RST Postat Februarie 17, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2021 (editat) Ca pasionat de FM in " tinerete " si ca depanator, mi-a trecut prin mana o mare varietate de receptoare, de la cele romanesti la chinezariile anilor 90 ( toate clne identice ale firmelor consacrate, insa realizate execrabil ), pana la scule de varf, cele mai scumpe. Indiferent ca erau de firma sau chinezarii, toate au sensibilitatea limitata, mult sub cat permite FM-ul si VHF-ul in general. Se poate mult mai mult si veti vedea. De ce pana si cele mai " bengoase " receptoare FM au sensibilitatea relativ scazuta ? Simplu, din cauza intermodluatiilor. In banda FM emit statii extrem de puternice, mult mai puternice decat in benzile de comunicatii, iar efevtul pe raza scurta e devastator, receptorul aproape ca se blocheaza. Acest efect are 2 cauze: ARF-ul si mixerukl intern se satureaza, iar filtrle Fi pentru FM sunt, scuzati expresia, o caricatura. Chiar si la sculele analogice de top ! M-am gandit deci sa-i fac si receptorului FM acelasi tuner in comutatie, mult mai sensibil si mult mai rezistent la " innecare " decat la cele comerciale. Dar de ce sa nu-i fac si un filtru Fi onorabil, nu porcaria din schemele comerciale. Asa ca l-am facut ca la receptoarele VHF ptr geofoane: E destul de jenant sa arat si caracteristica de selectivitate a unuia clasic....e o caricatura totala Inca nu am bagat receptorul in carcasa...mai e timp pana se mai incalzeste vremea, sa-i fac niste teste atat prin vagauni ecranate, cat si in mijlocul orasului. PS: pentru cei ce nu inteleg grafica SDR: partea " plina " reprezinta banda de trecere. In stanga e gradatia in dB, gradatia pe orizontala e frecventa. " Cuiele " care apar sunt ale stickului SDR folosit, nu au treaba cu filtrul. Editat Februarie 17, 2021 de RST Link spre comentariu
RST Postat Februarie 17, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2021 On 2/15/2021 at 12:12 PM, Усилитель said: S-a "receptionat "ceva ? Da, evident. Dar cutremurele au ajuns un fel de chestii nesemnificative. Altceva se intampla, si n-am idee ce. Uite ce spune geofonul din munte, live. Il mai bag din cand in cand si pe YT: Link spre comentariu
globaldj Postat Februarie 17, 2021 Partajează Postat Februarie 17, 2021 Acum 3 ore, RST a spus: E destul de jenant sa arat si caracteristica de selectivitate a unuia clasic....e o caricatura totala Este o intreaga istorie si cu filtrele astea ceramice din receptoarele radio. Tunerele care se respecta sunt echipate cu TOKO sau MURATA, dar marea lor majoritate au in componenta niste clone chinezesti, cu performante discutabile. Filtrul ala "jenant" care are o banda de trecere de aprox 230 KHz, este pus acolo tocmai pentru a putea asigura o fidelitate cat mai buna a semnalului asigurand o auditie cat mai aproape de conditiile "hi-fi". Nu toata lumea cauta "cai verzi pe pereti" astfel incat sa faca receptii DX, care la auditie au o calitate audio indoielnica.... Ceea ce ai pus tu pe ecran e o caracteristica specifica unui filtru de tipul 10.7A, 10.7 M sau 10.MX. De ce nu arati si caracteristica unor filtre de genul 10.7J sau 10.7JA -> 150Khz, 10.7HY -> 110 KHz, 10.7 T -> 80 KHz, sau 10.7Z -> 56KHz , banda de trecere. Si dupa ce faci asta, pui alaturi spre comparatie, filtrul realizat de tine, sa vedem cum arat caracteristica lui si daca e cel putin la fel de selectiv ca unul din cele enumerate de mine . Link spre comentariu
RST Postat Februarie 17, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2021 (editat) 33 minutes ago, globaldj said: Filtrul ala "jenant" care are o banda de trecere de aprox 230 KHz Uita -te la ecartul de frecventa al filtrului meu si vezi ca se incadreaza exact in cerintele Hi-fi. Numai ca eu n-am auzit de " atenuare la 3dB...sau 6dB ". La mine atenuarea inseamna minim 40-50dB, imediat in afara benzii de trecere. Filtrul postat apare in imaginea SDR " doar " cu 45dB atenuare...dar de ce am facut asa, e alta poveste. In realitate, trece de 60dB. " Caracteristica " filtrelor e asta, fara comentarii. 1 leu punga :https://www.aliexpress.com/item/4000562046526.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.23a13167AYHwau&algo_pvid=d64a2f5a-8257-4a96-b28f-ad8ab9879448&algo_expid=d64a2f5a-8257-4a96-b28f-ad8ab9879448-3&btsid=0bb0623a16135465809296943e63c4&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ Prototipul pe care am facut reglajele pe SDR, e asta: Aia e " e o placuta de test ". Obiectul final e si mai indescifrabil ca aspect, invelit in ceara si si e live acum pe Yotube, dar in VHF. Imediat vine randul si FM-ului Epilog : se poate face din rahat bici, nu pretul si faima producatorului conteaza. Conteaza sa te descurci cu ce ai si sa gasesti solutii. Solutii mai bune decat " piesele japoneze ". Si un PS: nu exista nicio bobina din aia cu miez rotativ si cracii mici....sensibila la lipit si dereglabila in timp. Le urasc din suflet, sa zic asa :)) Editat Februarie 17, 2021 de RST Link spre comentariu
globaldj Postat Februarie 17, 2021 Partajează Postat Februarie 17, 2021 (editat) Acum 18 minute, RST a spus: " Caracteristica " filtrelor e asta, fara comentarii. 1 leu punga :https://www.aliexpress.com/item/4000562046526.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.23a13167AYHwau&algo_pvid=d64a2f5a-8257-4a96-b28f-ad8ab9879448&algo_expid=d64a2f5a-8257-4a96-b28f-ad8ab9879448-3&btsid=0bb0623a16135465809296943e63c4&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ Pai tocmai ... cumperi ce nu trebuie... Pentru receptii DX ai nevoie de o banda de trecere cat mai mica, cu degradarea corespunzatoare a calitatii audio. Am explicat odata si mai explic inca odata: literea sau grupul de litere care alcatuiesc sufixul marcajului de pe filtrul ceramic, reprezinta banda de trecere a respectivului filtru: - J/JA -> 150 KHz; - H/HY -> 110 KHz; - S -> 180 KHz; - A,M, MX, MY -> 230 KHz; - T-> 80KHz; - Z-> 56 KHz; De altfel, exista un articol foarte bun scris de Bruce Carter, care descrie in detaliu cum trebuie selectate si mai ales masurate caracteristicele filtrelor ceramice. Trebuie doar sa citesti : http://earmark.net/gesr/cf.htm Astept in continuare, comparatia filtrului realizat de tine cu cea a unui de genul HY sau T... Editat Februarie 17, 2021 de globaldj Link spre comentariu
RST Postat Februarie 17, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2021 " Da ştiu că tare-ţi mai place să te lauzi cu patima asta a băuturii....iar eu nu cred că e chiar un lucru de fală.E plin feisbucu de artişti din ăştia ,,trombonişti,,....nu trebuie să poluezi şi Elforum cu aşa ceva. " Cam asta e realitatea, d-le @validae Unii din noi au timp printre pauzele de " bautura :" sa faca in cateva zile ( de munca rece, strictr la obiect ! ) ce mosmandesc altii in 3 ani...iar dupa aia 3 ani, uita la ce proiect au lucrat. Ptr mine receptorul FM e o simpla bagatela, in timpul liber dupa ce imi tmi termin treburile de zi cu zi, si dupa ce fac ce trebuuie la proiectul subpamantean. In gluma asa, il fac mai bine decat industria. Ati " inchis " topicul Underground....ati rezolvat ceva in realitate ? Realitatea nu are legatura cu virtualul. Cand vreau, bag live pe YT. E posibil sa nu " poluez membrii forumului ", ci pe toata lumea. In live, nu am opinii si explicatii personale, fiecare poate gandi ce vrea. Nu-i fac inca publicitate platita, dar cand va fi, cand voi avea totul " snur " va fi publicitate si vor vedea live enoriasi din toata lumea. Puteti inchide si acest topic, receptorul FM e un simplu apendice la cele VHF cu care lucrez. Oricum stiu de acum ca nimeni nu va avea curaj sa-l vada live, la lucru. Iar de videoclipurile " demonstrative " se ocupa doar adolescentii. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 17, 2021 Partajează Postat Februarie 17, 2021 Bagă live cât vrei....cred că ai un succes nebun. Link spre comentariu
RST Postat Februarie 17, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2021 (editat) Am, atras doar atentia ca v-ati grabit, la topicul in care, desi totul pare fictiv....am cu ce sa arat ca e real. Nu pe un forum. Sa trecem peste, sa revenim la forum, va invit sa va uitati mai atent la cele 2 poze: 1. e noapte, deci dupa oraele de munca. 2. Nu am vreun picior pe o pedala. La Fadroma importante sunt manetele si pedalele, nu volanul. Orice om e liber sa faca ceva dupa programul de munca. Veti spune ca sunt utilajele Primariei. Nop. Sunt utilaje particulare, ale unui consatean, lucrand in contract cu Primaria. M-a pus pe ea, pe rspunderea lui. Trecem peste. Am pus pozele in alt scop...tampit ! Stiu ce sunt alea vibratii cauzate de utilaje!! de melci subpamanteni !Lucrez cu ele, le am in cap. Nu am mai dat detalii, pentru ca la fiecare detaliu real dat,...incepea Stan si Bran. ...........iar live-ul pe YT e dintr-un motiv altruist. Multa lume cu bani si cu scaun la cap, oameni bogati si cercetatori care au acces la aparatura de ultima ora, fac un gest altruist : FIND THE TRUTH Efortul e conjugat, worldwide. Editat Februarie 17, 2021 de RST Link spre comentariu
Усилитель Postat Februarie 17, 2021 Partajează Postat Februarie 17, 2021 Mi-am adus aminte de o emisiune in care se explica cum sub apa s-au inregistrat sunetele emise de multe vapoare si submarine,s-au analizat spectrul si intensitatea sunetelor,vibratiilor emise ,si raportul dintre ele si acum sistemul spune instantaneu pe submarinele americane ce "circula"in jur..... Si tehnologia cum Shazam identifica muzica ,cateodata chiar si din surse mai putin calitative.......e interesanta. Link spre comentariu
vijelie02 Postat Februarie 17, 2021 Partajează Postat Februarie 17, 2021 Mult nu mai dureaza si se inchide si acest topic. Link spre comentariu
maxente Postat Februarie 17, 2021 Partajează Postat Februarie 17, 2021 Eu sunt cam habarnist in RF, dar care e treaba cu SDR-urile astea, la ce folosesc mai exact ? Vad pe la chinezi destule aparate din astea cu interfata USB, pot sa receptionez vreun post de radio cu el ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 17, 2021 Partajează Postat Februarie 17, 2021 (editat) @maxente Cineva spunea: "Dati-mi un punct de sprijin si voi misca pamantul". Un softist care cunoaste teoria SDR va spune: "Dati-mi I si Q ale unui semnal si va spun totul despre el". Parerea mea. Editat Februarie 17, 2021 de Vizitator Link spre comentariu
cirip Postat Februarie 17, 2021 Partajează Postat Februarie 17, 2021 Acum 8 minute, Liviu.Mihaiu a spus: "Dati-mi I si Q ale unui semnal si va spun totul despre el" Super tare. Like! Cred ca o sa o introduc in propriul vocabular. Link spre comentariu
RST Postat Februarie 17, 2021 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2021 Cam asa si este.... Tehnologia SDR e revolutionara, ca sa zic asa. O comparatie bruta: Pe un osciloscop se poate vedea forma unui semnal. Sau a 2-3 simultan. Dar cand acest semnal e unul foarte complex, ca de exemplu o melodie ? Arata suma tuturor semnalelor, o imbarligatura deci. SDR afiseaza un spectru larg, cu fiecare semnal in parte, sau cu alte cuvinte, poate " descompune " un semnal complex in parti individuale. Da, pe aceasta tehnologie se bazeaza si Shazam, asa poate recunoaste melodiile. Datorita experientei cu SDR, la fel recunosc si eu componentele unui spectru doar aruncand o privire. Tarziu am realizat ca SDR nu e inteles, iar tot ce am postat in ultimii 2 ani a fost degeaba.... Chiar nu e nicio filozofie, SDR ofera totul pe tava, mura in gura cum se zice. 10 hours ago, globaldj said: Astept in continuare, comparatia filtrului realizat de tine cu cea a unui de genul HY sau T... " Secretul " folosirii filtrelor la kilogram, adica al celor mai ieftine, e altul. Paradoxal la prima vedere, tocmai faptul ca sunt de proasta calitate constituie avantajul. Adica se comporta in limite mici, ca niste circuite LC ajustabile, si tocmai de chestia asta ma folosesc Prin niste metode, le pot ajusta banda de trecere in asa fel incat sa pice exact unde vreau eu, iar SDR-ul ofera grafic si chiar mura in gura rezultatul, in timp real. Poza e foarte neclara, dar se pot numara filtrele folosite....se vede ca sunt 10. Evident ca e un filtru activ....doar asa se pot obtine exact rezultatele dorite. Link spre comentariu
Postări Recomandate