ramane actionatpermanent pe contact, alimentezi din nou si inchide. Chiar si un impuls de alimentare de 4mA este suficient si procesorul executa comanda.  

Cauta comanda de unde vine si inlocuieste releul cu tot cu comanda , am eu unul poate merge. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări