Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un receptor FM....deosebit

RST

Postări Recomandate

• Răspunsuri 168
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• RST

57

• +_Florin_+

11

• puriu

11

• Mircea

10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 14 ore, +_Florin_+ a spus:

Evident, limitele sunt dictate de performanțele antenei și receptorului.

In banda de 2m antenele sunt de baza, nu propagarea. S-au facut legaturi Romania-Romania ocolind Pamantul si Europa-Argentina cu reflexie pe Luna.

Link spre comentariu
Acum 5 ore, puriu a spus:

In banda de 2m antenele sunt de baza, nu propagarea. S-au facut legaturi Romania-Romania ocolind Pamantul si Europa-Argentina cu reflexie pe Luna.

Una sunt legăturile EME, în care antena e îndreptată către cer (Lună) și se folosesc frecvențe mari (minim 144 MHz), frecvențe la care ionosfera nu reprezintă un obstacol, indiferent de activitatea solară sau anotimp.

Normal că legăturile EME nu depind de propagarea terestră a UUS, ci doar de performanțele antenei, receptorului și puterea emițătorului (se recomandă minim 1 kW).

.....................

Alta sunt legăturile terestre (la mare distanță) în care antena directivă "bate" paralel cu solul. Aici contează și condițiile de propagare, starea troposferei. Uneori UUS se propagă între două straturi neconsecutive ale troposferei, ca într-un ghid de undă, apoi revin pe Pământ la mii de km. 

Frecvențele mai mici (30 ... 50 MHz) pot fi reflectate inclusiv de către ionosferă în anii  cu mare activitate solară.

Sunt prezente de asemenea și efectele de refracție și dispersie în straturile troposferei, care permit legături constante la sute de km, mult peste limita orizontului optic. Aici contează evident capabilitatea antenei directive și a receptorului.

Link spre comentariu

Comunicatiile de tip " EME " nu difera cu nimic, nici principial, nici dpdv al aparaturii, fata de cele terestre obisnuite. 

Diferente sunt numai in modul de abordare a legaturii, adica strict intree 2 puncte fixe, prestabilite. In acest caz se pot folosi sisteme de antene focaluizate, strict pe acea directie. 

Randamentul creste enorm la emisie, prin focalizarea fasciculului aproape punctifiorm, cat si la receptie, directivitatea extrema aduce un raport semnal - zgomot incomparabil superior antenelor onmnidirectionale. 

Unul din marele avantaje ale transmisiunilor VHF si peste, e siguranta legaturii. Nedepinzand de propagare, variatiile de amplitudine in functie de factorii externi sunt neglijabile. 

9 minutes ago, Liviu.Mihaiu said:

Ia vezi @RST. Asta nu facusei. Receptia merge si utilizand receptoare webSDR.

Sincer nu ma intereseaza sa aud " Vocea Noii Zeelande "....receptorul FM e un divertisment tehnic...in sensul ca performanta nu e apanajul exclusiv al industriei, oricum s-ar numi brandurile producatoare :) 

Link spre comentariu
Acum 6 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

Interesant este satelitul QO-100 care are un transponder pentru radioamatori.
Am citit ca se poate ajunge la el (36000km) cu numai 5W in 2.4Ghz (antena parabolica).

Ia vezi @RST. Asta nu facusei. 

În locul lui aș încerca o demonstrație EME, că tot se dă doctor în UUS. Ca să rup gura târgului. Trei sferturi de milion de km dus-întors, nu doar 36 de mii.

Emite apoi se recepționează singur, are timp  suficient (vreo 2 secunde) ca să comute pe recepție.

Filmuleț pe Yt.

Se poate folosi ampliful de 1kW cu MRF-uri  (realizabil în două ore, după cum spunea),  și receptorul home made. Despre antenă nu pomenesc, poate fi și Magicbon :).

Link spre comentariu

Daca tot vorbim aberatii, hai sa spun una reala: 

Am nevoie de o parabolica de 2m diametru, montata si " azimutata ". De nimic altceva, nici LNB....nici amplif, restul de emisie-receptie...nimic. 

Si de fix 30 zile calendaristice. 

Dupa alea 30 zile, voi avea " nevoie " de 5000 euro daca reusesc, sau platesc antena, montajul antenei, tevatura si ce mai este. 

Daca traiti pe lumea asta si e ceva de capul vostru, va invit ! Totul pe semnatura si garantie, frumos si la notar. 

In caz contrar, le tratez drept papagalicisme....si nu dau 2 bani pe papagali. Nici dvs n-ati da..... 

Daca va tine cureaua, acceptati propunerea de mai sus, in conditiile spuse. Sunt minimaliste...imi trebuie doar parabolica, montata si reglata pe azimut. 

Daca nu va tine, ramanem ontopic si pregatiti Kenwoodu-rile, Blaupunkturile...etc etc. FM-istii pe care ii cunosc, abia asteapta provocarea, si normal ca va fi live, astia nu locuiesc in vizuini. 

Dvs puteti ? Daca da, haideti la o sueta reala....

Editat de RST
Link spre comentariu

Deci cum facem....daca facem ceva. 

Aveti chef de FM. Se pricepe careva sau stam asa sa mai treaca timpul ?

Sau poate vreti EME. Real, nu stam sa ne miram teoretic . 

Vreti sau...il pun pe Nea Vali sa inchida topicul ? 

Link spre comentariu

In sensul ca vreau candidati pentru o confruntare reala. 

Nu discutii teoretice ca la Spitalul Oncologic Fundeni. Nu toata lumea e depresiva, si nu toti ne imbolnavim iremediabil de neputinta. Asa ca nu voi tine topicul pentru amintiri din copilarie. 

Daca poate cineva real, e binevenit. Daca nu, e doar papagalicism. Ignorati topicul ( va fi inchis, la comanda mea, de Nea Vali ) 

Link spre comentariu
La 24.01.2021 la 20:13, RST a spus:

E pe " facere "....azi l-am ajustat pentru banda FM. I-am facut si o poza...neclara ptr ca atat poate telefonul meu actual, dar chiar si daca era clara, nu prea se intelege ce-am mosmandit acolo:

cx.jpg

Momentan e cu improvizatiile trecerii din standardul VHF in cel FM comercial. Nu seamana cu nimic industrial, nici la aspect, nici la conceptie si nici la...performante. 

Cand o sa mai am ceva timp liber il definitivez, apoi il bag in carcasa. 

Ce spuneti, o sa atinga performantele unui receptor FM de firma ? Eu spun ca le va depasi :) 

Eu propun ceva mult mai tangibil:

sa realizeze 20 de receptoare identice cu cel de mai sus care sa se comporte identic ca parametri de receptie - banda receptionata si sensibilitate - asta minimum.

Link spre comentariu

Eu propun 10k euro premiu.

Cum, de unde si cu ce vrea @RST, doar sa puna inregistrarea ca proba. Filmata zona / camera de unde se face emisia si receptia. Nu doar captura de ecran, ca toti avem un dram de regizor de Holivud in noi.

Daca merge, se publica adresa de email si se face transfer Paypal. 

Daca nu merge, atunci mucles pe viitor cu troacele tale.

Data limita pentru prezentarea inregistrarii / dovezii 15 Martie 2021. 2 saptamani in plus pentru a te trezi inainte sa treci la treaba.

Te bagi, Luceafăre din Mârlăneşti?

Link spre comentariu
Acum 23 ore, RST a spus:

Am nevoie de o parabolica de 2m diametru, montata si " azimutata ". De nimic altceva, nici LNB....nici amplif, restul de emisie-receptie...nimic. 

Si de fix 30 zile calendaristice. 

Dupa alea 30 zile, voi avea " nevoie " de 5000 euro daca reusesc ........

Vrăjeli de Buftea ... (pardon, de Mărzănești).

Înaintașii noștrii faceau EME prin anii '80 cu long-Yagi în care dădeau cu kilowatt-ul. Țeava de cupru (aia pentru centrale termice) e ieftină (nu costă 5000 de ieuro) și se găsește pe toate carările. La fel și informația necesară calculării/realizării corecte a unui long-Yagi. Azi avem marele NET și zeci de magazine cu de toate, înaintașii nostrii nu le aveau, dar tot făceau EME.

Un coaxial de calitate (pierderi mici) de asemenea se găsește și nu costă o avere. La fel releele coaxiale necesare comutării Rx/Tx. Pe vremea aceea erau marfă de contrabandă, acum sunt la liber. 

Așa că lasă-mă cu 5000 de euro.

Acum 23 ore, RST a spus:

Daca traiti pe lumea asta si e ceva de capul vostru, va invit ! Totul pe semnatura si garantie, frumos si la notar. 

In caz contrar, le tratez drept papagalicisme....si nu dau 2 bani pe papagali. 

Jignirile obișnuite, ca urmare a stării bahice.

Eu ți-am propus ceva în avantajul tău.  EME e targhet-ul suprem al oricărui pasionat de UUS, care se crede meseriaș. Ți-am oferit "rețeta" prin care îți poți "rasturna" imaginea pe care o ai pe aici. Fă o demonstrație EME (reală, fără dubii). Apoi, dacă cineva mai comentează ceva la adresa ta, promit că mor cu ei de gât! :rade:.

Acum 23 ore, RST a spus:

...............

Daca nu va tine, ramanem ontopic si pregatiti Kenwoodu-rile, Blaupunkturile...etc etc. FM-istii pe care ii cunosc, abia asteapta provocarea .....

Asta nu-i provocare. E demonstrația faptului că un receptor auto industrial cu antenă  directivă dă clasă oricărei tentative de receptor realizat pe tabla de burlan, prin înșiruirea unor piese la grămadă. Si (mai ales) fără antenă.

Blaupunkt-ul e deja pregătit, voi face și acel Yagi (nu-i mare lucru). Oricum vroiam să-l fac.

Link spre comentariu
Acum 11 ore, RST a spus:

Sau poate vreti EME.

Nu sfatuiesc pe nimeni. E nevoie de aparatura de zeci de k$, antene de 20-30m diametru si multi ani de nereusite.

Legaturile EME la mare distanta se fac cu Luna putin deasupra orizontului, prin mii de km de atmosfera, iar Luna nu este o oglinda buna, ci nenumarate oglinzi proaste si cu reflexii in antifaza.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, puriu a spus:

Nu sfatuiesc pe nimeni. E nevoie de aparatura de zeci de k$, antene de 20-30m diametru si multi ani de nereusite.

Cu tot  respectul, în anii '80 radioamatorii (inclusiv unii români) făceau EME fără zeci de k$ și parabolice de zeci de metri diametru. Doar cu long Yagi și final pe lămpi.

Abia spre anii '90 apăruseră programe de tracking (urmarirea Lunii), scrise în Basic. Era unul și prin Almanahul Tehnium, 1988 (dacă nu mă inșeală memoria).

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări