UDAR Postat Ianuarie 26, 2021 Partajează Postat Ianuarie 26, 2021 (editat) Acum 21 minute, Marian a spus: Primarul fiind deasupra are lungimea spirei mai mare, si in ciuda faptului ca are spire mai putine ( inductanta masurata mai mica ), are rezistenta mai mare, 1,77Ohm, fata de 1,53Ohm secundarul. Nu cred că are spire mai puține . EDIT Am greșit explicația dar cred în continuare că numărul de spire este egal . Editat Ianuarie 26, 2021 de UDAR Link spre comentariu
gheo23 Postat Ianuarie 26, 2021 Partajează Postat Ianuarie 26, 2021 Acum 7 minute, gheo23 a spus: Imi calc pe inima si intervin pentru ca discutia derapeaza in derizoriu . Cazul particular 1:1 nu este transformator (a se vedea definitia transformatorului in orice ,,biblie,,) ci un izolator galvanic in acceptiunea larga a cuvantului. Reversibitatea unui transformator este un non-sens tehnic si, repet, esye o definitie de manual. Niciun om zdravan la cap nu foloseste un transformator invers dar, desigur , se pot gasi diletanti care sa caute nod in papup ra Tastatura Samsung isi asuma greselile de ortografie. Zile senine sa aveti! Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 26, 2021 Partajează Postat Ianuarie 26, 2021 (editat) Diferenta in inductanta este de 1H ( 13H primarul si 14H secundarul ). Masurai acum si tensiunea ca sa verific daca e raport fix 1/1, si gasii 241Vca in secundar la 232Vca in primar ( masuratoare cu multimetru Trms ). Deci are totusi spire mai putine primarul. Editat Ianuarie 26, 2021 de Marian Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 26, 2021 Partajează Postat Ianuarie 26, 2021 Acum 37 minute, Mircea a spus: Nu e singura afirmatie nepotrivita. Cineva dadea ca exemplu un traf 1:1 dar cu sarma mai subtire in secundar. Teoretic poate exista, practic cine face un traf dimensionat pentru 100VA infasurarea primara, dar 70VA infasurarea secundara? La ce ar servi irosirea cuprului in primar? Unele exemple sau explicatii sunt fortate ca sa justifice un argument. Eu zic ca se poate si altfel. Cu argumente realiste. @Mircea, prin definitie, 1:1, este un raport unitar, asta ar insemna ca alea doua parti sa fie egale. Notand primarul cu P si secundarul cu S, rezulta P=S si S=P. In cazul unui traf bobinat in raport 1:1, diametrul sarmei si numarul de spire va fi acelasi. Pierderile in miez si in cupru vor fi aceleasi indiferent din ce parte alimentezi. Unii se gandesc la randament, care in general e de 95% si tind sa creada ca ar trebui in secundar marit numarul de spire pentru a obtine acelasi lucru ca in primar. Asta e total gresit, deoarece modificand numarul de spire traful nu va mai fi in raport 1:1. Reversibilitatea se poate proba cel mai simplu masurand un traf avand primarul identic cu secundarul si oricum va fi alimentat, rezultatul va fi identic. Atatea pagini scrise de pomana cand era mult mai simplu un...da, domnule , m-am exprimat gresit. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 26, 2021 Partajează Postat Ianuarie 26, 2021 Acum 3 minute, Marian a spus: Diferenta in inductanta este de 1H ( 13H primarul si 14H secundarul ). Masurai acum si tensiunea ca sa verific daca e raport fix 1/1, si gasii 241Vca in secundar la 232Vca in primar ( masuratoare cu multimetru Trms ). Deci are totusi spire mai putine primarul. Probabil este masurat cu secundarul in gol. Daca alimentezi in secundar cu 232V si obtii 241V in primar este 1:1, desi, la genul ala de trafuri, tinand cont de pretul si calitatea lui, nefiind un traf de masura cu o toleranta sub 1%, s-ar putea sa existe diferente. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 26, 2021 Partajează Postat Ianuarie 26, 2021 @der_doktor tu citesti ce scriu eu? Iti postai masuratori facute pe traf separator de la mama lui si demonstrai deja ca infasurarile nu sunt identice. Cred ca tu te axezi prea mult pe caracteristica 1/1 teoretica si uiti de o problema practica, traful separator are ca principala functie izolarea galvanica ferma, ori ca asta sa se intample trebui ca infasurarile sa fie bine separate, si asa cum deja demonstrai sunt trafuri din astea si pe tole EI cu bobinaje suprapuse ( deci nu galeti ), este de la sine inteles ca infasurarile este fizic vorbind imposibil sa fie identice. Chiar nu poti lasa deloc de la tine? Adica da om bun, ai dreptate, un traf 1/1 teoretic vorbind este unul cu 2 infasurari identice, deci indiferent de conexiune, rezultatele vor fi identice. Practic vorbind nu exista acel identic, ci exista doar aproapele, deci intr-o masura a avut dreptate si Dl Olimpiu, nu a zis nici dumnealui ca nu ar fi reversibil, ci ca rezultalele n-ar fi identice, si nu uita ca se discuta despre traful de iesire, deci vezi ce am scris eu cu ceva postari in urma... Din nou, Jeeeezz... Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 26, 2021 Partajează Postat Ianuarie 26, 2021 (editat) Acum 21 minute, gheo23 a spus: Niciun om zdravan la cap nu foloseste un transformator invers dar, desigur , se pot gasi diletanti care sa caute nod in papura Pe bune ? Dacă îţi spun că am folosit de multe ori trafuri de reţea ,,invers,, şi funcţionează de ani buni fără probleme, raportul de transformare şi puterea cerute de schemă fiind potrivite, mă faci nebun ? Când mintea bate câmpii, mâna mai scrie şi prostii... Eu sper totuşi că te-ai referit la cazul deosebit al trafurilor din audio, dar şi aici se poate dacă ţii cont de nişte parametri. Editat Ianuarie 26, 2021 de validae Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 26, 2021 Partajează Postat Ianuarie 26, 2021 (editat) 8 minutes ago, der_doktor said: Probabil este masurat cu secundarul in gol. Normal ca e masurat cu secundarul in gol, tocmai asta e ideea, ma intereseaza raportul de transformare. 8 minutes ago, der_doktor said: Daca alimentezi in secundar cu 232V si obtii 241V in primar este 1:1 226Vca alimentati in secundar, 215Vca gasiti in primar. Acuma ne lamuriram ca nu exista acel "identic" pe care tot bati tu moneda. 8 minutes ago, der_doktor said: desi, la genul ala de trafuri, tinand cont de pretul si calitatea lui Aham, deci daca ceva nu-ti confirma teoriile e clar de duzina, ceva ieftin si slab calitativ... Pe bune? Editat Ianuarie 26, 2021 de Marian Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 26, 2021 Partajează Postat Ianuarie 26, 2021 Acum 10 minute, Marian a spus: Diferenta in inductanta este de 1H ( 13H primarul si 14H secundarul ). Masurai acum si tensiunea ca sa verific daca e raport fix 1/1, si gasii 241Vca in secundar la 232Vca in primar ( masuratoare cu multimetru Trms ). Deci are totusi spire mai putine primarul. Deci ai 232V c.a. in primar si tensiunea indusa in secundar este de 241V c.a si sustii ca ai un numar mai mic de spire in secundar, poti sa demonstrezi matematic acest lucru ? Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 26, 2021 Partajează Postat Ianuarie 26, 2021 Acum 16 minute, Marian a spus: Diferenta in inductanta este de 1H ( 13H primarul si 14H secundarul ). Masurai acum si tensiunea ca sa verific daca e raport fix 1/1, si gasii 241Vca in secundar la 232Vca in primar ( masuratoare cu multimetru Trms ). Deci are totusi spire mai putine primarul. Așa da . (241/232)2 = 14/13. Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 26, 2021 Partajează Postat Ianuarie 26, 2021 8 minutes ago, validae said: Pe bune ? Dacă îţi spun că am folosit de multe ori trafuri de reţea ,,invers,, şi funcţionează de ani buni fără probleme, raportul de transformare şi puterea cerute de schemă fiind potrivite, mă faci nebun ? Când mintea bate câmpii, mâna mai scrie şi prostii... Nu se folosesc alimentate invers, in industrie, nu pentru ca nu ar merge, ci din considerente de securitate. Sunt anumite reglementari contra acestei utilizari. Nu vorbesc de Romania. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 26, 2021 Partajează Postat Ianuarie 26, 2021 3 minutes ago, popa marius said: si sustii ca ai un numar mai mic de spire in secundar Om bun, primarul are mai putine spire, nu secundarul. Eu asta am spus, chiar citatul tau o demonstreaza. Si este cel mai simplu lucru de demonstrat matematic la un traf, pentru ca raportul de transformare este insasi raportul dintre numarul de spire dintre primar si secundar, si tensiunea din secundar este dictata direct de acel raport, deci cu alte cuvinte, raportul dintre tensiunea din primar si cea din secundar reda fidel raportul de transformare. Cu 232V in primar si 241V in secundar, raportul tensiunilor este 1/1,038. Raportul de transformare fiind acelasi, rezulta ca in primar sunt spire mai putine decat in secundar. Zau asa...dezbatem notiuni de gradinita? Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 26, 2021 Partajează Postat Ianuarie 26, 2021 22 minutes ago, der_doktor said: @Mircea, Pierderile in miez si in cupru vor fi aceleasi indiferent din ce parte alimentezi. Nope, daca ai mai mult cupru in secundar. Link spre comentariu
gheo23 Postat Ianuarie 26, 2021 Partajează Postat Ianuarie 26, 2021 Acum 10 minute, validae a spus: Pe bune ? Dacă îţi spun că am folosit de multe ori trafuri de reţea ,,invers,, şi funcţionează de ani buni fără probleme, raportul de transformare şi puterea cerute de schemă fiind potrivite, mă faci nebun ? Când mintea bate câmpii, mâna mai scrie şi prostii... Eu sper totuşi că te-ai referit la cazul deosebit al trafurilor din audio, dar şi aici se poate dacă ţii cont de nişte parametri. Asa cum spuneam...putem cauta nod in papura sau putem citi. Aici inchei definitiv colaborarea pe acest forum si va doresc in continuare zile senine, mai ales tie. Este a doua oara iar a treia nu va fi! Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 26, 2021 Partajează Postat Ianuarie 26, 2021 (editat) Când am spus că folosesc traf invers, nu înseamnă că-i cer aceiaşi curenţi pe care i-ar consuma/debita în utilizare normală.Când ţii cont de limitări, poţi folosi traful şi ,,invers,,. Şi nu am spus nimic de domeniul industrial.Dar de aici şi până să spui că ,,niciun om normal la cap nu foloseşte,, denotă altceva.... Degeaba citeşti dacă doar cu asta rămâi....eu îţi doresc exact ce mi-ai dorit. Editat Ianuarie 26, 2021 de validae Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum