Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un receptor FM....deosebit

RST

Postări Recomandate

Sverige...daaa, e Suedia, probabil postul lor national ( daca aveau asa ceva ),

Era Campionatul Mondial din Mexic 1986, aveam vreo 12 ani pe atunci. De pe un deal se prindeau bulgarii ( noi fiind in depresiune ). 

Cineva, un fost invatator, facea antene si amplificatoare de antena...mergea toata gasca de profesori ( si tata a fost profesor, era si " microbist si ma lua cu el ) pe acel deal, cu un TV Sport, alimentat la o baterie de Dacia 1100 ( parca asa ii zicea, era un tip vechi, diferit mult de Dacia 1300 ) 

Montasera antena, butonau canalele si la un moment dat a aparut o mira TV...scria SVERIGE. Fiind intelectuali, au stiut pe loc...e Suedia :) 

Cochetam binisor cu electronica de pe vremea aia si am vazut atunci importanta unui ARF direct la antena ( Tov invatator nu concepea antena fara ARF ). Am bagat la cap si....am continuat asa :D 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 168
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• RST

57

• +_Florin_+

11

• puriu

11

• Mircea

10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Fix asa am patit si eu, intr-o vara, cu o antena Yagi cu 5 elementi si cu un Diamant 353 am prins o mira cu fadding pe care scria Dennmark....era chestie de propagare, ca am prins-o doar vreo doua zile, apoi a disparut in neant...

Link spre comentariu
Chiar acum, morarul a spus:

Nu cumva erau ,,de vină", ruşii sau americanii cu experimentele lor privind ,,excitarea ionosferei"?

Întreb şi eu, nu săriți cu parul!

Nu cred.

Recepția transmisiunilor pe UUS la mii de km distanță e un fenomen natural, sporadic și sezonier. 

Taică-miu îmi povestea că prin anii '70 a recepționat programul tv italian RAI1 pe un televizor cu lămpi (Opera) plus antena de pe bloc.  L-a sunat un coleg de serviciu (din alt cartier) care credea că are vedenii.

Pe vremea aceea nu exista  HAARP-ul american și alte minuni sovietice.

Recepția pe UUS la sute de km distanță (mult peste limita orizontului optic) e permanent posibilă, datorită refracției și dispersiei undelr radio în troposferă. 

Evident, limitele sunt dictate de performanțele antenei și receptorului.

Eu aștept să văd cum "receptorul minune" fără antenă exterioară recepționează în mod constant măcar un post local radio FM de pe teritoriul României, aflat la câteva sute de km. 

Link spre comentariu
32 minutes ago, Untold said:

Fix asa am patit si eu, intr-o vara, cu o antena Yagi cu 5 elementi si cu un Diamant 353 am prins o mira cu fadding pe care scria Dennmark....era chestie de propagare, ca am prins-o doar vreo doua zile, apoi a disparut in neant...

Frumoase vremuri....poate ca si pentru ca eram copil pe vremea aia :) 

24 minutes ago, morarul said:

Nu cumva erau ,,de vină", ruşii sau americanii cu experimentele lor privind ,,excitarea ionosferei"?

Aproape sigur, nu. Am observat ca acele propagari VHF apareau numai cand ploua " pe arii extinse " cu tunete si fulgere, adica ultimul strat al atmosferei ionizat la maxim. 

Ultrascurtele nu pot penetra prea mult in straturile superioare, ale ionosferei....acolo unde actioneaza ciocanitorile HAARP. 

Link spre comentariu

Undele ultrascurte trec prin ionosferă și se duc în spațiu. Apoi sunt reflectate de către Lună înapoi pe Pământ. E țintită direct Luna, datorită antenelor directive folosite in EME.

Propagarea UUS la sute și mii de km, la nivelul solului, e posibilă datorită unor reflexii în straturile troposferei , și datorită fenomenelor de refracție și dispersie tot în straturile troposferei. Antenele destinate transmisiunilor terestre trimit fascicolul de unde radio "paralel cu Pământul", nu catre cer (Lună).

Link spre comentariu

lg.jpg

Ce legatura are imaginea de mai sus cu receptia VHF ? 

Conform " teoriei MagicBon " , la receptie NU conteaza castigul antenei, nu conteaza adaptarea, nu conteaza rezonanta ei fizica. 

Nu conteaza castigul antenei fizice. 

Conteaza un singur lucru.........raportul semnal/zgomot ! 

Teoria clasica confunda castigul cu adaptarea ai raportul S/Z. Sunt echivalente numai in cazuri ideale. Acum sa trecem la fapte: 

Pentru radiogeofoanele proiectului Underground, sistemul de receptie trebuie sa fie maxim. Azi am schimbat ARF-ul ! 

Pastrand acelasi receptor, radiogeofonul nu s-a miscat de 4 zile, aceeasi antena fizica, telescopica. 

Distanta de receptie s-a marit la la 3Km la 7Km.De aia am chinuit Loganul....am iesit mult din raza drumurilor circulate la vremea asta. 

Teoria " Bonibon ": Marind la receptie raportul S/Z cu 3dB, e echivalent cu dublarea puterii la emisie. 

Distanta de 7Km fata de 3Km...echivaleaza cu marirea puterii la emisie de aprox 8-10 ori. 

Concluzie: Be smart....nu da cu parul ! ( puterea ). 

Link spre comentariu
Acum 8 minute, yo9hrb a spus:

Decu UUS cam penetreaza straturile ionosferei. Scurtele nu prea.

Da, in principiu undele ultrascurte trec prin ionosferă ca prin brânză, fără a fi reflectate. Limita "de jos" a UUS variază funcție de anotimp și activitatea solară. Pragul de 30 MHz e o "medie" stabilită conventional. Uneori, vara, în perioade cu mare activitate solară, ionosfera poate reflecta și semnale radio cu frecvențe de 40 ... 50 MHz. 

În condiții opuse, limita coboară sub 30 MHz.

De aceea benzile de 28 sau 21 MHz nu prea permit legături prin reflexie ionosferică iarna și în perioadele de minim ale activității solare.

............

Ultrascurtele, după cum spuneam în postarea anterioară, se propagă dincolo de limita orizontului optic datorită fenomenelor din straturile troposferei, reflexia ionosferică fiind temporară și aleatoare, doar pentru frecvențe din partea inferioară a gamei.

Link spre comentariu

Aveti din intamplare vreo scula deosebita de receptie Fm ? Sa fie ceva frumos, interactiv...real....discutiile virtuale fiind un fel de zambet imaginar inchisi intr-un butoi real. 

Daca da, hai sa vedem, ne intalnim, ne mai socializam si noi...incepem sa retraim o viata....online-ul e plictisitor, nu ? 

Eu zic sa mai facem si din astea, inainte de a intra in moarte clinica, de la masca, stat acasa si autosuficienta. 

Hai si un premiu....ofer 500 lei cui arata ca receptia sculei dumnealui e mai buna. 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, RST a spus:

Aveti din intamplare vreo scula deosebita de receptie Fm ? Sa fie ceva frumos, interactiv...real....discutiile virtuale fiind un fel de zambet imaginar inchisi intr-un butoi real. 

Daca da, hai sa vedem, ne intalnim, ne mai socializam si noi...incepem sa retraim o viata....online-ul e plictisitor, nu ? 

Eu zic sa mai facem si din astea, inainte de a intra in moarte clinica, de la masca, stat acasa si autosuficienta. 

Hai si un premiu....ofer 500 lei cui arata ca receptia sculei dumnealui e mai buna. 

Nu-mi trebuie o sculă super-scumpă, deosebită. La recepție FM te bat oricând cu Blaupunkt-ul ăsta auto fabricat în 2000. Cu o simplă sârmă pe post de antenă. Dacă îi pun un yagi cu (numai) 3 elemenți buclă și coborâre pe coaxial deja nu mai avem ce discuta (compara), trec în altă ligă.

Nu-mi trebuie bani, doar demonstrativ. Recepție stații FM din județe indepărtate sau țări vecine.

Când receptorul tău (oricât de sensibil ar fi) va fi înnecat de stații locale care emit pe frecvențe apropiate stației "țintă" o să te întreb unde ți-e directivitatea antenei (care nu o ai, de fapt).

Mai vrei să te bagi?  :rade:... eu zic să te mai gândești.

20210127-012222.jpg

Link spre comentariu

Asta da, e un partener bun. Blaupunkt-urile anilor 2000 au fost facute bine. App, pasionatii Dx FM cu din astea umblau pe atunci. 

Hai sa-i dam drumul la treaba, sa vedem cum e in 2021. Pe bune spun....

Link spre comentariu

2 probe:

1. intr-o zona linistita, unde receptorul meu " il face " fara drept de apel, fara antena ( al meu fara antena ) 

2. la jumatatea Bucurestilor, in conditii de intermodulatiui extreme. Acolo admit ca diferenta va fi mai mica. Dar tot in favoarea....chestiilor " cerate :. 

Indiciu: Am locuit in Bucuresti, pe Str Veteranilor, cartier Militari, din 2001 pana in 2007. Daca perioada a coincis cu "e explozia " radio-pirat....e cam din cauza mea in mare parte :)  Nu " regret " nimic....in baietii aia am vazut pasiune. Chestie inexistenta la profesionisti. 

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări