Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dc Trap - Ajută la eliminarea zgomotului de tip ,,Hum,,?

Untold

Postări Recomandate

Acum 14 minute, Marian a spus:

Si care ar fi legatura cu ce am discutat pana aici?

Zgomotul de hum (50 Hz) pe unde patrunde in amplificator, ca pe alimentare nu fiind o redresare bialternanta, deci ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 224
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

36

• Mircea

27

• Untold

21

• darius_bv

11

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 2 ore, Marian a spus:

Darius iata transformatorul inlocuit de o simpla rezistenta:
111.thumb.png.77ac2ae67d39d950029d2e42cc01f70f.png

Cu verde tensiunea inainte de diode si cu albastru cea de dupa ele.

Offset-ul ( si deci componenta continua ) se vede foarte bine.

Mai mult decat atat, nu doar ca diodele NU afecteaza catusi de putin componenta continua ( poti sa pui diiiiitamai carnatul de diode ) insa afecteaza sinusoida asa cum se poate vedea pe trasa albastra, creaza un soi de timp mort la trecerea prin zero. Nu ma intreba cum ar reactiona traful la o astfel de forma de unda, n-am testat si nici n-as dori sa o fac, e o aberatie.

Iata ce se intampla cand pun un condensator peste diode:
222.thumb.png.1d441c2f37c04824718946a94e581e31.png

Componenta continua dispare cu desavarsire asa cum se poate vedea, si dispare si deformarea sinusoidei de la trecerea prin zero.

Mai mult decat atat, forma de unda arata la fel de bine si fara diode:
333.thumb.png.94bd630d28c52e6e3bcc60883a2260f6.png

Este normal, scopul diodelor este sa protejeze condensatorii de tensiunea inversa prea mare pentru ei ( ca sa lipseasca diodele ar trebui condensatori bipolari de minim 400V si la multi mF ), nu sa suprime componenta continua. 

Nu exista dc-trap doar cu diode, exista cel mult abureli de comercianti!

Doar pentru ca cineva de la nu stiu ce marca ( putin imi pasa care ) spune o chestie, nu inseamna si ca asa este, n-a reinventat nimeni teoria si legile fizicii.

Dl. Marian, simularile dumneavoastra sunt corecte si confirma ceea ce afirmati doar in cazul particular pe care l-ati ales, adica functionarea pe o sarcina rezistiva. 

Transformatorul este o sarcina preponderent inductiva, componenta continua genereaza in circuitul magnetic un flux permanent, care deranjeaza si pe care vrem sa-l minimizam. Componenta inductiva determina ca diodele de pe ramura activa sa ramana permanent deschise, ele blocand o tensiune de valoarea cunoscuta, aproximativ nxVf. 

Pomeneam de teorema suprapunerii efectelor. In graficul atasat am introdus o intarziere a tensiunii alternative a sursei pentru a evidentia incarcarea inductantei primarului. In tot acest interval, diodele sunt deschise. 

Capture.JPG

Link spre comentariu
31 minutes ago, valderama said:

Domnule Marian rulați vă rog frumos o simulare pentru situația asta (cu datele din reprezentare) de rezoluție mai mare.Mă interesează decât evoluția suprapusă a formelor de undă sinus verde/albastru (ca și până  acum sarcina rezistivă dar cu o rezoluție mai ridicată, maxim două perioade dacă se poate).

Chestiunea esențială, mai avem sau nu componenta dc pe sarcina Rs  atunci când sursa dc ≤ 1,2V.

(eventual sursa dc poate lua valori în plaja -1,2V pana la +1.2V)

DE-SIMULAT-iy.gif

Screenshot-2021-02-07-at-13-37-41.png

Link spre comentariu

Da domnule Merck, mulțumesc.

Forma de undă albastră devine asimetrică datorită polarități sursei dc , apar distorsiuni de racordare datorate tensiuni de prag deschidere diode,  dispare componenta dc pentru albastru offset 0V. Așa văd eu , dumneata vezi altfel/diferit ?.

Am mărit un pic imaginea pentru o mai bună vizualizare.

merck-sim.png

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

D-le @OLIMPIU probabil am inteles eu gresit deci retrag cele spuse si va prezint scuze.

D-le @valderama offset-ul nu dispare doar cu diode nici cu zoom, nici la 1,2 si nici la 0,6V ( am simulat acum ):
1_2vcc.thumb.png.042d97301250ec0bc974df671a66178e.png

0_6vcc.thumb.png.73ab7f56b8b4ef36b6a51d615ae4d863.png

Offset-ul poate sa fie ori 10mV, ori 100mV, ori 1V, ori 10V, ori... NU dispare doar cu diode.

Daca nu s-a inteles motivul elementar pentru care asta se intampla eu n-am sa mai repet.

Darius n-are legatura ce spui, tu tot nu intelegi despre ce este vorba si te pierzi in termeni nejustificat de complicati.

Ca sarcina e primarul unui traf ori o rezistenta lucrurile stau la fel.

Componenta continua se manifesta printr-un anumit offset pe sinusoida retelei, pe asta trebui sa o indepartezi si o faci numai folosind condensator. 

1 hour ago, popa marius said:

Zgomotul de hum (50 Hz) pe unde patrunde in amplificator, ca pe alimentare nu fiind o redresare bialternanta, deci ?

Deci ce?

Discutia este despre DC-trap, cum functioneaza si cu ce componente.

Ce legatura are ce zici tu cu asta?

Link spre comentariu

Dl. Marian, termenii nejustificat de complicati fac parte din alfabetul acestei stiinte. 

O sa fac eu simularea pe sarcina inductiva, comparativ cu cea capacitiva. Sunt evidentiate tensiunile de intrare-iesire si de pe grupul de diode. De observat ca diodele au caderea de tensiune de aprox. 3xVf in permanenta si ca tensiunea pe primar este "coborata" in DC cu aceasta valoare (ca sa nu mai folosesc termeni stiintifici). 

Cu aceasta cred ca nu mai este nimic de demonstrat in acest topic si da, schema postata de @der_doktor are rol de DC-trap. 

Capture.JPG

Link spre comentariu

@Marian

Bine, să ne mai uităm o dată pe acest grafic (cazul sarcină rezistivă).

Am marcat intervale cu rosu 180°(10ms), cred ca se văd bine pe imagine. Ce offset vezi dumneata pentru sinusul albastru , precizează valoarea te rog .

Evident offset verde +1,2V în imagine.

Start 0ms pentru semi-alternanța-pozitivă-verde(offset verde +1,2V)două  diode  sunt pre-polarizate de ăia 1,2V din sursa dc așadar semi-alternanța-pozitivă-albastră plecă din offset 0V vizibil pe grafic.

După 180°(10ms) semi-alternanța-pozitivă-verde sa întors la offset +1,2V ce offset găsim pentru semi-alternanța-pozitivă-albastră după 180°(10ms)?.

Cele două semi-alternanțe pozitivă respectiv negativă sunt "ciuntite" în mod egal-simetric având în vedere existența sursei dc și diodele (offsetul verde +1,2V , două diode prepolarizate în prag deschis două diode fără prepolarizare) ?

merck-sim-offset.png

Situația asta am pus in discuție

Screenshot-2021-02-07-at-13-37-41.png

..sau poftim simularea dumneata sarcina rezistivă intervale 180° , evident offset verde +1,2V

offset albastru precizare ?

marian-simulare-noua.png

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Haideti, dl. Marian, glumiti? DC-trap reduce componenta continua din retea in limita numarului de diode folosite. Normal ca diferenta dintre 5V si 3xVf va ramane!

Cum preciza si dl. Olimpiu, aceasta componenta este de ordinul 0.5-2V, uneori este suficient cat sa influienteze un traf toroidal.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări