Marian Postat Februarie 10, 2021 Partajează Postat Februarie 10, 2021 3 minutes ago, der_doktor said: Din cate am vazut in pozele fara DC semialternantele curentului de magnetizare NU sunt egale Ai un talent nativ in a baga strambe daca ceva contrazice opiniile tale, n-au treaba explicatii ori teorii, daca nu e ca tine e categoric gresit. Pe bune? Uite curentul de magnetizare in gol si fara componenta continua, fara dc-trap: Unde vezi tu asimetrie? Te uiti la cifrele exacte din dreapta ( maxim si minim )? Pai alea sunt varfurile, si asa cum vezi exista si ceva zgomot de comutatie suprapus ( ceva zgomot de mod comun de la sursa, fiind in comutatie ), la 200mV pe diviziune zgomotul ala aduce ceva mici erori. Dar uita-te pe forma de unda, simetria este cat se poate de buna. Unde deci vezi tu probleme? 6 minutes ago, der_doktor said: chiar @Marianzicea asta Pai ori n-ai citit ori n-ai inteles pentru ca am spus acolo ca merge ok si precis si pe canalul 1 pana pe la 10khz ( am facut teste comparative intre ambele canale si intre cel cu probleme de la osciloscopul asta si un altul ), in timp ce aici este vorba despre 50hz, deci n-are legatura cu problema mentionata de mine acolo. Unde mai pui ca trasa albastra este de la canalul 2 care e in perfecta stare de functionare. PS: Chiar atat de mare ti-e orgoliul incat chiar nu poti concepe sa te poti insela? Chiar nu exista conceptul de asumare a unei amarate de erori la tine? Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 10, 2021 Partajează Postat Februarie 10, 2021 (editat) 10 minutes ago, der_doktor said: Uite in poza asta sunt 0,5VDC? Da, sunt 0,5V. Stii ceva?, cu cat insisti mai mult in despicarea firului in 4, cu atat te afunzi mai mult in penibil, aratand cat esti de orgolios. Toti au inteles ce si cum ( pana si Marius ), numai tu insisti sa cauti nod in papura. Ai vazut ultimele teste puse adineauri? Am demonstrat acolo ca ceea ce inlatura componenta continua sunt conzii, nu diodele. Asta era toata ideea discutiei de pana acum. Pricepi? Editat Februarie 10, 2021 de Marian Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 10, 2021 Partajează Postat Februarie 10, 2021 Acum 9 minute, der_doktor a spus: Uite in poza asta sunt 0,5VDC? Intreb din nou...aici ai 0,5Vdc offset? Uita-te si la poza unde scrii ca ai 1Vdc cum arata oscilograma. Masuratori din astea ''ca sa cada bine'' ideea ta NU se fac. Practic nu au nici o relevanta daca nu sunt facute corect. Uite pozele puse la 1VDC Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 10, 2021 Partajează Postat Februarie 10, 2021 Asta mai lipsea, sa ma acuzi de falsificarea rezultatelor, e o insulta personala grava pe care n-o trec cu vederea. Ia o pauza. Link spre comentariu
merck Postat Februarie 10, 2021 Partajează Postat Februarie 10, 2021 8 hours ago, der_doktor said: Din pacate, nu am suficient timp sa fac un test apropiat de realitate. Am trafuri, surse si tot ce trebuie, doar timp nu prea am Cand ai scris mesajul asta te plangeai ca nu aveai timp, totusi asta ai scris-o la ora 4 dimineata! Dupa care mai bagi un mesaj la cateva zeci de minute, apoi la 7 dimineata iar esti pe baricade cu 3 mesaje in decurs de o ora. Revii la ora 9 cu inca 3 mesaje. Bag sama ca ti-au dat insomnii masuratorile lui @Marian , dar "nu ai timp" sa faci un test apropiat de realitate! Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 10, 2021 Partajează Postat Februarie 10, 2021 @der_doktor n-o sa mai poata posta 3 zile asa ca n-o sa se poata apara in caz de nevoie si nici sa va raspunda, astfel incat pentru corectitudine o sa va rog pe toti sa tineti cont de asta. Va puteti conversa cand va reveni. Multumesc pentru intelegere. In alta ordine de idei, am mai facut un set nou de teste, pentru a raspunde observatiilor facute la adresa celor de ieri, pregatesc postarea si revin cu detalii. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 10, 2021 Partajează Postat Februarie 10, 2021 (editat) Una dintre obiectii a fost ca traful nu este toroidal si ca e de putere prea mica. Am folosit de data asta un traf toroidal de 2x25Vca la ceva sute de W. Pentru a-l comanda am folosit amplificatorul asta: Si asta tot de mine e facut ca si celalalt, 2x150W pe 8R continuu ( evident masurati ). Offset-ul amplificatorului: Traful: Si pentru ca s-a reprosat lipsa valorii rezistentei de la infasurarea trafului, am masurat pe secundarul mare ( adica intre ramuri, ca pe alea le-am folosit la teste ) 0,22 Ohm, masuratoare facuta cu 4 fire in curent continuu. Semnalul maxim posibil pe iesirea amplificatorului e undeva putin peste 35Vrms sub clipping. E mai putin cu cca 15V fata de cat secundarul testat a fost dimensionat insa atata am la dispozitie ( oricum e cu atat mai bine, stam mai departe de saturatie ). Nu am mers pe varianta unui secundar mic ( unul dintre cele de 25V ) pentru ca doream o diferenta cat se poate de mare intre componenta continua si semnalul alternativ. Tot din acest motiv pentru ca si Dl @franzm si @sesebe mi-au atras atentia asupra diferentei mici intre rms si dc, am mers pe diode shottky ( asa cum Dl @franzm de altfel sugera ). Mai departe pentru a nu lasa loc de dubii asupra corectitudinii testului cat priveste functionalitatea osciloscopului, am masurat iesirea amplificatorului pusa pe ambele canale ale oscului in paralel: Formele de unda se suprapun ok deci nu avem discutii aici sper. Am setat acel reglaj de tensiune la 15V/div cu ajutorul functiei "fine" de la fiecare canal pentru a profita de cat mai mult din ecran. Am lasat ceva rezerva in ideea de a avea totusi o cifra ceva mai rotunda la reglajul pe tensiune... Aici este iesirea amplificatorului cu secundarul de 50V conectat: Toate testele sunt cu primarul trafului in gol. Am pus un shunt de 0,33 Ohm inseriat cu secundarul trafului pentru a vedea curentul atunci cand nu avem componenta continua: Am adaugat apoi componenta continua, si tinand cont ca voi folosi diode shottky am ales 3 praguri de tensiune continua mai mici, 0,15, 0,25 si 0,5V ( cu aproximatie, ca nu trebui precizie ). Intai fara nici un fel de dc-trap ca sa vedem reactia trafului pentru comparatie. Cu 0,15V ( 0,16 de fapt, mi-a fost lene sa tot comut zecimalele la sursa ca sa reglez fin : 0,25Vcc: 0,5Vcc: Am mers si putin mai sus: Ampliful intra in clipping pe ramura pozitiva si apare si acea deformare la fel ca ieri la traful mic. Am pus apoi din nou shuntul de 0,33Ohm/3W ca sa masor curentul in prezenta componentei continue. La 0,15V: Deja s-a dus toata simetria... La 250mV: In momentul asta am simtit ceva miros de incins si cand am pus mana pe shunt...nu m-am simtit deloc bine Asa ca am redus shuntul la 0,1Ohm/5W. La 0,5V: Mai departe am facut un dc-trap din 4 diode imperecheate, shottky in capsula mare TO246 cu Vf foarte mic ( pe multimetru imi aratau cam 170mV ). Am inseriat diodele cu traful si-am pus la treaba si celalalt canal al osciloscopului ca sa masor semnalul inainte si dupa diode. Ca si ieri, galben inainte de diode, albastru dupa ele ( adica albastru direct pe secundarul trafului ). Intai fara componenta continua: Apoi 150mV masurati direct pe secundarul trafului: Inainte de diode am gasit: 250mVcc masurati pe secundarul trafului ( deci dupa diode ): In timp ce inainte de diode aveam: Apoi si 500mVcc tot dupa diode: In timp ce inainte de diode aveam: Mai departe pentru a nu fi acuzat ca manipulez testele, am refacut masuratoarea cu cate 0,15, 0,25 si 0,5Vcc masurati inainte de diode: Apoi din nou curentul pe shunt de 0,1Ohm/5W, cu dc-trap cu diode si componenta continua. Intai 0,15Vcc masurati inainte de diode: 0,25Vcc masurati inainte de diode: Si 0,5Vcc masurati deasemeni inainte de diode: In toate cele 3 situatii avem componenta continua evidenta pe traf, lucru evidentiat de forma curentului. Asta era ideea tuturor acestor teste, sa se demonstreze ca daca ai doar diode atunci nu e dc-trap, ci doar improvizatie. Mai departe am pus peste diode condensatorii de ieri ( cate cca 4400uF in fiecare directie ) si am refacut masuratorile pentru cele 3 praguri cu ambele canale, galben inainte de dc-trap si albastru dupa, cu tensiune continua masurata de multimetru pe rand inainte si dupa dc-trap la fiecare pas pentru a evidentia eficacitatea dc-trap cu condensatori ( adica inlaturarea componentei continue ): Am revenit la shuntul de 0,33R/3W pentru masuratoarea curentului cu dc-trap cu condensatori pentru toate cele 3 praguri: La cea din urma incepe sa-si faca simtit prezenta Vf mic de la diodele shottky. Le-am inlocuit cu o punte redresoare normala si simetria a reaparut: Cam astea au fost testele de azi ( altele nu mai fac ). De ce am facut-o? Pai de ce nu? Pentru ca sa lamurim ca nu exista dc-trap fara condensatori, si totodata pentru ca asa cum Dl @franzm spunea, asa se face cercetare, si totodata asa castigi experienta, inca un motiv sa nu ti se mai poata spuna ca vii cu teorie de pe wikipedia Spor. Editat Februarie 10, 2021 de Marian Link spre comentariu
xdanx Postat Februarie 11, 2021 Partajează Postat Februarie 11, 2021 Super testul. O schema finala ar fi buna. Diodele rapide sau nu, condensatorii cât de mici sau cât de mari etc Link spre comentariu
vijelie02 Postat Februarie 11, 2021 Partajează Postat Februarie 11, 2021 Cam cat degetul gros plus inca cativa mm. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 11, 2021 Partajează Postat Februarie 11, 2021 4 diode si 2 sau 4 condensatori peste ele, aia e schema finala. Diodele nu trebui sa fie rapide pentru ca se lucreaza cu reteaua, si trebuiesc normale pe siliciu ( adica spre exemplu nu pot fi shottky ) din motive evidentiate chiar de testele mele de ieri. Valoarea condensatorilor depinde direct de sarcina, nu pot da valori. In principiu cu cat sarcina maxima este mai mare, cu atat mai mare trebui capacitatea conzilor. Link spre comentariu
icar Postat Februarie 11, 2021 Partajează Postat Februarie 11, 2021 Acum 22 minute, xdanx a spus: O schema finala ar fi buna. Subscriu. Adica o schema, cu desen cap coada, sa priceapa tot novicele, nu ar strica, asa in loc de concluzie finala. Link spre comentariu
icar Postat Februarie 11, 2021 Partajează Postat Februarie 11, 2021 Ar mai fi o chestie, ca sa fie OK, se leaga unde si unde? Nu de alta dar, cu mai citeva postari in urma, a fos o discutie ca e grasita o anume conectare. Iertati insistenta. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 11, 2021 Partajează Postat Februarie 11, 2021 Dc-trap lucreaza in curent alternativ, este asadar bidirectional ( n-are importanta in ce sens e montat ). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum