Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Releu bistabil

Postări Recomandate

Buna ziua tuturor , va cer parerea in urmatoarea situatie.

Am o problema cu o placa de centrala termica la care suspectez ca defect un releu bipolar de tip V23148-B0005-A101 ( https://ro.mouser.com/datasheet/2/418/5/Tyco_Electronics_01072019_ENG_DS_UXUB_1018_(1)-1517552.pdf ).

Am cumparat de la cunoscuta firma din Timisoara un releu nou si am zis sa-l probez pe banc inainte sa-l lipesc. I-am alimentat bobina cu 12Vcc ,se aude un clik dar cu contactele nu se intampla nimic. Am inversat alimentarea si acelasi lucru.

Gresesc eu sau releul are o problema? 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• iclub

20

• sorinpavel

10

• Ticu

5

• valivoi

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da , am masurat cu mutimetrul , am incercat sa cresc tensiunea pe bobina la 14V si tot degeaba.

Aveti idee daca trecera dintr-o stare stabila in cealalta se face prin inversarea alimentarii pe bobina sau prin impulsuri succesive?

Link spre comentariu

Releul are un NC si un NO si doua stari stabile.Din ce inteleg eu, comutarea se face prin alimentarea bobinei,contactele ramanand si dupa ce se ia alimentarea.Cred ca nu mai putem vorbi de NC si NO atat timp cat releul este bistabil. Daca are cineva un astfel de releu si ar putea sa faca niste teste ne-ar fi foarte util.

Link spre comentariu

Deci la contacti ai asa: NC NO siCOM.Daca nu este alimentat ai scurt pe NC si COM daca il alimentezi ai pe NO si COM. 

Vezi pagina 2 din link

Editat de sorinpavel
Link spre comentariu

Asa ar trebui , sa se faca NO si sa ramana asa dupa ce se ia alimentarea (este bistabil). La urmatoarea alimentare sau la inversarea tensiunii da alimentare (nici eu nu stiu sigur) ar trebi sa sa schimbe din nou starea celor doua contacte si sa ramana asa.

Link spre comentariu

Inteleg ca ai contact de forma A, adica contact normal deschis NO conform catalogului, desi la un releu bistabil exprimarea NO nu prea are sens.
Intr-o pozitie ar trebui sa ai contact intre 11 si 14. Masurat cu multimetrul in serie cu contactele, pe pozitia Ohmetru.
In cealalta pozitie contactul ar trebui sa se deschida.  
Comutarea dintr-o pozitie in cealalta se face prin alimentarea bobinei cu 12V, pentru scurt timp, intr-un sens sau altul (contactele A1 si A2).
Consumul ar trebui sa fie aprox. 100 mA cand alimentezi bobina cu 12V, indiferent de sensul curentului. Masurat cu multimetrul pe pozitia Ampermetru 200 mA, legat in serie cu bobina conectata la 12V.

Link spre comentariu

Asa procedez si eu , am contact intre 11si 14 , alimentez pentru scurt timp A1 si A2 , se aude ca si cum ar comuta dar in continuare am contact tot intre 11 si 14.

Dau din nou un impuls pe bobina , clik-ul se aude mai incet si nu se intampla nimic cu contactele.

Curentul prin bobina este de 100mA asa cum ati spus.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări