sesebe Postat Ianuarie 22, 2021 Partajează Postat Ianuarie 22, 2021 (editat) Pai transformatorul este una dintre principalele surse de distorsiuni de la un amplificator audio pe tuburi si este si principalul vinovat pt reducerea slew-rate-ului si limitarea benzii audio (in ambele capete). Edit mod: Topicul este creat din postari scoase din altul unde acestea erau usor in afara subiectului. Editat Ianuarie 23, 2021 de Marian Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 22, 2021 Partajează Postat Ianuarie 22, 2021 Acum 13 minute, sesebe a spus: Pai transformatorul este una dintre principalele surse de distorsiuni de la un amplificator audio pe tuburi si este si principalul vinovat pt reducerea slew-rate-ului si limitarea benzii audio (in ambele capete). @sesebe iar vorbesti aiurea. Ai masurat vreodata vreun traf de iesire? ca de bobinat sunt convins ca nu. Din punct de vedere practic imi inchipui ce experienta ai cu trafurile. Teoretic...cred ca la fel. Daca erai baiat destept aruncai un ochi in ..semnatura mea. Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 22, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 22, 2021 (editat) Acum 3 ore, der_doktor a spus: @sesebe iar vorbesti aiurea. Ai masurat vreodata vreun traf de iesire? ca de bobinat sunt convins ca nu. Din punct de vedere practic imi inchipui ce experienta ai cu trafurile. Teoretic...cred ca la fel. Daca erai baiat destept aruncai un ochi in ..semnatura mea. Faptul ca tu sustii ceva nu inseamna ca eu trebuie sa fie de acord cu ceea ce sustii !!! Dar tu cite trafuri de iesire ai bobinat? Asa doar de curiozitate. Eu am vreo 2-3 bobinate fara pretentii de hifi sau altceva - doar sa se auda ceva in difuzor. Editat Ianuarie 22, 2021 de sesebe Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 22, 2021 Partajează Postat Ianuarie 22, 2021 (editat) Acum 16 minute, maxente a spus: Eh, uite de aia ar fi mers o sursa in comutatie in locul acelui traf @maxente, tu ai vazut vreodata casti sau boxe peste 100dB? @sesebe, cred ca am cateva sute de trafuri de iesire bobinate , special pentru ele am cumparat o masina de bobinat semiautomata. Am si pompa de vacuum si cuptor de uscare. Deci, hai sa nu vorbim de trafuri ca pierzi. Editat Ianuarie 22, 2021 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 23, 2021 Partajează Postat Ianuarie 23, 2021 Acum 10 ore, sesebe a spus: Pai transformatorul este una dintre principalele surse de distorsiuni de la un amplificator audio pe tuburi si este si principalul vinovat pt reducerea slew-rate-ului si limitarea benzii audio (in ambele capete). Aceasta este o idee nefericita, un transformator bun sustine fara probleme o banda de frecvena de la 10 Hz-50Khz si apoi se vede ca nu cunosti procentul de distorsiuni pe care-l introduce un OT in lantul audio Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 23, 2021 Partajează Postat Ianuarie 23, 2021 As vrea sa vad o masuratoare care sa sustina asta ( palier pana la minim 50khz ) insotita de argumente teoretice. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 23, 2021 Partajează Postat Ianuarie 23, 2021 Acum 1 oră, Marian a spus: As vrea sa vad o masuratoare care sa sustina asta ( palier pana la minim 50khz ) insotita de argumente teoretice. Am zis banda de frecventa si pentru aceasta nu este nevoie de niciun argument teoretic , o simpla masuratoare la -1dB sau -3dB si daca doresti sa vezi masuratori rasfoieste topicurile de pe aceasta sectiune oricum cred ca incerci sa faci paralele fortate intre amplificatoarele cu tuburi si cele cu semiconductori, nu merita... Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 23, 2021 Partajează Postat Ianuarie 23, 2021 33 minutes ago, popa marius said: Am zis banda de frecventa Fix acelasi lucru am zis si eu! 37 minutes ago, popa marius said: pentru aceasta nu este nevoie de niciun argument teoretic Ba daaa, siigur ca da, orice montaj, orice dispozitiv, orice componenta nu poate decat sa confirme intotdeauna teoria. Si teoria este cea care zice ca miezurile de fier sunt incapabile de un raspuns bun la zeci de khz cum afirmi tu. Nu mai ramane decat sa contraargumentezi cu explicatii teoretice, gen miezul folosit este unul in a carui componenta intra cutare si cutare material, si datorita faptului cutare, sunt asa si pe dincolo... Adica teorie si tehnica 40 minutes ago, popa marius said: o simpla masuratoare la -1dB sau -3dB si daca doresti Din nou, fix la asta m-am referit anterior. O masuratoare din care sa rezulte o diagrama bode cu cat mai multe puncte de reper, de unde sa reiasa un palier intre 10 si 50khz, cu zero si pol la capete de maxim -3db. Daca vad asta la un miez din asta de fier ma convingi 42 minutes ago, popa marius said: oricum cred ca incerci sa faci paralele fortate intre amplificatoarele cu tuburi si cele cu semiconductori Te inseli, n-am amintit nicaieri de silicoane, nici n-ar avea sens, suntem la tuburi. Am vorbit strict despre ce se foloseste la un amplificator pe tuburi/lampi. Faptul ca n-am tangente cu tuburile n-are legatura cu subiectul dezbatut aici. Si-apoi in mai bine de 7 ani de moderare pe Elforum am invatat sa separ miturile de realitatea tehnica. Tot asta incerc sa fac si aici, totusi pentru ca suntem usor offtopic o sa mut discutia asta mai tarziu putin intr-un topic nou. Spor. Link spre comentariu
gheo23 Postat Ianuarie 23, 2021 Partajează Postat Ianuarie 23, 2021 La frecvente mari comportamentul unui transformator devine preponderent capacitiv. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 23, 2021 Partajează Postat Ianuarie 23, 2021 (editat) Doar daca la frecventa de interes, capacitatea interbobinaj este suficienta incat reactanta capacitiva sa o domine pe cea inductiva. PS: Am mutat discutia despre trafuri de iesire pe acest topic, puteti continua aici. Editat Ianuarie 23, 2021 de Marian Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 23, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 23, 2021 (editat) @Marian chiar ma bucur ca ai întrat ca moderator pe secțiunea lamparelor. Poate reușim sa mai clarificam unele mituri haudiofile. @der_doktor eu cred ca ai înțeles destul de bine ce vroiam sa spun cind am spus ca trafurile sint principala sursa de distorsiuni și de limitare a benzii audio. Asta nu înseamnă că nu se pot realiza trafuri care sa contrazică ceea ce spun eu dar acestea sint rare, scumpe greu de realizat. Tu știi chiar mai bine decit mine. Aproape jumătate din discuțiile de pe topicurile cu tuburi sint despre trafuri, deci acestea reprezinta cea mai mare problema la amplificatoare. Dacă poți realiza o schema ce nu necesita traf de ieșire atunci ai scăpat de cea mai mare problema (exceptind găsirea unor tuburi de calitate), și asta se poate dacă impedanta difuzorului este mare și puterea este mic (la căști de exemplu). Editat Ianuarie 23, 2021 de sesebe Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 23, 2021 Partajează Postat Ianuarie 23, 2021 (editat) Multumesc. Am intrat pentru ca nimeni altcineva nu era dispus ori nu avea timp sa o faca, si sectiunea asta are nevoie de moderator dedicat si activ, ca dovada multimea scandalurilor si rapoartelor aparute in ultimele saptamani. LE: Daca tot am vorbit despre teorie, iata ceva teorie. Raspunsul neliniar in frecventa al trafului de iesire inseamna pana la urma o variatie a curentului de sarcina vazut de tub, cu frecventa. Motivul este ca traful de iesire poate fi privit la modul cel mai simplist ca parte a unui divizor impreuna cu sarcina ( impedanta difuzorului ). Distorsiunile cresc atat datorita DF slab si dependent de frecventa cat si datorita neliniaritatii cauzate pana la urma tubului de catre raspunsul slab in frecventa al trafului. PS: Nu-i o postare care sa militeze pro sau contra solutiei cu traf de iesire, e doar un simplu argument tehnic, decizia apartine fiecaruia. Editat Ianuarie 23, 2021 de Marian Link spre comentariu
merck Postat Ianuarie 23, 2021 Partajează Postat Ianuarie 23, 2021 Unii au facut amplificatoare de transconductanta cu tuburi. Se numeste OTELLO perfomante: OTELLO Type Integrated Technology Valves OTL Output Impedance 200 Kohm Peak current 8 A Dimensions 90 x 30 x 70 cm. (L x H x P) Weight 90 Kg. an amplifier with zero damping factor that has the fastest and articulated bass that anyone could hear. Exista si versiunea hybrid: PARSEC In this amplifier the signal crosses only 3 components (volume control included) between input and output, for a musical result incomparable for transparency, speed and harmonic structure. PARSEC Type Integrated, 3 inputs Technology Hybrid Output Impedance 1 Mohm Peak Current 30 A Dimensions 65 x 30 x 45 cm. (L x H x P) Weight 70 Kg. Buba lor ... pretul. Cel hibrid = 400.000$ CURRENT driving = The output impedance of the amplifier is very higher than that of the loudspeaker. In this way, we keep constant the current, while the voltage varies. It is a system never used because his complexity, but it is the best in absolute from the point of view of the musical result. POWER driving = The output impedance of the amplifier is equal to that of the loudspeaker. The maximum transfer of power is achieved; such a system is used in tube amplifiers (through the output transformers). VOLTAGE driving = The output impedance of the amplifier is very lower than that of the loudspeaker. In this way, we keep constant the voltage, while the current varies. It is the simplest system, used by all the solid state amplifiers, but it is the worst from the point of view of the musical result. Link spre comentariu
merck Postat Ianuarie 23, 2021 Partajează Postat Ianuarie 23, 2021 Sau versiunea clasica: se pot folosi: 6P13P, 6C19 sau cu 6AS7: Link spre comentariu
gheo23 Postat Ianuarie 23, 2021 Partajează Postat Ianuarie 23, 2021 Acum 2 ore, Marian a spus: Doar daca la frecventa de interes, capacitatea interbobinaj este suficienta incat reactanta capacitiva sa o domine pe cea inductiva. Desigur, vorbim aici despre transformatoare audio ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum