Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dc Trap - Ajută la eliminarea zgomotului de tip ,,Hum,,?

Untold

Postări Recomandate

Acum 44 minute, Mircea a spus:

Pana una alta, 2 constructori consacrati au folosit dC trap... pai, atunci de ce mai punem intrebarea: "Si, app, a vazut cineva vreun aparat de serie facut de fabrica cu DC-Trap? "

Deci, despre ce discutam noi aici?

PS: Schema Crown am pus-o eu mai sus, inainte sa fie postata de altcineva?

@Mircea, eu am intrebat de DC trap fara condensatori si doar tu ai pus schema, probabil altii nici nu stiau de existenta ei.

Si, da, eram curios daca a intalnit cineva real aceste circuite si variantele lor.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 224
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

36

• Mircea

27

• Untold

21

• darius_bv

11

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Diodele singure ar trebui sa faca ceea se cunoaste sub denumirea de edge cut sau phase control (leading edge cut sau leading edge phase control, când se taie din capatul frontului crescator si trailing edge cut sau trailing edge phase control, când se taie dincapatul frontului coborîtor). Prima varianta e binecunoscuta metoda de control al unghiului de deschidere al tiristoarelor si triacelor. A doua se foloseste numai la sarcini rezistive sau capacitive (dimmer pt LED). Oare functioneaza la sarcini inductive? (Amintiti-va de redresarea monoalternanta cu sarcina inductiva, fara dioda de nul.)

Link spre comentariu
Acum 2 ore, d2134 a spus:

Nici tu nu ai inteles cum functioneaza treaba asta...

Componenta continua apare la redresarea monoalternanta. Elliott explica prin exemplu cu uscatorul de par. (Eu am intilnit masina comerciala de facut gogosi, fabricata la Slatina inainte de 1990, care folosea acea metoda de reglarea puterii. Corect ar fi sa se foloseasca doua rezistente si doua diode la aparatele care isi regleaza astfel puterea.)

Poate aceasta simulare va va lamuri (tot nu aveam nimic de facut sambata seara decat sa ascult "Seara de opera").

Sursa are o componenta continua de 2.34V si amplitudinea de 10V, graficul rosu.

Tensiunea pe primar este cu albastru, caderea de tensiune pe grupul de diode cu verde. 

Urmariti excursia de tensiune pe primar si spuneti-mi unde dispare componenta continua a sursei. 

Capture.JPG

Link spre comentariu

Darius iata transformatorul inlocuit de o simpla rezistenta:
111.thumb.png.77ac2ae67d39d950029d2e42cc01f70f.png

Cu verde tensiunea inainte de diode si cu albastru cea de dupa ele.

Offset-ul ( si deci componenta continua ) se vede foarte bine.

Mai mult decat atat, nu doar ca diodele NU afecteaza catusi de putin componenta continua ( poti sa pui diiiiitamai carnatul de diode ) insa afecteaza sinusoida asa cum se poate vedea pe trasa albastra, creaza un soi de timp mort la trecerea prin zero. Nu ma intreba cum ar reactiona traful la o astfel de forma de unda, n-am testat si nici n-as dori sa o fac, e o aberatie.

Iata ce se intampla cand pun un condensator peste diode:
222.thumb.png.1d441c2f37c04824718946a94e581e31.png

Componenta continua dispare cu desavarsire asa cum se poate vedea, si dispare si deformarea sinusoidei de la trecerea prin zero.

Mai mult decat atat, forma de unda arata la fel de bine si fara diode:
333.thumb.png.94bd630d28c52e6e3bcc60883a2260f6.png

Este normal, scopul diodelor este sa protejeze condensatorii de tensiunea inversa prea mare pentru ei ( ca sa lipseasca diodele ar trebui condensatori bipolari de minim 400V si la multi mF ), nu sa suprime componenta continua. 

Nu exista dc-trap doar cu diode, exista cel mult abureli de comercianti!

Doar pentru ca cineva de la nu stiu ce marca ( putin imi pasa care ) spune o chestie, nu inseamna si ca asa este, n-a reinventat nimeni teoria si legile fizicii.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Am incercat si eu o simulare, sper,mai edificatoare in privinta celor doua tipuri de DC-Trap.

Concluziile le trageti dv.:

L.E daca este ceva gresit va rog sa-mi spuneti si putem corecta sau adauga in simulare,multumesc!

Schema de test pt. DC trap.png

SEMNALE DC TRAP.png

ZOOM PE ORIGINE.png

Editat de OLIMPIU
Link spre comentariu

D-le Olimpiu nu exista dc-trap fara condensatori.
De cate ori trebui sa explic babeste motivul teoretic? 
Eu nici macar n-am inceput cu simularile ci direct cu teoria, si-am explicat ca diodele nu pot suprima offset-ul creat de componenta continua, daca sunt aceleasi diode si in acelasi numar pe fiecare directie atunci este fizic imposibil sa suprime offset-ul pentru ca vor reduce in mod egal din ambele polaritati.

De ce nu putem intelege ceva atat de elementar?

Ca e o chestie de scoala generala ( la propriu ), e o chestie pe care si un incepator trebui sa o priceapa foarte bine.

Sa lasam o clipa simularile si manualele de service si sa incercam sa gandim cu propria minte, sa analizam noi insine in propria imaginatie ce se intampla cand adaugam niste diode pe traseul unui curent continuu.

Am explicat ce se intampla cat se poate de bine, si am pus si simularile care imi confirma intocmai tot ce am zis.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Marian a spus:

Pai tocmai asta am vrut eu sa evidentiez,nu am spus eu nicaieri ca exista DC-Trap fara condensatori,analizati cu atentie imaginile de mai sus si trageti o concluzie.

Intr-adevar,DC-Trap fara condensatori este un nonsens,studiati cu atentie ce face acel DC-Trap fara condensatori datorita comutatiei diodelor in ceea ce priveste spectrul armonic,adica genereaza armonici suplimentare,acum intelegeti de ce am pus mai sus rezultatele din simulare?

OK,am inteles,imi cer scuze, daca nu face bine acestui topic va rog sa eliminati postare!

L.E pana la urma NICIUN DC-Trap nu elimina componenta DC decat pana la limita tensiuni directe pe diode (0,5...0,7V) si bineinteles a numarului lor conectate in serie.In cazul cand vom gasi pe reteaua de alimentare un offset admis de maxim 2,43V, trei sau mai multe diode serie+antiparalel nu vor "elimina" decat 1,8V...2,4V,insa in reteaua ce deserveste consumatori casnici aceasta componenta DC nu va depasi niciodata 1,2V...1,5V,vorbesc in cunostinta de cauza,masurat la fabrica si acasa cu o echipa autorizata de la PRAM.

Cine isi permite financiar poate achizitiona un Power Conditioner de calitate si asa scapa de toate necazurile.

Din punctul meu de vedere problema este sa pastram armonicile macar asa cum sunt pe retea fara sa mai generam si altele!

Editat de OLIMPIU
Link spre comentariu

Nu cred ca acest "hum" apare din cauza transformatorului toroidal, verificarea se poate face foarte simplu prin alimentarea cu un transformator E+I  de 1:1, acesta nu se va satura prea usor in prezenta unei componente continuue de 2-3v iar Untold poate sa faca rapid acest test simplu

Link spre comentariu

Mai am de rezolvat intai cu marirea anodicii la 300V, apoi o sa ma ocup si de hum.

Dom'Maresal, firele de la mufe si pot sunt ecranate, n-au nevoie de torsadare.  O sa fac si-un dc trap daca o sa mai fie nevoie, dupa ce repar unele greseli.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Marian a spus:

Eu nici macar n-am inceput cu simularile ci direct cu teoria, si-am explicat ca diodele nu pot suprima offset-ul creat de componenta continua, daca sunt aceleasi diode si in acelasi numar pe fiecare directie atunci este fizic imposibil sa suprime offset-ul pentru ca vor reduce in mod egal din ambele polaritati.

De ce nu putem intelege ceva atat de elementar?

Ca e o chestie de scoala generala ( la propriu ), e o chestie pe care si un incepator trebui sa o priceapa foarte bine.

Sa lasam o clipa simularile si manualele de service si sa incercam sa gandim cu propria minte, sa analizam noi insine in propria imaginatie ce se intampla cand adaugam niste diode pe traseul unui curent continuu.

Am explicat ce se intampla cat se poate de bine, si am pus si simularile care imi confirma intocmai tot ce am zis.

Aceasta inseamna sa gandesti conventional, exista asa numitele power conditioner care intercaleaza in calea de alimentare un transformator separator imun la o eventuala componenta de c.c. oricum trap-ul nu poate sa concureze cu acest separator  prevazut cu filtre EMI de acea nu trebuie invocata lipsa de cunostiinte din scoala generala ci ar trebui luata in considerare o rezolvare practica

Link spre comentariu

Domnule Marian rulați vă rog frumos o simulare pentru situația asta (cu datele din reprezentare) de rezoluție mai mare.Mă interesează decât evoluția suprapusă a formelor de undă sinus verde/albastru (ca și până  acum, sarcina rezistivă de moment dar cu o rezoluție mai ridicată, maxim două perioade dacă se poate).

Chestiunea esențială, mai avem sau nu componenta dc pe sarcina Rs  atunci când sursa dc ≤ 1,2V.

(eventual sursa dc poate lua valori în plaja -1,2V pana la +1.2V)

DE-SIMULAT-iy.gif

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări