THOMAS Postat Ianuarie 25, 2021 Partajează Postat Ianuarie 25, 2021 (editat) Acum 17 minute, merck a spus: Daca nu deranjeaza inconvenientele ... merge si asa. Cate trafuri ai vazut bobinate astfel? In mod normal carcasa este fara galeti si se bobineaza suprapus. Lucrez in industrie de 42 de ani si nu am avut nicio aplicatie in care sa fiu nevoit sa alimentez un transformator anume in secundar cu 24V~ (sa zicem) ca sa obtin 380V~ in primar (exemplu),adica sa-l folosesc reversibil,dar nicodata,credeti-ma! Chestiile astea,sau gaselnitele astea se poarta numai numai amatoriceste, sau ca experiente de laborator zau asa si repet: un transformator se proiecteaza/calculeaza pentru un scop anume! Acum 5 minute, der_doktor a spus: Domnule, dumneata glumesti? Pierderile in cupru sau fier vor fi aceleasi, nu se schimba nimic fizic daca alimentezi in primar sau secundar. Cum poti sa spui ca pierderile in sarma vor fi altele cat timp e aceeasi sarma? E clar,nu ne intelegem si cu asta basta! Te rog sa calculezi d-ta un transformator simplu sa zicem pentru 220V~ in primar si 10V~/5A in secundar si apoi calculeaza un transformator pentru 10V~ in primar si 220V~/0.227A in secundar si sa-mi spui ce rezulta, numar de spire,diametre...sincer! Editat Ianuarie 25, 2021 de OLIMPIU Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 25, 2021 Partajează Postat Ianuarie 25, 2021 Acum 10 minute, popa marius a spus: Este foarte simplu, transformatorul C-core cu doua carcase sau cel de tip R-core, infasurarile sunt perfect simetrice una fata de cealalta, fiecare poate fi secundar sau primar pentru situatia de 1:1 Uite, concret, traf pe R-Core cu bobinaje identice plasate pe brate opuse. E doar un amarat de traf de separare (izolare). Link spre comentariu
merck Postat Ianuarie 25, 2021 Partajează Postat Ianuarie 25, 2021 (editat) 21 minutes ago, popa marius said: Este foarte simplu, transformatorul C-core cu doua carcase sau cel de tip R-core, infasurarile sunt perfect simetrice una fata de cealalta, fiecare poate fi secundar sau primar pentru situatia de 1:1 Dar pentru trafuri toroidale sau cu tole E+I + carcasa simpla cu bobinaj suprapus mai ramane valabila afirmatia? Editat Ianuarie 25, 2021 de merck Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 25, 2021 Partajează Postat Ianuarie 25, 2021 (editat) Va departati prea mult de subiectul discutiei. Functional vorbind transformatorului nu-i pasa care e primarul si care secundarul ( le denumim noi asa ca sa stim sensul transferului de energie ), el stie ca are 2 sau mai multe infasurari, este alimentat pe una din ele, si transfera energie in celelalte. Adica transformatorul in sine nu are nici o problema in a intermedia transferul de putere intr-o directie ori in cealalta, ceea ce conteaza este sa se respecte numarul de spire per volt pentru a evita saturatia. Aici intervin chichitele pentru ca daca iau exemplul trafului separator ( 1:1 ) indicat de Marius atunci daca spre exemplu infasurarile sunt suprapuse atunci pierderile nu se vor regasi identic in ambele sensuri deoarece o infasurare o sa aiba rezistenta ohmica mai mare datorita lungimii mai mare a spirelor, ceea ce inseamna pierderi mai mari in cupru pe acea infasurare. Daca in schimb ma gandesc la exemplul dat de Dl Marcu atunci daca alimentez infasurarea mica cu 23V si incarc pe cea mare cu 1A atunci curentul in infasurarea mica o sa fie tot 10A pentru ca este impus de raportul de transformare ( 1:10 ). Ceea ce poate sa difere va fi puterea investita in sarcina si respectiv trasa din alimentare, asta datorita si inductantei de scapari care poate diferi de la un sens la celalalt, si inductanta de scapari este unul dintre factorii care influenteaza randamentul trafului. Toate astea insa nu opresc un traf sa transfere energie in sens opus, ceea ce poate diferi este randamentul la care o face. Totusi discutati despre traful de iesire, si asa cum ati demonstrat are niste particularitati ce-l difera usor de traful de retea, si in cazul lui inversarea transferului de energie poate avea efecte asupra nivelului performantelor ( nu asupra functionalitatii in sine ), adica poate influenta in mod eronat ( fals pozitiv ori fals negativ ) o masuratoare, dar cat de semnificativ o face n-am de unde sa stiu. Presupun ca la asta s-a referit si Dl Olimpiu. Ma opresc aici pentru ca iarasi o sa se spuna ca am scris un pomelnic, insa uneori teoria nu poate fi explicata in doar cateva randuri, deci imi asum criticile ( si oricum ma puteti ignora ). Incercati sa ramaneti cat de cat pe subiect, si lasati maruntisurile, ca de la ele se isca cel mai des neplacerile. Editat Ianuarie 25, 2021 de Marian Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 25, 2021 Partajează Postat Ianuarie 25, 2021 Acum 5 minute, merck a spus: Dar pentru tole E+I + carcasa simpla cu bobinaj suprapus mai ramane valabila afirmatia? Tu stii ce inseamna traf 1:1? Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 25, 2021 Partajează Postat Ianuarie 25, 2021 Acum 21 minute, gheo23 a spus: Pfff....una vorbim, alta fumam! Imi pare rau.Ies din discutie. Cu parere de rau si eu ies din discutie! Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 25, 2021 Partajează Postat Ianuarie 25, 2021 Acum 6 minute, merck a spus: Dar pentru tole E+I + carcasa simpla cu bobinaj suprapus mai ramane valabila afirmatia? Un galet pe mijloc ?Daca suprapui desimetrizezi si nu cred ca doresti acest lucru Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 25, 2021 Partajează Postat Ianuarie 25, 2021 Acum 2 minute, OLIMPIU a spus: Cu parere de rau si eu ies din discutie! Pai si cum ramane cu argumentele tehnice referitoare la ireversibilitatea transformatorului? Hai, domnule, sa lamurim problema. Link spre comentariu
merck Postat Ianuarie 25, 2021 Partajează Postat Ianuarie 25, 2021 (editat) Trafurile toroidale si cele cu tole E+I + carcasa normal cu bobinaje suprapuse reprezinta marea majoritate a trafurilor. R-core sau C-core sau E+I + carcasa cu galeti ... sunt mai rare. Quote Totusi discutati despre traful de iesire, si asa cum ati demonstrat are niste particularitati ce-l difera usor de traful de retea, si in cazul lui inversarea transferului de energie poate avea efecte asupra nivelului performantelor ( nu asupra functionalitatii in sine ), adica poate influenta in mod eronat ( fals pozitiv ori fals negativ ) o masuratoare, dar cat de semnificativ o face n-am de unde sa stiu. Pai cam asta este "taurul care trebuie apucat de coarne" . Mai ales ca in cazul trafului SE avem si un curent DC prin primar. Nici la PP nu avem curentii perfect egali prin ambele sectiuni. Sau daca avem curentii perfect egali (fara semnal in grila tubului final), atunci amplitudinea semialternantei pozitive nu va fi egala cu amplitudinea semialternantei negative (cu semnal in grila tubului final) ca nu avem tuburi perfect identice. Editat Ianuarie 25, 2021 de merck Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 25, 2021 Partajează Postat Ianuarie 25, 2021 "Ireversibil" inseamna un "NU" categoric, ori Dl Olimpiu nu la asta s-a referit, pana si eu inteleg ca "nu-i prea reversibil" e un termen diferit de "ireversibil". Semantica, bat-o vina 11 minutes ago, der_doktor said: Tu stii ce inseamna traf 1:1? Vezi ce am scris eu mai sus, presupun ca la asta s-a referit @merck. Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 25, 2021 Partajează Postat Ianuarie 25, 2021 (editat) Acum 18 minute, der_doktor a spus: Pai si cum ramane cu argumentele tehnice referitoare la ireversibilitatea transformatorului? Hai, domnule, sa lamurim problema. Domnule,te-am rugat ceva mai sus si nu mi-ai raspuns,fa treaba asta si o sa-ti raspunzi singur,daca eu spun una si dumneata intelegi alta ce vina am eu? Am intrebat chiar mult mai devreme daca transformatorul din imagine poate fi montat oricum pentru ca este reversibil avand R=1:1,dar nu a raspuns nimeni,asadar chiar ma retrag din aceasta discutie ! asta te-am rugat mai sus: " E clar,nu ne intelegem si cu asta basta! Te rog sa calculezi d-ta un transformator simplu sa zicem pentru 220V~ in primar si 10V~/5A in secundar si apoi calculeaza un transformator pentru 10V~ in primar si 220V~/0.227A in secundar si sa-mi spui ce rezulta, numar de spire,diametre...sincer!" si inca odata poza cu transformatorul 1:1 care poate fi montat oricum din punctul dv. de vedere pentru ca este reversibil,chiar daca a fost proiectat pentru un scop anume: Editat Ianuarie 25, 2021 de OLIMPIU Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 25, 2021 Partajează Postat Ianuarie 25, 2021 Acum 1 minut, Marian a spus: "Ireversibil" inseamna un "NU" categoric, ori Dl Olimpiu nu la asta s-a referit, pana si eu inteleg ca "nu-i prea reversibil" e un termen diferit de "ireversibil". Semantica, bat-o vina Vezi ce am scris eu mai sus, presupun ca la asta s-a referit @merck. Un transformator 1:1, ca si de aia se cheama asa, trebuie ''balansat'', altfel nu va fi in veci vecilor 1:1. @merck, nu stie asta, pentru ca nu bobineaza trafuri de audiofrecventa si nici n-a avut curiozitatea sa desfaca vreounul. Iar chestia cu ''ireversibilitatea'' este total falsa, exista chiar metode de evaluare si masurare a parametrilor trafurilor de audiofrecventa care se bazeaza tocmai pe efectul asta, de reversibilitate. Chiar eu am postat asta in topicul ala despre transformatoarele de audiofrecventa. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 25, 2021 Partajează Postat Ianuarie 25, 2021 Pauza pana maine ca vad ca risca iarasi sa se aprinda spiritele Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 26, 2021 Partajează Postat Ianuarie 26, 2021 Topic redeschis. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 26, 2021 Partajează Postat Ianuarie 26, 2021 (editat) Acum 9 ore, merck a spus: .... Pai cam asta este "taurul care trebuie apucat de coarne" . Mai ales ca in cazul trafului SE avem si un curent DC prin primar. ... Dacă Lăzăroiu vrea poate simula cu indulgență o astfel de situație(introduce valori). (renunță de moment la curentul dc din primar) Suficient să vizualizam forma de undă sqw apărută în simulare pentru cele două situații. O simulare poate arăta de ce Lăzăroiu a afirmat citat: "Sa nu uitam ca un transformator este o masina electrica reversibila dar nici prea reversibila(!!!)" der_doktor atacă fără să țină cont de întreaga afirmație Lăzăroiu, mai clar doktorul NU poate citi (omite rău intenționat) partea bold din afirmația Lăzăroiu. Marian a scris citat: "Totusi discutati despre traful de iesire, si asa cum ati demonstrat are niste particularitati ce-l difera usor de traful de retea, si in cazul lui inversarea transferului de energie poate avea efecte asupra nivelului performantelor ( nu asupra functionalitatii in sine ), adica poate influenta in mod eronat ( fals pozitiv ori fals negativ ) o masuratoare, dar cat de semnificativ o face n-am de unde sa stiu. " bună intuiție. Editat Ianuarie 26, 2021 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum