Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dc Trap - Ajută la eliminarea zgomotului de tip ,,Hum,,?

Untold

Postări Recomandate

• Răspunsuri 224
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

36

• Mircea

27

• Untold

21

• darius_bv

11

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da-mi adresa pe MP si te fericesc eu cu piese, daca iti lipsesc din sertare. Sunt dispus sa sponsorizez tinerii incepatori.

In rest, stii de ce curentul alternativ trece prin condensatoare:

main-qimg-cc8979a7f714adc0acf38b85f213af

7 hours ago, franzm said:

Depinde la cât vreti sa limitati tensiunea.

Care e interesul sa limitam tensiunea la o valoare mai mare (sa zicem 2xVf in loc 1xVf)? 

Link spre comentariu
Acum 4 ore, der_doktor a spus:

Astept inca un raspuns clar...exista DC-trap fara condensatoare sau nu?

Nu, nu exista!

Citat

It has been suggested elsewhere* that diodes have a forward voltage, and that is sufficient to block the DC component of the mains waveform.  This is perfectly true for a low DC voltage by itself, but not with AC present at the same time.  I tested the circuit using diodes alone and it does ... exactly nothing.  The diodes are used to protect the capacitor bank, but it is the capacitor that blocks the DC - not the diodes. 

https://sound-au.com/articles/xfmr-dc.htm

Editat de d2134
Link spre comentariu

Si tu chiar ii crezi pe aia de la Crown  ?!?

Diodele alea fara sa aiba un condesator baban peste nu fac nimic din punct de vedere a componentei continue de pe retea (daca exista). 

Nu stiu exact care este scopul lor acolo dar inafara de a asigura o cadere suplimentara de tensiune (useless) nu vad ce ar putea face, dar componenta DC oricum nu o anuleaza.

Link spre comentariu

Am impresia ca aia de la Crown nu zic prea bine...

Componenta continua pe retea inseamna in fond o deplasare pe verticala a sinusoidei, o asimetrie intre amplitudinile varfurilor de polaritati opuse. Prezenta diodelor nu poate ajuta pentru ca ele scad in mod egal din ambele varfuri, asimetria nu dispare, doar se reduc ambele varfuri cu aceeasi valoare. 

In fapt probabil pentru ca semialternanta cu amplitudine mai mare suporta si un curent de varf ceva mai mare, Vf la diode poate ca tinde sa fie ceva mai mare pe partea aia, si ceva mai mic pe partea opusa, deci ceva s-ar atenua din componenta continua, insa dependent foarte mult de curent si temperatura...

Ala nu e dc-trap ci improvizatie. Crown bat campii.

DC-trap e cu electroltici peste diode, condensatorii cupleaza in AC, si anuleaza in mod natural componenta continua.

Diodele nu fac decat sa protejeze condensatorii de tensiunea inversa.

Editat de Marian
Link spre comentariu
Acum 55 minute, der_doktor a spus:

Aia de la Crown zic altceva: (Crown Studio Reference)

Puntile alea sunt degeaba puse acolo. 

Daca o dioda se deschide se comporta ca o rezistenta de valoare mica.

Acolo diodele trebuie sa se deschida ca nu are pe unde trece curentul alternativ.

In varianta cu condensatori curentul alternativ trece prin condensatori iar diodele ramin inchise tot timpul daca tensiunea continua nu depaseste tensiunea de deschidere a ghirlandei de diode (suma de Vf).

Nota 5 spune "NOT USED ON REF2". Si-au dat seama, si ei,ca alea stau acolo degeaba si au renuntat...

https://www.crownaudio.com/en/site_elements/studio-reference-schematics

Editat de d2134
Link spre comentariu
Acum 8 minute, Marian a spus:

Am impresia ca aia de la Crown nu zic prea bine...

Componenta continua pe retea inseamna in fond o deplasare pe verticala a sinusoidei, o asimetrie intre amplitudinile varfurilor de polaritati opuse. Prezenta diodelor nu poate ajuta pentru ca ele scad in mod egal din ambele varfuri, asimetria nu dispare, doar se reduc ambele varfuri cu aceeasi valoare. 

In fapt probabil pentru ca semialternanta cu amplitudine mai mare suporta si un curent de varf ceva mai mare, Vf la diode poate ca tinde sa fie ceva mai mare pe partea aia, si ceva mai mic pe partea opusa, deci ceva s-ar atenua din componenta continua, insa dependent foarte mult de curent si temperatura...

Ala nu e dc-trap ci improvizatie. Crown bat campii.

DC-trap e cu electroltici peste diode, condensatorii cupleaza in AC, si anuleaza in mod natural componenta continua.

Diodele nu fac decat sa protejeze condensatorii de tensiunea inversa.

Nu cred ca este corecta afirmatia asta: Componenta continua pe retea inseamna in fond o deplasare pe verticala a sinusoidei, o asimetrie intre amplitudinile varfurilor de polaritati opuse.

Nu are cum sa apara un offset in retea tinand cont ca distributia energiei electrice se face tot cu transformatoare. Mai degraba forma sinusoidei este cea care contine componenta DC. Tzacanitul ala al toroidalelor apare doar pe perioada cand semialternantele sunt ''retezate'' (un fel de clipping) si palierul este aproximativ drept. Cu cat durata palierului este mai mare cu atat este mai pronuntat efectul de magnetizare in DC. Faceti experimentul asta alimentand un transformator dintr-un amplificator de audiofrecventa cu sinus 50Hz si incercati sa duceti amplificatorul in clipping.

Legat de experienta celor de la Crown, eu unul, m-as abtine sa fac afirmatiile pe care le fac unii. Tehnic vorbind, in amplificatoarele facute de ei o sa gasiti chestii pe care alti manufacturieri nici nu stiu ca exista. Intai cititi 50-60 manuale service de la Crown, incercati sa intelegeti ce scriu ei acolo. si abia apoi faceti comparatii cu ce zice google sau alti producatori de aparatura electronica. Electronica, si in special in sectiunea audio, nu se invata de pe google sau forumuri, ci doar din carti dedicate sectiunii audio si foarte mult din manualele service si studii practice.

App de asta, Papa Nelson zicea odata unui user de pe diyaudio ca vazand manualul service si schema unui Mark Levinson, in secunda urmatoare o sa trimita aparatul la reprezentanta. In situatia asta sunt si aparatele facute de Crown, Krell si multi alti monstrii in audio.

Link spre comentariu

Teorema suprapunerii efectelor ne permite sa consideram reteaua ca fiind compusa din doua surse: una de curent continuu al carei efect dorim sa-l atenuam si una de curent alternativ. Sa consideram mai intai ca avem activa doar sursa de curent continuu; diodele de pe o ramura vor fi deschise, cele de pe ramura a doua sunt blocate, condensatoarele le pasivizam, nu au niciun rol in curent continuu. Componenta continua din retea se mainfesta ca un proces lent, putem sa aproximam ca fiind polaritatea fixa, acum. Tensiunea pe diodele inseriate este constanta, multiplu de Vf, curentul se inchide prin rezistenta dinamica a diodelor, deci diodele au rol de DC trap. 

Daca avem doar sursa de curent alternativ activa, diodele vor limita tensiunea din primarul trafului cu acelasi multiplu de Vf,  curentul se inchide prin rezistenta dinamica a diodelor, dar vor induce zgomote de comutare mari in transformator, in absenta condensatoarelor. 

In concluzie, fara condensatoare circuitul blocheaza componenta continua, adica are rol de DC trap, dar introduce zgomote de comutare mari in transformator.

Diodele in connexiunea discutata sunt limitatoare bilaterale; limitarea tensiunii pe condensatoare este un efect al acestei conexiuni, nu un scop. 

Link spre comentariu
Acum 8 minute, darius_bv a spus:

In concluzie, fara condensatoare circuitul blocheaza componenta continua, adica are rol de DC trap, dar introduce zgomote de comutare mari in transformator.

Nici tu nu ai inteles cum functioneaza treaba asta...

Acum 21 minute, der_doktor a spus:

Nu are cum sa apara un offset in retea tinand cont ca distributia energiei electrice se face tot cu transformatoare.

Componenta continua apare la redresarea monoalternanta. Elliott explica prin exemplu cu uscatorul de par. (Eu am intilnit masina comerciala de facut gogosi, fabricata la Slatina inainte de 1990, care folosea acea metoda de reglarea puterii. Corect ar fi sa se foloseasca doua rezistente si doua diode la aparatele care isi regleaza astfel puterea.)

Link spre comentariu

Pana una alta, 2 constructori consacrati au folosit dC trap... pai, atunci de ce mai punem intrebarea: "Si, app, a vazut cineva vreun aparat de serie facut de fabrica cu DC-Trap? "

Deci, despre ce discutam noi aici?

PS: Schema Crown am pus-o eu mai sus, inainte sa fie postata de altcineva?

Link spre comentariu

Darius mama ei de coerenta...

43 minutes ago, der_doktor said:

Legat de experienta celor de la Crown, eu unul, m-as abtine sa fac afirmatiile pe care le fac unii.

Doar pentru ca o chestie este afirmata de Crown, nu inseamna si ca este lege de necontestat.

Uiti ca vorbesti de o marca, nu o academie de cercetare, e normal ca un comerciant sa indruge verzi si uscate ca sa-si vanda produsul. Scopul unui mare comerciant nu este sa aduca o evolutie in domeniu ( mai ales ca produsele sunt patentate si protejate de drepturi de autor ), ci sa vanda cat mai mult, ori tocmai superficialitatea multor audiofili este ceea ce le permite unor mari comercianti sa-si abureasca clientii cu verzi si uscate. Electronica in sine nu are un set de legi diferit pentru fiecare domeniu, cine stie teorie intelege asta din start.

La urma urmei tot amintesc de Apex de pe forumul extern, omul ala bate campii cu porcarii de scheme si totusi oamenii ii sorb fiecare litera scrisa ca deh, e un guru.

Am avut ceva schimburi de replici cu el incercand sa-l lamuresc ca nu stie deloc teorie, dar n-am avut pe cine, e foarte refractar si foarte ignorant. Sau cel putin asa era acum ceva timp, poate si-o fi revenit, nu stiu ca nu l-am mai urmarit, nu merita.

Deci repet, doar pentru ca ceva este spus de un nume sonor nu inseamna si ca asa e.

43 minutes ago, der_doktor said:

Nu are cum sa apara un offset in retea tinand cont ca distributia energiei electrice se face tot cu transformatoare. Mai degraba forma sinusoidei este cea care contine componenta DC

Pai atunci redefinim curentul continuu?

Curentul continuu este acel curent care nu isi schimba polaritatea.

Chestie de fizica elementara. 

O forma de unda alternativa are componenta continua atunci cand are offset.

Chestia cu aplatizarea sinusoidei nu este componenta continua pentru ca daca offset-ul este zero atunci forma de unda este pur alternativa, doar ca nu mai e sinusoida ci un soi de trapez, dar tot alternativ cu zero cc.

Componenta continua nu poate fi decat eventualul offset.

Dar chiar si in cazul aplatizarilor ( unul cunoscut de noi toti ), diodele nu le combat din acelasi motiv, nu afecteaza forma de unda ci doar amplitudinea. Adica diodele nu fac decat sa scada amplitudinea acelui palier cu Vf, nu si forma sa ( daca exista un efect la punctele de tranzitie este probabil nesemnificativ ).

Dar clipping-ul nu-i componenta continua, ca altfel ar trebui sa redefinim insasi componenta continua si abia apoi sa analizam diferite scheme.

17 minutes ago, d2134 said:

Componenta continua apare la redresarea monoalternanta

Despre asta este vorba.

Adica pe scurt, offset-ul.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări