Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condensator 560nF 275Vac paralel pe intrare dimmer= consum 41mA ?

Postări Recomandate

Am achizionat pentru lumini dimere radio 868Mhz  inteligente cu comanda radio de la buton fara baterie, are si  comanda manuala cu buton gen sonerie , face estompare frumos cu memorarea ultimei valori. On/off plus viteza de dimare etc. 

Dar masurand consumul in stand-by observ ca sta acul ampermetrului pe 42mA x 235Vac, aproximativ 10VA. Masor eu gresit? Trebuie alte aparate de masura?  NU stiu exact cat este factorul de putere probabil 0,7 dar oricum este prea mult. Cu sarcina bec filament 105W consumul este ok , dimat la maxim am consum 455mA.

Este vorba despre un dimmer eltako FUD70S-230V care face dimare pana la 400W cu sarcina rezistiva adica becuri cu filament si pana la 100W sarcina inductiv/capacitiv LED.

Eu montez doar LED de maxim 50W care permit dimare,am comandat special.  Am desfacut echipamentul si observ un condensator paralel pe retea de 560nF, l-am scos de acolo si consumul in stand-by ramane pe 2mA la retea.  Pe placa in interior se creaza o tensiune de control de 10V din care se mai face un 3,3V pentru microprocesor si placa radio wifi ,  In rest 2 mosfeturi 20N60S un circuit cu 4 porti, un microcontroler PIC , rezistente ,condensatori etc...

Am si alte modele cu cond de 150nF pe intrare si acolo am 12mA consum stand-by. 

Cand este necesar acest condensator paralel ? Inteleg ca vrea sa compenseze caderile sau cresterile de energie dar prea consuma mult.  Reteaua este ok la mine, nu am variatii de tensiune,cablurile sunt scurte destul de sigure. In fisa tehnica a produsului spune consum stand-by 0,3Wh si in realutate pare 10VA datorat condensatorului ( gen euro 6 la wolkswagen si el polua la greu) 

Ma gandesc sa las totusi un condensator acolo poate un 33nF. Am masurat cu un aparat fluke digital,dar si cu un ampermetru cu ac metrix.  Ce se poate intampla daca nu pui condensator paralel la un dispozitivul electronic de dimare pentru led-uri 50-100W maxim??? SE distrug mosfeturile ,bubuie ceva? Eu am testat fara condensator si merge destul de oK.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dacă fără condensator merge bine, lasă-l aşa.Probabil e pus ca să îmbunătăţească factorul de putere, că un filtru EMI nu se leagă aşa.Ia pune condensatorul ăla înseriat cu un ampermetru de alternativ la priză, să vezi cât consumă singur.Ar trebui să fie aproape de cei 40mA curentul indicat.Dar e o putere reactivă, ce nu e contorizată de distribuitor...

Editat de validae
Link spre comentariu
Acum 28 minute, validae a spus:

Dacă fără condensator merge bine, lasă-l aşa.Probabil e pus ca să îmbunătăţească factorul de putere, că un filtru EMI nu se leagă aşa.Ia pune condensatorul ăla înseriat cu un ampermetru de alternativ la priză, să vezi cât consumă singur.Ar trebui să fie aproape de cei 40mA curentul indicat.

Am masurat condensatorul separat si da, consuma conectat la retea 40mA. Asta intrebam, masor eu gresit? Trebuiesc alte aparate de masura? 

Eu stiam ca un condensator se incarca/protejeaza/ dar nu stiam ca consuma si energie in mod continuu.  Inteleg ca sunt obligati sa puna un condensator pe intrare dar daca am 10 dispozitive inteligente (vorba vine) vor consuma 100VA in stand by? O sa am 2,5KWh/zi consum in gol fara sarcina?  

Uite de ex, mai am relee inteligente cu comanda radio, si pentru alimentare folosesc in serie un condensator de 560nF 275Vac de unde extrag o alimentare de 12Vdin care se mai face un 5V si un 3,3V necesar pe placa. Daca alimentezi inteligentul la retea ai consum de vreo 40mA. Dar daca alimentezi in interior cu o sursa buna de 12V are consum de doar 0,2Wh. Pai este pacat de acel releu bistabil cu impuls care nu consuma nimic dupa ce a fost actionat. Toate astea au un microprocesor PIC care comanda acel releu si o placa radio wifi pentru comanda la distanta sau comanda manuala la impuls.

Link spre comentariu

Am testat dimerul pe un bec de 105W si merge perfect. Astept comanda de becuri LED care sa permita dimarea sa vad daca fluctueaza cumva in lipsa acelui condensator minune pe intrare.  Apropo, pe intrare in serie cu L are o siguranta termica de 120 grade si dupa siguranta asta este acest condensator fata de intrarea nul N.

Link spre comentariu

Valoarea masurata este corecta, acolo sunt doua componente una activ si una reactiva, in cazul tau componenta reactiva este data de condensator in mare masura, valoarea masurata este suma vectoriala a celor doua componente (curentul activ si cel reactiv) cum consumatorul casnic nu plateste penalizare pentru componenta reactiva consumul contorizat va fi acelasi in ambele cazuri, asa ca lasa condensatorul montat ca nu se intampla nimic.

Link spre comentariu
Acum 2 minute, Barbu Paul a spus:

Valoarea masurata este corecta, acolo sunt doua componente una activ si una reactiva, in cazul tau componenta reactiva este data de condensator in mare masura, valoarea masurata este suma vectoriala a celor doua componente (curentul activ si cel reactiv) cum consumatorul casnic nu plateste penalizare pentru componenta reactiva consumul contorizat va fi acelasi in ambele cazuri, asa ca lasa condensatorul montat ca nu se intampla nimic.

Pai nu vreau sa consume energie. Pate aprind un bec led in ultimul dormitor o data pe saptamana si el pana atunci consuma 5KW in gol doar ca sta acolo acel condensator?

Link spre comentariu

Deci daca nu esti atent la ce ti se spune, nu ne intelegem...

Fara o schema exacta vorbim din auzite si pe baza de presupus...

Condensatorul ala acolo pe langa rol de parte a unui filtru EMI, ar trebui sa ajute cumva si la un factor de putere mai bun.

Cei 40mA sunt absolut normali, asa functioneaza un condensator pus pe retea, reactanta lui este o sarcina pe tensiunea retelei.

Dar este un consum reactiv, adica ai un curent defazat cu 90* de tensiune, deci cei 10VA nu-s inregistrati de contor-ul de la retea.

Ce se inregistreaza este puterea activa, adica ce ramane cand indepartezi condensatorul.

Cu alte cuvinte, si cu condensator si fara el, contorul va inregistra acelasi consum, deci lasa-l acolo ca nu te incurca la nimic, din contra.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Condensatorul ”consumă” putere reactiva!....contorul dvs monofazat este încadrat la „consum casnic”....din acest motiv contorul nu înregistrează puterea reactiva pe care condensatorul în cauză o schimbă cu rețeaua....contorul dvs înregistrează doar puterea activă iar acel curent măsurat de dvs prin condensator nu este văzut  si înregistrat de contor....este bine să păstrați condensatorul în circuit,se îmbunătățește fatorul de putere....căutați pe net ”triunghiul puterilor” și ”factorul de putere”...spor!

PS  Uite că au raspuns colegii înaintea mea!...eu, mai greu cu tastele!

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Ma deranjeaza faptul ca in fisa tehnica firma germana eltako spune: perdere in stand-by de doar 0,3Wh. Masor in realitate si am 10VA ??? Pai ce facem ca la volkswagen cu euro 6 si el polua ca un logan? 

Inteleg ca sunt obligati sa monteze acel condensator pe intrare sa compenseze dar se fac ca este trecut cu vederea consumul real. Am sc demai observat multe altele, senzor de miscare cu consum de 10VA in gol, cica faci economie de energie. Ai o lampa led de 20W daca o lasi aprinsa noaptea consuma 150-200W. Pui senzor de miscare chinezesc si vei avea un consum de 250VA zilnic si daca nu te misti in raza senzorului.

Acum 9 minute, Marian a spus:

Deci daca nu esti atent la ce ti se spune, nu ne intelegem...

Fara o schema exacta vorbim din auzite si pe baza de presupus...

Condensatorul ala acolo pe langa rol de parte a unui filtru EMI, ar trebui sa ajute cumva si la un factor de putere mai bun.

Cei 40mA sunt absolut normali, asa functioneaza un condensator pus pe retea, reactanta lui este o sarcina pe tensiunea retelei.

Dar este un consum reactiv, adica ai un curent defazat cu 90* de tensiune, deci cei 10VA nu-s inregistrati de contor-ul de la retea.

Ce se inregistreaza este puterea activa, adica ce ramane cand indepartezi condensatorul.

Cu alte cuvinte, si cu condensator si fara el, contorul va inregistra acelasi consum, deci lasa-l acolo ca nu te incurca la nimic, din contra.

Da merci, deci consumul datorat condensatorului nu este inregistrat de contorul de energie. Nu stiam. O sa-l las atunci. Am un contor electronic de masurat energia si o sa testez treaba asta. Multumesc mult de lamuriri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări