carageae Postat Februarie 4, 2021 Partajează Postat Februarie 4, 2021 Acum 4 minute, popa marius a spus: Reactanta condensatoarelor trebuie corelata cu valoarea curentului maxim in primar, parerea mea... Si cat ar trebui sa fie pt. acest caz particular? Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 4, 2021 Partajează Postat Februarie 4, 2021 Orice condensator merge acolo, cata vreme suporta curentul de-l va parcurge si nu disipa excesiv caldura. Tensiunea la borne e data de dioda in paralel. Link spre comentariu
Barbaro Postat Februarie 5, 2021 Partajează Postat Februarie 5, 2021 Fără priza de pământ,nu cred ca reușiți. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 5, 2021 Partajează Postat Februarie 5, 2021 (editat) 9 hours ago, Mircea said: la 2200u ai cam 40mW disipare pe condensator la curentul nominal. Avem 1.45R reactanta capacitiva Calculul este ok insa este impropriu spus disipatie, acei 40mW sunt putere reactiva, curent defazat cu 90*, puterea reala/activa ( sau cum ii mai spuneti ) disipata in condensator este zero de aici, deci cei 40mW sunt irelevanti. Ceea ce se disipa in condensator si se transforma in caldura este de la ESR, de aceea asa cum bine zici trebui verificat pdf-ul condensatorului pentru a se observa riplul maxim de curent admis, atata vreme cat cel din pdf este cel putin egal cu maximul de riplu de curent estimat prin condensator in montaj ( preferabil cel din pdf mai mare ) este in regula, nu se va disipa prea multa caldura ( se poate calcula dupa valoarea esr si curentul maxim estimat ). Valoarea condensatorului trebui sa tina cont aici de reactanta rezultata si curentul maxim din primar. Asta pentru ca reactanta este o rezistenta si pe ea pica o anumita tensiune la un anumit curent. Nu vrei ca acel condensator sa reduca prea mult tensiunea din primar. N-am facut niciodata DC trap-uri, pentru ca n-am avut niciodata nevoie de ele, dar in principiu vrei sa pici cat mai putin pe ele ( mai putin decat VF-ul diodelor sa zicem ), la 181mA pentru cei 40W cu 2200uF se pierd cam 260mV din retea pe dc-trap, adica suficient de putin, mai mult de atat n-are sens. PS: Dc trap la 40W mi se pare o risipa si-o fita imposibil de justificat, tinand cont ca singura chestie pe care o poate face e sa indeparteze eventuala componenta continua din retea ( n-are nici in clin nici in maneca cu zgomotul ), in fapt dc trap in sine mi se pare o fita dar asta e alta discutie... Editat Februarie 5, 2021 de Marian Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 5, 2021 Partajează Postat Februarie 5, 2021 La trafurile toroidale nu prea este fita, mai ales daa sint de putere mare. La traful de separare folosit la osciloscop la servici, traf care este de 1KW, se aude cum "cinta" in functie de ceilalti consumatori mari din priza. Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 5, 2021 Partajează Postat Februarie 5, 2021 Întrucât pe net se gasesc diverse întruchipari ale acestui circuit, îmi permit sa va prezint o varianta posibila de conceptie: a - ideea de baza, blocarea curentului continuu b - realizarea practica a unui condensator de capacitate mare din doi electrolitici antiserie c - protectia electroliticilor la tensiune inversa d - limitarea tensiunii directe cu un numar de diode e - functia pe care o realizeaza grupurile de diode în paralel cu fiecare electrolitic. dc_trap_1.pdf Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 5, 2021 Partajează Postat Februarie 5, 2021 Cu ce difera varianta "d" de cazul cu puntea in scurt? Doar ca ai inseriat 2 diode? Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 5, 2021 Partajează Postat Februarie 5, 2021 Nu difera cu nimic fata de ce este pe net. Si, app, a vazut cineva vreun aparat de serie facut de fabrica cu DC-Trap? Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 5, 2021 Partajează Postat Februarie 5, 2021 1 oră în urmă, Mircea a spus: Cu ce difera varianta "d" de cazul cu puntea in scurt? Doar ca ai inseriat 2 diode? Una, doua, nouazeci si noua. Depinde la cât vreti sa limitati tensiunea. Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 5, 2021 Partajează Postat Februarie 5, 2021 24 minutes ago, der_doktor said: Nu difera cu nimic fata de ce este pe net. Si, app, a vazut cineva vreun aparat de serie facut de fabrica cu DC-Trap? Nu, pentru ca acolo "conditionarea" alimentarii se face in şarpele boa conectat la priza. DC trap intern este pentru săraci. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 5, 2021 Partajează Postat Februarie 5, 2021 Si...ca tot vorbim de DC-trap....fara condensatori o merge? Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 5, 2021 Partajează Postat Februarie 5, 2021 Ba da, wireless Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 5, 2021 Partajează Postat Februarie 5, 2021 Acum 3 minute, sesebe a spus: Ba da, wireless Esti sigur ca nu merge fara condensatori? Link spre comentariu
carageae Postat Februarie 6, 2021 Partajează Postat Februarie 6, 2021 Acum 4 ore, der_doktor a spus: Nu difera cu nimic fata de ce este pe net. Si, app, a vazut cineva vreun aparat de serie facut de fabrica cu DC-Trap? Da, am vazut eu, intr-un amplificator Bang and Olufsen de anii 90. Transformatorul era ceva C-core, deci tot un fel de toroidal. Din păcate nu mai ştiu modelul, dar am pe undeva amplificatorul - de fapt etajul final dintr-o combina. De curios să văd dacă merită resuscitat, am căutat după schemă şi în treacăt am fost surprins să văd DC-trap pe schemă. Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 6, 2021 Partajează Postat Februarie 6, 2021 Nu ai decat sa incerci. 1 hour ago, der_doktor said: Esti sigur ca nu merge fara condensatori? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum