Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dc Trap - Ajută la eliminarea zgomotului de tip ,,Hum,,?

Untold

Postări Recomandate

Un audiofil care poseda amplificatoare cu tuburi ce consuma uzual 200-300VA practic nu se va complica cu aceste DC-trap fiindca doar transformatoarele toroidale  cu puteri de peste 400VA sunt afectate de componenta continuua  din reteaua de curent si aceasta din cauza rezistentei mici a primarului, peste aceasta putere solutia corecta este un transformator separator de acea toata aceasta desfasurare impresionanta de cunostiinte teoretice este inutila in aceasta sectiune din forum, se poate insa continua pentru amplificatoarele SS cu puteri spre Kw.

Zgomotul aparut in constructia amplificatorului celui care a initiat acest topic are alte cauze insa tratarea lui a degenerat in zgomot intelectual:57

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 224
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

36

• Mircea

27

• Untold

21

• darius_bv

11

Top autori în acest subiect

Imagini postate

15 minutes ago, popa marius said:

doar transformatoarele toroidale  cu puteri de peste 400VA sunt afectate de componenta continuua  din reteaua de curent si aceasta din cauza rezistentei mici a primarului

Toate transformatoarele de retea sufera intr-un mod mai mare sau mai mic cand pe retea exista componenta continua.

Ca fapt divers traful folosit de mine azi la teste este unui EI si la 1Vcc vibra mai ceva ca telefonul in timp ce fara componenta continua era mut.

Ceea ce face diferenta cat priveste nivelul de "deranj" cauzat de prezenta componentei continue este modul cum a fost bobinat, nu puterea. Daca la proiectare s-au folosit un numar mai mic de spire per volt ( si asta cred ca se cam intampla la toroidale ) atunci regimul normal de functionare este mai aproape de limita, si aceeasi componenta continua cauzeaza probleme mai mari. In alta ordine de idei chiar daca magnitudinea "deranjului" este aceeasi, cu totul altul va fi efectul perceput asupra unui traf de cateva zeci de W fata de un monstru de mai multe sute de W.

25 minutes ago, popa marius said:

peste aceasta putere solutia corecta este un transformator separator

Tinand cont ca si acela tot transformator este si se supune acelorasi reguli, si el va avea la fel de mult de suferit la prezenta componentei continue. Nu faci decat sa muti bazaiala/vibratia de pe un traf pe altul.

27 minutes ago, popa marius said:

toata aceasta desfasurare impresionanta de cunostiinte teoretice este inutila in aceasta sectiune din forum

Iti dai seama ca nu am nevoie nici de permisiunea si nici de aprobarea ta intelectuala pentru a testa ori a posta ceva.

Testele au fost cerute de Dl @franzm, mi s-au parut relevante si de aceea am acceptat provocarea.

Link spre comentariu

Testul a fost facut cu un transformator de numai 24W, nicidecum de sute de wati si, in ciuda a ceea ce sustii, a aratat probleme majore in prezenta unei componente DC.

@popa marius

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 8 minute, sesebe a spus:

Testul a fost facut cu un transformator de numai 24W, nicidecum de sute de wati si, in ciuda a ceea ce sustii, a aratat probleme majore in prezenta unei componente DC.

@popa marius

Problemele acestea majore sunt o gluma tehnica dar daca insisti si te simti confortabil, asa sa fie...

Link spre comentariu
Acum 15 minute, Marian a spus:

Toate transformatoarele de retea sufera intr-un mod mai mare sau mai mic cand pe retea exista componenta continua.

Ca fapt divers traful folosit de mine azi la teste este unui EI si la 1Vcc vibra mai ceva ca telefonul in timp ce fara componenta continua era mut.

Ceea ce face diferenta cat priveste nivelul de "deranj" cauzat de prezenta componentei continue este modul cum a fost bobinat, nu puterea. Daca la proiectare s-au folosit un numar mai mic de spire per volt ( si asta cred ca se cam intampla la toroidale ) atunci regimul normal de functionare este mai aproape de limita, si aceeasi componenta continua cauzeaza probleme mai mari. In alta ordine de idei chiar daca magnitudinea "deranjului" este aceeasi, cu totul altul va fi efectul perceput asupra unui traf de cateva zeci de W fata de un monstru de mai multe sute de W.

Tinand cont ca si acela tot transformator este si se supune acelorasi reguli, si el va avea la fel de mult de suferit la prezenta componentei continue. Nu faci decat sa muti bazaiala/vibratia de pe un traf pe altul.

Iti dai seama ca nu am nevoie nici de permisiunea si nici de aprobarea ta intelectuala pentru a testa ori a posta ceva.

Testele au fost cerute de Dl @franzm, mi s-au parut relevante si de aceea am acceptat provocarea.

Marian, nu te preface sa nu stii ca un transformator E+I este mult mai imun decat unul toroidal la aceasta componenta continua dar daca doresti sa muti bazaiala am sa inteleg ca vrei sa ai dreptate si probabil ai sa abuzezi de acest drept pe care  l-ai mai folosit, chiar nu ma deranjeaza...

Link spre comentariu

Marius deci dupa nu mai stiu cate ore petrecute azi in atelier in pregatirea si rularea testelor care confirma ca si un traf mic EI o ia pe aratura rau la componenta continua, in opinia ta eu abuzez de nu stiu ce drepturi... 

Vedeti de ce uneori iti piere cheful de a contribui?

Editat de Marian
Link spre comentariu

Mai bine ar trebui sa fie inchisi in atelier si sa nu li se dea drumul pana nu demonstreaza contrariul! :57

@Marian foarte multi useri vor invata din experimentul facut de tine. Tu ai pierdut ceva timp, dar ... multi iti vor multumi si te vor pomeni!

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 6 minute, Marian a spus:

Marius deci dupa nu mai stiu cate ore petrecute azi in atelier in pregatirea si rularea testelor care confirma ca si un traf mic EI o ia pe aratura rau la componenta continua, in opinia ta eu abuzez de nu stiu ce drepturi... 

Vedeti de ce uneori iti piere cheful de a contribui?

Contributia ta la aceasta discutie este corecta si eu pot aprecia munca depusa insa eficienta acestor DC trap este data de puterea transformatoarelor toroidale folosite, sub o anumita valoare trebuie incercate alte metode, de ce trebuie sa apara situatii conflictuale cand problemele diferite se pot rezolva prin solutii alternative ?

Acum 5 minute, merck a spus:

Mai bine ar trebui sa fie inchisi in atelier si sa nu li se dea drumul pana nu demonstreaza contrariul! :57

@Marian foarte multi useri vor invata din experimentul facut de tine. Tu ai pierdut ceva timp, dar ... multi iti vor multumi si te vor pomeni!

'Teles sefu'

Link spre comentariu
Vizitator viobio
1 oră în urmă, Marian a spus:

Îmi pare rău să îți spun...... dar tocmai tu care ar trebuie să fii un exemplu..... prin ce ai postat..... provoci flame... mă refer la modul de exprimare. 

Păcat..... 

Editat de viobio
Link spre comentariu
Acum 3 ore, viobio a spus:

Îmi pare rău să îți spun...... dar tocmai tu care ar trebuie să fii un exemplu..... prin ce ai postat..... provoci flame... mă refer la modul de exprimare. 

Păcat..... 

Subscriu la ce a scris @viobio, uite si exemple, concret:

''Cui nu-i plac postarile mai lungi este rugat sa o ignore pe asta ca sa nu-mi dea motiv sa-l trimit eu la plimbare daca ma acuza ca scriu pomelnice.''

''orice ironie legata de reversibilitatea trafului se va lasa negresit cu pauza de la forum din partea mea, va promit oricare ati fi )''

Sincer, imi pare rau ca @Marian a pierdut o jumatate de zi pentru niste teste neconcludente. In primul rand traful testat este un E+I si de putere mica. Un test corect trebuia facut cu un toroidal de 1KVA sau macar un 500VA toroidal, dar in nici un caz E+I de 24VA. Se stie (presupun) ca trafurile EI, avand un intrefier nativ, chiar daca miezurile sunt ansamblate alternativ, intra mult mai greu in saturatie decat cele toroidale care nu au intrefier, la aparitia unui curent DC, alimentate la tensiunea nominala.

In al doilea rand, ma bucur ca a descoperit ca importanta in acest test este doar forma curentului de magnetizare, care se schimba in prezenta unui curent continuu prin infasurarea primara. Am mai spus ca s-au facut multe simulari degeaba si toate vizau doar forma tensiunii.

La un moment dat zice :''Am inseriat si o rezistenta de 100m pentru vizualizare curent traf.''..presupun ca e vorba de 0,1 Ohmi, iar in teste se vorbeste doar de tensiune DC, fara a fi masurat curentul DC. Un test corect era daca se releva comportamentul trafului functie de valoarea curentului continuu care parcurge infasurarea primara si nu a tensiunii continue, cand nu se specifica rezistenta in DC a infasurarii primare. Un miliampermetru DC era suficient pentru asta.

In plus, nu cred ca era nevoie de un amplificator de audiofrecventa pentru testul asta. Era suficienta o sursa de AC si una de DC, ambele reglabile.

Din pacate, nu am suficient timp sa fac un test apropiat de realitate. Am trafuri, surse si tot ce trebuie, doar timp nu prea am si, sincer, nici chef sa fac asta doar pentru a demonstra cuiva ca e o diferenta intre a fi electronist amator si profesionist.

Link spre comentariu
2 hours ago, der_doktor said:

La un moment dat zice :''Am inseriat si o rezistenta de 100m pentru vizualizare curent traf.''..presupun ca e vorba de 0,1 Ohmi, iar in teste se vorbeste doar de tensiune DC, fara a fi masurat curentul DC...

Forma asta de unde ce masoara si unde? Intreb ca sa inteleg?

pic-196-7.png

Editat de Marian
Corectie citat
Link spre comentariu

Poza aia apare unde scrie 0,5VDC si oscilograma ar fi de pe rezistenta de 0,1 Ohmi. Nu stiu cati mA DC sunt acolo cat timp nu este specificata rezistenta trafului. Era mai simplu sa inserieze un mA metru DC. De aceea la drossele sau trafuri SE se specifica clar valoarea in mA a curentului de bias, tocmai pentru a nu se folosi in regim de saturatie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări