Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Releu bistabil

Postări Recomandate

Greu de crezut că un releu nou poate să aibă probleme, mai ales că se şi aude armătura când se atrage.Să nu fie dintr-un motiv contactele sudate şi se aude doar armătura atrăgând, am păţit asta la unele relee, dar erau folosite din greu, nu noi...

Verifică dacă se produce comutarea şi la inversarea polarităţii tensiunii pe bobină.

Editat de validae
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• iclub

20

• sorinpavel

10

• Ticu

5

• valivoi

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Conform catalogului, versiunea V23148-B0005-A101 este releu bistabil cu o singura bobina la 12VDC si avand un contact comutator cu doua pozitii (NC si NO), adica contact de tip SPDT.

Releul bistabil cu o singura infasurare si contact comutator SPDT comuta pe pozitia contactului NO la alimentarea bobinei cu polaritate directa, ramanand in aceasta stare si dupa deconectarea alimentarii bobinei, si apoi comuta pe cealalta poziti (NC) doar la alimentarea bobinei cu polaritate inversa, ramanand astfel si dupa deconectarea alimentarii bobinei. De multe ori sunt comandate cu pulsuri, releul pastrandu-si de fiecare data starea pana la urmatoarea alimentare a bobinei cu o polaritate inversa celei anterioare, cand comuta in cealata stare (la intreruperea alimentarii bobinei, nu revine si nu comuta, ci ramane in starea in care se afla).

[Functionarea de acest fel se obtine prin utilizarea unui miez magnetizat al bobinei: pentru aclansare este suficient un puls de polaritate directa aplicat bobinei si apoi ramanand aclansat datorita magnetismului propriu miezului, si apoi declansand la prima aplicare a unui puls de polaritate innversa care sa anuleze capul magnetic al miezului.]

Daca nu comuta conform celor de mai sus, verifica sa nu fi intervenit vreo incurcatura la livrare... in primul rand verifica modelul exact de releu, si apoi versiunea de bobina cu care este echipat (tensiunea ei nominala) prin masurarea rezistentei ei comparativ cu ceea ce se specifica in foaia de catalog (versiunea 005 pentru 12V ar trebui sa aiba R=119 ohmi +/- 10%).

Link spre comentariu

E adevărat că nu am văzut până acum pe nicio placă de centrală cu care am avut de-a face relee bistabile, dar asta nu e o regulă probabil.De obicei sunt utilizate în termostatele de cameră, ca să crească autonomia bateriilor, practic termostatul dă un singur impuls şi releul îl menţine fără să mai aibă bobina alimentată.La apariţia unu impuls de polaritate inversă, releul trece în cealaltă stare şi o menţine timp nedefinit...

Link spre comentariu

Nu sunt probleme cu testerele pentru ca las multimetrul pe contactul inchis al releului si pe buzzer. Ar trebui sa taca daca se face comutarea.

Am verficat datele releului si este ce trebuie , bobina are 115 ohmi.

Centrala este Buderus dar am vazut ca releul este folosit si de Baxi.

Posibil sa fi intervenit o demagnetizare a elementelor constructive.

Validae aveti dreptate am gasit si eu in termostat .

Link spre comentariu

Am inversat si polaritatea , am incercat orice.

Nu as vrea sa returnez piesa sau sa comand alta inainte de a ma asigura ca nu fac eu vreo greseala.

Explicatia domnului Traian B de mai sus mi se pare pertinenta , functionarea releului ,cel mai probabil, se face prin magnetizarea remanenta a miezului.

Link spre comentariu

Deci,daca era releu cu retinere, se specifica in foaia de catalog: la alimentarea cu + in pinul X al bobinei se va inchide contactul A si B. Acolo e specificat clar NO (normal open) deci niciodata,daca releul nu este alimentat,acel contact nu va fi inchis.Daca ar fi fost cu retinere nuai fi stiut in ce stare e si deci NO nu are rost

Link spre comentariu

Bistabil=doua stari stabile. 1 stare stabila cand releul nu e alimentat este inchis contactul 1 si 2 sinici dracu nu-l scote di starea asta. 2 stare cind releul e alimentat se inchide contactul 1 si 3 si la fel cu dracu.Vezi ca in foaia de catalog exista si monostabil.Pe asta cum il definesti?

Link spre comentariu

Nu vreau sa intram in polemica pe aceasta tema , daca nu era un releu mai "altfel" nu ar fi costat 68,24 lei +TVA.

Trebuie sa intelegeti ca releul poate sa ramana in oricare dintre cele doua pozitii dupa ce nu mai este alimentat. Dupa fiecare alimentare ca sa zicem asa NC devine NO si NO devine NC.

Prin stare stabila , in general se intelege starea dispozitivului nealimentat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări